Zdravá výživa

Oleje sú súčasťou gastronómie. Ktorý je však naj?

Bez jedlých olejov sa dnes neobíde žiadna kuchyňa. Kým v prípade domácich je rozhodnutie na nás, v reštauráciách je to tajnička. Ak to priamo neuvedú na jedálnom lístku, alebo kuchár či čašník hostí neinformujú…2. mar 2016, o 16:43

Graham opantal milovníkov zdravého stravovania

Vo väčšine reštaurácii už dnes nájdete v košíku s pečivom aj grahamové rožky či chlieb z grahamovej múky. Hosťom, ktorí sa chcú stravovať zdravo, treba vyjsť v ústrety. Čo vlastne konzumujú?9. okt 2015, o 13:09

Máte zlú náladu? Repa to môže napraviť

Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.19. aug 2015, o 10:14

Nedbajte na trpkosť čiernej jarabiny

Najnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.21. jún 2013, o 16:42

Top-šéfkuchári: vráťme na tanier slovenskú zeleninu!

Čudná už na vzhľad, nevábna, ufúľaná. Bez lákavej vône a farby. A predsa si aj takúto zeleninu cenia šéfkuchári nad zlato. Dokonca čím škaredší vzhľad a bizarnejšíe tvary, tým lepšie využitie v kuchyni.24. máj 2013, o 15:50

Dobrá fazuľovica chutí najmä v zime

Ak na svete existuje nejaká rastlina od Pánaboha, je to celkom iste fazuľa, hovorí ľudová múdrosť zo zbierky Adolfa Petra Zátureckého. Súhlasia s ním hádam na celom svete.8. feb 2013, o 10:40

Orechy vnikli do svetových kuchýň aj vďaka afrodiziakálnym účinkom

Slovo orech pripomína dobrodružný príbeh a za jeho spoznaním by sme mohli prejsť celý svet. Existuje veľa druhov orechov a väčšina sa stala súčasťou sladkých i slaných jedál.4. feb 2013, o 11:11

Farebná paleta na tanieri poteší aj naše vnútro

Koniec leta i jeseň sú obdobím najkrajšieho koncertu farieb v prírode. Aj v reštaurácii si však môžeme na tanier namiešať takú paletu farieb, ktorá poteší nielen naše oči, ale aj vnútro. Pritom to bude prínos pre…3. sep 2012, o 9:30

Videli ste už reklamu na strukoviny?

Asi by ste sa čudovali, keby ste videli v televízii reklamu na fazuľu či šošovicu. Alebo by vám ktosi v meste podal do ruky letáčik, na ktorom by boli vypísané pozitívne účinky cíceru pre zdravie. Pritom na rozdiel…15. máj 2012, o 12:00

Divina môže byť jedlom z neba i pekla

Studeným dymom vyúdené konské klobásy, diviačia saláma, bravčová paštéta od suseda alebo na vzduchu sušená medvedia šunka od majstra kuchára. Mňam. Doprajme si ich s chuťou, ale aj rozumom.8. dec 2011, o 14:57

Ani s pizzou nemusíme hrešiť proti zásadám zdravej výživy

I keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.5. dec 2011, o 11:17

Čo majú spoločné tofu a UFO?

Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.26. okt 2011, o 8:28

S deťmi v reštaurácii: nedajte sa zlákať pútavými názvami

Janko Hraško, Pokemóni, Aliba a 40 zbojníkov, cestovinky do pusinky. Aj takýmito názvami lákajú v reštauráciách deti na jedlá, za ktorými sa často skrývajú vyprážané rybie prsty, bravčový rezník, chrumkavé kuracie…6. okt 2011, o 16:10

Tajomstvá tekvice sa skrývajú v dužine i jadierkach

Hoci je tekvica zdravá, akosi sa vytratila z jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Pritom ponúka množstvo zaujímavých variácií.3. okt 2011, o 10:33

Liek i prostriedok na chudnutie

V našom živote sa stali citróny takou samozrejmosťou, že ich ani nevnímame ako exotické ovocie. Ich význam je však ďaleko väčší než si myslíme.26. sep 2011, o 10:45

Vláknina na tanieri má lákavé a chutné podoby

V jedálnych lístkoch nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty, strukovinové polievky, ba nájde sa aj pizza z celozrnnej múky. Šancu dodať telu dostatok vlákniny podľa zásad zdravej výživy teda máme.30. aug 2011, o 10:13

Krémový zákusok nie je práve tou pravou bodkou za obedom

Dezertom zvykneme ukončiť bežný i slávnostný obed, aj keď vieme, že tým hrešíme proti zásadám zdravej výživy. Ako si teda vybrať ten pravý?17. aug 2011, o 13:43

Nasledujúce články

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop