Orechy vnikli do svetových kuchýň aj vďaka afrodiziakálnym účinkom

Slovo orech pripomína dobrodružný príbeh a za jeho spoznaním by sme mohli prejsť celý svet. Existuje veľa druhov orechov a väčšina sa stala súčasťou sladkých i slaných jedál.

Kedysi košaté orechy rástli v severnej Európe, v Grónsku i na Aljaške. Napokon ustúpili mrazu a ľadu a kľukatou dlhou cestou sa k nám vrátili cez Zakaukazsko a Alpy. Orechy a oriešky sú skrátka doma v celom svete. Na Slovensku napríklad v podobe bratislavských rožtekov, orechovej štrúdle či skalického trdelníka.

Zdravé aj praktické

Orechy obsahujú veľa bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. To využívali aj naše praprababky. Do čistého plátenka zabalili lieskovce alebo jadrá orechov a ponorili do variacej sa polievky alebo kaše – ako omastenie. Sto gramov lieskovcov dá jedlu až 36 g tuku, vlašské orechy dokonca 51,5 g. Najviac by sme si ale pomohli pekanovými orechmi (s obsahom tuku 71,2 g), para orechmi (61,5 g), pistáciami (54 g), ale aj mandľami (53,5 g) či píniovými orieškami (47,4 g). Veľa tuku obsahujú aj arašidy (49 g), tie však nepatria medzi orechy ale strukoviny. Márne by ste sa však snažili omastiť si jedlo pomocou gaštanov. Sto gramové vrecúško dodá totiž telu len 2,7 g tuku.

Tri druhy sú tu už doma

Už v dobe poľadovej sa to na tunajšom území len tak hemžilo lieskovými kríkmi; dokazujú to peľové analýzy. Chutnými lieskovcami sa tak mohli zasýtiť aj tí najchudobnejší. Zato panstvo vedelo, že „umožnia mužovi splniť všetky túžby jeho ženy" (ako sa píše v diele Hortus Sanitatis). Ešte vzletnejšie dokázal rečniť Vergílius. Na starogréckych a starorímskych svadbách totiž zapaľovali lieskové halúzky, ktoré tak magicky mali zaručiť plodné manželstvo. V skutočnosti sú lieskovce ľahko stráviteľné, upokojujú črevnú peristaltiku, v oblasti solar plexus navodzujú príjemný pocit a upokojený nervový systém vedie k silnejšiemu prežívaniu všetkých ostatných slastí.

Orech vlašský nesie v názve meno svojich šíriteľov - vlašských Talianov, ktorí ho používali pri rôznych rituáloch a v Arábii dodnes nedajú dopustiť na jeho potenčné účinky. Orechy sú výživné, obsahujú meď i fosfor, zároveň sa však horšie trávia. Starí Rimania ich preto varili a s medom a žĺtkami mixovali do hladkej peny.

Aj o voňavých chutných gaštanoch sa v poézii alžbetínskeho obdobia píše ako o podnecovateľoch ľúbostnej túžby.

Tykáme si už aj s exotickými

Kráľ Šalamún doprial vo svojich záhradách pistáciám viac miesta než okrasným drevinám a kvetom. A kráľovná zo Sáby sa v nijakom prípade nechcela vzdať monopolu v zásobovaní Sýrie týmito zelenými orieškami. Na vreciach bolo vždy napísané: Pozor - prebúdzajú túžby! Obyvatelia Jordánska už 7000 rokov pred našim letopočtom vedeli o ich bezhraničných erotických možnostiach.

Mandľa ako povzbudzovadlo

Spomeňte Francúzovi, že by ste radi „zjedli mandľu" a on si začne odkladať sako. Je to totiž metafora pre posteľné zábavky. Starí Gréci hovorili šťave z lisovaných mandlí Diovo semeno. Križiaci 12. storočia si na svojich výpravách s obľubou pripravovali mandľové elixíry lásky, mandľové omáčky, nugát, marcipán. Niet sa čo čudovať, pretože ide o dokonalú potravinu s upokojujúcimi a protihnilobnými účinkami. Len sa treba ubezpečiť, že opantávame partnera sladkými mandľami a nie ich horkými kyaniduplnými botanickými sestrami, z ktorých 80 mg vie poraziť i siláka.

Kokos poskytuje 999 úžitkov, pričom tisíci ešte nebol objavený - vraví staroindické príslovie. Palma kokosová sa síce zrodila na pobreží Tichého oceánu, ale „morské orechy“ pomaly a plynule doplávali až na tichomorské ostrovy. Vraj vďaka nim domorodci málo choreli a statočne, hojne sa množili. Kokosový orech sa stal symbolom plodnosti. Druh coco de mer sa rodí len na dvoch ostrovoch v Seychelách a svojim tvarom dokonca pripomína ženské lono.

Výživári i kuchári tlieskajú aj píniovým orieškom zo stredozemnej borovice, kešu orieškom z Brazílie, para orechom z povodia Orinoka a Amazonky, pekanovým orechom zo stromu zvaného hikória, makadamiám z Austrálie, alebo zemným mandliam - čufe, čo je vlastne hľuza šachorníka jedlého z Afriky.

Prečo iba nasladko?

Podľa šéfkuchára hotela Atrium v Novom Smokovci Andreja Hurajta sa v slovenskej gastronómii používa pre ich lahodnú chuť a chrumkavosť veľa orechov, ale hlavne v dezertoch a sladkých múčnych jedlách. Cudzie kuchyne však kombinujú orechy aj s mäsom, rybami či zeleninou. „Ja ich najradšej používam v podobe krusty na steakoch, vrchnej vrstvy v zapekaných jedlách či plnky v slaných cestovinách. Zaujímavou prílohou sú aj zelené orechy nakladané aj so šupou v cukrovom sirupe.“

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a Orbánov migrant (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

DOMOV

Denník SME pripravuje špeciálne vydanie

Distribuovať sa bude na námestí SNP v Bratislave počas piatkového protestu.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.