Steak či losos?

Len máloktoré jedlo sa počas svojho života, kým ešte jedlom nebolo, spája s takými vznešenými vlastnosťami ako práve losos.

Hovorí sa, že len živá ryba pláva proti prúdu. U tejto ryby to však platí obzvlášť, pretože je dokonca schopná vyskočiť do výšky a prekonať určitú prekážku – napr. malý vodopád. Je to jeden z najúžasnejších zázrakov prírody. Pravda, toto všetko sa týka iba rýb žijúcich vo voľnej prírode.

Nenasýtené kontra nenasýtené

Samozrejme na tanieri už toho veľa losos nenaskáče, zato však môže oveľa dlhšie a vyššie „skákať“ jeho konzument. Nie že by po jeho zjedení nejakým zázračným mystickým spôsobom prešli vlastnosti tejto ryby na toho, kto ju zjedol. Oproti iným druhom mäsa, napríklad aj v porovnaní s kvalitným hovädzím steakom, má však niektoré veľké prednosti,

V čom je rozdiel? Zrejme tá najväčšia prednosť spočíva v rozdielnom druhu tuku. Kým väčšina ostatných druhov mäsa (bravčové, hovädzie...) obsahuje hlavne tuk nasýtený, ryby vo všeobecnosti obsahujú prevažne nenasýtený druh, podobne ako väčšina rastlín.

Jedno z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo výžive je práve posun spotreby tukov od nasýtených k nenasýteným. Toto je dôležité hlavne kvôli zníženiu rizika srdcovo – cievnych ochorení, ktoré aj na Slovensku patria v príčinách úmrtí na prvé miesta.

Okrem toho sa v súvislosti s rybami spomínajú omega 3 mastné kyseliny. Nie všetky ryby však tento druh tuku obsahujú v rovnakom množstve. Napríklad v prípade čoraz populárnejšieho pangasia je ich obsah minimálny. Losos patrí z rýb medzi najlepšie zdroje omega 3 mastných kyselín. Má ich priemerne 1 600 mg/100 g.

Význam omega 3 mastných kyselín pre zdravie:

  • môžu znižovať zrážanlivosť krvi a krvný tlak

  • lokovať zápalové procesy, zmierňovať bolesti, zápaly a opuchy

  • zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL)

  • zabraňovať usadzovaniu cholesterolu v cievach, znížiť hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu

  • mierniť depresie a psychické problémy

  • sú dôležité pre vývoj mozgu a očí plodu

Namiesto steaku

V rastlinných potravinách sa omega 3 mastné kyseliny nachádzajú v inej forme (forma ALA), z ktorej si ich organizmus tvorí na potrebnú formu (EPA a DHA) tzv. retrokonverziou. Dobrým zdrojom ALA je napr. ľanové semeno, tofu, vlašské orechy a špenát.

Na záver: možno by sme našli i zdravšie potraviny ako je losos, pri voľbe medzi hovädzím steakom a lososom však určite urobíme dobre, ak dáme prednosť rybe. Okrem toho vlastnosti lososa počas jeho života môžu byť inšpiráciou aj pre nás: plávajme proti prúdu a prekonávajme prekážky

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.