Steak či losos?

Len máloktoré jedlo sa počas svojho života, kým ešte jedlom nebolo, spája s takými vznešenými vlastnosťami ako práve losos.

Hovorí sa, že len živá ryba pláva proti prúdu. U tejto ryby to však platí obzvlášť, pretože je dokonca schopná vyskočiť do výšky a prekonať určitú prekážku – napr. malý vodopád. Je to jeden z najúžasnejších zázrakov prírody. Pravda, toto všetko sa týka iba rýb žijúcich vo voľnej prírode.

Nenasýtené kontra nenasýtené

Samozrejme na tanieri už toho veľa losos nenaskáče, zato však môže oveľa dlhšie a vyššie „skákať“ jeho konzument. Nie že by po jeho zjedení nejakým zázračným mystickým spôsobom prešli vlastnosti tejto ryby na toho, kto ju zjedol. Oproti iným druhom mäsa, napríklad aj v porovnaní s kvalitným hovädzím steakom, má však niektoré veľké prednosti,

V čom je rozdiel? Zrejme tá najväčšia prednosť spočíva v rozdielnom druhu tuku. Kým väčšina ostatných druhov mäsa (bravčové, hovädzie...) obsahuje hlavne tuk nasýtený, ryby vo všeobecnosti obsahujú prevažne nenasýtený druh, podobne ako väčšina rastlín.

Jedno z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo výžive je práve posun spotreby tukov od nasýtených k nenasýteným. Toto je dôležité hlavne kvôli zníženiu rizika srdcovo – cievnych ochorení, ktoré aj na Slovensku patria v príčinách úmrtí na prvé miesta.

Okrem toho sa v súvislosti s rybami spomínajú omega 3 mastné kyseliny. Nie všetky ryby však tento druh tuku obsahujú v rovnakom množstve. Napríklad v prípade čoraz populárnejšieho pangasia je ich obsah minimálny. Losos patrí z rýb medzi najlepšie zdroje omega 3 mastných kyselín. Má ich priemerne 1 600 mg/100 g.

Význam omega 3 mastných kyselín pre zdravie:

  • môžu znižovať zrážanlivosť krvi a krvný tlak

  • lokovať zápalové procesy, zmierňovať bolesti, zápaly a opuchy

  • zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL)

  • zabraňovať usadzovaniu cholesterolu v cievach, znížiť hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu

  • mierniť depresie a psychické problémy

  • sú dôležité pre vývoj mozgu a očí plodu

Namiesto steaku

V rastlinných potravinách sa omega 3 mastné kyseliny nachádzajú v inej forme (forma ALA), z ktorej si ich organizmus tvorí na potrebnú formu (EPA a DHA) tzv. retrokonverziou. Dobrým zdrojom ALA je napr. ľanové semeno, tofu, vlašské orechy a špenát.

Na záver: možno by sme našli i zdravšie potraviny ako je losos, pri voľbe medzi hovädzím steakom a lososom však určite urobíme dobre, ak dáme prednosť rybe. Okrem toho vlastnosti lososa počas jeho života môžu byť inšpiráciou aj pre nás: plávajme proti prúdu a prekonávajme prekážky

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života môžete ako Európan očakávať

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.