Hovorí sa, že len živá ryba pláva proti prúdu. U tejto ryby to však platí obzvlášť, pretože je dokonca schopná vyskočiť do výšky a prekonať určitú prekážku – napr. malý vodopád. Je to jeden z najúžasnejších zázrakov prírody. Pravda, toto všetko sa týka iba rýb žijúcich vo voľnej prírode.
Nenasýtené kontra nenasýtené
Samozrejme na tanieri už toho veľa losos nenaskáče, zato však môže oveľa dlhšie a vyššie „skákať“ jeho konzument. Nie že by po jeho zjedení nejakým zázračným mystickým spôsobom prešli vlastnosti tejto ryby na toho, kto ju zjedol. Oproti iným druhom mäsa, napríklad aj v porovnaní s kvalitným hovädzím steakom, má však niektoré veľké prednosti,
V čom je rozdiel? Zrejme tá najväčšia prednosť spočíva v rozdielnom druhu tuku. Kým väčšina ostatných druhov mäsa (bravčové, hovädzie...) obsahuje hlavne tuk nasýtený, ryby vo všeobecnosti obsahujú prevažne nenasýtený druh, podobne ako väčšina rastlín.
Jedno z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo výžive je práve posun spotreby tukov od nasýtených k nenasýteným. Toto je dôležité hlavne kvôli zníženiu rizika srdcovo – cievnych ochorení, ktoré aj na Slovensku patria v príčinách úmrtí na prvé miesta.
Okrem toho sa v súvislosti s rybami spomínajú omega 3 mastné kyseliny. Nie všetky ryby však tento druh tuku obsahujú v rovnakom množstve. Napríklad v prípade čoraz populárnejšieho pangasia je ich obsah minimálny. Losos patrí z rýb medzi najlepšie zdroje omega 3 mastných kyselín. Má ich priemerne 1 600 mg/100 g.
Význam omega 3 mastných kyselín pre zdravie:
-
môžu znižovať zrážanlivosť krvi a krvný tlak
-
lokovať zápalové procesy, zmierňovať bolesti, zápaly a opuchy
-
zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL)
-
zabraňovať usadzovaniu cholesterolu v cievach, znížiť hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu
-
mierniť depresie a psychické problémy
-
sú dôležité pre vývoj mozgu a očí plodu
Namiesto steaku
V rastlinných potravinách sa omega 3 mastné kyseliny nachádzajú v inej forme (forma ALA), z ktorej si ich organizmus tvorí na potrebnú formu (EPA a DHA) tzv. retrokonverziou. Dobrým zdrojom ALA je napr. ľanové semeno, tofu, vlašské orechy a špenát.
Na záver: možno by sme našli i zdravšie potraviny ako je losos, pri voľbe medzi hovädzím steakom a lososom však určite urobíme dobre, ak dáme prednosť rybe. Okrem toho vlastnosti lososa počas jeho života môžu byť inšpiráciou aj pre nás: plávajme proti prúdu a prekonávajme prekážky
Autor: Jaromír Novota