Čo majú spoločné tofu a UFO?

Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.

Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.

Sú ľudia, pre ktorých sa už tofu i výrobky z neho stali bežnou súčasťou stravovania. Iní ale sa stále naň pozerajú ako na to UFO, s nedôverou alebo očakávaním, čo dobré nám prinesie.

Kto vymyslel tofu?

Jedna legenda hovorí, že to bol pred vyše 2 000 rokmi čínsky cisár. Iná pripisuje jeho vznik námorníkom, ktorí si na lodi varili polievku z mletej sóje, pričom im do hrnca „skočila“ morská voda, čo spôsobilo jej zrazenie a v ktorej vznikli prvé kúsky tofu.

Či už je to tak alebo inak, tofu sa podobne vyrába i dnes – namočená sója sa pomelie, povarí vo vode, vznikne sójové „mlieko“, z ktorého sa precedením odstráni mletá sója (tzv. okara). Sójové mlieko sa potom zráža na tofu podobne, ako pri mliečnych syroch, akurát ako zrážadlo sa nepoužíva kľak (výťažok z teľacieho žalúdka), prípadne jeho chemická náhrada, ale morská voda, či soli obsiahnuté v nej.

Tofu sa najskôr vyrábalo na pobreží, neskôr si našlo cestu aj do vnútrozemia Číny, Japonska, juhovýchodnej Ázie, neskôr do Ameriky, Európy i na Slovensko.

Neutrálna chuť – výhoda.

Mnohých odrádza od jedenia tofu jeho neutrálna chuť. Čo sa však na prvý pohľad zdá byť ako nevýhoda, je v skutočnosti prednosť. Kto vraví, že mu tofu nechutí, zrejme ho ešte neokúsil chutne pripravené.

V krajine vzniku vraj počet receptov z tofu dosahuje tisícku, k tomu treba prirátať ďalšie recepty z Ameriky i Európy. Práve jeho neutrálna chuť ho predurčuje ako vďačnú surovinu na mnohorakú úpravu na sladké i slané jedlá teplej i studenej kuchyne. Objavili to aj mnohí slovenskí kuchári a z tofu dokážu vytvárať zaujímavé kreácie, ktoré oslovujú najmä vegetariánov ale aj ostatných stravníkov, vrátane detí.

Pár tipov na použitie tofu

  • Sladké krémy (rozmixované so sójovým mliekom, s ovocím a inak ochutené) – plnky do palaciniek, krémy na ovocný pohár.

  • Súčasť rôznych zákuskov alebo koláčov (možné použitie namiesto tvarohu).

  • Do šalátov – koreninami ochutené tofu s rôznou zeleninou a zálievkou.

  • Rezne – marinované alebo inak ochutené tofu opečené „na prírodno“ alebo v klasickom trojobale.

  • Súčasť plniek – napr. plnená paprika, kapustové zvitky, rôzne rolády z cesta.

  • Fašírky – ako hlavná zložka namiesto mäsa.

  • Grilované marinované tofu.

  • Údené tofu – nakrájané a opečené môže byť zdravším variantom slaniny (napr. na bryndzové halušky) alebo sa môže pridať do kapustnice namiesto klobásy.

Dá sa z neho dokonca vyrobiť dobrá náhrada bryndze (rozmixované so sójovým mliekom a olejom, ochutené soľou a citrónovou šťavou). Je vhodné pre tých, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu jesť kravské alebo ovčie mlieko. Úplne jednoduchá, ale chuťovo vynikajúca je úprava tofu nakrájaného na malé rezne, ktoré sa pomaly opečú z oboch strán na panvici s malým množstvom oleja a sójovou omáčkou Shoyu alebo Tamari.

Tofu sa na Slovensko nemusí dovážať, kúpite ho aj od slovenských výrobcov. Okrem bieleho môžete dostať aj rôzne ochutené varianty: zeleninové, lahôdkové, paprikové alebo údené. Tofu je možné kúpiť aj v bio kvalite.

Priemerný obsah živín a niektorých minerálov v tofu (v 100 g):

  • Energia 114 kcal (477 kJ)

  • Bielkoviny 12 g

  • Sacharidy 3 g

  • Tuky 6 g

  • Vápnik 200 mg

  • Železo: 3 mg

Tofu a zdravie

Existuje veľké množstvo literatúry, štúdii, výskumov zapodievajúcich sa vplyvom sóje, z ktorej sa tofu vyrába, na zdravie. Prevažná väčšina z nich, hovorí o pozitívnom vplyve. Konzumácia tofu môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, je dobrým zdrojom vápnika a môže pomôcť pri prevencii osteoporózy. Tofu je ľahšie stráviteľné ako sója alebo iné strukoviny, je tiež vhodnou potravinou pre diabetikov.

Veľa krát sa za strachom z novej potraviny ukrývajú predsudky. Ako však vidieť už aj v čoraz častejšej ponuke tofu v slovenských reštauráciách, pomaly ustupujú. Stojí zato, aby sa stalo pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Tofu nie je UFO, pomaly ale isto sa udomácnieva aj na Slovensku.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.