SME

Čo majú spoločné tofu a UFO?

Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.

Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.

Sú ľudia, pre ktorých sa už tofu i výrobky z neho stali bežnou súčasťou stravovania. Iní ale sa stále naň pozerajú ako na to UFO, s nedôverou alebo očakávaním, čo dobré nám prinesie.

Kto vymyslel tofu?

Jedna legenda hovorí, že to bol pred vyše 2 000 rokmi čínsky cisár. Iná pripisuje jeho vznik námorníkom, ktorí si na lodi varili polievku z mletej sóje, pričom im do hrnca „skočila“ morská voda, čo spôsobilo jej zrazenie a v ktorej vznikli prvé kúsky tofu.

SkryťVypnúť reklamu

Či už je to tak alebo inak, tofu sa podobne vyrába i dnes – namočená sója sa pomelie, povarí vo vode, vznikne sójové „mlieko“, z ktorého sa precedením odstráni mletá sója (tzv. okara). Sójové mlieko sa potom zráža na tofu podobne, ako pri mliečnych syroch, akurát ako zrážadlo sa nepoužíva kľak (výťažok z teľacieho žalúdka), prípadne jeho chemická náhrada, ale morská voda, či soli obsiahnuté v nej.

Tofu sa najskôr vyrábalo na pobreží, neskôr si našlo cestu aj do vnútrozemia Číny, Japonska, juhovýchodnej Ázie, neskôr do Ameriky, Európy i na Slovensko.

Neutrálna chuť – výhoda.

Mnohých odrádza od jedenia tofu jeho neutrálna chuť. Čo sa však na prvý pohľad zdá byť ako nevýhoda, je v skutočnosti prednosť. Kto vraví, že mu tofu nechutí, zrejme ho ešte neokúsil chutne pripravené.

SkryťVypnúť reklamu

V krajine vzniku vraj počet receptov z tofu dosahuje tisícku, k tomu treba prirátať ďalšie recepty z Ameriky i Európy. Práve jeho neutrálna chuť ho predurčuje ako vďačnú surovinu na mnohorakú úpravu na sladké i slané jedlá teplej i studenej kuchyne. Objavili to aj mnohí slovenskí kuchári a z tofu dokážu vytvárať zaujímavé kreácie, ktoré oslovujú najmä vegetariánov ale aj ostatných stravníkov, vrátane detí.

Pár tipov na použitie tofu

  • Sladké krémy (rozmixované so sójovým mliekom, s ovocím a inak ochutené) – plnky do palaciniek, krémy na ovocný pohár.

  • Súčasť rôznych zákuskov alebo koláčov (možné použitie namiesto tvarohu).

  • Do šalátov – koreninami ochutené tofu s rôznou zeleninou a zálievkou.

  • Rezne – marinované alebo inak ochutené tofu opečené „na prírodno“ alebo v klasickom trojobale.

  • Súčasť plniek – napr. plnená paprika, kapustové zvitky, rôzne rolády z cesta.

  • Fašírky – ako hlavná zložka namiesto mäsa.

  • Grilované marinované tofu.

  • Údené tofu – nakrájané a opečené môže byť zdravším variantom slaniny (napr. na bryndzové halušky) alebo sa môže pridať do kapustnice namiesto klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa z neho dokonca vyrobiť dobrá náhrada bryndze (rozmixované so sójovým mliekom a olejom, ochutené soľou a citrónovou šťavou). Je vhodné pre tých, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu jesť kravské alebo ovčie mlieko. Úplne jednoduchá, ale chuťovo vynikajúca je úprava tofu nakrájaného na malé rezne, ktoré sa pomaly opečú z oboch strán na panvici s malým množstvom oleja a sójovou omáčkou Shoyu alebo Tamari.

Tofu sa na Slovensko nemusí dovážať, kúpite ho aj od slovenských výrobcov. Okrem bieleho môžete dostať aj rôzne ochutené varianty: zeleninové, lahôdkové, paprikové alebo údené. Tofu je možné kúpiť aj v bio kvalite.

SkryťVypnúť reklamu

Priemerný obsah živín a niektorých minerálov v tofu (v 100 g):

  • Energia 114 kcal (477 kJ)

  • Bielkoviny 12 g

  • Sacharidy 3 g

  • Tuky 6 g

  • Vápnik 200 mg

  • Železo: 3 mg

Tofu a zdravie

Existuje veľké množstvo literatúry, štúdii, výskumov zapodievajúcich sa vplyvom sóje, z ktorej sa tofu vyrába, na zdravie. Prevažná väčšina z nich, hovorí o pozitívnom vplyve. Konzumácia tofu môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, je dobrým zdrojom vápnika a môže pomôcť pri prevencii osteoporózy. Tofu je ľahšie stráviteľné ako sója alebo iné strukoviny, je tiež vhodnou potravinou pre diabetikov.

Veľa krát sa za strachom z novej potraviny ukrývajú predsudky. Ako však vidieť už aj v čoraz častejšej ponuke tofu v slovenských reštauráciách, pomaly ustupujú. Stojí zato, aby sa stalo pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Tofu nie je UFO, pomaly ale isto sa udomácnieva aj na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Jaromír Novota

Komerčné články

  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  2. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  3. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  4. Ako zvládnuť prvý mobil a udržať si dôveru v rodine
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  6. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  7. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  2. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  3. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  4. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  5. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  6. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 10 642
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 056
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 160
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 806
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 777
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 555
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 028
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 820
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu