Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

(Zdroj: www.pixabay.com)

Niektorí zhadzujeme, niektorí sa aspoň snažíme. Samozrejme, mnoho článkov nám ako prvé poradí začať si sledovať kalorický príjem a výdaj. Pri predstave tehličiek na bruchu a dokonalého zadku sa zrazu pristihneme ako poctivo kontrolujeme každý jeden kúsok hodený do nákupného košíka. Tá radosť v očiach, keď zistíme, že kilojouly a kilokalórie nie sú to isté a do maximálne stanovenej hranice 2000 kalórii (odporučené denné množstvo) sa zmestí aj vaša obľúbená čokoládka.

Sledovanie kalórii je super vec. Netreba však zabúdať na to, že existujú potraviny, ktoré sú napriek vyššiemu obsahu tuku zdravé a do košíčka si ich tak s pokojným svedomím môžeme dohodiť.

Avokádo

Už aj u nás veľmi obľúbené avokádo obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny (až 77% kalórií v avokáde tvoria tuky). Taktiež je bohatým zdrojom antioxidantov, betakaroténu a živín, ktoré chránia pred srdcovými chorobami. Odporúčaná denná dávka tukov je 60-65 g. V jednom avokáde je približne 30g tukov, čo je zhruba 322 kalórii.

Orechy a semienka

Mandle, kešu a vlašské orechy, arašidy, či napríklad slnečnicové semienka. Dve polievkové lyžice obsahujú približne 210 kalórii. Čo je však nič oproti tomu, aké sú zdravé. Proteíny dôležité pre stavbu svalov, zdravé tuky, vláknina, vitamín E, horčík, zinok a draslík. To všetko v nich nájdete. Nevyjedajte ich preto len cez Vianoce, ale celoročne.

Olivový olej

Hoci sa olej spája s nezdravou stravou, je jasné, že olivový olej je niečo úplne iné. Napriek vyššiemu obsahu mononenasýtených kyselín, sa spája hlavne so znížením rizika srdcových chorôb. Jedna lyžica oleja obsahuje približne 120 kalórii.

Quinoa

Mrlík čilský pôvodom z Južnej Ameriky, známejší ako quinoa, svojim obsahom kalórii prekvapil aj nás. Jedna šálka uvarenej quinoy obsahuje približne 220 kalórii. To vás však nesmie odradiť, okrem nich tam nájdete aj veľké množstvo draslíka, proteínov a vlákniny. Práve tá dodá pocit zasýtenia a zabráni tak prejedaniu sa.

Syry

Syry v obchode obchádzate? Máme pre vás dobrú správu. Od dnes už nemusíte, pokojne si ich doprajte. Ak to nepreženiete s množstvom a obmedzíte tavené syry, telo vám bude vďačné za bohatý prísun vápnika, bielkovín a vitamínov. V 100 g syra sa nachádza približne 10 g až 50 g tuku. Tvaroh ho má najmenej, tvrdé syry najviac.


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

ŽENA

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.