Ani s pizzou nemusíme hrešiť proti zásadám zdravej výživy

I keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.

Je známe, že základ pizze tvorí cesto, rajčinová omáčka, syr a koreniny (oregano, bazalka). Ďalšie prídavky majú desiatky variantov. Rôzne druhy mäsa, mäsových výrobkov, rýb, morské plody, varené vajcia, rôzne druhy zeleniny, napr. brokolica, špenát, kukurica, artičoky, strukoviny (fazuľa), šampiňóny, pridávajú sa olivy, dokonca existuje pizza s ovocím.

Z celozrnnej múky

Ak si chcete vybrať zdravšiu pizzu, aká by to mala byť? Cesto sa robí zvyčajne z bielej múky, ale ak máte možnosť zvoliť takú, čo je z celozrnnej múky, neváhajte. Získate viac vlákniny, vitamínov a minerálov.

Ťažko hodnotiť syry. I keď väčšinou obsahujú veľa vápnika, kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov a soli by sa mali konzumovať striedmo. Ale bez syra to v prípade pizze akosi nejde. Je to ako keby sme chceli bryndzové halušky bez bryndze.

Druhým základom je rajčinová omáčka. Jej kvalita môže byť rôzna, záleží od úrovne reštaurácie. Niekde používajú polotovary, inde dávajú prednosť vhodne upraveným čerstvým rajčinám. Tie samé o sebe patria medzi obzvlášť zdravé potraviny, napr. vďaka obsahu lykopénu znižujú riziko rakoviny prostaty. Ich preventívny účinok pretrváva aj po tepelnej úprave.

Zelenina kontra mäso

Vhodným kompromisom medzi zdravím a chuťou môže byť variant pizze s vyšším obsahom rastlinných potravín (zelenina, fazuľa) a s menším množstvom syra s nižším obsahom tuku (mozzarela). Čiže nedať si napr. pizzu so štyrmi druhmi syra, ale radšej mexickú bez mäsa (syr, rajčinový základ, paprika, kukurica, fazuľa) alebo vegetariánsku.

Pochopiteľne pri téme „mäso“ kontra „zelenina“ asi tušíte, že odporúčanie sa bude viac nakláňať k zelenine. Čím menej mäsa a čím viac zeleniny, tým lepšie pre zdravie. Zelenina dodá často zanedbávanú vlákninu a rôzne ochranné látky (napr. flavonoidy a iné antioxidanty). Oproti mäsovým výrobkom, ako sú salámy či slanina, je lepšou voľbou kuracie mäso a ešte lepšou ryby s vyšším obsahom omega 3 mastných kyselín (losos, sardinky...).

Z pohľadu zdravia môže byť významnou zložkou olivový olej. Nielen, že je zdravý, ale čiastočne i eliminuje negatívne účinky ostatných tučných zložiek pizze na cievy. Pokiaľ často nekonzumujete rôzne druhy orechov, avokádo, arašidy alebo repkový olej, je možno olivový olej na pizzi váš jediný zdroj zdraviu prospešných mononenasýtených tukov.

Aké druhy pizze uprednostniť?

  • Najvhodnejšie: vegetariánska, mexická (variant bez mäsa), šampiňónová , s lososom – prevažujúce suroviny: rajčiny, šampiňóny, olivy, kukurica, fazuľa, špenát, brokolica, artičoky, ryby.

  • Najmenej vhodné: sedliacka, bačovská, „štyri druhy syra“, salámová – prevažujúce suroviny: mäsové výrobky, klobása, slanina, tučné syry.

Ak si občas dáte aj pizzu s menej zdravým zložením, zvyčajne to neohrozí vaše zdravie, pokiaľ máte zdravú a vyváženú stravu. Ak však patríte k rizikovej skupine (napr. pri ochorení srdca a ciev, cukrovke a pod.), je potrebné byť radikálnejší a ešte prísnejšie dbať na zásady správnej výživy. Našťastie aj zdravé jedlá si môže človek obľúbiť a môžu mu chutiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S elektronickým receptom riskuje pacient tour po lekárňach

Čítačku kariet, ktorú potrebujú, aby sa pripojili do elektronického systému receptov, stále nemá 40 percent lekárnikov. Termíny už tlačia.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.