Ani s pizzou nemusíme hrešiť proti zásadám zdravej výživy

I keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.

Je známe, že základ pizze tvorí cesto, rajčinová omáčka, syr a koreniny (oregano, bazalka). Ďalšie prídavky majú desiatky variantov. Rôzne druhy mäsa, mäsových výrobkov, rýb, morské plody, varené vajcia, rôzne druhy zeleniny, napr. brokolica, špenát, kukurica, artičoky, strukoviny (fazuľa), šampiňóny, pridávajú sa olivy, dokonca existuje pizza s ovocím.

Z celozrnnej múky

Ak si chcete vybrať zdravšiu pizzu, aká by to mala byť? Cesto sa robí zvyčajne z bielej múky, ale ak máte možnosť zvoliť takú, čo je z celozrnnej múky, neváhajte. Získate viac vlákniny, vitamínov a minerálov.

Ťažko hodnotiť syry. I keď väčšinou obsahujú veľa vápnika, kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov a soli by sa mali konzumovať striedmo. Ale bez syra to v prípade pizze akosi nejde. Je to ako keby sme chceli bryndzové halušky bez bryndze.

Druhým základom je rajčinová omáčka. Jej kvalita môže byť rôzna, záleží od úrovne reštaurácie. Niekde používajú polotovary, inde dávajú prednosť vhodne upraveným čerstvým rajčinám. Tie samé o sebe patria medzi obzvlášť zdravé potraviny, napr. vďaka obsahu lykopénu znižujú riziko rakoviny prostaty. Ich preventívny účinok pretrváva aj po tepelnej úprave.

Zelenina kontra mäso

Vhodným kompromisom medzi zdravím a chuťou môže byť variant pizze s vyšším obsahom rastlinných potravín (zelenina, fazuľa) a s menším množstvom syra s nižším obsahom tuku (mozzarela). Čiže nedať si napr. pizzu so štyrmi druhmi syra, ale radšej mexickú bez mäsa (syr, rajčinový základ, paprika, kukurica, fazuľa) alebo vegetariánsku.

Pochopiteľne pri téme „mäso“ kontra „zelenina“ asi tušíte, že odporúčanie sa bude viac nakláňať k zelenine. Čím menej mäsa a čím viac zeleniny, tým lepšie pre zdravie. Zelenina dodá často zanedbávanú vlákninu a rôzne ochranné látky (napr. flavonoidy a iné antioxidanty). Oproti mäsovým výrobkom, ako sú salámy či slanina, je lepšou voľbou kuracie mäso a ešte lepšou ryby s vyšším obsahom omega 3 mastných kyselín (losos, sardinky...).

Z pohľadu zdravia môže byť významnou zložkou olivový olej. Nielen, že je zdravý, ale čiastočne i eliminuje negatívne účinky ostatných tučných zložiek pizze na cievy. Pokiaľ často nekonzumujete rôzne druhy orechov, avokádo, arašidy alebo repkový olej, je možno olivový olej na pizzi váš jediný zdroj zdraviu prospešných mononenasýtených tukov.

Aké druhy pizze uprednostniť?

  • Najvhodnejšie: vegetariánska, mexická (variant bez mäsa), šampiňónová , s lososom – prevažujúce suroviny: rajčiny, šampiňóny, olivy, kukurica, fazuľa, špenát, brokolica, artičoky, ryby.

  • Najmenej vhodné: sedliacka, bačovská, „štyri druhy syra“, salámová – prevažujúce suroviny: mäsové výrobky, klobása, slanina, tučné syry.

Ak si občas dáte aj pizzu s menej zdravým zložením, zvyčajne to neohrozí vaše zdravie, pokiaľ máte zdravú a vyváženú stravu. Ak však patríte k rizikovej skupine (napr. pri ochorení srdca a ciev, cukrovke a pod.), je potrebné byť radikálnejší a ešte prísnejšie dbať na zásady správnej výživy. Našťastie aj zdravé jedlá si môže človek obľúbiť a môžu mu chutiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.