Ani s pizzou nemusíme hrešiť proti zásadám zdravej výživy

I keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.

Je známe, že základ pizze tvorí cesto, rajčinová omáčka, syr a koreniny (oregano, bazalka). Ďalšie prídavky majú desiatky variantov. Rôzne druhy mäsa, mäsových výrobkov, rýb, morské plody, varené vajcia, rôzne druhy zeleniny, napr. brokolica, špenát, kukurica, artičoky, strukoviny (fazuľa), šampiňóny, pridávajú sa olivy, dokonca existuje pizza s ovocím.

Z celozrnnej múky

Ak si chcete vybrať zdravšiu pizzu, aká by to mala byť? Cesto sa robí zvyčajne z bielej múky, ale ak máte možnosť zvoliť takú, čo je z celozrnnej múky, neváhajte. Získate viac vlákniny, vitamínov a minerálov.

Ťažko hodnotiť syry. I keď väčšinou obsahujú veľa vápnika, kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov a soli by sa mali konzumovať striedmo. Ale bez syra to v prípade pizze akosi nejde. Je to ako keby sme chceli bryndzové halušky bez bryndze.

Druhým základom je rajčinová omáčka. Jej kvalita môže byť rôzna, záleží od úrovne reštaurácie. Niekde používajú polotovary, inde dávajú prednosť vhodne upraveným čerstvým rajčinám. Tie samé o sebe patria medzi obzvlášť zdravé potraviny, napr. vďaka obsahu lykopénu znižujú riziko rakoviny prostaty. Ich preventívny účinok pretrváva aj po tepelnej úprave.

Zelenina kontra mäso

Vhodným kompromisom medzi zdravím a chuťou môže byť variant pizze s vyšším obsahom rastlinných potravín (zelenina, fazuľa) a s menším množstvom syra s nižším obsahom tuku (mozzarela). Čiže nedať si napr. pizzu so štyrmi druhmi syra, ale radšej mexickú bez mäsa (syr, rajčinový základ, paprika, kukurica, fazuľa) alebo vegetariánsku.

Pochopiteľne pri téme „mäso“ kontra „zelenina“ asi tušíte, že odporúčanie sa bude viac nakláňať k zelenine. Čím menej mäsa a čím viac zeleniny, tým lepšie pre zdravie. Zelenina dodá často zanedbávanú vlákninu a rôzne ochranné látky (napr. flavonoidy a iné antioxidanty). Oproti mäsovým výrobkom, ako sú salámy či slanina, je lepšou voľbou kuracie mäso a ešte lepšou ryby s vyšším obsahom omega 3 mastných kyselín (losos, sardinky...).

Z pohľadu zdravia môže byť významnou zložkou olivový olej. Nielen, že je zdravý, ale čiastočne i eliminuje negatívne účinky ostatných tučných zložiek pizze na cievy. Pokiaľ často nekonzumujete rôzne druhy orechov, avokádo, arašidy alebo repkový olej, je možno olivový olej na pizzi váš jediný zdroj zdraviu prospešných mononenasýtených tukov.

Aké druhy pizze uprednostniť?

  • Najvhodnejšie: vegetariánska, mexická (variant bez mäsa), šampiňónová , s lososom – prevažujúce suroviny: rajčiny, šampiňóny, olivy, kukurica, fazuľa, špenát, brokolica, artičoky, ryby.

  • Najmenej vhodné: sedliacka, bačovská, „štyri druhy syra“, salámová – prevažujúce suroviny: mäsové výrobky, klobása, slanina, tučné syry.

Ak si občas dáte aj pizzu s menej zdravým zložením, zvyčajne to neohrozí vaše zdravie, pokiaľ máte zdravú a vyváženú stravu. Ak však patríte k rizikovej skupine (napr. pri ochorení srdca a ciev, cukrovke a pod.), je potrebné byť radikálnejší a ešte prísnejšie dbať na zásady správnej výživy. Našťastie aj zdravé jedlá si môže človek obľúbiť a môžu mu chutiť.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.