SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Dobrá fazuľovica chutí najmä v zime

Ak na svete existuje nejaká rastlina od Pánaboha, je to celkom iste fazuľa, hovorí ľudová múdrosť zo zbierky Adolfa Petra Zátureckého. Súhlasia s ním hádam na celom svete.

Starí slovenskí gazdovia mali overené, že ak kvitnú husto agáty, bude veľa fazule, alebo, že fazuľa sadená na Krížové dni bude mať veľa strukov. Táto plodina však patrí celkom iste k favoritom národných kuchýň v celej Strednej i Južnej Amerike. Už historicky sa stala základnou zložkou stravy najmä v Mexiku, ktoré sa hlási za jej domovskú krajinu. Keď sa o výborných vlastnostiach fazule dozvedel ostatný svet, rýchlo sa rozšírila a zaujala svoje miesto na jedálnych lístkoch tak obyčajných ľudí, ako aj vybranej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Desať dobrých vlastností

Prečo je fazuľa taká obľúbená vo forme polievok, omáčok, ako príloha k mäsám rozličného druhu a prečo vlastne tvorí aj výbornú prísadu zeleninových šalátov? Fazuľa má naozaj veľa dobrých vlastností, a preto nechýba ani v ponuke vari takmer žiadnej slovenskej reštaurácie.

• Obsahuje veľké množstvo bielkovín.

• Je rozmanitá, existuje veľký počet jej druhov, veľkostí a farieb.

• Môže znižovať „zlý „ cholesterol a účinne predchádzať rakovine.

• Rýchlo zasýti, pretože má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny. Žalúdok naplní na dlhší čas.

• Rýchlo sa s ňou chudne.

• Stabilizuje hladinu cukru v krvi.

• Omladzuje, posilňuje srdce a krvný obeh, pretože obsahuje železo, vápnik, draslík, vitamíny C a B, stopové prvky ako mangán a molybdén.

SkryťVypnúť reklamu

• Vďaka obsahu kyseliny listovej by ju mali jesť aj budúce mamičky. Zabezpečia tak správy vývoj svojho plodu.

• Pôsobí proti únave a malátnosti.

• Gurmánom vyhovuje fazuľa pre svoju rozmanitosť – lebo celkom iné jedlá sa z fazule, respektíve z jej strukov pripravujú počas horúcich letných dní a úplne inak servírujeme pikantné fazuľové polievky alebo omáčky v zime.

Farebné tajomstvá

Malé lahôdkové struky fazule sú celkom iné ako jej veľké bôby či dlhé zelené struky. Milujú ich Angličania, ale na odlišný spôsob ako rozmarní Francúzi alebo aj v stolovaní mohutní Nemci. Podľa jej farby sa liečia rôzne choroby. Napríklad, chorým obličkám je prospešná tmavá fazuľa, zelená dobre robí močovému mechúru a pečeni.

Všade inak

Celkom osobitú fazuľovú polievku – čorbu od pasulja vám ponúknu v Srbsku a úplne inú fazuľovicu so šampiňónmi v Rakúsku. Fazuľka v omáčke je typická pre Rumunsko, na fazuľkovom pudingu a nákype si pochutnávajú Taliani, na jej studenej verzii podávanej s cesnakom zasa Španieli. Fazuľka pani Ajši je malým kulinárskym zázrakom v Turecku. V bohatom sortimente možností nechýba ani príprava fazule na indický spôsob s mletým kokosom a karí, nemecká a americká fazuľa s paradajkami, chorvátska špecialita fazuľa s vajcami, ruská fazuľa s dusenou cviklou. Briti okrem anglickej zeleniny, ktorej samozrejmou súčasťou sú aj dusené zelené fazuľové struky, si doprajú dokonca už na raňajky fazuľu na hrianke. V gréckych reštauráciách možno oprobovať fajnovú fazuľovú omáčku plaki.

SkryťVypnúť reklamu

Aby sme neodleteli

Fazuľa má však aj negatívne vlastnosti. Niekomu jej konzumácia spôsobuje plynatosť a mohutné nadúvanie v takej miere, že sa jeho prejavy rovnajú výstrelom z dela. Iným zasa vyvoláva hnačku. Odborníci tvrdia, že za to môžu oligosacharidy. Kto však konzumuje fazuľu častejšie, zbaví sa toho problému. Čím viac fazuľu jeme, tým skôr sa naše trávenie prispôsobí a fazuľa bude na náš organizmus pôsobiť blahodarne.

Populárna aj doma

Pezinčania dokážu pripraviť fazuľu na tridsaťšesť spôsobov. Toto pravidelne dokazujú na Gastrofeste, kde v príprave najlepšej fazuľovice súťažil dokonca aj samotný primátor Oliver Solga. Podbanský prdkáč je zasa veľmi populárna súťaž vo varení tejto lahôdky, ktorú pravidelne usporadúvajú pod Tatrami. Popri guľáši, kapustnici, rybacej polievke a držkovici sa teda stále fazuľovica radí medzi favoritov v slovenskom kulinárstve. Čo sa nášho zdravia týka, hrá jednoducho prím.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu