Dobrá fazuľovica chutí najmä v zime

Ak na svete existuje nejaká rastlina od Pánaboha, je to celkom iste fazuľa, hovorí ľudová múdrosť zo zbierky Adolfa Petra Zátureckého. Súhlasia s ním hádam na celom svete.

Starí slovenskí gazdovia mali overené, že ak kvitnú husto agáty, bude veľa fazule, alebo, že fazuľa sadená na Krížové dni bude mať veľa strukov. Táto plodina však patrí celkom iste k favoritom národných kuchýň v celej Strednej i Južnej Amerike. Už historicky sa stala základnou zložkou stravy najmä v Mexiku, ktoré sa hlási za jej domovskú krajinu. Keď sa o výborných vlastnostiach fazule dozvedel ostatný svet, rýchlo sa rozšírila a zaujala svoje miesto na jedálnych lístkoch tak obyčajných ľudí, ako aj vybranej spoločnosti.

Desať dobrých vlastností

Prečo je fazuľa taká obľúbená vo forme polievok, omáčok, ako príloha k mäsám rozličného druhu a prečo vlastne tvorí aj výbornú prísadu zeleninových šalátov? Fazuľa má naozaj veľa dobrých vlastností, a preto nechýba ani v ponuke vari takmer žiadnej slovenskej reštaurácie.

• Obsahuje veľké množstvo bielkovín.

• Je rozmanitá, existuje veľký počet jej druhov, veľkostí a farieb.

• Môže znižovať „zlý „ cholesterol a účinne predchádzať rakovine.

• Rýchlo zasýti, pretože má vysoký obsah nerozpustnej vlákniny. Žalúdok naplní na dlhší čas.

• Rýchlo sa s ňou chudne.

• Stabilizuje hladinu cukru v krvi.

• Omladzuje, posilňuje srdce a krvný obeh, pretože obsahuje železo, vápnik, draslík, vitamíny C a B, stopové prvky ako mangán a molybdén.

• Vďaka obsahu kyseliny listovej by ju mali jesť aj budúce mamičky. Zabezpečia tak správy vývoj svojho plodu.

• Pôsobí proti únave a malátnosti.

• Gurmánom vyhovuje fazuľa pre svoju rozmanitosť – lebo celkom iné jedlá sa z fazule, respektíve z jej strukov pripravujú počas horúcich letných dní a úplne inak servírujeme pikantné fazuľové polievky alebo omáčky v zime.

Farebné tajomstvá

Malé lahôdkové struky fazule sú celkom iné ako jej veľké bôby či dlhé zelené struky. Milujú ich Angličania, ale na odlišný spôsob ako rozmarní Francúzi alebo aj v stolovaní mohutní Nemci. Podľa jej farby sa liečia rôzne choroby. Napríklad, chorým obličkám je prospešná tmavá fazuľa, zelená dobre robí močovému mechúru a pečeni.

Všade inak

Celkom osobitú fazuľovú polievku – čorbu od pasulja vám ponúknu v Srbsku a úplne inú fazuľovicu so šampiňónmi v Rakúsku. Fazuľka v omáčke je typická pre Rumunsko, na fazuľkovom pudingu a nákype si pochutnávajú Taliani, na jej studenej verzii podávanej s cesnakom zasa Španieli. Fazuľka pani Ajši je malým kulinárskym zázrakom v Turecku. V bohatom sortimente možností nechýba ani príprava fazule na indický spôsob s mletým kokosom a karí, nemecká a americká fazuľa s paradajkami, chorvátska špecialita fazuľa s vajcami, ruská fazuľa s dusenou cviklou. Briti okrem anglickej zeleniny, ktorej samozrejmou súčasťou sú aj dusené zelené fazuľové struky, si doprajú dokonca už na raňajky fazuľu na hrianke. V gréckych reštauráciách možno oprobovať fajnovú fazuľovú omáčku plaki.

Aby sme neodleteli

Fazuľa má však aj negatívne vlastnosti. Niekomu jej konzumácia spôsobuje plynatosť a mohutné nadúvanie v takej miere, že sa jeho prejavy rovnajú výstrelom z dela. Iným zasa vyvoláva hnačku. Odborníci tvrdia, že za to môžu oligosacharidy. Kto však konzumuje fazuľu častejšie, zbaví sa toho problému. Čím viac fazuľu jeme, tým skôr sa naše trávenie prispôsobí a fazuľa bude na náš organizmus pôsobiť blahodarne.

Populárna aj doma

Pezinčania dokážu pripraviť fazuľu na tridsaťšesť spôsobov. Toto pravidelne dokazujú na Gastrofeste, kde v príprave najlepšej fazuľovice súťažil dokonca aj samotný primátor Oliver Solga. Podbanský prdkáč je zasa veľmi populárna súťaž vo varení tejto lahôdky, ktorú pravidelne usporadúvajú pod Tatrami. Popri guľáši, kapustnici, rybacej polievke a držkovici sa teda stále fazuľovica radí medzi favoritov v slovenskom kulinárstve. Čo sa nášho zdravia týka, hrá jednoducho prím.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.