SME

Máte zlú náladu? Repa to môže napraviť

Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Na šalát z červenej repy si staršia generácia spomína najmä zo školských a závodných kuchýň. Z módy však nikdy nevyšiel. Napríklad v takom Rakúsku ho takmer vždy pridajú na šalátový tanier k tradičnému viedenskému rezňu. A málokedy chýba v šalátových pultoch slovenských reštaurácií. Často ochutený aj chrenom, ktorý potláča zemitú chuť repy.

Slávne polievky

Červená repa má mimoriadne postavenie aj u našich susedov – v Poľsku či na Ukrajine, kde z nej vedia vykúzliť skvelé polievky. Najznámejší, rovnako však aj v Rusku či i u nás, je boršč. Nuž, tak to v tradičných kuchyniach našich starých materí bývalo. Varilo sa z toho, čo bolo dostupné. A repe sa darilo aj v tej najchudobnejšej záhradke či na políčku. Navyše konzumné druhy repy boli na našom území známe ešte pred príchodom zemiakov. Nazývali ich aj kvaka, runkľa, vodnica a pripravovali ich tak varením ako aj pečením. Na zimu sa zase konzervovali kvasením v sudoch ako kapusta. Ba v kuchyni sa využívali aj v sušenej podobe.

SkryťVypnúť reklamu

Šťavy i chrumkavé lupienky

Tak ako v prípade väčšiny druhov zeleniny aj repu je najlepšie konzumovať v čerstvom stave. Šťavy z nej už bežne dostať v mnohých fresh baroch a nechýbajú ani v pultoch s nápojmi vo veľkopredajniach. Často sú skombinované s karotkovými, jablčnými a inými.

Súčasní kuchári však našli aj modernú úpravu červenej repy, mangoldu i obyčajnej kŕmnej repy iných farieb, ako je žltá či biela. Plátky upečú alebo ugrilujú a chrumkavými lupienkami sa dá výborne dozdobiť akékoľvek jedlo. S takouto dekoráciou sa vedia vyhrať aj šéfkuchári takých špičkových bratislavských hotelov, ako je Sheraton či Grand hotel River park, čo je bývalý Kempinski. V Hradnej Hviezde zase podávajú červenú repu plnenú gazdovským syrom. V košickom hoteli Dália našiel šéfkuchár jej ešte „fajnovejšie“ uplatnenie. Rezance z nej a smotanový vodka-crème-fraîche podáva k údenému lososu.

SkryťVypnúť reklamu

A potom sú tu ešte listy. Aj tie sa dajú použiť do rôznych šalátov. Sú výborným doplnkom tak z výživného, ako aj estetického hľadiska. V reštaurácii Gašperov mlyn v Batizovciach takýto šalát podávajú napríklad k rybe. V známej sieti pivární Klubovňa zase ponúkajú červenú repu na hriankach. Fantázia kuchárov je teda aj v tomto prípade nekonečná.

Obsahuje užitočné látky

Nečudo, že červená repa je stále taká populárna v slovenskej i medzinárodnej gastronómii. Je to hlavne pre jej obsah dôležitých minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok. Má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Pochvalou na jej vlastnosti nešetria ani odborní lekári. Podporuje totiž kardiovaskulárny systém, pretože jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

SkryťVypnúť reklamu

Ľuďom, ktorí majú vysoký tlak sa tiež odporúča vypiť denne aspoň dve šálky šťavy z červenej repy. Povzbudzuje tiež činnosť žalúdka a tvorbu žlče, zbavuje črevá jedovatých látok. Táto zelenina má tiež pozitívny vplyv na zrak. Príliš vhodná však nie je pre diabetikov. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

A rozhodne konzumácia repy, či už červenej alebo inej, a to v akejkoľvek podobe, neuškodí ani zdravým ľuďom. Posilňuje totiž imunitný systém, pleti, vlasom a nechtom dodáva pružnosť a lesk. Navyše vraj vyvoláva optimistickejšiu náladu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  2. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  3. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  4. Ľuboš Fellner otvorene
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  1. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  2. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  3. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  4. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  5. Ľuboš Fellner otvorene
  6. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  8. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 23 550
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 18 767
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 248
  4. Ľuboš Fellner otvorene 6 847
  5. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 085
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 966
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 895
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 257
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu