Máte zlú náladu? Repa to môže napraviť

Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Na šalát z červenej repy si staršia generácia spomína najmä zo školských a závodných kuchýň. Z módy však nikdy nevyšiel. Napríklad v takom Rakúsku ho takmer vždy pridajú na šalátový tanier k tradičnému viedenskému rezňu. A málokedy chýba v šalátových pultoch slovenských reštaurácií. Často ochutený aj chrenom, ktorý potláča zemitú chuť repy.

Slávne polievky

Červená repa má mimoriadne postavenie aj u našich susedov – v Poľsku či na Ukrajine, kde z nej vedia vykúzliť skvelé polievky. Najznámejší, rovnako však aj v Rusku či i u nás, je boršč. Nuž, tak to v tradičných kuchyniach našich starých materí bývalo. Varilo sa z toho, čo bolo dostupné. A repe sa darilo aj v tej najchudobnejšej záhradke či na políčku. Navyše konzumné druhy repy boli na našom území známe ešte pred príchodom zemiakov. Nazývali ich aj kvaka, runkľa, vodnica a pripravovali ich tak varením ako aj pečením. Na zimu sa zase konzervovali kvasením v sudoch ako kapusta. Ba v kuchyni sa využívali aj v sušenej podobe.

Šťavy i chrumkavé lupienky

Tak ako v prípade väčšiny druhov zeleniny aj repu je najlepšie konzumovať v čerstvom stave. Šťavy z nej už bežne dostať v mnohých fresh baroch a nechýbajú ani v pultoch s nápojmi vo veľkopredajniach. Často sú skombinované s karotkovými, jablčnými a inými.

Súčasní kuchári však našli aj modernú úpravu červenej repy, mangoldu i obyčajnej kŕmnej repy iných farieb, ako je žltá či biela. Plátky upečú alebo ugrilujú a chrumkavými lupienkami sa dá výborne dozdobiť akékoľvek jedlo. S takouto dekoráciou sa vedia vyhrať aj šéfkuchári takých špičkových bratislavských hotelov, ako je Sheraton či Grand hotel River park, čo je bývalý Kempinski. V Hradnej Hviezde zase podávajú červenú repu plnenú gazdovským syrom. V košickom hoteli Dália našiel šéfkuchár jej ešte „fajnovejšie“ uplatnenie. Rezance z nej a smotanový vodka-crème-fraîche podáva k údenému lososu.

A potom sú tu ešte listy. Aj tie sa dajú použiť do rôznych šalátov. Sú výborným doplnkom tak z výživného, ako aj estetického hľadiska. V reštaurácii Gašperov mlyn v Batizovciach takýto šalát podávajú napríklad k rybe. V známej sieti pivární Klubovňa zase ponúkajú červenú repu na hriankach. Fantázia kuchárov je teda aj v tomto prípade nekonečná.

Obsahuje užitočné látky

Nečudo, že červená repa je stále taká populárna v slovenskej i medzinárodnej gastronómii. Je to hlavne pre jej obsah dôležitých minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok. Má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Pochvalou na jej vlastnosti nešetria ani odborní lekári. Podporuje totiž kardiovaskulárny systém, pretože jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

Ľuďom, ktorí majú vysoký tlak sa tiež odporúča vypiť denne aspoň dve šálky šťavy z červenej repy. Povzbudzuje tiež činnosť žalúdka a tvorbu žlče, zbavuje črevá jedovatých látok. Táto zelenina má tiež pozitívny vplyv na zrak. Príliš vhodná však nie je pre diabetikov. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

A rozhodne konzumácia repy, či už červenej alebo inej, a to v akejkoľvek podobe, neuškodí ani zdravým ľuďom. Posilňuje totiž imunitný systém, pleti, vlasom a nechtom dodáva pružnosť a lesk. Navyše vraj vyvoláva optimistickejšiu náladu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“