Máte zlú náladu? Repa to môže napraviť

Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Na šalát z červenej repy si staršia generácia spomína najmä zo školských a závodných kuchýň. Z módy však nikdy nevyšiel. Napríklad v takom Rakúsku ho takmer vždy pridajú na šalátový tanier k tradičnému viedenskému rezňu. A málokedy chýba v šalátových pultoch slovenských reštaurácií. Často ochutený aj chrenom, ktorý potláča zemitú chuť repy.

Slávne polievky

Červená repa má mimoriadne postavenie aj u našich susedov – v Poľsku či na Ukrajine, kde z nej vedia vykúzliť skvelé polievky. Najznámejší, rovnako však aj v Rusku či i u nás, je boršč. Nuž, tak to v tradičných kuchyniach našich starých materí bývalo. Varilo sa z toho, čo bolo dostupné. A repe sa darilo aj v tej najchudobnejšej záhradke či na políčku. Navyše konzumné druhy repy boli na našom území známe ešte pred príchodom zemiakov. Nazývali ich aj kvaka, runkľa, vodnica a pripravovali ich tak varením ako aj pečením. Na zimu sa zase konzervovali kvasením v sudoch ako kapusta. Ba v kuchyni sa využívali aj v sušenej podobe.

Šťavy i chrumkavé lupienky

Tak ako v prípade väčšiny druhov zeleniny aj repu je najlepšie konzumovať v čerstvom stave. Šťavy z nej už bežne dostať v mnohých fresh baroch a nechýbajú ani v pultoch s nápojmi vo veľkopredajniach. Často sú skombinované s karotkovými, jablčnými a inými.

Súčasní kuchári však našli aj modernú úpravu červenej repy, mangoldu i obyčajnej kŕmnej repy iných farieb, ako je žltá či biela. Plátky upečú alebo ugrilujú a chrumkavými lupienkami sa dá výborne dozdobiť akékoľvek jedlo. S takouto dekoráciou sa vedia vyhrať aj šéfkuchári takých špičkových bratislavských hotelov, ako je Sheraton či Grand hotel River park, čo je bývalý Kempinski. V Hradnej Hviezde zase podávajú červenú repu plnenú gazdovským syrom. V košickom hoteli Dália našiel šéfkuchár jej ešte „fajnovejšie“ uplatnenie. Rezance z nej a smotanový vodka-crème-fraîche podáva k údenému lososu.

A potom sú tu ešte listy. Aj tie sa dajú použiť do rôznych šalátov. Sú výborným doplnkom tak z výživného, ako aj estetického hľadiska. V reštaurácii Gašperov mlyn v Batizovciach takýto šalát podávajú napríklad k rybe. V známej sieti pivární Klubovňa zase ponúkajú červenú repu na hriankach. Fantázia kuchárov je teda aj v tomto prípade nekonečná.

Obsahuje užitočné látky

Nečudo, že červená repa je stále taká populárna v slovenskej i medzinárodnej gastronómii. Je to hlavne pre jej obsah dôležitých minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok. Má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Pochvalou na jej vlastnosti nešetria ani odborní lekári. Podporuje totiž kardiovaskulárny systém, pretože jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

Ľuďom, ktorí majú vysoký tlak sa tiež odporúča vypiť denne aspoň dve šálky šťavy z červenej repy. Povzbudzuje tiež činnosť žalúdka a tvorbu žlče, zbavuje črevá jedovatých látok. Táto zelenina má tiež pozitívny vplyv na zrak. Príliš vhodná však nie je pre diabetikov. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

A rozhodne konzumácia repy, či už červenej alebo inej, a to v akejkoľvek podobe, neuškodí ani zdravým ľuďom. Posilňuje totiž imunitný systém, pleti, vlasom a nechtom dodáva pružnosť a lesk. Navyše vraj vyvoláva optimistickejšiu náladu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Bodka za obamovskou érou a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.