Liek i prostriedok na chudnutie

V našom živote sa stali citróny takou samozrejmosťou, že ich ani nevnímame ako exotické ovocie. Ich význam je však ďaleko väčší než si myslíme.

Vlasť citrónov je v Indii a v Číne. Z Ázie sa citrusové plody dostali už v roku 2 000 pred n. l. do Perzie a Egypta a odtiaľ do Grécka pod názvom kitri a kedros. Boli to však horké plody, ktoré sa často užívali ako protijed po uštipnutí hadom.

Toto ovocie má takú výraznú chuť, že sa nám už len pri pomyslení naň tvoria v ústach sliny. Nie preto, že by citrón bol až takou lahôdkou – slinné žľazy v prepojení s mozgom jednoducho reagujú na sťahujúce účinky citróna a už vopred sa bránia. Ak hrávate na heligón či trombón, iste sa pohľadu na citrón nepotešíte – s plnými ústami slín sa to nedá! Odhliadnuc od tohto sú citróny pre náš život veľkým prínosom.

Vlastná sestra limetka

Citróny obsahujú sodík, draslík, vápnik a veľké množstvo vitamínu C. Námorníci na dlhých plavbách bez prísunu vitamínov umierali na skorbut, kým ktosi neprišiel na to, že stačí vziať na palubu citróny a kapustu! Aj v našich zemepisných šírkach, kým sem nedoputoval citrón, bola pre predkov zásobárňou tohto vitamínu vždy kyslá kapusta.

V mnohých reštauráciách, napríklad v bratislavskej Eurovei pri Dunaji, sa stali veľmi populárnymi citronády z čerstvých citrusových plodov a ovocia. Výborne chutia, ak je ich súčasťou šťava z aromatických limetiek – vlastných sestier citrónov. Tie majú široké uplatnenie aj v koktejloch a longdrinkoch. Aké by to bolo daiquiri bez ľadu a kúska limetky, či vychladený vermut alebo cinzano bez ozdobne narezanej zelenej kôry? Nehovoriac už o mojite, kde je limetka jednou z hlavných surovín.

Kalifornská limetka paradoxne pochádza z juhovýchodnej Ázie, ale v súčasnosti sa pestuje najmä v Austrálii, Kalifornii a na Floride. Vytlačíme z nej menšie množstvo šťavy ako z citróna, šťava však má oveľa výraznejšiu chuť.

Liek i prostriedok na chudnutie

Citrusové plody dnes majú široké využitie. Aj také, o ktorom možno vôbec neviete. Hollywoodske hviezdy a aj slovenská herečka Lucia Siposová, ktorá tam nedávno nakrúcala, poznajú fintu na svieži vzhľad i na želané stiahnutie žalúdka: Každé ráno pohár čistej vody s vytlačeným citrónom. Bežne vám ho ponúknu v každej reštaurácii. Ak je to niekomu kyslé, existuje iná finta: zožeňte si v predajni s exotickým ovocím červené bobule pod názvom miracle fruit, latinsky Synsepalum dulcificum. Ak zjete jednu bobuľku, po chvíli môžete jesť citrónov na tony – budú sa vám zdať sladké.

Chcete byť zdraví? Alebo trpíte cystami a chcete sa ich zbaviť? Vytlačte si citrón do vlažnej vody a pridajte k tomu med. Už naše staré mamy vedeli, že citrón v čaji sťahuje horúčku, podporuje „bojovníčkov“ – obranné bunky v boji proti chorobe a uvoľňuje hlieny. Pôsobí aj ako prevencia infekcií a najmä rakoviny, pretože na rozdiel od mastných a ťažkých jedál, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, táto kyslosť lieči.

Mnohí homeopati zastávajú názor, že citrón je lepší a mnohonásobne účinnejší ako chemoterapia. Má tiež antimikrobiálne, antibakteriálne a antimykotické účinky, dokáže vypudiť parazity, reguluje vysoký krvný tlak, má dokonca antidepresívne účinky a priaznivo ovplyvňuje nepokojné nervy. Preto, ak máte možnosť, pestujte citrusové plody v záhrade a ak bývate v teplom byte, aj v obývačke či na južnom balkóne.

A na záver jedno varovanie: Ak si v reštaurácii objednáte citrusové plody alebo šťavu z nich, potom si dobre vypláchnite ústa čistou vodou. Kyselina citrónová má totiž rada zubnú sklovinu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.