Liek i prostriedok na chudnutie

V našom živote sa stali citróny takou samozrejmosťou, že ich ani nevnímame ako exotické ovocie. Ich význam je však ďaleko väčší než si myslíme.

Vlasť citrónov je v Indii a v Číne. Z Ázie sa citrusové plody dostali už v roku 2 000 pred n. l. do Perzie a Egypta a odtiaľ do Grécka pod názvom kitri a kedros. Boli to však horké plody, ktoré sa často užívali ako protijed po uštipnutí hadom.

Toto ovocie má takú výraznú chuť, že sa nám už len pri pomyslení naň tvoria v ústach sliny. Nie preto, že by citrón bol až takou lahôdkou – slinné žľazy v prepojení s mozgom jednoducho reagujú na sťahujúce účinky citróna a už vopred sa bránia. Ak hrávate na heligón či trombón, iste sa pohľadu na citrón nepotešíte – s plnými ústami slín sa to nedá! Odhliadnuc od tohto sú citróny pre náš život veľkým prínosom.

Vlastná sestra limetka

Citróny obsahujú sodík, draslík, vápnik a veľké množstvo vitamínu C. Námorníci na dlhých plavbách bez prísunu vitamínov umierali na skorbut, kým ktosi neprišiel na to, že stačí vziať na palubu citróny a kapustu! Aj v našich zemepisných šírkach, kým sem nedoputoval citrón, bola pre predkov zásobárňou tohto vitamínu vždy kyslá kapusta.

V mnohých reštauráciách, napríklad v bratislavskej Eurovei pri Dunaji, sa stali veľmi populárnymi citronády z čerstvých citrusových plodov a ovocia. Výborne chutia, ak je ich súčasťou šťava z aromatických limetiek – vlastných sestier citrónov. Tie majú široké uplatnenie aj v koktejloch a longdrinkoch. Aké by to bolo daiquiri bez ľadu a kúska limetky, či vychladený vermut alebo cinzano bez ozdobne narezanej zelenej kôry? Nehovoriac už o mojite, kde je limetka jednou z hlavných surovín.

Kalifornská limetka paradoxne pochádza z juhovýchodnej Ázie, ale v súčasnosti sa pestuje najmä v Austrálii, Kalifornii a na Floride. Vytlačíme z nej menšie množstvo šťavy ako z citróna, šťava však má oveľa výraznejšiu chuť.

Liek i prostriedok na chudnutie

Citrusové plody dnes majú široké využitie. Aj také, o ktorom možno vôbec neviete. Hollywoodske hviezdy a aj slovenská herečka Lucia Siposová, ktorá tam nedávno nakrúcala, poznajú fintu na svieži vzhľad i na želané stiahnutie žalúdka: Každé ráno pohár čistej vody s vytlačeným citrónom. Bežne vám ho ponúknu v každej reštaurácii. Ak je to niekomu kyslé, existuje iná finta: zožeňte si v predajni s exotickým ovocím červené bobule pod názvom miracle fruit, latinsky Synsepalum dulcificum. Ak zjete jednu bobuľku, po chvíli môžete jesť citrónov na tony – budú sa vám zdať sladké.

Chcete byť zdraví? Alebo trpíte cystami a chcete sa ich zbaviť? Vytlačte si citrón do vlažnej vody a pridajte k tomu med. Už naše staré mamy vedeli, že citrón v čaji sťahuje horúčku, podporuje „bojovníčkov“ – obranné bunky v boji proti chorobe a uvoľňuje hlieny. Pôsobí aj ako prevencia infekcií a najmä rakoviny, pretože na rozdiel od mastných a ťažkých jedál, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, táto kyslosť lieči.

Mnohí homeopati zastávajú názor, že citrón je lepší a mnohonásobne účinnejší ako chemoterapia. Má tiež antimikrobiálne, antibakteriálne a antimykotické účinky, dokáže vypudiť parazity, reguluje vysoký krvný tlak, má dokonca antidepresívne účinky a priaznivo ovplyvňuje nepokojné nervy. Preto, ak máte možnosť, pestujte citrusové plody v záhrade a ak bývate v teplom byte, aj v obývačke či na južnom balkóne.

A na záver jedno varovanie: Ak si v reštaurácii objednáte citrusové plody alebo šťavu z nich, potom si dobre vypláchnite ústa čistou vodou. Kyselina citrónová má totiž rada zubnú sklovinu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.