Liek i prostriedok na chudnutie

V našom živote sa stali citróny takou samozrejmosťou, že ich ani nevnímame ako exotické ovocie. Ich význam je však ďaleko väčší než si myslíme.

Vlasť citrónov je v Indii a v Číne. Z Ázie sa citrusové plody dostali už v roku 2 000 pred n. l. do Perzie a Egypta a odtiaľ do Grécka pod názvom kitri a kedros. Boli to však horké plody, ktoré sa často užívali ako protijed po uštipnutí hadom.

Toto ovocie má takú výraznú chuť, že sa nám už len pri pomyslení naň tvoria v ústach sliny. Nie preto, že by citrón bol až takou lahôdkou – slinné žľazy v prepojení s mozgom jednoducho reagujú na sťahujúce účinky citróna a už vopred sa bránia. Ak hrávate na heligón či trombón, iste sa pohľadu na citrón nepotešíte – s plnými ústami slín sa to nedá! Odhliadnuc od tohto sú citróny pre náš život veľkým prínosom.

Vlastná sestra limetka

Citróny obsahujú sodík, draslík, vápnik a veľké množstvo vitamínu C. Námorníci na dlhých plavbách bez prísunu vitamínov umierali na skorbut, kým ktosi neprišiel na to, že stačí vziať na palubu citróny a kapustu! Aj v našich zemepisných šírkach, kým sem nedoputoval citrón, bola pre predkov zásobárňou tohto vitamínu vždy kyslá kapusta.

V mnohých reštauráciách, napríklad v bratislavskej Eurovei pri Dunaji, sa stali veľmi populárnymi citronády z čerstvých citrusových plodov a ovocia. Výborne chutia, ak je ich súčasťou šťava z aromatických limetiek – vlastných sestier citrónov. Tie majú široké uplatnenie aj v koktejloch a longdrinkoch. Aké by to bolo daiquiri bez ľadu a kúska limetky, či vychladený vermut alebo cinzano bez ozdobne narezanej zelenej kôry? Nehovoriac už o mojite, kde je limetka jednou z hlavných surovín.

Kalifornská limetka paradoxne pochádza z juhovýchodnej Ázie, ale v súčasnosti sa pestuje najmä v Austrálii, Kalifornii a na Floride. Vytlačíme z nej menšie množstvo šťavy ako z citróna, šťava však má oveľa výraznejšiu chuť.

Liek i prostriedok na chudnutie

Citrusové plody dnes majú široké využitie. Aj také, o ktorom možno vôbec neviete. Hollywoodske hviezdy a aj slovenská herečka Lucia Siposová, ktorá tam nedávno nakrúcala, poznajú fintu na svieži vzhľad i na želané stiahnutie žalúdka: Každé ráno pohár čistej vody s vytlačeným citrónom. Bežne vám ho ponúknu v každej reštaurácii. Ak je to niekomu kyslé, existuje iná finta: zožeňte si v predajni s exotickým ovocím červené bobule pod názvom miracle fruit, latinsky Synsepalum dulcificum. Ak zjete jednu bobuľku, po chvíli môžete jesť citrónov na tony – budú sa vám zdať sladké.

Chcete byť zdraví? Alebo trpíte cystami a chcete sa ich zbaviť? Vytlačte si citrón do vlažnej vody a pridajte k tomu med. Už naše staré mamy vedeli, že citrón v čaji sťahuje horúčku, podporuje „bojovníčkov“ – obranné bunky v boji proti chorobe a uvoľňuje hlieny. Pôsobí aj ako prevencia infekcií a najmä rakoviny, pretože na rozdiel od mastných a ťažkých jedál, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, táto kyslosť lieči.

Mnohí homeopati zastávajú názor, že citrón je lepší a mnohonásobne účinnejší ako chemoterapia. Má tiež antimikrobiálne, antibakteriálne a antimykotické účinky, dokáže vypudiť parazity, reguluje vysoký krvný tlak, má dokonca antidepresívne účinky a priaznivo ovplyvňuje nepokojné nervy. Preto, ak máte možnosť, pestujte citrusové plody v záhrade a ak bývate v teplom byte, aj v obývačke či na južnom balkóne.

A na záver jedno varovanie: Ak si v reštaurácii objednáte citrusové plody alebo šťavu z nich, potom si dobre vypláchnite ústa čistou vodou. Kyselina citrónová má totiž rada zubnú sklovinu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.