SME

Tajomstvá tekvice sa skrývajú v dužine i jadierkach

Hoci je tekvica zdravá, akosi sa vytratila z jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Pritom ponúka množstvo zaujímavých variácií.

V bratislavskej reštaurácii Chagall síce ponúkali v istom období tekvicové menu, bola to však skôr výnimka, ako pravidlo, ktorého sa držia napríklad v rakúskom južnom Burgenlande alebo v Štajersku. Tam patrí predovšetkým červená tekvica k vyhľadávaným špecialitám a polievky z nej doplnené tekvicovým olejom a jadierkami podávajú takmer v každom pohostinstve.

Fantázia pri varení

Pestovatelia zeleniny poznajú viac druhov tekvice – klasickú bielu, zelenú, sivú aj oranžovú. Všetky druhy z rodu cucurbito možno skladovať nakrájané v mikroténových vrecúškach v mrazničke.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni možno výborne využiť aj tekvicové jadierka, napríklad výborne dochutia tekvicovú polievku, ale smelo ich možno pridať aj do zeleninovej polievky, ktorej dodajú krásne sfarbenie.

Klasické dyne dorastajú niekedy do veľkých rozmerov. Avšak oranžové, guľovité dyne Hokaido mávajú priemerne najviac 30 centimetrov a sú aromatickejšie.

Dobrý kuchár dokáže vyčariť z tekvíc rôzne jedlá od tradičnej kyslej omáčky, cez polievku až po fazuľový guláš s tekvicou, tekvicové placky, nákyp, tortillu či tatársku omáčku. V Taliansku milujú tekvicové pesto. Oranžovú tekvicu v USA ale aj v Rakúsku najprv zvyčajne upečú a následne z nej pripravujú polievku. Mnohí si však pochvaľujú aj tekvicové cestoviny so syrovou omáčkou a upraženými jadierkami.

Čo obsahuje tekvica?

  • Je to predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B ale aj významné céčko.

  • Pre malý obsah cukrov ju môžu konzumovať aj diabetici.

  • Nechýbajú v nej minerály, najmä sodík, draslík, železo a fosfor.

SkryťVypnúť reklamu

Nikdy nevariť!

V rakúskych reštauráciách pri príprave tekvicovej polievky zásadne používajú tekvicový olej. Aj preto má táto oranžová pochúťka, neraz ozdobená šľahanou smotanou a posypaná upraženými tekvicovými jadierkami, takú jedinečnú chuť.

Tekvicový olej sa tradične vyrába lisovaním za studena, vďaka čomu si uchovávajú všetky zdraviu prospešné látky. Nezaťažuje organizmus cholesterolom, naopak, dodáva mu nenasýtené mastné kyseliny.

Skladovať ho treba na suchom a tmavom mieste, aby nezhorkol. Tekvicový olej dobre pôsobí na štítnu žľazu, chráni cievy pred kornatením, pomáha pri ťažkostiach s prostatou, zabraňuje vypadávaniu vlasov a odstraňuje starecké škvrny. Má antioxidačné účinky, pretože tekvicové semená obsahujú rôzne Pravidelné užívanie toho oleja zlepšuje pamäť, pomáha pri koncentrácii, pôsobí aj protizápalovo.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicový olej svojou chuťou zjemňuje omáčky a dodáva osobitú chuť šalátom. Nikdy ho však neslobodno variť! Vysokou teplotou by sa totiž látky, ktoré obsahuje, znehodnotili.

Prišla z Ameriky

Tekvica má pôvod v Strednej Amerike a v Mexiku. Keď Kolumbus objavil Ameriku, začali tekvicu vedno so zemiakmi dovážať aj do Európy a do Ázie. Odborná tlač uvádza, že už v roku 1773 odporúčala panovníčka Mária Terézia používať tekvicový olej namiesto liečivých mastí. V tomto období objavili aj jeho priaznivé účinky na stvrdnutú kožu.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 966
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 166
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 260
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 262
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 4 700
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 079
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 252
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 098
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu