Tajomstvá tekvice sa skrývajú v dužine i jadierkach

Hoci je tekvica zdravá, akosi sa vytratila z jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Pritom ponúka množstvo zaujímavých variácií.

V bratislavskej reštaurácii Chagall síce ponúkali v istom období tekvicové menu, bola to však skôr výnimka, ako pravidlo, ktorého sa držia napríklad v rakúskom južnom Burgenlande alebo v Štajersku. Tam patrí predovšetkým červená tekvica k vyhľadávaným špecialitám a polievky z nej doplnené tekvicovým olejom a jadierkami podávajú takmer v každom pohostinstve.

Fantázia pri varení

Pestovatelia zeleniny poznajú viac druhov tekvice – klasickú bielu, zelenú, sivú aj oranžovú. Všetky druhy z rodu cucurbito možno skladovať nakrájané v mikroténových vrecúškach v mrazničke.

V kuchyni možno výborne využiť aj tekvicové jadierka, napríklad výborne dochutia tekvicovú polievku, ale smelo ich možno pridať aj do zeleninovej polievky, ktorej dodajú krásne sfarbenie.

Klasické dyne dorastajú niekedy do veľkých rozmerov. Avšak oranžové, guľovité dyne Hokaido mávajú priemerne najviac 30 centimetrov a sú aromatickejšie.

Dobrý kuchár dokáže vyčariť z tekvíc rôzne jedlá od tradičnej kyslej omáčky, cez polievku až po fazuľový guláš s tekvicou, tekvicové placky, nákyp, tortillu či tatársku omáčku. V Taliansku milujú tekvicové pesto. Oranžovú tekvicu v USA ale aj v Rakúsku najprv zvyčajne upečú a následne z nej pripravujú polievku. Mnohí si však pochvaľujú aj tekvicové cestoviny so syrovou omáčkou a upraženými jadierkami.

Čo obsahuje tekvica?

  • Je to predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B ale aj významné céčko.

  • Pre malý obsah cukrov ju môžu konzumovať aj diabetici.

  • Nechýbajú v nej minerály, najmä sodík, draslík, železo a fosfor.

Nikdy nevariť!

V rakúskych reštauráciách pri príprave tekvicovej polievky zásadne používajú tekvicový olej. Aj preto má táto oranžová pochúťka, neraz ozdobená šľahanou smotanou a posypaná upraženými tekvicovými jadierkami, takú jedinečnú chuť.

Tekvicový olej sa tradične vyrába lisovaním za studena, vďaka čomu si uchovávajú všetky zdraviu prospešné látky. Nezaťažuje organizmus cholesterolom, naopak, dodáva mu nenasýtené mastné kyseliny.

Skladovať ho treba na suchom a tmavom mieste, aby nezhorkol. Tekvicový olej dobre pôsobí na štítnu žľazu, chráni cievy pred kornatením, pomáha pri ťažkostiach s prostatou, zabraňuje vypadávaniu vlasov a odstraňuje starecké škvrny. Má antioxidačné účinky, pretože tekvicové semená obsahujú rôzne Pravidelné užívanie toho oleja zlepšuje pamäť, pomáha pri koncentrácii, pôsobí aj protizápalovo.

Tekvicový olej svojou chuťou zjemňuje omáčky a dodáva osobitú chuť šalátom. Nikdy ho však neslobodno variť! Vysokou teplotou by sa totiž látky, ktoré obsahuje, znehodnotili.

Prišla z Ameriky

Tekvica má pôvod v Strednej Amerike a v Mexiku. Keď Kolumbus objavil Ameriku, začali tekvicu vedno so zemiakmi dovážať aj do Európy a do Ázie. Odborná tlač uvádza, že už v roku 1773 odporúčala panovníčka Mária Terézia používať tekvicový olej namiesto liečivých mastí. V tomto období objavili aj jeho priaznivé účinky na stvrdnutú kožu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner bol pre Privatbanku už príťažou, Haščák ho usvedčuje z klamstva

Banka mala pod kontrolou dôležitú sériu prevodov pri tunelovaní Technopolu.

Budovu Technopolu podľa polície vytunelovali ľudia, ktorí sú blízki Marianovi Kočnerovi. Sám Kočner je v prípade vyšetrovaný, ale nie obvinený.
Dobré ráno naživo

Dobré ráno: Hľadá sa ten, kto rozmetá koalíciu

Druhá živá nahrávka podcastu Dobré ráno.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Julius Ševčík, režisér filmov Masaryk a Sklenená izba.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.