Vláknina na tanieri má lákavé a chutné podoby

V jedálnych lístkoch nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty, strukovinové polievky, ba nájde sa aj pizza z celozrnnej múky. Šancu dodať telu dostatok vlákniny podľa zásad zdravej výživy teda máme.

Nie je dôležité, aby sme o význame vlákniny vo výžive vedeli, dôležité je, aby sme jej mali v strave dostatok. Stojí to za to. Nemáme čo stratiť, len získať.

Telu chýba

Kedysi sa význam vlákniny podceňoval, keďže organizmom viac menej iba prechádza bez toho, aby bola trávená a vstrebávaná. Dnes je však známe, že na svojej „púti“ vykonáva veľa užitočnej práce a je pre ľudský organizmus životne dôležitá. Nie, že by bez nej človek ihneď zomrel, ale pri jej dlhodobom nedostatku sa zvyšuje riziko viacerých ochorení a následne sa môže zvýšiť i úmrtnosť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča príjem potravín s obsahom vlákniny pre zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, obezity a nadváhy. Taktiež je dôležitá pre zdravie tráviacej sústavy a prevenciu zápchy.

Medzi jej zdroje patria potraviny ako sú celozrnné obilniny (ovsené vločky, ryža natural či celozrnný chlieb), ale aj ovocie, zelenina, strukoviny.... Vlákninu prakticky nenájdeme v živočíšnych potravinách ako mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Treba hľadať

Je možné nájsť zdroje vlákniny i v reštauráciách? Klasické jedlá ako vyprážaný syr, hranolčeky a tatárska omáčka alebo pečený bravčový bôčik, knedľa a dusená kapusta obsahujú len malé množstvo vlákniny. Našťastie reštaurácie dnes poskytujú oveľa pestrejšiu ponuku jedál.

Ako si zvýšiť príjem vlákniny?

  • Zeleninové šaláty – neberte ich iba ako farebnú kulisu pre rezeň. Ak okrem zeleninovej oblohy, ktorá je súčasťou jedla, požiadate o šalát navyše, urobíte veľmi dobre.

  • Tepelne upravená zelenina – zelenina v polievke, špenát, zapekaná brokolica, zelená fazuľka a pod. Pri výbere pizze môžete namiesto jej variantu iba s mäsom a syrom, požiadať o pizzu s vyšším obsahom zeleniny (brokolica, artičoky, paprika, kukurica...).

  • Strukoviny – nájdete ich v polievkach, prívarkoch i v rôznych mexických špecialitách s fazuľou.

  • V niektorých reštauráciách ponúkajú aj zemiaky pečené v šupke. Je to zdravá príloha s vyšším obsahom vlákniny ako bežná zemiaková kaša alebo biela ryža.

  • Ovocie – v rôznych dezertoch s prevahou ovocia (banán s čokoládou či ovocné poháre)

Niektoré potraviny s vlákninou sú zatiaľ možným námetom pre rozšírenie ponuky prevádzkovateľmi reštaurácií. Svojim dopytom po týchto jedlách ich v tom môžete motivovať a samozrejme tým urobiť aj niečo pre svoje zdravie.

Hľadajme v jedálnych lístkoch

  • Celozrnný chlieb alebo pečivo – v niektorých prevádzkach už túto alternatívu ponúkajú. Netreba byť skeptický: aj rožok s 30 % prídavkom grahamovej múky je lepší ako čisto biely rožok, napriek tomu, že nie je 100 % celozrnný.

  • Pizza z celozrnného cesta – taktiež ju už občas vidieť v ponuke, i keď zatiaľ iba výnimočne.

  • Celozrnné cestoviny – ich cena nie je oveľa vyššia a kvalita stojí za to. Ak si na ne zvyknete, môže sa stať, že vám biele už nebudú chutiť.

  • Ryža natural – to je zrejme zatiaľ najmenej používaná surovina. Čaro jej chuti spočíva hlavne v jej príprave. Ak sa ju šikovný kuchár naučí chutne pripraviť, môže sa stať novou, zaujímavou, chutnou a zdravou prílohou alebo i súčasťou hlavného jedla.

Všimli ste si, že zdroje vlákniny sú samé zdravé potraviny? Celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, prípadne orechy. Tieto potraviny môžu znížiť riziko mnohých civilizačných ochorení nielen kvôli obsahu vlákniny.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.