SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Vláknina na tanieri má lákavé a chutné podoby

V jedálnych lístkoch nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty, strukovinové polievky, ba nájde sa aj pizza z celozrnnej múky. Šancu dodať telu dostatok vlákniny podľa zásad zdravej výživy teda máme.

Nie je dôležité, aby sme o význame vlákniny vo výžive vedeli, dôležité je, aby sme jej mali v strave dostatok. Stojí to za to. Nemáme čo stratiť, len získať.

Telu chýba

Kedysi sa význam vlákniny podceňoval, keďže organizmom viac menej iba prechádza bez toho, aby bola trávená a vstrebávaná. Dnes je však známe, že na svojej „púti“ vykonáva veľa užitočnej práce a je pre ľudský organizmus životne dôležitá. Nie, že by bez nej človek ihneď zomrel, ale pri jej dlhodobom nedostatku sa zvyšuje riziko viacerých ochorení a následne sa môže zvýšiť i úmrtnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča príjem potravín s obsahom vlákniny pre zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, obezity a nadváhy. Taktiež je dôležitá pre zdravie tráviacej sústavy a prevenciu zápchy.

Medzi jej zdroje patria potraviny ako sú celozrnné obilniny (ovsené vločky, ryža natural či celozrnný chlieb), ale aj ovocie, zelenina, strukoviny.... Vlákninu prakticky nenájdeme v živočíšnych potravinách ako mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Treba hľadať

Je možné nájsť zdroje vlákniny i v reštauráciách? Klasické jedlá ako vyprážaný syr, hranolčeky a tatárska omáčka alebo pečený bravčový bôčik, knedľa a dusená kapusta obsahujú len malé množstvo vlákniny. Našťastie reštaurácie dnes poskytujú oveľa pestrejšiu ponuku jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si zvýšiť príjem vlákniny?

  • Zeleninové šaláty – neberte ich iba ako farebnú kulisu pre rezeň. Ak okrem zeleninovej oblohy, ktorá je súčasťou jedla, požiadate o šalát navyše, urobíte veľmi dobre.

  • Tepelne upravená zelenina – zelenina v polievke, špenát, zapekaná brokolica, zelená fazuľka a pod. Pri výbere pizze môžete namiesto jej variantu iba s mäsom a syrom, požiadať o pizzu s vyšším obsahom zeleniny (brokolica, artičoky, paprika, kukurica...).

  • Strukoviny – nájdete ich v polievkach, prívarkoch i v rôznych mexických špecialitách s fazuľou.

  • V niektorých reštauráciách ponúkajú aj zemiaky pečené v šupke. Je to zdravá príloha s vyšším obsahom vlákniny ako bežná zemiaková kaša alebo biela ryža.

  • Ovocie – v rôznych dezertoch s prevahou ovocia (banán s čokoládou či ovocné poháre)

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré potraviny s vlákninou sú zatiaľ možným námetom pre rozšírenie ponuky prevádzkovateľmi reštaurácií. Svojim dopytom po týchto jedlách ich v tom môžete motivovať a samozrejme tým urobiť aj niečo pre svoje zdravie.

Hľadajme v jedálnych lístkoch

  • Celozrnný chlieb alebo pečivo – v niektorých prevádzkach už túto alternatívu ponúkajú. Netreba byť skeptický: aj rožok s 30 % prídavkom grahamovej múky je lepší ako čisto biely rožok, napriek tomu, že nie je 100 % celozrnný.

  • Pizza z celozrnného cesta – taktiež ju už občas vidieť v ponuke, i keď zatiaľ iba výnimočne.

  • Celozrnné cestoviny – ich cena nie je oveľa vyššia a kvalita stojí za to. Ak si na ne zvyknete, môže sa stať, že vám biele už nebudú chutiť.

  • Ryža natural – to je zrejme zatiaľ najmenej používaná surovina. Čaro jej chuti spočíva hlavne v jej príprave. Ak sa ju šikovný kuchár naučí chutne pripraviť, môže sa stať novou, zaujímavou, chutnou a zdravou prílohou alebo i súčasťou hlavného jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Všimli ste si, že zdroje vlákniny sú samé zdravé potraviny? Celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, prípadne orechy. Tieto potraviny môžu znížiť riziko mnohých civilizačných ochorení nielen kvôli obsahu vlákniny.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 423
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 717
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 584
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 193
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 871
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 955
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 438
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 013
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu