SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Vláknina na tanieri má lákavé a chutné podoby

V jedálnych lístkoch nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty, strukovinové polievky, ba nájde sa aj pizza z celozrnnej múky. Šancu dodať telu dostatok vlákniny podľa zásad zdravej výživy teda máme.

Nie je dôležité, aby sme o význame vlákniny vo výžive vedeli, dôležité je, aby sme jej mali v strave dostatok. Stojí to za to. Nemáme čo stratiť, len získať.

Telu chýba

Kedysi sa význam vlákniny podceňoval, keďže organizmom viac menej iba prechádza bez toho, aby bola trávená a vstrebávaná. Dnes je však známe, že na svojej „púti“ vykonáva veľa užitočnej práce a je pre ľudský organizmus životne dôležitá. Nie, že by bez nej človek ihneď zomrel, ale pri jej dlhodobom nedostatku sa zvyšuje riziko viacerých ochorení a následne sa môže zvýšiť i úmrtnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča príjem potravín s obsahom vlákniny pre zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, obezity a nadváhy. Taktiež je dôležitá pre zdravie tráviacej sústavy a prevenciu zápchy.

Medzi jej zdroje patria potraviny ako sú celozrnné obilniny (ovsené vločky, ryža natural či celozrnný chlieb), ale aj ovocie, zelenina, strukoviny.... Vlákninu prakticky nenájdeme v živočíšnych potravinách ako mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Treba hľadať

Je možné nájsť zdroje vlákniny i v reštauráciách? Klasické jedlá ako vyprážaný syr, hranolčeky a tatárska omáčka alebo pečený bravčový bôčik, knedľa a dusená kapusta obsahujú len malé množstvo vlákniny. Našťastie reštaurácie dnes poskytujú oveľa pestrejšiu ponuku jedál.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako si zvýšiť príjem vlákniny?

  • Zeleninové šaláty – neberte ich iba ako farebnú kulisu pre rezeň. Ak okrem zeleninovej oblohy, ktorá je súčasťou jedla, požiadate o šalát navyše, urobíte veľmi dobre.

  • Tepelne upravená zelenina – zelenina v polievke, špenát, zapekaná brokolica, zelená fazuľka a pod. Pri výbere pizze môžete namiesto jej variantu iba s mäsom a syrom, požiadať o pizzu s vyšším obsahom zeleniny (brokolica, artičoky, paprika, kukurica...).

  • Strukoviny – nájdete ich v polievkach, prívarkoch i v rôznych mexických špecialitách s fazuľou.

  • V niektorých reštauráciách ponúkajú aj zemiaky pečené v šupke. Je to zdravá príloha s vyšším obsahom vlákniny ako bežná zemiaková kaša alebo biela ryža.

  • Ovocie – v rôznych dezertoch s prevahou ovocia (banán s čokoládou či ovocné poháre)

Skryť Vypnúť reklamu

Niektoré potraviny s vlákninou sú zatiaľ možným námetom pre rozšírenie ponuky prevádzkovateľmi reštaurácií. Svojim dopytom po týchto jedlách ich v tom môžete motivovať a samozrejme tým urobiť aj niečo pre svoje zdravie.

Hľadajme v jedálnych lístkoch

  • Celozrnný chlieb alebo pečivo – v niektorých prevádzkach už túto alternatívu ponúkajú. Netreba byť skeptický: aj rožok s 30 % prídavkom grahamovej múky je lepší ako čisto biely rožok, napriek tomu, že nie je 100 % celozrnný.

  • Pizza z celozrnného cesta – taktiež ju už občas vidieť v ponuke, i keď zatiaľ iba výnimočne.

  • Celozrnné cestoviny – ich cena nie je oveľa vyššia a kvalita stojí za to. Ak si na ne zvyknete, môže sa stať, že vám biele už nebudú chutiť.

  • Ryža natural – to je zrejme zatiaľ najmenej používaná surovina. Čaro jej chuti spočíva hlavne v jej príprave. Ak sa ju šikovný kuchár naučí chutne pripraviť, môže sa stať novou, zaujímavou, chutnou a zdravou prílohou alebo i súčasťou hlavného jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Všimli ste si, že zdroje vlákniny sú samé zdravé potraviny? Celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, prípadne orechy. Tieto potraviny môžu znížiť riziko mnohých civilizačných ochorení nielen kvôli obsahu vlákniny.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Etalóny zodpovednosti

Najnezodpovednejší živel, aký sa v slovenskej politike za 10 rokov zjavil miluje slovo zodpovednosť.

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík