Nedbajte na trpkosť čiernej jarabiny

Najnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.

Známy český herec Miloš Kopecký kedysi povedal: Zdravie je predpokladom všetkého. Spisovateľka Halina Pawlowská na túto tému dokonca napísala vtipu knižku poviedok – Ak Pánboh zdravie dá, aj hriechy budú.

V čase, keď nás unúva záplava nealkoholických syntetických nápojov, ktoré svojim zložením a prídavkom chemických prvkov rozhodne neprospievajú zdraviu, sa treba dobre rozhodnúť. Jedným z variantov je pitie čistej vody, ktorá má napríklad v Bratislave výbornú chuť a tradične ju popíjajú celé generácie. Alebo siahneme po niečom inom?

Od čias Mičurina

Arónia, čiže čierna jarabina, sa vraj pôvodne vyskytovala vo vlhkých lesoch na východe severnej Ameriky. Na európskom kontinente sa začala pestovať začiatkom 18. storočia najmä v Nemecku, Rusku, Bielorusku a v Poľsku. Na Slovensku sme ju dlho poznali viac ako okrasný krík – často sa vyskytovala v parkoch a záhradách. Cieľavedome ju začal pestovať ruský ovocinár a biológ Ivan Mičurin popri ďalších drobných druhoch ovocia. Možno ani netušil, že už Indiáni vyrábali z čiernej jarabiny potraviny. Uplynulo však mnoho rokov, kým súčasní vedci zistili jej mimoriadne prospešné účinky na ľudský organizmus.

Prírodná šťava aj víno

Vo vybraných obchodoch so zeleninou, ale aj na pultoch s nealkoholickými nápojmi vo veľkopredajniach si možno kúpiť originálne sirupy z arónie od nemeckého ale aj od českého výrobcu. Niektoré šťavy sú kombinované so šťavou z granátového jablka, prípade hrušky, ríbezlí alebo čučoriedok, iné si možno dopriať iba samotné. Trpkastá chuť nápoja je znamenitá a bohatá na vitamíny a látky prospešné nášmu organizmu. Z plodov čiernej jarabiny sa však vyrábajú aj džemy, kompóty a vína vhodné k jedlám z červeného mäsa, no najmä z diviny.

Výskum potvrdil:

  • Podľa izraelských vedcov má šťava z jarabiny najväčší vplyv na imunitný systém.
  • Lekári ju odporúčajú ako liek pri vysokom krvnom tlaku.
  • Pomáha pri ateroskleróze.
  • Má vysoký obsah vitamínu C.
  • Znižuje cholesterol a priaznivo pôsobí na spevňovanie krvných kapilár.
  • Je účinnou zbraňou proti gastritídam.
  • Jej antioxidačné vlastnosti pomáhajú človeku bojovať proti voľným radikálom.
  • Je vhodná aj pre diabetikov

Vtáci to vedeli skôr

Surové plody čiernej jarabiny kedysi konzumovali najmä vtáci, ktorí necítia trpkosť. Jej semená jarabiny rozširovali trusom. Hoci arónia sa v minulosti pestovala najmä ako okrasná rastlina, dnes je jasný jej úžitkový význam pre veľký obsah antioxidačného pigmentu v plodoch. Angličania ju volajú chokeberry, pretože je plody sú taká trpké, že sa za surového stavu nedajú používať. Až po ich úprave sa z nich vyrábajú v tejto krajine okrem štiav, vína a zaváranín aj nátierky, čaje a tinktúry. Víno z arónie dodávajú na náš trh okrem výrobcov z Nemecka aj producenti z Veľkého Krtíša.

Pitie bez depky

Americkí vedci desať rokov skúmali ľudí s depresiami. Sledovali viac ako 250 tisíc ľudí, u ktorých sa vyskytla depresia po konzumácii umelo sladených nízkokalorických nápojov. Zistilo sa, že tí jedinci, ktorí si denne dopriali štyri plechovky alebo poháre so syntetickým nápojom denne, si zvyšovali riziko depresie o tretinu. Hoci o probléme vedecký svet doteraz diskutuje a spochybňuje tento výskum, jedno je jasné: pri konzumácii arónie a produktov z nej sa smútok ani depresia nedostavia. Však ani smutní vtáci by nám nezaspievali.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.