Nedbajte na trpkosť čiernej jarabiny

Najnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.

Známy český herec Miloš Kopecký kedysi povedal: Zdravie je predpokladom všetkého. Spisovateľka Halina Pawlowská na túto tému dokonca napísala vtipu knižku poviedok – Ak Pánboh zdravie dá, aj hriechy budú.

V čase, keď nás unúva záplava nealkoholických syntetických nápojov, ktoré svojim zložením a prídavkom chemických prvkov rozhodne neprospievajú zdraviu, sa treba dobre rozhodnúť. Jedným z variantov je pitie čistej vody, ktorá má napríklad v Bratislave výbornú chuť a tradične ju popíjajú celé generácie. Alebo siahneme po niečom inom?

Od čias Mičurina

Arónia, čiže čierna jarabina, sa vraj pôvodne vyskytovala vo vlhkých lesoch na východe severnej Ameriky. Na európskom kontinente sa začala pestovať začiatkom 18. storočia najmä v Nemecku, Rusku, Bielorusku a v Poľsku. Na Slovensku sme ju dlho poznali viac ako okrasný krík – často sa vyskytovala v parkoch a záhradách. Cieľavedome ju začal pestovať ruský ovocinár a biológ Ivan Mičurin popri ďalších drobných druhoch ovocia. Možno ani netušil, že už Indiáni vyrábali z čiernej jarabiny potraviny. Uplynulo však mnoho rokov, kým súčasní vedci zistili jej mimoriadne prospešné účinky na ľudský organizmus.

Prírodná šťava aj víno

Vo vybraných obchodoch so zeleninou, ale aj na pultoch s nealkoholickými nápojmi vo veľkopredajniach si možno kúpiť originálne sirupy z arónie od nemeckého ale aj od českého výrobcu. Niektoré šťavy sú kombinované so šťavou z granátového jablka, prípade hrušky, ríbezlí alebo čučoriedok, iné si možno dopriať iba samotné. Trpkastá chuť nápoja je znamenitá a bohatá na vitamíny a látky prospešné nášmu organizmu. Z plodov čiernej jarabiny sa však vyrábajú aj džemy, kompóty a vína vhodné k jedlám z červeného mäsa, no najmä z diviny.

Výskum potvrdil:

  • Podľa izraelských vedcov má šťava z jarabiny najväčší vplyv na imunitný systém.
  • Lekári ju odporúčajú ako liek pri vysokom krvnom tlaku.
  • Pomáha pri ateroskleróze.
  • Má vysoký obsah vitamínu C.
  • Znižuje cholesterol a priaznivo pôsobí na spevňovanie krvných kapilár.
  • Je účinnou zbraňou proti gastritídam.
  • Jej antioxidačné vlastnosti pomáhajú človeku bojovať proti voľným radikálom.
  • Je vhodná aj pre diabetikov

Vtáci to vedeli skôr

Surové plody čiernej jarabiny kedysi konzumovali najmä vtáci, ktorí necítia trpkosť. Jej semená jarabiny rozširovali trusom. Hoci arónia sa v minulosti pestovala najmä ako okrasná rastlina, dnes je jasný jej úžitkový význam pre veľký obsah antioxidačného pigmentu v plodoch. Angličania ju volajú chokeberry, pretože je plody sú taká trpké, že sa za surového stavu nedajú používať. Až po ich úprave sa z nich vyrábajú v tejto krajine okrem štiav, vína a zaváranín aj nátierky, čaje a tinktúry. Víno z arónie dodávajú na náš trh okrem výrobcov z Nemecka aj producenti z Veľkého Krtíša.

Pitie bez depky

Americkí vedci desať rokov skúmali ľudí s depresiami. Sledovali viac ako 250 tisíc ľudí, u ktorých sa vyskytla depresia po konzumácii umelo sladených nízkokalorických nápojov. Zistilo sa, že tí jedinci, ktorí si denne dopriali štyri plechovky alebo poháre so syntetickým nápojom denne, si zvyšovali riziko depresie o tretinu. Hoci o probléme vedecký svet doteraz diskutuje a spochybňuje tento výskum, jedno je jasné: pri konzumácii arónie a produktov z nej sa smútok ani depresia nedostavia. Však ani smutní vtáci by nám nezaspievali.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

          Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

          AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

          Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

          Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

          SPIŠ KORZÁR

          Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

          Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.