Nedbajte na trpkosť čiernej jarabiny

Najnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.

Známy český herec Miloš Kopecký kedysi povedal: Zdravie je predpokladom všetkého. Spisovateľka Halina Pawlowská na túto tému dokonca napísala vtipu knižku poviedok – Ak Pánboh zdravie dá, aj hriechy budú.

V čase, keď nás unúva záplava nealkoholických syntetických nápojov, ktoré svojim zložením a prídavkom chemických prvkov rozhodne neprospievajú zdraviu, sa treba dobre rozhodnúť. Jedným z variantov je pitie čistej vody, ktorá má napríklad v Bratislave výbornú chuť a tradične ju popíjajú celé generácie. Alebo siahneme po niečom inom?

Od čias Mičurina

Arónia, čiže čierna jarabina, sa vraj pôvodne vyskytovala vo vlhkých lesoch na východe severnej Ameriky. Na európskom kontinente sa začala pestovať začiatkom 18. storočia najmä v Nemecku, Rusku, Bielorusku a v Poľsku. Na Slovensku sme ju dlho poznali viac ako okrasný krík – často sa vyskytovala v parkoch a záhradách. Cieľavedome ju začal pestovať ruský ovocinár a biológ Ivan Mičurin popri ďalších drobných druhoch ovocia. Možno ani netušil, že už Indiáni vyrábali z čiernej jarabiny potraviny. Uplynulo však mnoho rokov, kým súčasní vedci zistili jej mimoriadne prospešné účinky na ľudský organizmus.

Prírodná šťava aj víno

Vo vybraných obchodoch so zeleninou, ale aj na pultoch s nealkoholickými nápojmi vo veľkopredajniach si možno kúpiť originálne sirupy z arónie od nemeckého ale aj od českého výrobcu. Niektoré šťavy sú kombinované so šťavou z granátového jablka, prípade hrušky, ríbezlí alebo čučoriedok, iné si možno dopriať iba samotné. Trpkastá chuť nápoja je znamenitá a bohatá na vitamíny a látky prospešné nášmu organizmu. Z plodov čiernej jarabiny sa však vyrábajú aj džemy, kompóty a vína vhodné k jedlám z červeného mäsa, no najmä z diviny.

Výskum potvrdil:

  • Podľa izraelských vedcov má šťava z jarabiny najväčší vplyv na imunitný systém.
  • Lekári ju odporúčajú ako liek pri vysokom krvnom tlaku.
  • Pomáha pri ateroskleróze.
  • Má vysoký obsah vitamínu C.
  • Znižuje cholesterol a priaznivo pôsobí na spevňovanie krvných kapilár.
  • Je účinnou zbraňou proti gastritídam.
  • Jej antioxidačné vlastnosti pomáhajú človeku bojovať proti voľným radikálom.
  • Je vhodná aj pre diabetikov

Vtáci to vedeli skôr

Surové plody čiernej jarabiny kedysi konzumovali najmä vtáci, ktorí necítia trpkosť. Jej semená jarabiny rozširovali trusom. Hoci arónia sa v minulosti pestovala najmä ako okrasná rastlina, dnes je jasný jej úžitkový význam pre veľký obsah antioxidačného pigmentu v plodoch. Angličania ju volajú chokeberry, pretože je plody sú taká trpké, že sa za surového stavu nedajú používať. Až po ich úprave sa z nich vyrábajú v tejto krajine okrem štiav, vína a zaváranín aj nátierky, čaje a tinktúry. Víno z arónie dodávajú na náš trh okrem výrobcov z Nemecka aj producenti z Veľkého Krtíša.

Pitie bez depky

Americkí vedci desať rokov skúmali ľudí s depresiami. Sledovali viac ako 250 tisíc ľudí, u ktorých sa vyskytla depresia po konzumácii umelo sladených nízkokalorických nápojov. Zistilo sa, že tí jedinci, ktorí si denne dopriali štyri plechovky alebo poháre so syntetickým nápojom denne, si zvyšovali riziko depresie o tretinu. Hoci o probléme vedecký svet doteraz diskutuje a spochybňuje tento výskum, jedno je jasné: pri konzumácii arónie a produktov z nej sa smútok ani depresia nedostavia. Však ani smutní vtáci by nám nezaspievali.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.