Graham opantal milovníkov zdravého stravovania

Vo väčšine reštaurácii už dnes nájdete v košíku s pečivom aj grahamové rožky či chlieb z grahamovej múky. Hosťom, ktorí sa chcú stravovať zdravo, treba vyjsť v ústrety. Čo vlastne konzumujú?

(Zdroj: Fotolia.com)

Grahamová múka je forma celozrnnej múky. Pomenovali ju po americkom propagátorovi striedmeho spôsobu života, kazateľovi Sylvesterovi Grahamovi, ktorý patril začiatkom 19. storočia k významným šíriteľom myšlienok zdravej výživy. Brojil proti konzumácii bieleho pečiva, ktoré začalo byť v USA vtedy veľmi obľúbené. Pekári preto začali používať na bielenie múky a cesta chemické látky, ako kamenec či chlorín. Stavali na tom, že svetlejší chlieb je pre konzumentov atraktívnejší, a to najmä pre nóbl vrstvy. Teórie o škodlivosti chemických látok i samotnej bielej múky sa neskôr naozaj ukázali ako oprávnené.

Spolu so škrobom a klíčkami

S. Graham vyvinul túto formu celozrnnej múky v roku 1830 v nádeji, že ňou odláka ľudí od menej zdravej rafinovanej bielej múky. Bol vlastníkom hotelov a tie mali v ponuke aj vegetariánske a nekorenené jedlá, lebo koreniny údajne podporujú pitie alkoholu. Bol totiž bojovníkom proti jeho pitiu.

Pri výrobe grahamovej múky škrob, ktorý zrno obsahuje, jemne pomelú a spolu s otrubami a klíčkovou časťou ich vrátia späť do múky. Múka má potom relatívne vysoký obsah vlákniny. Je síce hrubšia a hnedá, ale s orechovou a jemne sladkou chuťou.

„Bodkované“ výrobky

Pekárenské výrobky z grahamovej múky, či už chleba alebo rožky, ale trebárs aj tyčinky či krekery, sú akoby „bodkované” a ich chuť je jemne nasladlá. Treba dodať, že podľa slovenskej legislatívy môže mať označenie „grahamové” aj pečivo, ktoré obsahujú len 30 % grahamovej múky. Je to normami určená spodná hranica.

Originálna grahamová múka je teda nebielená a nerafinovaná. Oproti bielej obsahuje výrazne viac bielkovín, vlákniny, vitamínov E, B a minerálnych látok.

Hoci termíny grahamová a celozrnná múka sú často používané ako synonymá, je medzi nimi rozdiel. Grahamová múka má trochu hrubšiu štruktúru ako celozrnná. Biologickú hodnotu a obsah dôležitých látok majú takmer identickú.

Sex bol podľa neho nezdravý

Kazateľ Sylvester Graham bol človek, ktorý si z dnešného pohľadu na stravovanie zaslúži uznanie, ale určite by sa dočkal aj posmechu. Vynašiel síce grahamovú diétu založenú hlavne na čerstvom ovocí a zelenine, výrobkoch buď celozrnných alebo s vysokým obsahom vlákniny, s vylúčením mäsa a korenín. Teda vlastne vegetariánstvo. Čerstvé mlieko, syry a vajcia odporúčal konzumovať striedmo a maslo veľmi zriedka. Hoci sa ale S. Graham takto stravoval, dožil sa len 57 rokov. Jeho stúpenci vytvorili hnutie Grahamitov. Okrem iného verili svojmu vodcovi, že striedmou stravou im odíde chuť na sex a iné pôžitky vrátane masturbácie, ktoré sú - ako tvrdil - ľudskému zdraviu veľmi nebezpečné. Ktovie, kam by ho poslali súčasníci?

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.