Graham opantal milovníkov zdravého stravovania

Vo väčšine reštaurácii už dnes nájdete v košíku s pečivom aj grahamové rožky či chlieb z grahamovej múky. Hosťom, ktorí sa chcú stravovať zdravo, treba vyjsť v ústrety. Čo vlastne konzumujú?

(Zdroj: Fotolia.com)

Grahamová múka je forma celozrnnej múky. Pomenovali ju po americkom propagátorovi striedmeho spôsobu života, kazateľovi Sylvesterovi Grahamovi, ktorý patril začiatkom 19. storočia k významným šíriteľom myšlienok zdravej výživy. Brojil proti konzumácii bieleho pečiva, ktoré začalo byť v USA vtedy veľmi obľúbené. Pekári preto začali používať na bielenie múky a cesta chemické látky, ako kamenec či chlorín. Stavali na tom, že svetlejší chlieb je pre konzumentov atraktívnejší, a to najmä pre nóbl vrstvy. Teórie o škodlivosti chemických látok i samotnej bielej múky sa neskôr naozaj ukázali ako oprávnené.

Spolu so škrobom a klíčkami

S. Graham vyvinul túto formu celozrnnej múky v roku 1830 v nádeji, že ňou odláka ľudí od menej zdravej rafinovanej bielej múky. Bol vlastníkom hotelov a tie mali v ponuke aj vegetariánske a nekorenené jedlá, lebo koreniny údajne podporujú pitie alkoholu. Bol totiž bojovníkom proti jeho pitiu.

Pri výrobe grahamovej múky škrob, ktorý zrno obsahuje, jemne pomelú a spolu s otrubami a klíčkovou časťou ich vrátia späť do múky. Múka má potom relatívne vysoký obsah vlákniny. Je síce hrubšia a hnedá, ale s orechovou a jemne sladkou chuťou.

„Bodkované“ výrobky

Pekárenské výrobky z grahamovej múky, či už chleba alebo rožky, ale trebárs aj tyčinky či krekery, sú akoby „bodkované” a ich chuť je jemne nasladlá. Treba dodať, že podľa slovenskej legislatívy môže mať označenie „grahamové” aj pečivo, ktoré obsahujú len 30 % grahamovej múky. Je to normami určená spodná hranica.

Originálna grahamová múka je teda nebielená a nerafinovaná. Oproti bielej obsahuje výrazne viac bielkovín, vlákniny, vitamínov E, B a minerálnych látok.

Hoci termíny grahamová a celozrnná múka sú často používané ako synonymá, je medzi nimi rozdiel. Grahamová múka má trochu hrubšiu štruktúru ako celozrnná. Biologickú hodnotu a obsah dôležitých látok majú takmer identickú.

Sex bol podľa neho nezdravý

Kazateľ Sylvester Graham bol človek, ktorý si z dnešného pohľadu na stravovanie zaslúži uznanie, ale určite by sa dočkal aj posmechu. Vynašiel síce grahamovú diétu založenú hlavne na čerstvom ovocí a zelenine, výrobkoch buď celozrnných alebo s vysokým obsahom vlákniny, s vylúčením mäsa a korenín. Teda vlastne vegetariánstvo. Čerstvé mlieko, syry a vajcia odporúčal konzumovať striedmo a maslo veľmi zriedka. Hoci sa ale S. Graham takto stravoval, dožil sa len 57 rokov. Jeho stúpenci vytvorili hnutie Grahamitov. Okrem iného verili svojmu vodcovi, že striedmou stravou im odíde chuť na sex a iné pôžitky vrátane masturbácie, ktoré sú - ako tvrdil - ľudskému zdraviu veľmi nebezpečné. Ktovie, kam by ho poslali súčasníci?

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.