Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri…
restauracie.sme.sk
Potreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.
Bez jedlých olejov sa dnes neobíde žiadna kuchyňa. Kým v prípade domácich je rozhodnutie na nás, v reštauráciách je to tajnička. Ak to priamo neuvedú na jedálnom lístku, alebo kuchár či čašník hostí neinformujú…Jana Janků
Vo väčšine reštaurácii už dnes nájdete v košíku s pečivom aj grahamové rožky či chlieb z grahamovej múky. Hosťom, ktorí sa chcú stravovať zdravo, treba vyjsť v ústrety. Čo vlastne konzumujú?Jana Janků
Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.Jana Janků
Najnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.Redakcia SME
Čudná už na vzhľad, nevábna, ufúľaná. Bez lákavej vône a farby. A predsa si aj takúto zeleninu cenia šéfkuchári nad zlato. Dokonca čím škaredší vzhľad a bizarnejšíe tvary, tým lepšie využitie v kuchyni.
Soňa Hudecová-Podhorná
Ak na svete existuje nejaká rastlina od Pánaboha, je to celkom iste fazuľa, hovorí ľudová múdrosť zo zbierky Adolfa Petra Zátureckého. Súhlasia s ním hádam na celom svete.Redakcia SME
Slovo orech pripomína dobrodružný príbeh a za jeho spoznaním by sme mohli prejsť celý svet. Existuje veľa druhov orechov a väčšina sa stala súčasťou sladkých i slaných jedál.
Soňa Hudecová-Podhorná
Koniec leta i jeseň sú obdobím najkrajšieho koncertu farieb v prírode. Aj v reštaurácii si však môžeme na tanier namiešať takú paletu farieb, ktorá poteší nielen naše oči, ale aj vnútro. Pritom to bude prínos pre…Redakcia SME
Asi by ste sa čudovali, keby ste videli v televízii reklamu na fazuľu či šošovicu. Alebo by vám ktosi v meste podal do ruky letáčik, na ktorom by boli vypísané pozitívne účinky cíceru pre zdravie. Pritom na rozdiel…Redakcia SME
Studeným dymom vyúdené konské klobásy, diviačia saláma, bravčová paštéta od suseda alebo na vzduchu sušená medvedia šunka od majstra kuchára. Mňam. Doprajme si ich s chuťou, ale aj rozumom.
Soňa Hudecová-Podhorná
I keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.Redakcia SME
Ešte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.Redakcia SME