SME

Zo sveta

V ponuke reštaurácie Field sú aj "Šneci, dýně, morek a  křížaly."
Otvorená je len pár dní. Nájdete ju v areáli budapeštianskeho hradu a je súčasťou siete talianskych reštaurácií svetoznámeho šéfkuchára bez čapice Jamieho Olivera. Ak sa tam však budete chcieť vybrať, musíte byť… Jana Janků
Pôvodne sa tapas podávali najmä v prístavných krčmách k vínu a iným nápojom. Aby sa námorníci tak rýchlo neopili. Dnes sú jedným zo symbolov španielskej kuchyne, ale doputovali aj na Slovensko. Jana Janků
Opäť to bola veľká sláva. V prípade reštaurácie Celler de Can Roca z Girony už druhýkrát. V prestížnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje britský časopis Restaurant Magazine, totiž zvíťazila tohto roku i predvlani. Jana Janků
Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita. Jana Janků
Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku… Redakcia SME
Vyzerajú zväčša dokonale. Ako ozajstné jedlo, ktoré práve vypustil šéfkuchár z rúk. Ide však o atrapy z plastu. Uvidíte ich vo výklade vari každej japonskej reštaurácie a slúžia ako lákadlo pre okoloidúcich. Redakcia SME
Jeseň sa v mnohých špičkových reštauráciách spája so špecialitami z hľuzoviek. Je to čas ich zberu a čerstvé sú najlepšie. Ich milovníci však často netušia, že pochádzajú aj z chorvátskych lesov. Redakcia SME
Jesť kaviár polievkovou lyžicou považujú niektorí za znak luxusu. Boli časy, kedy si to mohli dopriať aj bežní Poliaci a nemuseli preň chodiť ďaleko – ponúkali im to vody tamojších riek a Baltického mora. Redakcia SME
Vo väčšine slovenských vinárskych oblasti sa oberačky zväčša skončili a sudoch už zreje mladé víno. V Tokajskej oblasti najdôležitejší zber ešte len vrcholí. Na rad prišli hrozienka – cibéby, ktoré robia klasický… Redakcia SME
Turecko navštívilo aj toto leto veľa Slovákov a mnohí sa tam ešte chystajú. Užiť ešte teplého mora, prejsť sa antickými i osmanskými pamiatkami, bazármi či zahrať si golf. A vychutnať si aj výbornú kuchyňu. Jana Janků
Videli sme ho len cez mreže, uložené v sklenenej škatuli. Vyrobili ho v roku 1961 a zostala z neho jediná fľaša. Šumivé víno značky Berlucchi vyrobené klasickou, teda šampanskou metódou, patrí k najobľúbenejším v… Redakcia SME
Svetaskúsených gurmánov to už neprekvapí: namiesto papierového jedálneho či vínneho lístka im predloží čašník zapnutý tablet, ktorom si môžu do vôle ,,listovať”. Aj svet reštaurácii čoraz viac ovláda pokroková… Jana Janků
Kuba je plná protikladov. Na jednej strane chudobná na komerčné výdobytky súčasnosti, na druhej bohatá na tradície a radosť zo života. K takýmto radostiam patrí aj posedenie v kaviarni či v reštaurácii. Redakcia SME
Zvláštna hlinená nádoba tažín zaujme vysokou kónickou pokrievkou. Vymysleli ju vraj Berberi, túlajúci sa púšťami Afriky. Dnes v nej pripravujú jedlá nielen marockí, západosaharskí či alžírski, ale aj špičkoví… Jana Janků
Oliva sa pestuje už sedemtisíc rokov. Ako prvé spoznali chuť olivového oleja národy Perzie, severnej Afriky a Palestíny. Netušili, že na začiatku 21. storočia sa stane predmetom celoeurópskych sporov.
Rakúsky minister poľnohospodárstva Niki Berlakovich je labužník, kulinár a milovník epikurejského životného štýlu. Zaiste aj preto výrazne podporuje rozvoj regionálnych kulinárskych špecialít. Redakcia SME
Hádam niet v Európe a o USA ani nehovoriac, jediné väčšie mesto, v ktorom by nebola židovská alebo kosher reštaurácia. Žiaľ, v Bratislave židovská reštaurácia Chez David nedopadla najlepšie, a tak milovníci tejto… Redakcia SME
Celosvetová kríza núti aj reštaurácie i bary obracať sa v marketingu, aby nezostali stoličky prázdne. Svedčia o tom rôzne zaujímavé nápady inšpirované nedávnou históriou. Jana Janků
Tradičná čínska kuchyňa má tisícročnú tradíciu. Ale nielen to je dôvod, prečo dobrý obed či večeru treba vychutnať práve v čínskej reštaurácii. Prežívanie pozitívnej atmosféry, ktorá pramení aj zo starých obyčají… Redakcia SME

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 767
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 632
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 459
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 444
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 352
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 031
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 983
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 881
SkryťZatvoriť reklamu