Tapas – rýchla pomoc hladnému žalúdku

Pôvodne sa tapas podávali najmä v prístavných krčmách k vínu a iným nápojom. Aby sa námorníci tak rýchlo neopili. Dnes sú jedným zo symbolov španielskej kuchyne, ale doputovali aj na Slovensko.

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Keď sa prejdete po hlavných uliciach Madridu, Barcelony, Valencie, Alicante, Sevilly, Bilbaa, ba aj hociktorého malého španielskeho mesta, celkom iste narazíte na tapas bary. Sú veľmi populárne nielen medzi domácimi, ale aj cudzincami. Prečo? Odpoveď by sa dala zhrnúť do vety: Za pomerne málo peňazí veľa muziky.

Tapas bary sa medzitým usadili po celom svete, Slovensko nevynímajúc. Ak sa im tu však doteraz príliš nedarilo, príčinou bude zrejme slabá kvalita a najmä vysoké ceny. Spomeňme len zaniknutú Ramblu, Olé Olé či Corridu de Toros v Bratislave. Snáď úspešnejší bude La Cava Barcelona Tapas Bar, už aj preto, že ho vedie slovensko-katalánsky manželský pár a suroviny dovážajú priamo zo Španielska.

Pestrý výber

Tapas sú niečo ako snaky či finger food, teda jedlo, ktoré sa nehrá na hlavné, často sa konzumujú „na stojáka“, rukami. Žiadne veľké stolovanie. Obsluhujúci donesie na stôl rôzne druhy tapas a každý si naberá na tanierik podľa svojej vôle a chuti. V iných tapas baroch zase nechávajú hostí, aby sa obslúžili sami.

Pôvodne to boli iba kúsky chleba, kocky syra či šunky s olivami či vyprážané rybičky. Postupne sa sortiment týchto chuťoviek rozšíril a ponuka v Španielsku sa líši mesto od mesta.

Môžu to byť napríklad kúsky marinovaného tuniaka, kokteil z cibule v malých keramických mištičkách, celkom iste nebudú chýbať nakladané olivy často plnené mandľami či kúskami zeleniny, zemiaková omeleta, mäso na špízoch kombinované so zeleninou, čerstvo vypražené mäsové guľky, či kúsky mäsa v omáčke.

Ako prišli k svojmu názvu?

Zaujímavé je, že tapa znamená v preklade pokrývka, alebo viečko. Existuje množstvo historiek ako prišli k tomu názvu. Tá najznámejšia hovorí, že kráľ Alfonz X, nazývaný aj Múdry, sa chodieval presvedčiť, či kastílianske taverny podávajú víno aj s niečím na jedenie, pretože bolo zakázané podávať víno bez jedla. Raz sa zastavil v meste Ventorillo del Chato a objednal si pohár jerezu, teda cherry. Keďže bol veľký vietor, čašník mu priniesol pohár vína prikrytý plátkom šunky. Alebo možno nechcel, aby mu do neho nalietal hmyz. Kráľovi sa to zapáčilo a keď si objednával druhý pohár, už si rovno pýtal tapa, teda aj pokrývku pohára.

Platíš podľa počtu pinchesos

Španieli si nepotrpia na prestieranie a pri podávaní tapas postačia obrúsky. Obľúbené je tiež niečo ako obložené chlebíčky, teda nakrájané chrumkavé bagetky s krásne nadekorovanými nátierkami, kúskami mäsa, krevetkami, rybami, zeleninou i ovocím... A to všetko je prepichnuté pinchesom, teda drevenou paličkou. Koľko pinchesov vám zostane na tanieri, toľko zaplatíte. Pri súčasnom, aj v Španielsku obľúbenom zaokrúhľovaní, zvyčajne jedna bagetka a teda pincheso, rovná sa jedno euro. Rýchle počty. Pravdou ale je, že zo štyroch-piatich tapas sa dosýta najete.

A ako v Španielsku spoznáte, kde majú naozaj chutné tapas? V mnohých podnikoch to zbadáte hneď, ako vkročíte do dverí. Čím viac pokrčených obrúskov sa povaľuje na podlahe, tým lepší podnik. Taký je španielsky zvyk a teda nepovažujte majiteľa ani jeho hostí za neporiadnikov. Je to znak, že tam majú dobrého kuchára, preto mnohí majitelia zametajú až po záverečnej. Načo by si vraj likvidovali zrozumiteľný marketingový nástroj.

Spôsob trávenia času

Tapas však nie je len jedlo, ale ucelená filozofia. Ide o stovky drobností, ktorými sa zajedajú nápoje, alebo sa počas dňa „dzobkajú“ aj bez pitia. Keď si nájdete miesto pri bare, stačí sledovať domácich. Dobrodružné povahy si prídu na svoje. Vybrať sa do tapas barov je totiž výborný spôsob na zoznamovanie sa. Ak vás niekto pozve na tapeo, znamená to ísť práve tam. Je to obľúbený spôsob trávenia času najmä medzi mládežou.

Najznámejšie tapas

Tortilla de patata – vaječná omeleta so zemiakmi a cibuľou nakrájaná na kúsky chýba málokde. Je taká populárna, že ju nazývajú národným španielskym jedlom. Často ňou bývajú plnené aj sendviče.

Gambas al Ajillo – Krevety s cesnakom sa dajú rýchlo pripraviť a sú plné typickej vône cesnaku.

Tigres Mejillones Rellenos – Plnené mušle obalené v strúhanke a vypražené.

Croquetas de Jamón – Šunkové kroketky obalené v strúhanke a vypražené. Sú krémové a veľmi chutné.

Calamares a la Romana – Vyprážané obalené kolieska kalamárov.

Patatas Bravas – Zemiaky v omáčke ochutenej ostrým tabascom. Odtiaľ ten názov bravas, čo znamená ostrý.

Jamón, Queso y Chorizo con Pan – Šunka, syr a kocky chleba urobené s vajcom na panvičke.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.