Tapas – rýchla pomoc hladnému žalúdku

Pôvodne sa tapas podávali najmä v prístavných krčmách k vínu a iným nápojom. Aby sa námorníci tak rýchlo neopili. Dnes sú jedným zo symbolov španielskej kuchyne, ale doputovali aj na Slovensko.

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Keď sa prejdete po hlavných uliciach Madridu, Barcelony, Valencie, Alicante, Sevilly, Bilbaa, ba aj hociktorého malého španielskeho mesta, celkom iste narazíte na tapas bary. Sú veľmi populárne nielen medzi domácimi, ale aj cudzincami. Prečo? Odpoveď by sa dala zhrnúť do vety: Za pomerne málo peňazí veľa muziky.

Tapas bary sa medzitým usadili po celom svete, Slovensko nevynímajúc. Ak sa im tu však doteraz príliš nedarilo, príčinou bude zrejme slabá kvalita a najmä vysoké ceny. Spomeňme len zaniknutú Ramblu, Olé Olé či Corridu de Toros v Bratislave. Snáď úspešnejší bude La Cava Barcelona Tapas Bar, už aj preto, že ho vedie slovensko-katalánsky manželský pár a suroviny dovážajú priamo zo Španielska.

Pestrý výber

Tapas sú niečo ako snaky či finger food, teda jedlo, ktoré sa nehrá na hlavné, často sa konzumujú „na stojáka“, rukami. Žiadne veľké stolovanie. Obsluhujúci donesie na stôl rôzne druhy tapas a každý si naberá na tanierik podľa svojej vôle a chuti. V iných tapas baroch zase nechávajú hostí, aby sa obslúžili sami.

Pôvodne to boli iba kúsky chleba, kocky syra či šunky s olivami či vyprážané rybičky. Postupne sa sortiment týchto chuťoviek rozšíril a ponuka v Španielsku sa líši mesto od mesta.

Môžu to byť napríklad kúsky marinovaného tuniaka, kokteil z cibule v malých keramických mištičkách, celkom iste nebudú chýbať nakladané olivy často plnené mandľami či kúskami zeleniny, zemiaková omeleta, mäso na špízoch kombinované so zeleninou, čerstvo vypražené mäsové guľky, či kúsky mäsa v omáčke.

Ako prišli k svojmu názvu?

Zaujímavé je, že tapa znamená v preklade pokrývka, alebo viečko. Existuje množstvo historiek ako prišli k tomu názvu. Tá najznámejšia hovorí, že kráľ Alfonz X, nazývaný aj Múdry, sa chodieval presvedčiť, či kastílianske taverny podávajú víno aj s niečím na jedenie, pretože bolo zakázané podávať víno bez jedla. Raz sa zastavil v meste Ventorillo del Chato a objednal si pohár jerezu, teda cherry. Keďže bol veľký vietor, čašník mu priniesol pohár vína prikrytý plátkom šunky. Alebo možno nechcel, aby mu do neho nalietal hmyz. Kráľovi sa to zapáčilo a keď si objednával druhý pohár, už si rovno pýtal tapa, teda aj pokrývku pohára.

Platíš podľa počtu pinchesos

Španieli si nepotrpia na prestieranie a pri podávaní tapas postačia obrúsky. Obľúbené je tiež niečo ako obložené chlebíčky, teda nakrájané chrumkavé bagetky s krásne nadekorovanými nátierkami, kúskami mäsa, krevetkami, rybami, zeleninou i ovocím... A to všetko je prepichnuté pinchesom, teda drevenou paličkou. Koľko pinchesov vám zostane na tanieri, toľko zaplatíte. Pri súčasnom, aj v Španielsku obľúbenom zaokrúhľovaní, zvyčajne jedna bagetka a teda pincheso, rovná sa jedno euro. Rýchle počty. Pravdou ale je, že zo štyroch-piatich tapas sa dosýta najete.

A ako v Španielsku spoznáte, kde majú naozaj chutné tapas? V mnohých podnikoch to zbadáte hneď, ako vkročíte do dverí. Čím viac pokrčených obrúskov sa povaľuje na podlahe, tým lepší podnik. Taký je španielsky zvyk a teda nepovažujte majiteľa ani jeho hostí za neporiadnikov. Je to znak, že tam majú dobrého kuchára, preto mnohí majitelia zametajú až po záverečnej. Načo by si vraj likvidovali zrozumiteľný marketingový nástroj.

Spôsob trávenia času

Tapas však nie je len jedlo, ale ucelená filozofia. Ide o stovky drobností, ktorými sa zajedajú nápoje, alebo sa počas dňa „dzobkajú“ aj bez pitia. Keď si nájdete miesto pri bare, stačí sledovať domácich. Dobrodružné povahy si prídu na svoje. Vybrať sa do tapas barov je totiž výborný spôsob na zoznamovanie sa. Ak vás niekto pozve na tapeo, znamená to ísť práve tam. Je to obľúbený spôsob trávenia času najmä medzi mládežou.

Najznámejšie tapas

Tortilla de patata – vaječná omeleta so zemiakmi a cibuľou nakrájaná na kúsky chýba málokde. Je taká populárna, že ju nazývajú národným španielskym jedlom. Často ňou bývajú plnené aj sendviče.

Gambas al Ajillo – Krevety s cesnakom sa dajú rýchlo pripraviť a sú plné typickej vône cesnaku.

Tigres Mejillones Rellenos – Plnené mušle obalené v strúhanke a vypražené.

Croquetas de Jamón – Šunkové kroketky obalené v strúhanke a vypražené. Sú krémové a veľmi chutné.

Calamares a la Romana – Vyprážané obalené kolieska kalamárov.

Patatas Bravas – Zemiaky v omáčke ochutenej ostrým tabascom. Odtiaľ ten názov bravas, čo znamená ostrý.

Jamón, Queso y Chorizo con Pan – Šunka, syr a kocky chleba urobené s vajcom na panvičke.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.