Tapas – rýchla pomoc hladnému žalúdku

Pôvodne sa tapas podávali najmä v prístavných krčmách k vínu a iným nápojom. Aby sa námorníci tak rýchlo neopili. Dnes sú jedným zo symbolov španielskej kuchyne, ale doputovali aj na Slovensko.

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Keď sa prejdete po hlavných uliciach Madridu, Barcelony, Valencie, Alicante, Sevilly, Bilbaa, ba aj hociktorého malého španielskeho mesta, celkom iste narazíte na tapas bary. Sú veľmi populárne nielen medzi domácimi, ale aj cudzincami. Prečo? Odpoveď by sa dala zhrnúť do vety: Za pomerne málo peňazí veľa muziky.

Tapas bary sa medzitým usadili po celom svete, Slovensko nevynímajúc. Ak sa im tu však doteraz príliš nedarilo, príčinou bude zrejme slabá kvalita a najmä vysoké ceny. Spomeňme len zaniknutú Ramblu, Olé Olé či Corridu de Toros v Bratislave. Snáď úspešnejší bude La Cava Barcelona Tapas Bar, už aj preto, že ho vedie slovensko-katalánsky manželský pár a suroviny dovážajú priamo zo Španielska.

Pestrý výber

Tapas sú niečo ako snaky či finger food, teda jedlo, ktoré sa nehrá na hlavné, často sa konzumujú „na stojáka“, rukami. Žiadne veľké stolovanie. Obsluhujúci donesie na stôl rôzne druhy tapas a každý si naberá na tanierik podľa svojej vôle a chuti. V iných tapas baroch zase nechávajú hostí, aby sa obslúžili sami.

Pôvodne to boli iba kúsky chleba, kocky syra či šunky s olivami či vyprážané rybičky. Postupne sa sortiment týchto chuťoviek rozšíril a ponuka v Španielsku sa líši mesto od mesta.

Môžu to byť napríklad kúsky marinovaného tuniaka, kokteil z cibule v malých keramických mištičkách, celkom iste nebudú chýbať nakladané olivy často plnené mandľami či kúskami zeleniny, zemiaková omeleta, mäso na špízoch kombinované so zeleninou, čerstvo vypražené mäsové guľky, či kúsky mäsa v omáčke.

Ako prišli k svojmu názvu?

Zaujímavé je, že tapa znamená v preklade pokrývka, alebo viečko. Existuje množstvo historiek ako prišli k tomu názvu. Tá najznámejšia hovorí, že kráľ Alfonz X, nazývaný aj Múdry, sa chodieval presvedčiť, či kastílianske taverny podávajú víno aj s niečím na jedenie, pretože bolo zakázané podávať víno bez jedla. Raz sa zastavil v meste Ventorillo del Chato a objednal si pohár jerezu, teda cherry. Keďže bol veľký vietor, čašník mu priniesol pohár vína prikrytý plátkom šunky. Alebo možno nechcel, aby mu do neho nalietal hmyz. Kráľovi sa to zapáčilo a keď si objednával druhý pohár, už si rovno pýtal tapa, teda aj pokrývku pohára.

Platíš podľa počtu pinchesos

Španieli si nepotrpia na prestieranie a pri podávaní tapas postačia obrúsky. Obľúbené je tiež niečo ako obložené chlebíčky, teda nakrájané chrumkavé bagetky s krásne nadekorovanými nátierkami, kúskami mäsa, krevetkami, rybami, zeleninou i ovocím... A to všetko je prepichnuté pinchesom, teda drevenou paličkou. Koľko pinchesov vám zostane na tanieri, toľko zaplatíte. Pri súčasnom, aj v Španielsku obľúbenom zaokrúhľovaní, zvyčajne jedna bagetka a teda pincheso, rovná sa jedno euro. Rýchle počty. Pravdou ale je, že zo štyroch-piatich tapas sa dosýta najete.

A ako v Španielsku spoznáte, kde majú naozaj chutné tapas? V mnohých podnikoch to zbadáte hneď, ako vkročíte do dverí. Čím viac pokrčených obrúskov sa povaľuje na podlahe, tým lepší podnik. Taký je španielsky zvyk a teda nepovažujte majiteľa ani jeho hostí za neporiadnikov. Je to znak, že tam majú dobrého kuchára, preto mnohí majitelia zametajú až po záverečnej. Načo by si vraj likvidovali zrozumiteľný marketingový nástroj.

Spôsob trávenia času

Tapas však nie je len jedlo, ale ucelená filozofia. Ide o stovky drobností, ktorými sa zajedajú nápoje, alebo sa počas dňa „dzobkajú“ aj bez pitia. Keď si nájdete miesto pri bare, stačí sledovať domácich. Dobrodružné povahy si prídu na svoje. Vybrať sa do tapas barov je totiž výborný spôsob na zoznamovanie sa. Ak vás niekto pozve na tapeo, znamená to ísť práve tam. Je to obľúbený spôsob trávenia času najmä medzi mládežou.

Najznámejšie tapas

Tortilla de patata – vaječná omeleta so zemiakmi a cibuľou nakrájaná na kúsky chýba málokde. Je taká populárna, že ju nazývajú národným španielskym jedlom. Často ňou bývajú plnené aj sendviče.

Gambas al Ajillo – Krevety s cesnakom sa dajú rýchlo pripraviť a sú plné typickej vône cesnaku.

Tigres Mejillones Rellenos – Plnené mušle obalené v strúhanke a vypražené.

Croquetas de Jamón – Šunkové kroketky obalené v strúhanke a vypražené. Sú krémové a veľmi chutné.

Calamares a la Romana – Vyprážané obalené kolieska kalamárov.

Patatas Bravas – Zemiaky v omáčke ochutenej ostrým tabascom. Odtiaľ ten názov bravas, čo znamená ostrý.

Jamón, Queso y Chorizo con Pan – Šunka, syr a kocky chleba urobené s vajcom na panvičke.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.