SME

Pri stolovaní na Kube nie je jedlo to najdôležitejšie

Kuba je plná protikladov. Na jednej strane chudobná na komerčné výdobytky súčasnosti, na druhej bohatá na tradície a radosť zo života. K takýmto radostiam patrí aj posedenie v kaviarni či v reštaurácii.

Návšteva kaviarne či reštaurácie na Kube sa zvyčajne nezaobíde bez kvalitného miešaného nápoja, skvelej cigary a rytmickej hudby v originálnej produkcii väčšinou „naživo.“ Dávno zabudnutý luxus stolovať a zároveň počúvať žiarivý džez v podaní väčšej či menšej skupiny hudobníkov, sa už asi inde na svete nájde iba s ťažkosťami.

Pečeň a ryža

Aj keď väčšina Kubáncov preferuje takzvané vidiecke jedlá, v súčasnej Havane existuje niekoľko výborných reštaurácií, kde si možno pochutnať najmä na plodoch mora a mimoriadne šťavnatých homároch, morských okúňoch, mečúňoch či ježovkách. Presne na tieto lahôdky tam chodievajú turisti a dovolenkári zväčša z krajín Latinskej Ameriky – Argentíny, Brazílie, Kolumbie, ale aj Mexika, Kostariky a Panamy. Pochvaľujú si, že na Kube sú cudzinci v bezpečí, pretože ruka zákona je prítomná takmer všade. Inak významnú úlohu v kubánskej kuchyni tvorí hovädzia pečienka a vyprážané alebo upečené kuriatko. Ryža ako príloha však nechýba iba pri mäse. Kubánci ju milujú kombinovanú s čiernou alebo červenou fazuľou, ku ktorej zvyknú podávať cesnakovú pastu a zmes cibule, paprík a limetiek udusených na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Banány varia i smažia

Okrem sladkých zemiakov (boniato), ktoré na „Ostrove slobody“ konzumujú aj k pečenej červenej tekvici, významnú rolu v miestnej kuchyni zohrávajú banány. Ich plátky podávajú opražené alebo nakrájané ako hranolčeky či opečené v tvare koliesok. Fufú je zasa jedlo, ktoré sa pripraví z uvarených a roztlačených banánov. Najrozšírenejšiu polievku predstavuje bravčový vývar s koreňovou zeleninou alebo kreolská polievka, ktorej základom je biela zápražka vo vývare z kostí. V niektorých reštauráciách ponúkajú ako miestnu špecialitu – vyprážaný rezeň plnený syrom a šunkou. Paradoxne, v Havane vlastní jednu z najexkluzívnejších reštaurácií s vyberanými lahôdkami syn Fidela Castra.

Kde stoloval Capone?

Na turisticky výstavnom Varadere, ktoré je od Havany vzdialené približne250 kilometrov, nájdete aj dom slávneho mafiána Al Caponeho. Už nápis v tropickej záhrade hlása, že vila v čase prohibície v USA slúžila ako obchod a sklad s nepovoleným alkoholom. Dnes je v nej nádherná reštaurácia, ktorá sa špecializuje na jedlá z plodov mora. V týchto priestoroch môžete dostať vari najlepšie mochito na pobreží. Al Capone a jeho mafiánski druhovia sa pritom na vás pozerajú z fotiek z každého kúta tejto modrej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Spisovateľ vo svojom bare

S Kubou je však spojený aj život a dielo nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Ernesta Hemingwaya. Veď na tomto ostrove prežil dvadsať rokov. Po prvýkrát tam prišiel v roku 1932, aby sa zúčastnil rybačky na mečúne. Ubytoval sa v hoteli Ambos Mundos, ktorý stojí dodnes neďaleko jeho obľúbeného baru. Ostrov tak veľmi miloval, že Kube venoval aj financie, ktoré mu prinieslo prestížne ocenenie za novelu Starec a more. Socha E. Hemingwaya odliata do bronzu tróni na jeho mieste, kde sedával v obľúbenom havanskom bare Floridita. „Sleduje“, ako chutí návštevníkom miestne suflé zo žabích stehienok, homáre či iné lahôdky francúzskej kuchyne alebo spisovateľov drink – dvojité daiquiri bez cukru. Nie každý má však rád miešané alkoholické drinky. V tradičnej cukrárni Coppelia, ktorá je vraj najväčšou na svete, denne zmrzlinou obslúžia do 30-tisíc ľudí. Na odbyt ide aj vynikajúca silná káva či miešané nápoje s ovocím, ktoré pôsobia mimoriadne osviežujúco.

SkryťVypnúť reklamu

Jahody a čokoláda

La Guaridaje zasa reštaurácia, ktorú vyhľadávajú slávne modelky, zahraniční diplomati a významné osobnosti. Práve v tomto interiéri nakrúcali niektoré scény z filmu Jahody a čokoláda. Špecialitou reštaurácie je baklažánový kaviár s paprikovou omáčkou a filé z chobotnice. V reštaurácii Santo Angel si zasa možno vychutnať modernú kubánsku kuchyňu, ktorú reprezentuje gazpacho, huby na cesnaku a bravčové rezne na horčici. Na atypické kurča a skvelé múčniky treba ísť do podniku El Aljibe, kde okrem pečeného kurčaťa v pomarančovej omáčke sa oplatí okoštovať kokosový koláč. Na rybacie polievky a garnátové kokteily si treba zájsť do slávnej reštaurácieLa Terraza.

Na uliciach Havany netreba vždy hlboko siahnuť do peňaženky. Za pár halierov sa dá kúpiť aj osviežujúci nápoj z cukrovej trstiny, ktorú na Kube pestujú. Z nej síce vyrábajú najmä kubánsky rum, ale chutná aj v nealkoholických nápojoch.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa nápojov týka, na vidieku ponúkajú mužom pálenku aquardiente a trstinovú tuhú pálenku quarapo, ktorú čapujú priamo pri cestách.

Čoho je nedostatok?

Medzi takéto potraviny patrí najmä ovocie, z ktorého na Kube spracovávajú džúsy. Od roku 1993 však štát povolil predávať na poľnohospodárskych trhoch pomaranče, grapefruity, mango, ananás, papáju, mameje, gaunabány a ostnaté anony. Výnimočnejšie sú kokosové orechy, ktoré tradičná kubánska kuchyňa obľubuje v oblasti Baracoy.

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 15 732
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 196
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 913
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 870
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 333
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 209
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 973
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 720
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu