Pri stolovaní na Kube nie je jedlo to najdôležitejšie

Kuba je plná protikladov. Na jednej strane chudobná na komerčné výdobytky súčasnosti, na druhej bohatá na tradície a radosť zo života. K takýmto radostiam patrí aj posedenie v kaviarni či v reštaurácii.

Návšteva kaviarne či reštaurácie na Kube sa zvyčajne nezaobíde bez kvalitného miešaného nápoja, skvelej cigary a rytmickej hudby v originálnej produkcii väčšinou „naživo.“ Dávno zabudnutý luxus stolovať a zároveň počúvať žiarivý džez v podaní väčšej či menšej skupiny hudobníkov, sa už asi inde na svete nájde iba s ťažkosťami.

Pečeň a ryža

Aj keď väčšina Kubáncov preferuje takzvané vidiecke jedlá, v súčasnej Havane existuje niekoľko výborných reštaurácií, kde si možno pochutnať najmä na plodoch mora a mimoriadne šťavnatých homároch, morských okúňoch, mečúňoch či ježovkách. Presne na tieto lahôdky tam chodievajú turisti a dovolenkári zväčša z krajín Latinskej Ameriky – Argentíny, Brazílie, Kolumbie, ale aj Mexika, Kostariky a Panamy. Pochvaľujú si, že na Kube sú cudzinci v bezpečí, pretože ruka zákona je prítomná takmer všade. Inak významnú úlohu v kubánskej kuchyni tvorí hovädzia pečienka a vyprážané alebo upečené kuriatko. Ryža ako príloha však nechýba iba pri mäse. Kubánci ju milujú kombinovanú s čiernou alebo červenou fazuľou, ku ktorej zvyknú podávať cesnakovú pastu a zmes cibule, paprík a limetiek udusených na oleji.

Banány varia i smažia

Okrem sladkých zemiakov (boniato), ktoré na „Ostrove slobody“ konzumujú aj k pečenej červenej tekvici, významnú rolu v miestnej kuchyni zohrávajú banány. Ich plátky podávajú opražené alebo nakrájané ako hranolčeky či opečené v tvare koliesok. Fufú je zasa jedlo, ktoré sa pripraví z uvarených a roztlačených banánov. Najrozšírenejšiu polievku predstavuje bravčový vývar s koreňovou zeleninou alebo kreolská polievka, ktorej základom je biela zápražka vo vývare z kostí. V niektorých reštauráciách ponúkajú ako miestnu špecialitu – vyprážaný rezeň plnený syrom a šunkou. Paradoxne, v Havane vlastní jednu z najexkluzívnejších reštaurácií s vyberanými lahôdkami syn Fidela Castra.

Kde stoloval Capone?

Na turisticky výstavnom Varadere, ktoré je od Havany vzdialené približne250 kilometrov, nájdete aj dom slávneho mafiána Al Caponeho. Už nápis v tropickej záhrade hlása, že vila v čase prohibície v USA slúžila ako obchod a sklad s nepovoleným alkoholom. Dnes je v nej nádherná reštaurácia, ktorá sa špecializuje na jedlá z plodov mora. V týchto priestoroch môžete dostať vari najlepšie mochito na pobreží. Al Capone a jeho mafiánski druhovia sa pritom na vás pozerajú z fotiek z každého kúta tejto modrej reštaurácie.

Spisovateľ vo svojom bare

S Kubou je však spojený aj život a dielo nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Ernesta Hemingwaya. Veď na tomto ostrove prežil dvadsať rokov. Po prvýkrát tam prišiel v roku 1932, aby sa zúčastnil rybačky na mečúne. Ubytoval sa v hoteli Ambos Mundos, ktorý stojí dodnes neďaleko jeho obľúbeného baru. Ostrov tak veľmi miloval, že Kube venoval aj financie, ktoré mu prinieslo prestížne ocenenie za novelu Starec a more. Socha E. Hemingwaya odliata do bronzu tróni na jeho mieste, kde sedával v obľúbenom havanskom bare Floridita. „Sleduje“, ako chutí návštevníkom miestne suflé zo žabích stehienok, homáre či iné lahôdky francúzskej kuchyne alebo spisovateľov drink – dvojité daiquiri bez cukru. Nie každý má však rád miešané alkoholické drinky. V tradičnej cukrárni Coppelia, ktorá je vraj najväčšou na svete, denne zmrzlinou obslúžia do 30-tisíc ľudí. Na odbyt ide aj vynikajúca silná káva či miešané nápoje s ovocím, ktoré pôsobia mimoriadne osviežujúco.

Jahody a čokoláda

La Guaridaje zasa reštaurácia, ktorú vyhľadávajú slávne modelky, zahraniční diplomati a významné osobnosti. Práve v tomto interiéri nakrúcali niektoré scény z filmu Jahody a čokoláda. Špecialitou reštaurácie je baklažánový kaviár s paprikovou omáčkou a filé z chobotnice. V reštaurácii Santo Angel si zasa možno vychutnať modernú kubánsku kuchyňu, ktorú reprezentuje gazpacho, huby na cesnaku a bravčové rezne na horčici. Na atypické kurča a skvelé múčniky treba ísť do podniku El Aljibe, kde okrem pečeného kurčaťa v pomarančovej omáčke sa oplatí okoštovať kokosový koláč. Na rybacie polievky a garnátové kokteily si treba zájsť do slávnej reštaurácieLa Terraza.

Na uliciach Havany netreba vždy hlboko siahnuť do peňaženky. Za pár halierov sa dá kúpiť aj osviežujúci nápoj z cukrovej trstiny, ktorú na Kube pestujú. Z nej síce vyrábajú najmä kubánsky rum, ale chutná aj v nealkoholických nápojoch.

Čo sa nápojov týka, na vidieku ponúkajú mužom pálenku aquardiente a trstinovú tuhú pálenku quarapo, ktorú čapujú priamo pri cestách.

Čoho je nedostatok?

Medzi takéto potraviny patrí najmä ovocie, z ktorého na Kube spracovávajú džúsy. Od roku 1993 však štát povolil predávať na poľnohospodárskych trhoch pomaranče, grapefruity, mango, ananás, papáju, mameje, gaunabány a ostnaté anony. Výnimočnejšie sú kokosové orechy, ktoré tradičná kubánska kuchyňa obľubuje v oblasti Baracoy.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O 13. a 14. plate hovoril Danko, teraz ho podporil aj Smer

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú trináste a štrnáste platy.

KULTÚRA

Rytmus bude nadávať, orchester hrať

Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy.

SVET

Správca budúcnosti, o ktorom ste nepočuli. Zomrel de Brum

Klimatická dohoda by bez neho nevznikla.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.