SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Čašníkom a somelierom pomáhajú výdobytky techniky

Svetaskúsených gurmánov to už neprekvapí: namiesto papierového jedálneho či vínneho lístka im predloží čašník zapnutý tablet, ktorom si môžu do vôle ,,listovať”. Aj svet reštaurácii čoraz viac ovláda pokroková technika.

Elektronický jedálny či vínny lístok má oproti klasickému výhodu. Prehľadne poskytne toľko informácii vrátane fotografii a iných ilustrácii, ktoré by inak museli mať podobu hrubej knihy. Navyše len ťažko by sa v nej orientovalo. Dobre spracovaný program v tablete ponúka vyhľadávanie potrebných informácii, preklikávanie či presnejšie „predotykávanie“ sa k ďalším i vracanie sa späť k už prečítaným. Až sa niektorí hostia občas pri tom pozabudnú.

Ponúkať návštevníkom tablety s elektronickými jedálnymi, vínnymi či nápojovými kartami sa stáva vo svete čoraz populárnejším. Nájdete ich vo viacerých špičkových reštauráciách. Na Slovensku napríklad v hoteli Elizabeth v Trenčíne. Tam využívajú tablet aj ako marketingový nástroj, lebo hosť si na ňom môže „predotýkať“ aj k iným informácim o hoteli.

Nakŕmiť informáciami

Pre elektronické vínne karty sa rozhodla aj medzinárodná sieť päťhviezdičkových hotelov Kempinski. Od augusta tohto roku patrí k ním aj bratislavský Kempinski Hotel River Park.

Zrod elektronickej vínnej karty je časovo náročný proces. Netají to ani hlavný somelier tohto hotela Rastislav Šuták. Keďže ide o skúseného odborníka na víno, ktorý bude onedlho reprezentovať Slovensko na prestížnej súťaži o Najlepšieho someliera Európy v talianskom San Reme, chcel, aby aj v tomto prípade išlo o prehľadný a komplexný produkt. Vinotéka hotela Kempinski River Park totiž patrí k tomu najlepšiemu a najbohatšiemu v slovenských končinách. A tak bolo treba elektronický systém tabletov nakŕmiť informáciami o 350 vínach, z ktorých zhruba 150 predstavujú biele, 150 červené a zvyšok ružové, šumivé a prírodné sladké vína.

Celý tento proces trval zhruba pol roka. Veď najskôr bolo treba pozbierať detaily o každom víne a uložiť ich do systému podľa stanovenej štruktúry. A tak si po rozhodnutí, či chcete víno biele, ružové, červené, šumivé alebo sladké, môžte vyberať aj z akej krajiny pochádza, či z akej odrody hrozna bolo vyrobené. Potom si môžte ešte prečítať charakteristiku a zaujímavosti o jednotlivých regiónoch. Nájdu sa tam aj mapky a nechýbajú a ani ceny vín tak za fľašu ako aj pohár.

Čítanie je to často celkom dobrodružné. Veď hlavne staré a tradičné vinárstva majú okolo vín vytvorené krásne príbehy, ktoré vás tak dokážu vtiahnuť do deja, že zabudnete aj na teplú večeru na stole. A že sa to niektorým hosťom naozaj stáva, potvrdzuje aj R. Šuták. „Obzvlášť, ak ide o víno, s ktorými sa hosť už niekde stretol, zachutilo mu a teraz sa o ňom chce dozvedieť aj detaily."

Prácu im nezoberú

Mohlo by zdať, že elektronické vínne karty postupne zoberú somelierom prácu. R. Šuták si to však nemyslí. Predsa len sú hostia, ktorým moderná technika nie je blízka, ale aj takí, ktorí uprednostňujú osobný kontakt a sú im milšie informácie od človeka vzdelanom vo vinárskej problematike, ako od neosobného, čo ako vizuálne atraktívne spracovaného textu. A navyše somelierova úloha je nájsť spolu s hosťom vhodné víno k tomu, čo si objednal.

Elektronická vínna karta je nesporne veľkou inšpiráciou aj pre iných, hoci treba rátať s nemalou investíciou do potrebného počtu tabletov i spracovania informácii. Je viac ako isté, že takto budú čoraz viac fungovať aj jedálne lístky, kde sa o danom jedle dozvieme oveľa viac, ako nám môže o ňom povedať čo ako skúsený čašník. Ide už teraz len o to, aby sme sa v informáciách my, hostia, nestratili a aby sme nevenovali viac čítaniu, ako samotnému vychutnávaniu jedla a nápojov a rovnako tiež komunikácii so svojimi spolustolovníkmi. Moderná technika by nám totiž mala pomáhať a nie s nami manipulovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.