V Japonsku vám v jedálnych lístkoch pomôžu zorientovať sa atrapy

Vyzerajú zväčša dokonale. Ako ozajstné jedlo, ktoré práve vypustil šéfkuchár z rúk. Ide však o atrapy z plastu. Uvidíte ich vo výklade vari každej japonskej reštaurácie a slúžia ako lákadlo pre okoloidúcich.

Plastové repliky sushi, kreviet, zeleniny, cestovín, morských rias, syrov ale aj kadečoho iného, čo často ani Japonci, nieto ešte cudzinci, nepoznajú. Nechýba však ani atrapa pohára s pivom aj s penou, ktoré akoby práve ktosi načapoval, či trebárs v súčasnosti tak populárneho kapučína zo zeleného čaju, ktoré akoby práve vybrali z čajovaru. Nehovoriac o jedlách z rýb, ktoré vyzerajú tak čerstvo, že sa zdá, že ich teraz doniesli z tokijského rybieho trhu. A sushi vyzerajú tak verne, že by ste po nich najradšej hneď siahli. Aj ovocie má vzhľad čerstvo obratého a chlieb a pečivo akoby teraz vypadli z pece.

Je to dobrá pomôcka. Buď sa vám verne vymodelované jedlo z plastu pozdáva, alebo sa poberiete ďalej. K výkladu ďalšej reštaurácie. Väčšina ľudí to oceňuje, zvlášť tí, ktorí sa v japonskej kuchyni nevyznajú, alebo nevedia prečítať japonské znakové písmo. Stačí si však zapamätať číslo jedla, ktoré sa vám vo výklade pozdáva a môžete vstúpiť. Na objednávku vám stačí zapamätať si číslo jedla a aj japonskí čašníci, ktorí zvyčajne nie sú veľmi zdatní v cudzích jazykoch, sú spokojní. Čísla sa dokážu naučiť ľahšie.

Všetko je vo výklade

Nie je veľmi známe, že pri zrode týchto imitácií nebolo úsilie upútať spotrebiteľov. „Všetko sa začalo tým, že jeden umelec pracoval pre lekárov a zhotovoval im z vosku modely orgánov určených na patologické štúdie. Orgány boli ako živé, a tak jedného majiteľa reštaurácie napadlo, že si objedná repliky jedál," hovorí Jasunobu Nose, novinár z denníka Nikkei, ktorý o týchto napodobeninách jedál píše knihu.

Sme na začiatku 20. rokov a Japonci začínajú chodiť do reštaurácií. Vidiečania prichádzajúci do Tokia vtedy nevedeli, čo ponúkajú reštaurácie v metropole, preto sa zrodil nápad vystavovať špeciality vo výklade. O takmer sto rokov neskôr túto prax používa väčšina reštaurácii. „Japonci vyvinuli trojrozmerné menu,“ hovorí J. Nose. „Ešte než vôbec vstúpite do reštaurácie, viete všetko: aké jedlá tam majú, aké sú porcie, aké nápoje či ceny,“ dodává.

Tieto gastronomické ilúzie majú v Tokiu dokonca svoju ulicu: nazýva sa Kappabaši Dori, kde tisícky týchto nepravých jedál vystavujú desiatky špecializovaných obchodov. Pred sushi z plastu alebo falošnými tempurami, vyprážanou zeleninou, hubami, krevetami či rybami zákazníkom tečú slinky: ide o dokonalú ilúziu čerstvého, chrumkavého a jemného jedla.

Aj na prenájom

Repliky jedla sa dajú kúpiť aj v ďalších ázijských krajinách. 3D jedálne lístky v podobe atráp sú celkom bežné v celej juhovýchodnej Ázii. Predovšetkým v tam veľmi obľúbených food courtoch, teda jedálňach v nákupných centrách. Atrapy sa predávajú aj na tržniciach. Buď ako komplety alebo stavebnice po dieloch.

Jedna z popredných špecializovaných firiem Iwasaki má dokonca celú armádu umelcov, ktorí ručne maľujú nepravé jedlo. Niektoré takto zhotovené atrapy sa predávajú v prepočte za zhruba 70 eur. Menej majetní majitelia reštaurácii si môžu prenajať napríklad falošný hamburger za päť eur mesačne.

Niekedy však môže mať prílišná dokonalosť atrapy opačný efekt, než si majiteľ reštaurácie myslel. Atrapy sú príliš bizarné, je na nich mnoho detailov, dokonca viac ako na skutočnom jedle. A to niektorých cudzincov odrádza.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.