SME

Chorvátske tartufi žiaria na svetovej hľuzovkovej mape

Jeseň sa v mnohých špičkových reštauráciách spája so špecialitami z hľuzoviek. Je to čas ich zberu a čerstvé sú najlepšie. Ich milovníci však často netušia, že pochádzajú aj z chorvátskych lesov.

V srdci motovunského lesa sa nachádza jedno z najvzácnejších miest na svete, kde rastú biele hľuzovky. Ak nejakú nájdete, akoby ste našli hrudu zlata. V tej oblasti sa nachádza aj dedinka Livade, kde už trinásť rokov organizujú Dni Zigante Tartufi, nazývaný tiež hľuzovkový festival.

Hľadajte ju na Istrii

Reč je o Istrii v Chorvátsku. Do Livade vedie hrboľatá cesta, ale na jeseň tam o návštevníkov, najmä zahraničných, nemajú núdzu. K lákadlám tamojšieho gurmánskeho festivalu, ktorý býva každoročne na prelome októbra a novembra, je okrem lákavých jedál a produktov aj „poľovačka na tartufi“. Čudné slovné spojenie, lebo tartufi sú v chorvátštine hľuzovky – vreckovité, podzemné huby s výraznou arómou. A práve vďaka nej ich dokážu vyňuchať a vyhrabať spod koreňov stromov len špeciálne vycvičené psy. Kedysi vraj dedinčania využívali na vyhrabávanie aj prasce.

SkryťVypnúť reklamu

Tartufi sú chorvátske zlato. Pridávajú sa po troške, ako šafrán, do gurmánskych špecialít podávaných v drahých reštauráciách po celom svete. Majú lahodnú, neopakovateľnú korenistú chuť a vraj ide o najsilnejšie afrodiziakum. Vďaka tomu si na nich v dávnych dobách pochutnávali aj talianski šľachtici.

Prichádzajú gurmáni

Jesenný festival v Livade priťahuje špeciálnu skupinu ľudí. Stretávajú sa tam gurmáni, slávni šéfkuchári i boháči zo všetkých kútov sveta. Láka ich neopakovateľná atmosféra, nenapodobiteľná chuť lahodných špecialít z tartufov a miesto, kde s určitosťou kúpite kvalitný olivový olej s pravými hľuzovkami. Nijaké náhradky. Hľuzovky sa pridávajú aj do parmezánu a iných tvrdých syrov, čím im dávajú lahodnú korenistú chuť.

Na hlavnom námestí je množstvo stánkov so špecialitami z tartufi. Nájdete tam napríklad cestovinové noky či mäsité jedlá s hľuzovkami. Atmosféra je neodolateľná, návštevníci výnimoční a program bohatý: kulinárska šou, kde varia medzinárodní šéfkuchári, ukážka lovu na tartufi, aukcia hľuzoviek, ochutnávka vín z okolitých regiónov - rakúskych, slovinských, talianskych a pravdaže nechýbajú výborné chorvátske vína.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavný organizátor – svetový rekordér

Pri návšteve Livade sa na každom kroku stretnete s menom Zigante. Tak sa volá festival, olivový olej, reštaurácia... Dozvedáme sa, že je to meno hlavného iniciátora a organizátora festivalu, najväčšieho výrobcu produktov z tartufi, majiteľa reštaurácie, ktorá po celý rok ponúka delikatesy z hľuzoviek.

„Moja firma Zigante Tartufi dodáva až 90 % hľuzoviek z celkového chorvátskeho exportu, čo je ročne okolo 700 kilogramov,“ hovorí Giancarlo Zigante. „Zákazníkov máme najmä v USA, Taliansku, Nemecku, Slovinsku, Švédsku, Belgicku, Maďarsku či Japonsku i ďalších krajinách. Sme svetovým exportérom číslo jeden do USA,“ dodáva s hrdosťou.

G. Zigantemu pomáhajú vo firme aj dvaja synovia a dcéra. Svet sa o ňom dozvedel 2. novembra 1999, keď mal šťastie na parádny úlovok. V motovunskom lese našiel jeho špeciálne cvičený pes obrovskú bielu hľuzovku, ktorá vážila 1,31 kg. Tým sa zapísal do Guinnessovej knihy svetových rekordov.

SkryťVypnúť reklamu

Bol to nezvyčajný kus a dostal aj nezvyčajné meno Millénium. G. Zigante by zaň utŕžil slušnú sumu, ale hľuzovku nepredal. Dal z nej pripraviť gastronomické špeciality a vo svojej reštaurácii sa o radosť podelil so širokou komunitou – uctil si vyše sto hostí. A aby svojím hosťom ukázal akú vzácnosť našiel, dal z bronzu zhotoviť jej repliku. Teraz zdobí vstup do jeho obchodíku v Livade.

Odborníci na hľuzovky vedia, že Istria je jedným z mála miest na svete, kde hľuzovky rastú. Vyhovuje im tamojšia pôda a klíma v koreňovom systéme dubových a morušových lesov, a preto sú tartufi z tejto lokality považované vo svete za najkvalitnejšie.

Ktoré hľuzovky sú lepšie?

  • Vo svete sú hľuzovky známe najmä pod názvom truffles. V češtine (a často nesprávne aj na Slovensku) ich nazývajú lanýže.

  • Existuje niekoľko druhov hľuzoviek. Delia sa na čierne a biele. Krémovo biele sú najdrahšie a najlahodnejšie. Hľuzovky rastú nadivoko vo Francúzku, Severnom Taliansku, Grécku a Chorvátsku. Dajú sa však nájsť v niektorých lokalitách aj na Slovensku.

  • Kilogram bielej hľuzovky (Tuber Magnatum Pico) stál v Chorvátsku minulý rok 15 500 až 34 000 kún (približne 2 500 – 5 600 euro) a cena z roka na rok rastie. Túto jeseň v Taliansku cena vyskočila na 7 000 euro za kilogram.

  • Sezóna bielych hľuzoviek trvá od novembra do januára, sezóna čiernych hľuzoviek od mája do začiatku novembra. Biele sú najväčším a najvzácnejším druhom. Ich farebná škála prechádza od žlto-hnedej, zelenej až zeleno-šedej.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Darina Gyurkovicsová

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu