Chorvátske tartufi žiaria na svetovej hľuzovkovej mape

Jeseň sa v mnohých špičkových reštauráciách spája so špecialitami z hľuzoviek. Je to čas ich zberu a čerstvé sú najlepšie. Ich milovníci však často netušia, že pochádzajú aj z chorvátskych lesov.

V srdci motovunského lesa sa nachádza jedno z najvzácnejších miest na svete, kde rastú biele hľuzovky. Ak nejakú nájdete, akoby ste našli hrudu zlata. V tej oblasti sa nachádza aj dedinka Livade, kde už trinásť rokov organizujú Dni Zigante Tartufi, nazývaný tiež hľuzovkový festival.

Hľadajte ju na Istrii

Reč je o Istrii v Chorvátsku. Do Livade vedie hrboľatá cesta, ale na jeseň tam o návštevníkov, najmä zahraničných, nemajú núdzu. K lákadlám tamojšieho gurmánskeho festivalu, ktorý býva každoročne na prelome októbra a novembra, je okrem lákavých jedál a produktov aj „poľovačka na tartufi“. Čudné slovné spojenie, lebo tartufi sú v chorvátštine hľuzovky – vreckovité, podzemné huby s výraznou arómou. A práve vďaka nej ich dokážu vyňuchať a vyhrabať spod koreňov stromov len špeciálne vycvičené psy. Kedysi vraj dedinčania využívali na vyhrabávanie aj prasce.

Tartufi sú chorvátske zlato. Pridávajú sa po troške, ako šafrán, do gurmánskych špecialít podávaných v drahých reštauráciách po celom svete. Majú lahodnú, neopakovateľnú korenistú chuť a vraj ide o najsilnejšie afrodiziakum. Vďaka tomu si na nich v dávnych dobách pochutnávali aj talianski šľachtici.

Prichádzajú gurmáni

Jesenný festival v Livade priťahuje špeciálnu skupinu ľudí. Stretávajú sa tam gurmáni, slávni šéfkuchári i boháči zo všetkých kútov sveta. Láka ich neopakovateľná atmosféra, nenapodobiteľná chuť lahodných špecialít z tartufov a miesto, kde s určitosťou kúpite kvalitný olivový olej s pravými hľuzovkami. Nijaké náhradky. Hľuzovky sa pridávajú aj do parmezánu a iných tvrdých syrov, čím im dávajú lahodnú korenistú chuť.

Na hlavnom námestí je množstvo stánkov so špecialitami z tartufi. Nájdete tam napríklad cestovinové noky či mäsité jedlá s hľuzovkami. Atmosféra je neodolateľná, návštevníci výnimoční a program bohatý: kulinárska šou, kde varia medzinárodní šéfkuchári, ukážka lovu na tartufi, aukcia hľuzoviek, ochutnávka vín z okolitých regiónov - rakúskych, slovinských, talianskych a pravdaže nechýbajú výborné chorvátske vína.

Hlavný organizátor – svetový rekordér

Pri návšteve Livade sa na každom kroku stretnete s menom Zigante. Tak sa volá festival, olivový olej, reštaurácia... Dozvedáme sa, že je to meno hlavného iniciátora a organizátora festivalu, najväčšieho výrobcu produktov z tartufi, majiteľa reštaurácie, ktorá po celý rok ponúka delikatesy z hľuzoviek.

„Moja firma Zigante Tartufi dodáva až 90 % hľuzoviek z celkového chorvátskeho exportu, čo je ročne okolo 700 kilogramov,“ hovorí Giancarlo Zigante. „Zákazníkov máme najmä v USA, Taliansku, Nemecku, Slovinsku, Švédsku, Belgicku, Maďarsku či Japonsku i ďalších krajinách. Sme svetovým exportérom číslo jeden do USA,“ dodáva s hrdosťou.

G. Zigantemu pomáhajú vo firme aj dvaja synovia a dcéra. Svet sa o ňom dozvedel 2. novembra 1999, keď mal šťastie na parádny úlovok. V motovunskom lese našiel jeho špeciálne cvičený pes obrovskú bielu hľuzovku, ktorá vážila 1,31 kg. Tým sa zapísal do Guinnessovej knihy svetových rekordov.

Bol to nezvyčajný kus a dostal aj nezvyčajné meno Millénium. G. Zigante by zaň utŕžil slušnú sumu, ale hľuzovku nepredal. Dal z nej pripraviť gastronomické špeciality a vo svojej reštaurácii sa o radosť podelil so širokou komunitou – uctil si vyše sto hostí. A aby svojím hosťom ukázal akú vzácnosť našiel, dal z bronzu zhotoviť jej repliku. Teraz zdobí vstup do jeho obchodíku v Livade.

Odborníci na hľuzovky vedia, že Istria je jedným z mála miest na svete, kde hľuzovky rastú. Vyhovuje im tamojšia pôda a klíma v koreňovom systéme dubových a morušových lesov, a preto sú tartufi z tejto lokality považované vo svete za najkvalitnejšie.

Ktoré hľuzovky sú lepšie?

  • Vo svete sú hľuzovky známe najmä pod názvom truffles. V češtine (a často nesprávne aj na Slovensku) ich nazývajú lanýže.
  • Existuje niekoľko druhov hľuzoviek. Delia sa na čierne a biele. Krémovo biele sú najdrahšie a najlahodnejšie. Hľuzovky rastú nadivoko vo Francúzku, Severnom Taliansku, Grécku a Chorvátsku. Dajú sa však nájsť v niektorých lokalitách aj na Slovensku.
  • Kilogram bielej hľuzovky (Tuber Magnatum Pico) stál v Chorvátsku minulý rok 15 500 až 34 000 kún (približne 2 500 – 5 600 euro) a cena z roka na rok rastie. Túto jeseň v Taliansku cena vyskočila na 7 000 euro za kilogram.
  • Sezóna bielych hľuzoviek trvá od novembra do januára, sezóna čiernych hľuzoviek od mája do začiatku novembra. Biele sú najväčším a najvzácnejším druhom. Ich farebná škála prechádza od žlto-hnedej, zelenej až zeleno-šedej.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

KULTÚRA

Pri kázaní jej otca odpadával kostol, pri jej speve masy. Zomrela Aretha Franklin

Speváčka odišla po dlhom boji so zákernou chorobou.

DOMOV

Osmina slovenských mostov je na tom zle

Už 23 mostov je v havarijnom stave.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.