SME

Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Rakúsky minister poľnohospodárstva Niki Berlakovich je labužník, kulinár a milovník epikurejského životného štýlu. Zaiste aj preto výrazne podporuje rozvoj regionálnych kulinárskych špecialít.

Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Ako? Iniciatívu s názvom Pôžitky rakúskych regiónov (Genuss Region Österreich) zvinuli do takej miery, že sa lepšie cítia ohodnotení aj samotní rakúski farmári. Pozdvihlo to ich sebavedomie i chuť pokračovať v najlepších tradíciách tejto časti Európy.

Čo sa doma urodilo

V desiatich rakúskych spolkových krajinách vyšpecifikovali regionálne „pôžitky“ tak, aby hotelieri a majitelia reštaurácií zásobovali svoje podniky najmä tým, čo sa urodilo alebo vyrobilo v ich kraji. Hoci napríklad vo viedenskom regióne je špecifická iba miestna zelenina, ostatné krajiny sa môžu pochváliť oveľa širším sortimentom produktov.

SkryťVypnúť reklamu

„Už ma za to aj ocenili,“ pochválila sa Monika Rosler, ktorá vedie penzión Hotel Post v korutánskom Mortschachu pod najvyšším kopcom Rakúska – Grossglockner. Keď svojim klientom servíruje miestne hovädzie, presne vie, u ktorého gazdu býček vyrástol, akú mal hmotnosť a akého veku sa dožil, kým skončil na tanieri. Ale pani Monika nie je jediná, ktorá sa riadi pokynmi ministerstva. Rodina Wildhuberovcov z neďalekého Dollachu je na tom podobne. Na rozdiel od nej však necháva spásať trávu na strmých úbočiach vlastnému dobytku. Vajíčka, maslo, ale aj zeleninu podávajú vo svojom zariadení tiež len od lokálnych pestovateľov a chovateľov a nemôžu si vynachváliť spoluprácu podporenú dobrými susedskými vzťahmi, ktoré sa formovali dlhé desaťročia.

Korutánske dobroty

SkryťVypnúť reklamu

V Korutánsku majú napríklad špeciálnu molltalskú jahňacinu, lahôdkovú divinu, horské hovädzie, ale aj jedinečnú, prerastenú slaninu. Jablčný mušt vytvorí nebo v ústach a na vzduchu sušené údeniny sa presne hodia k vínku od susedov. Na rosenthalskom mede, korutánskom jahňacom a osobitých korenistých salámach si pochutnávajú mnohí labužníci, ktorí túto oblasť navštevujú najmä počas zimnej lyžiarskej sezóny.

Jablkové víno a domáci syr

Vo Voralbergu si zasa možno dopriať špeciálne jablkové vínko a zajedať ho „loveckým“ plnotučným syrom, alebo inými alpskými druhmi syra. Divina a hovädzie sú z tohto kraja tiež obľúbeným lahôdkovým mäsom vhodným aj pre tých konzumentov, ktorí držia diétu.

Tirolské zemiaky a a slivky

V kraji nádherných krojov a lyžiarskych stredísk sa zasa urodia vynikajúce šalátovky - zemiačiky vhodné na pečenie či prípravu jemného pyré. Tirolské slivky aj jablká vraj čerpajú silu z hôr, mäso zo sivého dobytka má celkom osobitnú jemnú chuť, zvieratá čerpajú zo šťavnatých bylín rastúcich na tamojších horských pasienkoch.

SkryťVypnúť reklamu

Syr, pstruhy alebo tekvica?

V soľnom kráľovstve treba okoštovať jedinečný pivný syr, ovocný mušt chutí však oveľa lepšie v Dolnom Rakúsku, rovnako ako miestne pstruhy. Bravčovina spod kopca Schneeberg je známou kulinárskou lahôdkou, rovnako ako mladé teľacie z ktorého sú tie najkrehkejšie viedenské rezne. Dolnorakúska cibuľa, oranžová tekvica, tekvicový olej, ale aj mnoho druhov paradajok lákajú najmä cyklistov počas leta a teplých jesenných dní. Ryby z Neziderského jazera a marhule, rovnako ako mangalice, husi a orechy sú zasa typickými pre kraj Burgenland. Každý región má v Rakúsku to svoje, na čo je hrdý a čím sa môže prezentovať aj pred hosťami zo zahraničia.

Podporiť špeciality

Cieľom iniciatívy Pôžitok z regiónov je podpora typických kulinárskych špecialít s nadväznosťou na tradície. Produkty značky Genuss Region garantujú niekoľko dôležitých informácií o podávanom produkte – o mieste pôvodu a kvalitnom spracovaní, ale predstavuje aj rýchlu cestu ku konzumentovi, ktorá chráni životné prostredie. V súčasnosti existuje v Rakúsku už 110 pôžitkárskych regiónov, ktoré zaručujú jedinečnosť a zároveň rozmanitosť miestneho poľnohospodárstva. V súčasnosti funguje v oblasti rakúskej gastronómie až 1300 partnerov iniciatívy Pôžitok od hospodárov. Krédom je: regionálnosť, sezónnosť a kvalita. Žeby sme si aj na Slovensku od nich zobrali príklad?

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Eva Nová

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu