Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Rakúsky minister poľnohospodárstva Niki Berlakovich je labužník, kulinár a milovník epikurejského životného štýlu. Zaiste aj preto výrazne podporuje rozvoj regionálnych kulinárskych špecialít.

Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Ako? Iniciatívu s názvom Pôžitky rakúskych regiónov (Genuss Region Österreich) zvinuli do takej miery, že sa lepšie cítia ohodnotení aj samotní rakúski farmári. Pozdvihlo to ich sebavedomie i chuť pokračovať v najlepších tradíciách tejto časti Európy.

Čo sa doma urodilo

V desiatich rakúskych spolkových krajinách vyšpecifikovali regionálne „pôžitky“ tak, aby hotelieri a majitelia reštaurácií zásobovali svoje podniky najmä tým, čo sa urodilo alebo vyrobilo v ich kraji. Hoci napríklad vo viedenskom regióne je špecifická iba miestna zelenina, ostatné krajiny sa môžu pochváliť oveľa širším sortimentom produktov.

„Už ma za to aj ocenili,“ pochválila sa Monika Rosler, ktorá vedie penzión Hotel Post v korutánskom Mortschachu pod najvyšším kopcom Rakúska – Grossglockner. Keď svojim klientom servíruje miestne hovädzie, presne vie, u ktorého gazdu býček vyrástol, akú mal hmotnosť a akého veku sa dožil, kým skončil na tanieri. Ale pani Monika nie je jediná, ktorá sa riadi pokynmi ministerstva. Rodina Wildhuberovcov z neďalekého Dollachu je na tom podobne. Na rozdiel od nej však necháva spásať trávu na strmých úbočiach vlastnému dobytku. Vajíčka, maslo, ale aj zeleninu podávajú vo svojom zariadení tiež len od lokálnych pestovateľov a chovateľov a nemôžu si vynachváliť spoluprácu podporenú dobrými susedskými vzťahmi, ktoré sa formovali dlhé desaťročia.

Korutánske dobroty

V Korutánsku majú napríklad špeciálnu molltalskú jahňacinu, lahôdkovú divinu, horské hovädzie, ale aj jedinečnú, prerastenú slaninu. Jablčný mušt vytvorí nebo v ústach a na vzduchu sušené údeniny sa presne hodia k vínku od susedov. Na rosenthalskom mede, korutánskom jahňacom a osobitých korenistých salámach si pochutnávajú mnohí labužníci, ktorí túto oblasť navštevujú najmä počas zimnej lyžiarskej sezóny.

Jablkové víno a domáci syr

Vo Voralbergu si zasa možno dopriať špeciálne jablkové vínko a zajedať ho „loveckým“ plnotučným syrom, alebo inými alpskými druhmi syra. Divina a hovädzie sú z tohto kraja tiež obľúbeným lahôdkovým mäsom vhodným aj pre tých konzumentov, ktorí držia diétu.

Tirolské zemiaky a a slivky

V kraji nádherných krojov a lyžiarskych stredísk sa zasa urodia vynikajúce šalátovky - zemiačiky vhodné na pečenie či prípravu jemného pyré. Tirolské slivky aj jablká vraj čerpajú silu z hôr, mäso zo sivého dobytka má celkom osobitnú jemnú chuť, zvieratá čerpajú zo šťavnatých bylín rastúcich na tamojších horských pasienkoch.

Syr, pstruhy alebo tekvica?

V soľnom kráľovstve treba okoštovať jedinečný pivný syr, ovocný mušt chutí však oveľa lepšie v Dolnom Rakúsku, rovnako ako miestne pstruhy. Bravčovina spod kopca Schneeberg je známou kulinárskou lahôdkou, rovnako ako mladé teľacie z ktorého sú tie najkrehkejšie viedenské rezne. Dolnorakúska cibuľa, oranžová tekvica, tekvicový olej, ale aj mnoho druhov paradajok lákajú najmä cyklistov počas leta a teplých jesenných dní. Ryby z Neziderského jazera a marhule, rovnako ako mangalice, husi a orechy sú zasa typickými pre kraj Burgenland. Každý región má v Rakúsku to svoje, na čo je hrdý a čím sa môže prezentovať aj pred hosťami zo zahraničia.

Podporiť špeciality

Cieľom iniciatívy Pôžitok z regiónov je podpora typických kulinárskych špecialít s nadväznosťou na tradície. Produkty značky Genuss Region garantujú niekoľko dôležitých informácií o podávanom produkte – o mieste pôvodu a kvalitnom spracovaní, ale predstavuje aj rýchlu cestu ku konzumentovi, ktorá chráni životné prostredie. V súčasnosti existuje v Rakúsku už 110 pôžitkárskych regiónov, ktoré zaručujú jedinečnosť a zároveň rozmanitosť miestneho poľnohospodárstva. V súčasnosti funguje v oblasti rakúskej gastronómie až 1300 partnerov iniciatívy Pôžitok od hospodárov. Krédom je: regionálnosť, sezónnosť a kvalita. Žeby sme si aj na Slovensku od nich zobrali príklad?

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

BRATISLAVA

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy.

SVET

Klamali aj intrigovali. Všetci prezidentovi muži, ktorí skončili

Za sedem mesiacov skončili takmer všetci Trumpovi spolupracovníci.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.