Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Rakúsky minister poľnohospodárstva Niki Berlakovich je labužník, kulinár a milovník epikurejského životného štýlu. Zaiste aj preto výrazne podporuje rozvoj regionálnych kulinárskych špecialít.

Pôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom

Ako? Iniciatívu s názvom Pôžitky rakúskych regiónov (Genuss Region Österreich) zvinuli do takej miery, že sa lepšie cítia ohodnotení aj samotní rakúski farmári. Pozdvihlo to ich sebavedomie i chuť pokračovať v najlepších tradíciách tejto časti Európy.

Čo sa doma urodilo

V desiatich rakúskych spolkových krajinách vyšpecifikovali regionálne „pôžitky“ tak, aby hotelieri a majitelia reštaurácií zásobovali svoje podniky najmä tým, čo sa urodilo alebo vyrobilo v ich kraji. Hoci napríklad vo viedenskom regióne je špecifická iba miestna zelenina, ostatné krajiny sa môžu pochváliť oveľa širším sortimentom produktov.

„Už ma za to aj ocenili,“ pochválila sa Monika Rosler, ktorá vedie penzión Hotel Post v korutánskom Mortschachu pod najvyšším kopcom Rakúska – Grossglockner. Keď svojim klientom servíruje miestne hovädzie, presne vie, u ktorého gazdu býček vyrástol, akú mal hmotnosť a akého veku sa dožil, kým skončil na tanieri. Ale pani Monika nie je jediná, ktorá sa riadi pokynmi ministerstva. Rodina Wildhuberovcov z neďalekého Dollachu je na tom podobne. Na rozdiel od nej však necháva spásať trávu na strmých úbočiach vlastnému dobytku. Vajíčka, maslo, ale aj zeleninu podávajú vo svojom zariadení tiež len od lokálnych pestovateľov a chovateľov a nemôžu si vynachváliť spoluprácu podporenú dobrými susedskými vzťahmi, ktoré sa formovali dlhé desaťročia.

Korutánske dobroty

V Korutánsku majú napríklad špeciálnu molltalskú jahňacinu, lahôdkovú divinu, horské hovädzie, ale aj jedinečnú, prerastenú slaninu. Jablčný mušt vytvorí nebo v ústach a na vzduchu sušené údeniny sa presne hodia k vínku od susedov. Na rosenthalskom mede, korutánskom jahňacom a osobitých korenistých salámach si pochutnávajú mnohí labužníci, ktorí túto oblasť navštevujú najmä počas zimnej lyžiarskej sezóny.

Jablkové víno a domáci syr

Vo Voralbergu si zasa možno dopriať špeciálne jablkové vínko a zajedať ho „loveckým“ plnotučným syrom, alebo inými alpskými druhmi syra. Divina a hovädzie sú z tohto kraja tiež obľúbeným lahôdkovým mäsom vhodným aj pre tých konzumentov, ktorí držia diétu.

Tirolské zemiaky a a slivky

V kraji nádherných krojov a lyžiarskych stredísk sa zasa urodia vynikajúce šalátovky - zemiačiky vhodné na pečenie či prípravu jemného pyré. Tirolské slivky aj jablká vraj čerpajú silu z hôr, mäso zo sivého dobytka má celkom osobitnú jemnú chuť, zvieratá čerpajú zo šťavnatých bylín rastúcich na tamojších horských pasienkoch.

Syr, pstruhy alebo tekvica?

V soľnom kráľovstve treba okoštovať jedinečný pivný syr, ovocný mušt chutí však oveľa lepšie v Dolnom Rakúsku, rovnako ako miestne pstruhy. Bravčovina spod kopca Schneeberg je známou kulinárskou lahôdkou, rovnako ako mladé teľacie z ktorého sú tie najkrehkejšie viedenské rezne. Dolnorakúska cibuľa, oranžová tekvica, tekvicový olej, ale aj mnoho druhov paradajok lákajú najmä cyklistov počas leta a teplých jesenných dní. Ryby z Neziderského jazera a marhule, rovnako ako mangalice, husi a orechy sú zasa typickými pre kraj Burgenland. Každý región má v Rakúsku to svoje, na čo je hrdý a čím sa môže prezentovať aj pred hosťami zo zahraničia.

Podporiť špeciality

Cieľom iniciatívy Pôžitok z regiónov je podpora typických kulinárskych špecialít s nadväznosťou na tradície. Produkty značky Genuss Region garantujú niekoľko dôležitých informácií o podávanom produkte – o mieste pôvodu a kvalitnom spracovaní, ale predstavuje aj rýchlu cestu ku konzumentovi, ktorá chráni životné prostredie. V súčasnosti existuje v Rakúsku už 110 pôžitkárskych regiónov, ktoré zaručujú jedinečnosť a zároveň rozmanitosť miestneho poľnohospodárstva. V súčasnosti funguje v oblasti rakúskej gastronómie až 1300 partnerov iniciatívy Pôžitok od hospodárov. Krédom je: regionálnosť, sezónnosť a kvalita. Žeby sme si aj na Slovensku od nich zobrali príklad?


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.