SME

Krémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu

Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.

Máloktorý návštevník odchádza z Bledu bez toho, aby neochutnal tamojšiu kremšnitu.

Slováci, na rozdiel od Japoncov či Američanov, nad chuťou tohto zákusku určite neodpadnú. Veď ide o obyčajný krémeš, povedia a staršie ročníky zrejme pripomenú, že kedysi nechýbal v ponuke nijakej cukrárne ani v tom najmenšom meste. A pripraviť ho z plátov dobre upečeného lístkového cesta, medzi ktoré sa natrie vrstva vanilkového krému a na to šľahačka, by vedela aj priemerná slovenská, ale iste aj maďarská, rakúska, srbská či chorvátska gazdinka.

SkryťVypnúť reklamu

Prišiel z Vojvodiny

Nuž, pravda je taká: Slovensko i Slovinsko boli pred takmer sto rokmi súčasťou jednej krajiny - Rakúsko-uhorskej monarchie. Takže dedičstvo aj spoločných maškŕt je celkom oprávnené.

Ibaže Bledčania si „story“ o kremšnite zaradili medzi lákadlá cestovného ruchu vediac, že práve rôzne príbehy, pravdivé alebo vymyslené, majú turisti veľmi radi.

A ten bledský, kremšnitový, je o tom, ako sa v roku 1953 vybral cukrár Ištván Lukačevič (podľa krstného mena by to mohol byť aj Maďar) aj so svojou rodinou zo srbskej provincie Vojvodina na Bled. Dostal totiž miesto šéfcukrára v tamojšom slávnom Park hoteli. Priniesol so sebou aj recept krémového zákusku kremšnity, po našom krémeš. A tak sa začal bledský príbeh tohto zákusku, ktorý zrejme neskôr rozvinul nejaký dobrý PR manažér či manažérka.

SkryťVypnúť reklamu

Zamestnanci cukrárne Park hotela dodnes pečú kremšnitu podľa pôvodného receptu a zdôrazňujú, že používajú na jeho prípravu výlučne prírodné suroviny – vajcia, múku, šľahačku, cukor i maslo. Vyhýbajú sa (na rozdiel od mnohých našich výrobcov krémešov) všetkým umelým ingredenciám, farbivám či príchutiam. A Slovinci sa ešte postarali aj o to, aby tento „bledský“ zákusok získal v rámci EÚ miesto na zozname originálnych výrobkov s chráneným miestom pôvodu.

Môžete si ho vyrobiť

A tak sa dnes v rámci návštevy Bledu môžete vybrať za 15 € aj na polhodinovú návštevu výrobne zákuskov a pozrieť si ako kremšnitu vyrábajú. Započítaná je v tom aj ochutnávka. A kto chce vedieť viac, môže sa zúčastniť aj cukrárenského workshopu a vlastnými rukami si tento zákusok vyrobiť.

SkryťVypnúť reklamu

Keď vlani oslavovali 60. výročie zrodu originálneho bledského krémešu, prišli jeho výrobcovia s dvomi novými verziami - čokoládovou a s bobuľovým ovocím. Možno ich ochutnať v cukrárni Park hotela na brehu jazera. Ale klasickú kremšnitu vám ponúknu v Blede v každej reštaurácii či cukrárni. Aj takto sa živia legendy.

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 335
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 231
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 896
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 025
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 873
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 788
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 581
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu