Máloktorý návštevník odchádza z Bledu bez toho, aby neochutnal tamojšiu kremšnitu.
Slováci, na rozdiel od Japoncov či Američanov, nad chuťou tohto zákusku určite neodpadnú. Veď ide o obyčajný krémeš, povedia a staršie ročníky zrejme pripomenú, že kedysi nechýbal v ponuke nijakej cukrárne ani v tom najmenšom meste. A pripraviť ho z plátov dobre upečeného lístkového cesta, medzi ktoré sa natrie vrstva vanilkového krému a na to šľahačka, by vedela aj priemerná slovenská, ale iste aj maďarská, rakúska, srbská či chorvátska gazdinka.
Prišiel z Vojvodiny
Nuž, pravda je taká: Slovensko i Slovinsko boli pred takmer sto rokmi súčasťou jednej krajiny - Rakúsko-uhorskej monarchie. Takže dedičstvo aj spoločných maškŕt je celkom oprávnené.
Ibaže Bledčania si „story“ o kremšnite zaradili medzi lákadlá cestovného ruchu vediac, že práve rôzne príbehy, pravdivé alebo vymyslené, majú turisti veľmi radi.
A ten bledský, kremšnitový, je o tom, ako sa v roku 1953 vybral cukrár Ištván Lukačevič (podľa krstného mena by to mohol byť aj Maďar) aj so svojou rodinou zo srbskej provincie Vojvodina na Bled. Dostal totiž miesto šéfcukrára v tamojšom slávnom Park hoteli. Priniesol so sebou aj recept krémového zákusku kremšnity, po našom krémeš. A tak sa začal bledský príbeh tohto zákusku, ktorý zrejme neskôr rozvinul nejaký dobrý PR manažér či manažérka.
Zamestnanci cukrárne Park hotela dodnes pečú kremšnitu podľa pôvodného receptu a zdôrazňujú, že používajú na jeho prípravu výlučne prírodné suroviny – vajcia, múku, šľahačku, cukor i maslo. Vyhýbajú sa (na rozdiel od mnohých našich výrobcov krémešov) všetkým umelým ingredenciám, farbivám či príchutiam. A Slovinci sa ešte postarali aj o to, aby tento „bledský“ zákusok získal v rámci EÚ miesto na zozname originálnych výrobkov s chráneným miestom pôvodu.
Môžete si ho vyrobiť
A tak sa dnes v rámci návštevy Bledu môžete vybrať za 15 € aj na polhodinovú návštevu výrobne zákuskov a pozrieť si ako kremšnitu vyrábajú. Započítaná je v tom aj ochutnávka. A kto chce vedieť viac, môže sa zúčastniť aj cukrárenského workshopu a vlastnými rukami si tento zákusok vyrobiť.
Keď vlani oslavovali 60. výročie zrodu originálneho bledského krémešu, prišli jeho výrobcovia s dvomi novými verziami - čokoládovou a s bobuľovým ovocím. Možno ich ochutnať v cukrárni Park hotela na brehu jazera. Ale klasickú kremšnitu vám ponúknu v Blede v každej reštaurácii či cukrárni. Aj takto sa živia legendy.