Krémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu

Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.

Máloktorý návštevník odchádza z Bledu bez toho, aby neochutnal tamojšiu kremšnitu.

Slováci, na rozdiel od Japoncov či Američanov, nad chuťou tohto zákusku určite neodpadnú. Veď ide o obyčajný krémeš, povedia a staršie ročníky zrejme pripomenú, že kedysi nechýbal v ponuke nijakej cukrárne ani v tom najmenšom meste. A pripraviť ho z plátov dobre upečeného lístkového cesta, medzi ktoré sa natrie vrstva vanilkového krému a na to šľahačka, by vedela aj priemerná slovenská, ale iste aj maďarská, rakúska, srbská či chorvátska gazdinka.

Prišiel z Vojvodiny

Nuž, pravda je taká: Slovensko i Slovinsko boli pred takmer sto rokmi súčasťou jednej krajiny - Rakúsko-uhorskej monarchie. Takže dedičstvo aj spoločných maškŕt je celkom oprávnené.

Ibaže Bledčania si „story“ o kremšnite zaradili medzi lákadlá cestovného ruchu vediac, že práve rôzne príbehy, pravdivé alebo vymyslené, majú turisti veľmi radi.

A ten bledský, kremšnitový, je o tom, ako sa v roku 1953 vybral cukrár Ištván Lukačevič (podľa krstného mena by to mohol byť aj Maďar) aj so svojou rodinou zo srbskej provincie Vojvodina na Bled. Dostal totiž miesto šéfcukrára v tamojšom slávnom Park hoteli. Priniesol so sebou aj recept krémového zákusku kremšnity, po našom krémeš. A tak sa začal bledský príbeh tohto zákusku, ktorý zrejme neskôr rozvinul nejaký dobrý PR manažér či manažérka.

Zamestnanci cukrárne Park hotela dodnes pečú kremšnitu podľa pôvodného receptu a zdôrazňujú, že používajú na jeho prípravu výlučne prírodné suroviny – vajcia, múku, šľahačku, cukor i maslo. Vyhýbajú sa (na rozdiel od mnohých našich výrobcov krémešov) všetkým umelým ingredenciám, farbivám či príchutiam. A Slovinci sa ešte postarali aj o to, aby tento „bledský“ zákusok získal v rámci EÚ miesto na zozname originálnych výrobkov s chráneným miestom pôvodu.

Môžete si ho vyrobiť

A tak sa dnes v rámci návštevy Bledu môžete vybrať za 15 € aj na polhodinovú návštevu výrobne zákuskov a pozrieť si ako kremšnitu vyrábajú. Započítaná je v tom aj ochutnávka. A kto chce vedieť viac, môže sa zúčastniť aj cukrárenského workshopu a vlastnými rukami si tento zákusok vyrobiť.

Keď vlani oslavovali 60. výročie zrodu originálneho bledského krémešu, prišli jeho výrobcovia s dvomi novými verziami - čokoládovou a s bobuľovým ovocím. Možno ich ochutnať v cukrárni Park hotela na brehu jazera. Ale klasickú kremšnitu vám ponúknu v Blede v každej reštaurácii či cukrárni. Aj takto sa živia legendy.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.