Krémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu

Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.

Máloktorý návštevník odchádza z Bledu bez toho, aby neochutnal tamojšiu kremšnitu.

Slováci, na rozdiel od Japoncov či Američanov, nad chuťou tohto zákusku určite neodpadnú. Veď ide o obyčajný krémeš, povedia a staršie ročníky zrejme pripomenú, že kedysi nechýbal v ponuke nijakej cukrárne ani v tom najmenšom meste. A pripraviť ho z plátov dobre upečeného lístkového cesta, medzi ktoré sa natrie vrstva vanilkového krému a na to šľahačka, by vedela aj priemerná slovenská, ale iste aj maďarská, rakúska, srbská či chorvátska gazdinka.

Prišiel z Vojvodiny

Nuž, pravda je taká: Slovensko i Slovinsko boli pred takmer sto rokmi súčasťou jednej krajiny - Rakúsko-uhorskej monarchie. Takže dedičstvo aj spoločných maškŕt je celkom oprávnené.

Ibaže Bledčania si „story“ o kremšnite zaradili medzi lákadlá cestovného ruchu vediac, že práve rôzne príbehy, pravdivé alebo vymyslené, majú turisti veľmi radi.

A ten bledský, kremšnitový, je o tom, ako sa v roku 1953 vybral cukrár Ištván Lukačevič (podľa krstného mena by to mohol byť aj Maďar) aj so svojou rodinou zo srbskej provincie Vojvodina na Bled. Dostal totiž miesto šéfcukrára v tamojšom slávnom Park hoteli. Priniesol so sebou aj recept krémového zákusku kremšnity, po našom krémeš. A tak sa začal bledský príbeh tohto zákusku, ktorý zrejme neskôr rozvinul nejaký dobrý PR manažér či manažérka.

Zamestnanci cukrárne Park hotela dodnes pečú kremšnitu podľa pôvodného receptu a zdôrazňujú, že používajú na jeho prípravu výlučne prírodné suroviny – vajcia, múku, šľahačku, cukor i maslo. Vyhýbajú sa (na rozdiel od mnohých našich výrobcov krémešov) všetkým umelým ingredenciám, farbivám či príchutiam. A Slovinci sa ešte postarali aj o to, aby tento „bledský“ zákusok získal v rámci EÚ miesto na zozname originálnych výrobkov s chráneným miestom pôvodu.

Môžete si ho vyrobiť

A tak sa dnes v rámci návštevy Bledu môžete vybrať za 15 € aj na polhodinovú návštevu výrobne zákuskov a pozrieť si ako kremšnitu vyrábajú. Započítaná je v tom aj ochutnávka. A kto chce vedieť viac, môže sa zúčastniť aj cukrárenského workshopu a vlastnými rukami si tento zákusok vyrobiť.

Keď vlani oslavovali 60. výročie zrodu originálneho bledského krémešu, prišli jeho výrobcovia s dvomi novými verziami - čokoládovou a s bobuľovým ovocím. Možno ich ochutnať v cukrárni Park hotela na brehu jazera. Ale klasickú kremšnitu vám ponúknu v Blede v každej reštaurácii či cukrárni. Aj takto sa živia legendy.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.