Suši z konského mäsa? V Japonsku ho dostanete

Kto sa vyberá na výlet do Japonska, zvyčajne sa teší aj svetoznámu japonskú kuchyňu. Nechajme preto teraz bokom chrámy, svätyne, zenové záhrady, high tech výrobky i ošiaľ okolo iPhone 5 a poďme sa pozrieť, na čom všetkom si je možné v krajine vychádzajúc

Kto sa vyberá na výlet do Japonska, zvyčajne sa teší aj svetoznámu japonskú kuchyňu. Nechajme preto teraz bokom chrámy, svätyne, zenové záhrady, high tech výrobky i ošiaľ okolo iPhone 5 a poďme sa pozrieť, na čom všetkom si je možné v krajine vychádzajúceho slnka pochutiť.

Čím iným začať ako so suši? Ide o jedlo skladajúce sa z malého valčeka ryže, na ktorom leží zvyčajne surový kúsok rybieho mäsa. Poznajú ho z rôznych suši barov aj Slováci, kým však u nás je posedenie v nich záležitosťou, ktorú vrecko nesolventného stravníka môže celkom obstojne pocítiť, v Japonsku si vynikajúce suši môžete dopriať za pár jenov. Niet sa preto čo čudovať, že mnohé suši reštaurácie praskajú vo švíkoch a hlavnou klientelou sú suši maniaci, zvyčajne študenti, ktorí sa stádovito vhrnú ešte v školských uniformách na obed. Pri tom vás tam obsluhuje aj osem suši kuchárov, ktorí sa nezastavia.

Štvornohá konkurencia pre ryby

Suši v japonských reštauráciách vyzerá na prvý pohľad rovnako ako u nás. Čo však rovnaké nie je ani zďaleka, je chuť a výber rýb, morských plodov alebo mušlí, ktoré si môžete vybrať.

Tuniak a losos sú najbežnejšie ryby aj v Japonsku. Ale pozor: je rozdiel, z akej časti ryby je mäso na suši použité. A tak jedno tuniakove suši môže stáť 50 jenov (cca 50 euro centov), ale rovnako aj tisíc jenov (10 eur). Pritom mäso môže pochádzať z tej istej ryby. Treba podotknúť, že tuniak je obrovská ryba a môže vážiť až pol tony. Za takýto megakus sa platia neuveriteľne vysoké sumy. Rekord s hmotnosťou kg „len“ 268 drží tuniak modroplutvý, za ktorého s úsmevom zaplatil pán Kijoši Kimura, majiteľ siete reštaurácií so špičkovým suši, 568 000 eur.

Ďalšou špecialitou je sašimi, teda surové mäso, pod ktorým však žiaden valček ryže nenájdete. Na Slovensku si môžete objednať zvyčajne iba rybie sašimi. V Japonsku si však ponúkajú aj konské – pod názvom basaši. Je vyhlásenou špecialitou mesta Matsumoto. Japonci zrejme nemajú ku koňom tak vyhranený vzťah ako Slováci, atakujúci u niektorých až ľudskú lásku. „A tak v žalúdkoch Japoncov končia iste celé tony surového konského mäsa.

„Mramorové“ mäso

Prijateľnejším variantom pre slovenského gurmána by mohla byť opulentná večera v meste Kóbe, ktoré je známe aj tým, že v roku 1995 utrpelo obrovské škody pri zemetrasení. Kóbska hovädzina – wagyu, je svetoznáma a považovaná za najlepšiu na svete a chuťou i jemnosťou predstihne aj argentínske či brazílske druhy. Je to špeciálne vyšľachtený dobytok, o ktorý sa tamojší farmári dôkladne starajú. Hovorí sa, že v pitnom režime figuruje aj pivo a dokonca absolvujú aj špeciálne masáže. Tí však, ktorí boli na farmách, vedia, že sú to iba reklamné „reči“. Kvalita tohto „mramorovaného“ mäsa spočíva v tom, že je pretkané jemnou sieťou tukových buniek, ktoré sa na jazyku doslova rozplynú. Pravda, je to aj o kuchárskom majstrovstve a spôsobe prípravy.

Bravčové nadovšetko

Veľkým gastronomickým prekvapením je tropický ostrov Okinawa, kam zablúdi iba málo slovenských turistov. Je to ostrov, na ktorom žije najvyšší počet storočných obyvateľov v prepočte na japonskú populáciu. Kto čaká, že Okinawčania sa živia iba surovými rybami, je na veľkom omyle. Na tomto ostrove je totiž najobľúbenejším bravčové mäso, ktoré ponúkajú na mnoho spôsobov. Ako predjedlo si dajte šalát z bravčových uší, polievku, v ktorej plávajú kusy bravčového mäsa a ako hlavné jedlo pečený bôčik so zelenou fazuľkou. Recept na dlhovekosť je zaručený, najmä keď všetky dobroty zapijete miestnou ryžovou pálenkou awamori. Na zdravie!

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Strata rozumu či občianska samovražda. Mali by mať Slováci z czexitu radosť?

Českí voliči sú majstrami v tom, ako z čertov namaľovaných na stenu urobiť politickú realitu.

EKONOMIKA

Česi testovali čaje, predávajú sa aj u nás. Ako dopadli?

V teste neobstáli bylinné čaje určené pre deti.

ŠPORT

Kuzminovej pomohol k zlatu. Aj pohybmi, aké robia batoľatá

Nasťa je veľmi vďačná a práca s ňou je výnimočná, vraví Denis Freudenfeld.

Neprehliadnite tiež

Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.

Kúsok Thajska na Slovensku

Prevádzka, ktorá sa môže pýšiť originálnou thajskou kuchyňou, vďaka šéfkuchárke priamo z Thajska.

Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.