Talianska reštaurácia Jamieho Olivera už aj v Budapešti

Otvorená je len pár dní. Nájdete ju v areáli budapeštianskeho hradu a je súčasťou siete talianskych reštaurácií svetoznámeho šéfkuchára bez čapice Jamieho Olivera. Ak sa tam však budete chcieť vybrať, musíte byť trpezliví. Záujem hostí je veľký.

(Zdroj: Facebook Jamie´s Italian Budapest)

Reštaurácia pod názvom Jamie´s Italian v Budapešti je prvou z rovnomennej siete, ktorú otvorili v strednej Európe. Prvých hostí privítala len nedávno – 20. mája 2016. Slávna televízna šéfkuchárska hviezda ju otvárala v spolupráci s gastronomickou spoločnosťou Zsidai Group & Hospitality Group a talianske lahôdky v jeho podaní ochutnávali ako prvé rôzne budapeštianske celebrity, vrátane hercov, režisérov či žurnalistov píšucích o gastronómii.

Nájdete ju na budapeštianskom hradnom kopci Buda Vár, obľúbenom mieste prechádzok domácich i turistov. Nachádza sa tam aj viacero špičkových reštaurácii. Návštevníci tohto miesta si cenia krásnu vyhliadku na Dunaj a historické budovy na opačnej strane rieky. Nečudo, že si to miesto už pred otvorením pochvaľoval aj sám Jamie Oliver.

Úspešný Oliverov biznis

Sieť talianskych reštaurácii je jeden z najúspešnejších biznisov J. Olivera. Aj vďaka nemu patrí medzi najbohatších šéfkuchárov sveta.  Netají, že je do stredomorskej kuchyne, ale aj talianskeho životného štýlu zamilovaný už od svojich tínedžerských rokov. „Vždy ma fascinovalo, ako si talianske rodiny, bez ohľadu na to, či sú bohaté alebo chudobné, vedia vychutnávať spoločné stolovanie. A jedlo je vždy dobré, kdekoľvek sa podnik nachádza. Čo ale milujem na Talianoch najviac je, že hoci majú vynikajúcich módnych návrhárov či najlepšie autá na svete, vedia si zachovať jedinečný zmysel pre tradície a dedinský duch.“

Treba dodať, že reštaurácie Jamie´s Italian fungujú na franšízovom systéme a ide o najrýchlejšie rastúcu britskú franšízovú sieť. Prvú reštauráciu tohto druhu otvoril v roku 2008 v britskom Oxforde a prvá mimo Veľkej Británie bola v Dubaji. Dnes už ich je 40 a na zozname krajín nechýba Austrália, Hong Kong, Turecko, Írsko, Singapur, India, Brazília, Južná Afrika, ale podnik pod týmto menom nájdete trebárs aj na petrohradskom Nevskom prospekte v Rusku.

Domáca gastronomická skupina

Nie je to teda J. Oliver, kto sám rozhoduje, kde budú jeho podniky stáť. Najskôr sa musí nájsť solventný podnikateľ alebo skupina, ktorá je ochotná platiť nemalý franšízový poplatok a prevádzkovať takúto reštauráciu podľa jasne stanovených licenčných pravidiel. V prípade Budapešti je to domáca gastronomická skupina, ktorú vlastní Zoltán Roy Zsidai. Tá prevádzkuje viacero úspešných reštaurácii, ako je Pierrot či Spíler.

Interiér budapeštianskej Jamie´s Italian navrhovali dizajnéri J. Olivera, ale v interiéri vidno aj viacero lokálnych prvkov, ako je napríklad vývesný štít z už zatvorenej slávnej budapeštianskej reštaurácie Fehér Galamb Restaurant.

Najdôležitejšie v systéme sú ale používané suroviny. Nesmú napríklad obsahovať geneticky modifikované organizmy (GMO), čo vďaka tomu, že v Maďarsku je ich zakázané pestovať, nie je problém. V Budapešti tiež používajú množstvo surovín od lokálnych pestovateľov, chovateľov a výrobcov – od pekárenských výrobkov cez mäso, zeleninu až po bylinky. 

Príprava na otvorenie Jamie´s Italian Budapest trvala dva roky a dva mesiace sa zaškoľoval personál. Hostia si môžu posedieť pri jedle nielen vo vnútri, ale aj na terase s výhľadom na kostol Sv. Matúša. V reštaurácii je od jej otvorenia neustále plno. Miesto si možno síce rezervovať cez internet, ale pravidlom je, že takto môžu obsadzovať maximálne 30 % stolov. Spomedzi niekoľkých rezervačných systémov si vedenie spoločnosti Zsidai Group & Hospitality Group vybralo slovenský produkt BookioPro. „Vybrali sme si BookioPro, pretože cítime, že tím ľudí okolo tohto projektu vyznáva tie isté hodnoty ako my – majú skvelú pracovnú morálku a vášeň pre to, čo robia. BookioPro je mladý, ale rýchlo sa vyvíjajúci projekt a nás len teší práca s takouto spoločnosťou,“ povedal majiteľ spoločnosti Zoltán Roy Zsidai. 

Čo možno ochutnať?

J. Oliver je tiež autorom receptov jedál, ktoré si zakladajú na čerstvosti a sezónnosti. Jedálny lístok sa klasicky skladá z predjedál (nibbles a antipasti). Ich ceny sa začínajú od 1 330 forintov (4,5 € plus 13 % poplatok za servis). Medzi hlavnými jedlami nájdete cestoviny, grilovanú hydinu, jahňacie kotletky, hovädzí steak i teľacinu na milánsky spôsob. Nechýba ani slávny mäsový i zeleninový Jamieho burger. V tomto prípade sa ceny pohybujú od 2 640 do 6 980 forintov (od 8,5 do 22,5 €). Aj dezerty sú v duchu talianskej klasiky. Toto údajne unikátne menu dopĺňajú rôzne druhy pizze (od 1 880 FT). Samostatné je detské menu. Jedlá možno zapiť viacerými druhmi čapovaných pív a v ponuke je aj široká škála vynikajúcich maďarských vín.

Páči, nepáči

Prvé hodnotenia budapeštianskej Jamieho reštaurácie na sociálnych sieťach sa rôznia. Jedni sú nadšení, iní tvrdia, že za prehnané ceny až taký veľký zázrak nedostali. Otázkou však je, či niektorí nepíšu negatívne recenzie iba kvôli tomu, že ide o podnik slávnej šéfkuchárskej hviezdy.

Ešte jednu zaujímavú poznámku mal J. Oliver v súvislosti s otvorením reštaurácie v Budapešti: ,,Verím, že to povzbudí mnohých Maďarov žijúcich v Londýne vrátiť sa domov.“  Očakáva sa tiež, že aj v Maďarsku predstaví svoj program Feed me beter (Kŕm ma lepšie), zameraný na skvalitnenie stravy v školských jedálňach.

 

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.