SME

Celý svet na jednom berlínskom tanieri

Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.

Prísť na Medzinárodnú potravinársku výstavu Grüne Woche (v preklade Zelený týždeň) znamená obrniť sa riadnou dávkou tolerancie. Najmä cez víkend sa treba pretláčať pomedzi tisíckami zvedavcov, ktorí chcú ochutnať čo najviac jedál a nápojov z celého sveta.

Výstavisko sa totiž každý rok mení na obrovskú reštauráciu. Všade sa varí, pečie, nalieva. A degustuje. A vystavovateľom sa to oplatí. Veď Nemci minuli na Grüne Woche len tohto roku približne 45 miliónov eur, či už kúpou jedál a nápojov priamo v areáli výstaviska, alebo objednaním si tovaru, napríklad špičkových vín, domov či do svojej firmy.

SkryťVypnúť reklamu

Tohto roku bolo v Berlíne na výslní Estónsko ako partnerská krajina výstavy. Návštevníci mohli v estónskej expozícii ochutnať jedlá z medvedieho i losieho mäsa, divinu, rôzne druhy riečnych i morských rýb, organickú vodku, známy likér Vana Tallin či kmínovicu Kristall, sušienky s lesným ovocím, medom a ďalšími organickými produktmi, pivo, syry, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak i marcipánovú zmrzlinu, ktorú označujú za svoj originálny produkt vymyslený v Talline, hoci Nemci tvrdia, že pochádza z Lübecku. Zaujímavá bola aj prezentácia typického ražného chleba i nápojov z kamskej múky. Estónci zdôrazňujú, že ražná múka je ich národnou múkou a ražný chlieb označujú za mierovú zbraň, ktorá spája ľudí celého sveta.

Čo všetko sa dalo ochutnať na Grüne Woche?

SkryťVypnúť reklamu

Slovinsko – Táto krajina je včelím kráľovstvom. Veď tam približne 10 000 včelárov dorába 13 rôznych druhov medu. V Berlíne predstavili projekt Medové raňajky, ktorým povzbudzujú najmä deti a mladých ľudí, aby jedli med.

Chorvátsko – V ich expozícii podávali „Otrhané nohavice.“ Ide o slaný vysmážaný kysnutý koláč, ktorý sa tradične pripravuje na dožinky či zabíjačku. Mnohým chutila aj novinka likér zo šípok.

Saudská Arábia – Krajina patrí s ročnou 150 000 tonovou produkciou k významným svetovým producentom granátov, ktoré dochová na svojom 70 kilometrovom pobreží. Prudko sa rozvíja aj výroba kaviáru Ossietra-Malossoli z dovezeného ruského jesetera, ktorý potom exportujú najmä do Ruska.

Brazília – Vína z regiónu Serra Gaúcha sú populárne vďaka svojej vysokej kvalite. Po tohtoročnom Svetovom poháre vo futbale a Letných olympijských hrách, ktoré budú v tejto krajine o dva roky, očakávajú zdvojnásobenie dopytu. Rovnako aj tamojšieho šumivého vína Casa Valduga, ktoré v ničom nezaostáva za francúzskym šampanským.

SkryťVypnúť reklamu

Kamerun – Kto mal chuť na sladké, ochutnal puff puff, guľôčky z lístkového cesta vyprážané v oleji.

Turecko Popri tradičných koláčikoch baklava v presladenom sirupe boli vari najžiadanejšie datle plnené orieškami.

Island Soľ z Atlantiku zo západného pobrežia ostrova sa považuje za jednu z najkvalitnejších stolových solí na svete. Je to zásluha tamojších gejzírov, ktoré sa používajú na odparovanie atlantických vôd. Výsledkom je soľ, ktorá neobsahuje kysličník uhličitý.

Irán – Ponúkali sladké citróny s výnimočnou vôňou – pomegranáty. Rastú iba v tejto krajine.

Česká republika Okrem svojich tradičných pív predstavila aj konopové pivo. A k tomu ako „svoju“ špecialitu korbáčiky. Mimochodom, výrobca bol z Ostravy, takže inšpiráciu nesporne čerpal zo Slovenska i Poľska.

SkryťVypnúť reklamu

Kazachstan Krajina bývalých nomádov ponúkala klobásy z konského mäsa a nechýbalo ani kobylie mlieko kumys s 2,5 %-ným obsahom alkoholu. Nazvali ho „nomádske šumivé víno“.

Lotyšsko – Aj do ich expozície sa chodilo najmä na šumivé. To lotyšské je však z brezovej miazgy s mätovou a rebarborovou príchuťou.

Rumunsko - Toba z prasačích hláv a jazykov výborne chutila s pastrami, čo je omáčka z byliniek vyrobená podľa tradičného receptu.

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 675
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 882
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 506
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 694
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 350
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 452
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 209
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu