Celý svet na jednom berlínskom tanieri

Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.

Prísť na Medzinárodnú potravinársku výstavu Grüne Woche (v preklade Zelený týždeň) znamená obrniť sa riadnou dávkou tolerancie. Najmä cez víkend sa treba pretláčať pomedzi tisíckami zvedavcov, ktorí chcú ochutnať čo najviac jedál a nápojov z celého sveta.

Výstavisko sa totiž každý rok mení na obrovskú reštauráciu. Všade sa varí, pečie, nalieva. A degustuje. A vystavovateľom sa to oplatí. Veď Nemci minuli na Grüne Woche len tohto roku približne 45 miliónov eur, či už kúpou jedál a nápojov priamo v areáli výstaviska, alebo objednaním si tovaru, napríklad špičkových vín, domov či do svojej firmy.

Tohto roku bolo v Berlíne na výslní Estónsko ako partnerská krajina výstavy. Návštevníci mohli v estónskej expozícii ochutnať jedlá z medvedieho i losieho mäsa, divinu, rôzne druhy riečnych i morských rýb, organickú vodku, známy likér Vana Tallin či kmínovicu Kristall, sušienky s lesným ovocím, medom a ďalšími organickými produktmi, pivo, syry, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak i marcipánovú zmrzlinu, ktorú označujú za svoj originálny produkt vymyslený v Talline, hoci Nemci tvrdia, že pochádza z Lübecku. Zaujímavá bola aj prezentácia typického ražného chleba i nápojov z kamskej múky. Estónci zdôrazňujú, že ražná múka je ich národnou múkou a ražný chlieb označujú za mierovú zbraň, ktorá spája ľudí celého sveta.

Čo všetko sa dalo ochutnať na Grüne Woche?

Slovinsko – Táto krajina je včelím kráľovstvom. Veď tam približne 10 000 včelárov dorába 13 rôznych druhov medu. V Berlíne predstavili projekt Medové raňajky, ktorým povzbudzujú najmä deti a mladých ľudí, aby jedli med.

Chorvátsko – V ich expozícii podávali „Otrhané nohavice.“ Ide o slaný vysmážaný kysnutý koláč, ktorý sa tradične pripravuje na dožinky či zabíjačku. Mnohým chutila aj novinka likér zo šípok.

Saudská Arábia – Krajina patrí s ročnou 150 000 tonovou produkciou k významným svetovým producentom granátov, ktoré dochová na svojom 70 kilometrovom pobreží. Prudko sa rozvíja aj výroba kaviáru Ossietra-Malossoli z dovezeného ruského jesetera, ktorý potom exportujú najmä do Ruska.

Brazília – Vína z regiónu Serra Gaúcha sú populárne vďaka svojej vysokej kvalite. Po tohtoročnom Svetovom poháre vo futbale a Letných olympijských hrách, ktoré budú v tejto krajine o dva roky, očakávajú zdvojnásobenie dopytu. Rovnako aj tamojšieho šumivého vína Casa Valduga, ktoré v ničom nezaostáva za francúzskym šampanským.

Kamerun – Kto mal chuť na sladké, ochutnal puff puff, guľôčky z lístkového cesta vyprážané v oleji.

Turecko Popri tradičných koláčikoch baklava v presladenom sirupe boli vari najžiadanejšie datle plnené orieškami.

Island Soľ z Atlantiku zo západného pobrežia ostrova sa považuje za jednu z najkvalitnejších stolových solí na svete. Je to zásluha tamojších gejzírov, ktoré sa používajú na odparovanie atlantických vôd. Výsledkom je soľ, ktorá neobsahuje kysličník uhličitý.

Irán – Ponúkali sladké citróny s výnimočnou vôňou – pomegranáty. Rastú iba v tejto krajine.

Česká republika Okrem svojich tradičných pív predstavila aj konopové pivo. A k tomu ako „svoju“ špecialitu korbáčiky. Mimochodom, výrobca bol z Ostravy, takže inšpiráciu nesporne čerpal zo Slovenska i Poľska.

Kazachstan Krajina bývalých nomádov ponúkala klobásy z konského mäsa a nechýbalo ani kobylie mlieko kumys s 2,5 %-ným obsahom alkoholu. Nazvali ho „nomádske šumivé víno“.

Lotyšsko – Aj do ich expozície sa chodilo najmä na šumivé. To lotyšské je však z brezovej miazgy s mätovou a rebarborovou príchuťou.

Rumunsko - Toba z prasačích hláv a jazykov výborne chutila s pastrami, čo je omáčka z byliniek vyrobená podľa tradičného receptu.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.