Celý svet na jednom berlínskom tanieri

Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.

Prísť na Medzinárodnú potravinársku výstavu Grüne Woche (v preklade Zelený týždeň) znamená obrniť sa riadnou dávkou tolerancie. Najmä cez víkend sa treba pretláčať pomedzi tisíckami zvedavcov, ktorí chcú ochutnať čo najviac jedál a nápojov z celého sveta.

Výstavisko sa totiž každý rok mení na obrovskú reštauráciu. Všade sa varí, pečie, nalieva. A degustuje. A vystavovateľom sa to oplatí. Veď Nemci minuli na Grüne Woche len tohto roku približne 45 miliónov eur, či už kúpou jedál a nápojov priamo v areáli výstaviska, alebo objednaním si tovaru, napríklad špičkových vín, domov či do svojej firmy.

Tohto roku bolo v Berlíne na výslní Estónsko ako partnerská krajina výstavy. Návštevníci mohli v estónskej expozícii ochutnať jedlá z medvedieho i losieho mäsa, divinu, rôzne druhy riečnych i morských rýb, organickú vodku, známy likér Vana Tallin či kmínovicu Kristall, sušienky s lesným ovocím, medom a ďalšími organickými produktmi, pivo, syry, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak i marcipánovú zmrzlinu, ktorú označujú za svoj originálny produkt vymyslený v Talline, hoci Nemci tvrdia, že pochádza z Lübecku. Zaujímavá bola aj prezentácia typického ražného chleba i nápojov z kamskej múky. Estónci zdôrazňujú, že ražná múka je ich národnou múkou a ražný chlieb označujú za mierovú zbraň, ktorá spája ľudí celého sveta.

Čo všetko sa dalo ochutnať na Grüne Woche?

Slovinsko – Táto krajina je včelím kráľovstvom. Veď tam približne 10 000 včelárov dorába 13 rôznych druhov medu. V Berlíne predstavili projekt Medové raňajky, ktorým povzbudzujú najmä deti a mladých ľudí, aby jedli med.

Chorvátsko – V ich expozícii podávali „Otrhané nohavice.“ Ide o slaný vysmážaný kysnutý koláč, ktorý sa tradične pripravuje na dožinky či zabíjačku. Mnohým chutila aj novinka likér zo šípok.

Saudská Arábia – Krajina patrí s ročnou 150 000 tonovou produkciou k významným svetovým producentom granátov, ktoré dochová na svojom 70 kilometrovom pobreží. Prudko sa rozvíja aj výroba kaviáru Ossietra-Malossoli z dovezeného ruského jesetera, ktorý potom exportujú najmä do Ruska.

Brazília – Vína z regiónu Serra Gaúcha sú populárne vďaka svojej vysokej kvalite. Po tohtoročnom Svetovom poháre vo futbale a Letných olympijských hrách, ktoré budú v tejto krajine o dva roky, očakávajú zdvojnásobenie dopytu. Rovnako aj tamojšieho šumivého vína Casa Valduga, ktoré v ničom nezaostáva za francúzskym šampanským.

Kamerun – Kto mal chuť na sladké, ochutnal puff puff, guľôčky z lístkového cesta vyprážané v oleji.

Turecko Popri tradičných koláčikoch baklava v presladenom sirupe boli vari najžiadanejšie datle plnené orieškami.

Island Soľ z Atlantiku zo západného pobrežia ostrova sa považuje za jednu z najkvalitnejších stolových solí na svete. Je to zásluha tamojších gejzírov, ktoré sa používajú na odparovanie atlantických vôd. Výsledkom je soľ, ktorá neobsahuje kysličník uhličitý.

Irán – Ponúkali sladké citróny s výnimočnou vôňou – pomegranáty. Rastú iba v tejto krajine.

Česká republika Okrem svojich tradičných pív predstavila aj konopové pivo. A k tomu ako „svoju“ špecialitu korbáčiky. Mimochodom, výrobca bol z Ostravy, takže inšpiráciu nesporne čerpal zo Slovenska i Poľska.

Kazachstan Krajina bývalých nomádov ponúkala klobásy z konského mäsa a nechýbalo ani kobylie mlieko kumys s 2,5 %-ným obsahom alkoholu. Nazvali ho „nomádske šumivé víno“.

Lotyšsko – Aj do ich expozície sa chodilo najmä na šumivé. To lotyšské je však z brezovej miazgy s mätovou a rebarborovou príchuťou.

Rumunsko - Toba z prasačích hláv a jazykov výborne chutila s pastrami, čo je omáčka z byliniek vyrobená podľa tradičného receptu.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.