Celý svet na jednom berlínskom tanieri

Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.

Prísť na Medzinárodnú potravinársku výstavu Grüne Woche (v preklade Zelený týždeň) znamená obrniť sa riadnou dávkou tolerancie. Najmä cez víkend sa treba pretláčať pomedzi tisíckami zvedavcov, ktorí chcú ochutnať čo najviac jedál a nápojov z celého sveta.

Výstavisko sa totiž každý rok mení na obrovskú reštauráciu. Všade sa varí, pečie, nalieva. A degustuje. A vystavovateľom sa to oplatí. Veď Nemci minuli na Grüne Woche len tohto roku približne 45 miliónov eur, či už kúpou jedál a nápojov priamo v areáli výstaviska, alebo objednaním si tovaru, napríklad špičkových vín, domov či do svojej firmy.

Tohto roku bolo v Berlíne na výslní Estónsko ako partnerská krajina výstavy. Návštevníci mohli v estónskej expozícii ochutnať jedlá z medvedieho i losieho mäsa, divinu, rôzne druhy riečnych i morských rýb, organickú vodku, známy likér Vana Tallin či kmínovicu Kristall, sušienky s lesným ovocím, medom a ďalšími organickými produktmi, pivo, syry, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak i marcipánovú zmrzlinu, ktorú označujú za svoj originálny produkt vymyslený v Talline, hoci Nemci tvrdia, že pochádza z Lübecku. Zaujímavá bola aj prezentácia typického ražného chleba i nápojov z kamskej múky. Estónci zdôrazňujú, že ražná múka je ich národnou múkou a ražný chlieb označujú za mierovú zbraň, ktorá spája ľudí celého sveta.

Čo všetko sa dalo ochutnať na Grüne Woche?

Slovinsko – Táto krajina je včelím kráľovstvom. Veď tam približne 10 000 včelárov dorába 13 rôznych druhov medu. V Berlíne predstavili projekt Medové raňajky, ktorým povzbudzujú najmä deti a mladých ľudí, aby jedli med.

Chorvátsko – V ich expozícii podávali „Otrhané nohavice.“ Ide o slaný vysmážaný kysnutý koláč, ktorý sa tradične pripravuje na dožinky či zabíjačku. Mnohým chutila aj novinka likér zo šípok.

Saudská Arábia – Krajina patrí s ročnou 150 000 tonovou produkciou k významným svetovým producentom granátov, ktoré dochová na svojom 70 kilometrovom pobreží. Prudko sa rozvíja aj výroba kaviáru Ossietra-Malossoli z dovezeného ruského jesetera, ktorý potom exportujú najmä do Ruska.

Brazília – Vína z regiónu Serra Gaúcha sú populárne vďaka svojej vysokej kvalite. Po tohtoročnom Svetovom poháre vo futbale a Letných olympijských hrách, ktoré budú v tejto krajine o dva roky, očakávajú zdvojnásobenie dopytu. Rovnako aj tamojšieho šumivého vína Casa Valduga, ktoré v ničom nezaostáva za francúzskym šampanským.

Kamerun – Kto mal chuť na sladké, ochutnal puff puff, guľôčky z lístkového cesta vyprážané v oleji.

Turecko Popri tradičných koláčikoch baklava v presladenom sirupe boli vari najžiadanejšie datle plnené orieškami.

Island Soľ z Atlantiku zo západného pobrežia ostrova sa považuje za jednu z najkvalitnejších stolových solí na svete. Je to zásluha tamojších gejzírov, ktoré sa používajú na odparovanie atlantických vôd. Výsledkom je soľ, ktorá neobsahuje kysličník uhličitý.

Irán – Ponúkali sladké citróny s výnimočnou vôňou – pomegranáty. Rastú iba v tejto krajine.

Česká republika Okrem svojich tradičných pív predstavila aj konopové pivo. A k tomu ako „svoju“ špecialitu korbáčiky. Mimochodom, výrobca bol z Ostravy, takže inšpiráciu nesporne čerpal zo Slovenska i Poľska.

Kazachstan Krajina bývalých nomádov ponúkala klobásy z konského mäsa a nechýbalo ani kobylie mlieko kumys s 2,5 %-ným obsahom alkoholu. Nazvali ho „nomádske šumivé víno“.

Lotyšsko – Aj do ich expozície sa chodilo najmä na šumivé. To lotyšské je však z brezovej miazgy s mätovou a rebarborovou príchuťou.

Rumunsko - Toba z prasačích hláv a jazykov výborne chutila s pastrami, čo je omáčka z byliniek vyrobená podľa tradičného receptu.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.