Celý svet na jednom berlínskom tanieri

Obrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.

Prísť na Medzinárodnú potravinársku výstavu Grüne Woche (v preklade Zelený týždeň) znamená obrniť sa riadnou dávkou tolerancie. Najmä cez víkend sa treba pretláčať pomedzi tisíckami zvedavcov, ktorí chcú ochutnať čo najviac jedál a nápojov z celého sveta.

Výstavisko sa totiž každý rok mení na obrovskú reštauráciu. Všade sa varí, pečie, nalieva. A degustuje. A vystavovateľom sa to oplatí. Veď Nemci minuli na Grüne Woche len tohto roku približne 45 miliónov eur, či už kúpou jedál a nápojov priamo v areáli výstaviska, alebo objednaním si tovaru, napríklad špičkových vín, domov či do svojej firmy.

Tohto roku bolo v Berlíne na výslní Estónsko ako partnerská krajina výstavy. Návštevníci mohli v estónskej expozícii ochutnať jedlá z medvedieho i losieho mäsa, divinu, rôzne druhy riečnych i morských rýb, organickú vodku, známy likér Vana Tallin či kmínovicu Kristall, sušienky s lesným ovocím, medom a ďalšími organickými produktmi, pivo, syry, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak i marcipánovú zmrzlinu, ktorú označujú za svoj originálny produkt vymyslený v Talline, hoci Nemci tvrdia, že pochádza z Lübecku. Zaujímavá bola aj prezentácia typického ražného chleba i nápojov z kamskej múky. Estónci zdôrazňujú, že ražná múka je ich národnou múkou a ražný chlieb označujú za mierovú zbraň, ktorá spája ľudí celého sveta.

Čo všetko sa dalo ochutnať na Grüne Woche?

Slovinsko – Táto krajina je včelím kráľovstvom. Veď tam približne 10 000 včelárov dorába 13 rôznych druhov medu. V Berlíne predstavili projekt Medové raňajky, ktorým povzbudzujú najmä deti a mladých ľudí, aby jedli med.

Chorvátsko – V ich expozícii podávali „Otrhané nohavice.“ Ide o slaný vysmážaný kysnutý koláč, ktorý sa tradične pripravuje na dožinky či zabíjačku. Mnohým chutila aj novinka likér zo šípok.

Saudská Arábia – Krajina patrí s ročnou 150 000 tonovou produkciou k významným svetovým producentom granátov, ktoré dochová na svojom 70 kilometrovom pobreží. Prudko sa rozvíja aj výroba kaviáru Ossietra-Malossoli z dovezeného ruského jesetera, ktorý potom exportujú najmä do Ruska.

Brazília – Vína z regiónu Serra Gaúcha sú populárne vďaka svojej vysokej kvalite. Po tohtoročnom Svetovom poháre vo futbale a Letných olympijských hrách, ktoré budú v tejto krajine o dva roky, očakávajú zdvojnásobenie dopytu. Rovnako aj tamojšieho šumivého vína Casa Valduga, ktoré v ničom nezaostáva za francúzskym šampanským.

Kamerun – Kto mal chuť na sladké, ochutnal puff puff, guľôčky z lístkového cesta vyprážané v oleji.

Turecko Popri tradičných koláčikoch baklava v presladenom sirupe boli vari najžiadanejšie datle plnené orieškami.

Island Soľ z Atlantiku zo západného pobrežia ostrova sa považuje za jednu z najkvalitnejších stolových solí na svete. Je to zásluha tamojších gejzírov, ktoré sa používajú na odparovanie atlantických vôd. Výsledkom je soľ, ktorá neobsahuje kysličník uhličitý.

Irán – Ponúkali sladké citróny s výnimočnou vôňou – pomegranáty. Rastú iba v tejto krajine.

Česká republika Okrem svojich tradičných pív predstavila aj konopové pivo. A k tomu ako „svoju“ špecialitu korbáčiky. Mimochodom, výrobca bol z Ostravy, takže inšpiráciu nesporne čerpal zo Slovenska i Poľska.

Kazachstan Krajina bývalých nomádov ponúkala klobásy z konského mäsa a nechýbalo ani kobylie mlieko kumys s 2,5 %-ným obsahom alkoholu. Nazvali ho „nomádske šumivé víno“.

Lotyšsko – Aj do ich expozície sa chodilo najmä na šumivé. To lotyšské je však z brezovej miazgy s mätovou a rebarborovou príchuťou.

Rumunsko - Toba z prasačích hláv a jazykov výborne chutila s pastrami, čo je omáčka z byliniek vyrobená podľa tradičného receptu.

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 19 066
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 926
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 955
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 434
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 424
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 936
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu