SME

Najlepšiu reštauráciu sveta nájdete v španielskej Girone

Opäť to bola veľká sláva. V prípade reštaurácie Celler de Can Roca z Girony už druhýkrát. V prestížnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje britský časopis Restaurant Magazine, totiž zvíťazila tohto roku i predvlani.

(Zdroj: theworlds50best.com)

Trinástykrát vyhlásili v Londýne prestížny rebríček 50 najlepších reštaurácii sveta, World’s 50 Best Restaurants. Tohtoročným víťazom sa stala katalánska reštaurácia troch bratov Rocovcov v Girone.

Rodinný podnik

Ak by ste chceli ochutnať ich kuchyňu v Celler de Can Roca, treba si zájsť asi sto kilometrov od katalánskej metropoly Barcelona – do mesta Girone. Zoznámite sa tam s modernou španielskou kuchyňou. Rôzne kúsky a služby budú od troch rôznych bratov, ktorých nazývajú aj Svätá trojica. Juan Roca sa venuje dezertom a cestovinám, Jordi má na starosti štýl jedál a Josep je somelierom. Objednať do reštaurácie sa treba niekoľko týždňov vopred, pretože 55 stoličiek býva beznádejne vypredaných. V roku 2013 predstavili bratia Rocovci projekt El momi, čo bola gastronomicko-divadelná multi zmyslová produkcia, teda spojenie jedla, hudby a umenia. Terra animado bol zase projekt, v ktorom sa usilovali dostať na taniere zabudnuté druhy divých plodín, ktoré sa však kedysi v gastronómii používali. V skutočnosti sa táto reštaurácia hrdí využívaním tradičných receptúr, rodinným teplom, pozoruhodnými pokrmami i vínom.

SkryťVypnúť reklamu

Talianska a dánska

Za reštauráciou Celler de Can Roca sa umiestnili v rebríčku talianska reštaurácia Osteria Francescana v Modeme charizmatického chefa Massima Botturiho, ktorá tak postúpila oproti vlaňajšku o jedno miesto. „Až“ tretia priečka sa ušla niekoľkonásobnému víťazovi – reštaurácii Noma z dánskej Kodane s typickou škandinávsk ou kuchyňou, kde varia pod taktovkou svetoznámeho šéfkuchára Reneho Radzepiho. Ten so svojimi pomocníkmi vlani absolvoval mimoriadne úspešné turné po Japonsku, kde predvádzal svoje kuchárske umenie. Teraz je už však späť doma na dánskej pôde, v kodanskom prístave, kde sa reštaurácia nachádza.

Rozhoduje akadémia

Redakcii Restaurant Magazine mimoriadne záleží na objektivite a tým aj imidži súťaži a hodnovernosti výsledkov. Pri zostavovaní rebríčka napríklad platí, že ani jeden zo zamestnancov či sponzorov nemá právo hlasovať, ani nijako inak ovplyvňovať výsledky.

SkryťVypnúť reklamu

O zozname najlepších i poradí rozhoduje tzv. Restaurant Akadémia. Tvorí ju 800 významných ľudí z reštauračného biznisu – od kritikov zaberajúcich sa kulinárstvom, cez významných šéfkuchárov či majiteľov reštaurácii. Je vytvorených 27 samostatných regiónov sveta a každý z nich má vlastnú porotu. Najmenej sedem z desiatich hlasov, ktoré udeľuje porota, musí daný podnik získať od odborníkov mimo regiónu, v ktorom sa reštaurácia nachádza. Každý rok sa najmenej desať porotcov v danom regióne vymieňa za iných.

Hlasovanie je prísne tajné. Hlas dostáva reštaurácia a nie jej majiteľ či šéfkuchár. Samé reštaurácie sa nemôžu uchádzať o účasť v súťaži, ani ich nikto nemôže nominovať.

reštaurácia celler de can roca

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu