SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Najlepšiu reštauráciu sveta nájdete v španielskej Girone

Opäť to bola veľká sláva. V prípade reštaurácie Celler de Can Roca z Girony už druhýkrát. V prestížnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje britský časopis Restaurant Magazine, totiž zvíťazila tohto roku i predvlani.

(Zdroj: theworlds50best.com)

Trinástykrát vyhlásili v Londýne prestížny rebríček 50 najlepších reštaurácii sveta, World’s 50 Best Restaurants. Tohtoročným víťazom sa stala katalánska reštaurácia troch bratov Rocovcov v Girone.

Rodinný podnik

Ak by ste chceli ochutnať ich kuchyňu v Celler de Can Roca, treba si zájsť asi sto kilometrov od katalánskej metropoly Barcelona – do mesta Girone. Zoznámite sa tam s modernou španielskou kuchyňou. Rôzne kúsky a služby budú od troch rôznych bratov, ktorých nazývajú aj Svätá trojica. Juan Roca sa venuje dezertom a cestovinám, Jordi má na starosti štýl jedál a Josep je somelierom. Objednať do reštaurácie sa treba niekoľko týždňov vopred, pretože 55 stoličiek býva beznádejne vypredaných. V roku 2013 predstavili bratia Rocovci projekt El momi, čo bola gastronomicko-divadelná multi zmyslová produkcia, teda spojenie jedla, hudby a umenia. Terra animado bol zase projekt, v ktorom sa usilovali dostať na taniere zabudnuté druhy divých plodín, ktoré sa však kedysi v gastronómii používali. V skutočnosti sa táto reštaurácia hrdí využívaním tradičných receptúr, rodinným teplom, pozoruhodnými pokrmami i vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Talianska a dánska

Za reštauráciou Celler de Can Roca sa umiestnili v rebríčku talianska reštaurácia Osteria Francescana v Modeme charizmatického chefa Massima Botturiho, ktorá tak postúpila oproti vlaňajšku o jedno miesto. „Až“ tretia priečka sa ušla niekoľkonásobnému víťazovi – reštaurácii Noma z dánskej Kodane s typickou škandinávsk ou kuchyňou, kde varia pod taktovkou svetoznámeho šéfkuchára Reneho Radzepiho. Ten so svojimi pomocníkmi vlani absolvoval mimoriadne úspešné turné po Japonsku, kde predvádzal svoje kuchárske umenie. Teraz je už však späť doma na dánskej pôde, v kodanskom prístave, kde sa reštaurácia nachádza.

Rozhoduje akadémia

Redakcii Restaurant Magazine mimoriadne záleží na objektivite a tým aj imidži súťaži a hodnovernosti výsledkov. Pri zostavovaní rebríčka napríklad platí, že ani jeden zo zamestnancov či sponzorov nemá právo hlasovať, ani nijako inak ovplyvňovať výsledky.

Skryť Vypnúť reklamu

O zozname najlepších i poradí rozhoduje tzv. Restaurant Akadémia. Tvorí ju 800 významných ľudí z reštauračného biznisu – od kritikov zaberajúcich sa kulinárstvom, cez významných šéfkuchárov či majiteľov reštaurácii. Je vytvorených 27 samostatných regiónov sveta a každý z nich má vlastnú porotu. Najmenej sedem z desiatich hlasov, ktoré udeľuje porota, musí daný podnik získať od odborníkov mimo regiónu, v ktorom sa reštaurácia nachádza. Každý rok sa najmenej desať porotcov v danom regióne vymieňa za iných.

Hlasovanie je prísne tajné. Hlas dostáva reštaurácia a nie jej majiteľ či šéfkuchár. Samé reštaurácie sa nemôžu uchádzať o účasť v súťaži, ani ich nikto nemôže nominovať.

reštaurácia celler de can roca

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková
CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík