SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Najlepšiu reštauráciu sveta nájdete v španielskej Girone

Opäť to bola veľká sláva. V prípade reštaurácie Celler de Can Roca z Girony už druhýkrát. V prestížnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje britský časopis Restaurant Magazine, totiž zvíťazila tohto roku i predvlani.

(Zdroj: theworlds50best.com)

Trinástykrát vyhlásili v Londýne prestížny rebríček 50 najlepších reštaurácii sveta, World’s 50 Best Restaurants. Tohtoročným víťazom sa stala katalánska reštaurácia troch bratov Rocovcov v Girone.

Rodinný podnik

Ak by ste chceli ochutnať ich kuchyňu v Celler de Can Roca, treba si zájsť asi sto kilometrov od katalánskej metropoly Barcelona – do mesta Girone. Zoznámite sa tam s modernou španielskou kuchyňou. Rôzne kúsky a služby budú od troch rôznych bratov, ktorých nazývajú aj Svätá trojica. Juan Roca sa venuje dezertom a cestovinám, Jordi má na starosti štýl jedál a Josep je somelierom. Objednať do reštaurácie sa treba niekoľko týždňov vopred, pretože 55 stoličiek býva beznádejne vypredaných. V roku 2013 predstavili bratia Rocovci projekt El momi, čo bola gastronomicko-divadelná multi zmyslová produkcia, teda spojenie jedla, hudby a umenia. Terra animado bol zase projekt, v ktorom sa usilovali dostať na taniere zabudnuté druhy divých plodín, ktoré sa však kedysi v gastronómii používali. V skutočnosti sa táto reštaurácia hrdí využívaním tradičných receptúr, rodinným teplom, pozoruhodnými pokrmami i vínom.

SkryťVypnúť reklamu

Talianska a dánska

Za reštauráciou Celler de Can Roca sa umiestnili v rebríčku talianska reštaurácia Osteria Francescana v Modeme charizmatického chefa Massima Botturiho, ktorá tak postúpila oproti vlaňajšku o jedno miesto. „Až“ tretia priečka sa ušla niekoľkonásobnému víťazovi – reštaurácii Noma z dánskej Kodane s typickou škandinávsk ou kuchyňou, kde varia pod taktovkou svetoznámeho šéfkuchára Reneho Radzepiho. Ten so svojimi pomocníkmi vlani absolvoval mimoriadne úspešné turné po Japonsku, kde predvádzal svoje kuchárske umenie. Teraz je už však späť doma na dánskej pôde, v kodanskom prístave, kde sa reštaurácia nachádza.

Rozhoduje akadémia

Redakcii Restaurant Magazine mimoriadne záleží na objektivite a tým aj imidži súťaži a hodnovernosti výsledkov. Pri zostavovaní rebríčka napríklad platí, že ani jeden zo zamestnancov či sponzorov nemá právo hlasovať, ani nijako inak ovplyvňovať výsledky.

SkryťVypnúť reklamu

O zozname najlepších i poradí rozhoduje tzv. Restaurant Akadémia. Tvorí ju 800 významných ľudí z reštauračného biznisu – od kritikov zaberajúcich sa kulinárstvom, cez významných šéfkuchárov či majiteľov reštaurácii. Je vytvorených 27 samostatných regiónov sveta a každý z nich má vlastnú porotu. Najmenej sedem z desiatich hlasov, ktoré udeľuje porota, musí daný podnik získať od odborníkov mimo regiónu, v ktorom sa reštaurácia nachádza. Každý rok sa najmenej desať porotcov v danom regióne vymieňa za iných.

Hlasovanie je prísne tajné. Hlas dostáva reštaurácia a nie jej majiteľ či šéfkuchár. Samé reštaurácie sa nemôžu uchádzať o účasť v súťaži, ani ich nikto nemôže nominovať.

reštaurácia celler de can roca

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 701
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 768
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 691
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 216
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 464
  8. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 4 103
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu