SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Jedno z najobľúbenejších talianskych šumivých sa rodí pri jazere Lago di Isle

Videli sme ho len cez mreže, uložené v sklenenej škatuli. Vyrobili ho v roku 1961 a zostala z neho jediná fľaša. Šumivé víno značky Berlucchi vyrobené klasickou, teda šampanskou metódou, patrí k najobľúbenejším v Taliansku.

Prehliadka firemného vinárstva ležiaceho v oblasti Franciacorta pri Lago di Isle patrí k nezabudnuteľným zážitkom. A to nemusíte byť enológ, ani nijaký veľký odborník

na vína. Aj úplný amatér vidí, že ide o podnik s obrovskými investíciami do najmodernejších technológií, ktorý súčasne stavia na svojich, hoci len vyše päťdesiatročných tradíciách. Pivnice sa rozkladajú pod historickým zámočkom, kde nájdete aj luxusný hotel so špičkovou reštauráciou a wellnesom

Fľaše v pohybe

Berlucchi pochádza z oblasti Franciacorta, rozkladajúcej sa neďaleko štvrtého najväčšieho talianskeho jazera Lago di Isle. Je to výsledok sna mladého enológa Franca Zilianiho, ktorý sa spolu s Guidom Berlucchim a Giorgiom Lancianim postarali o zrod šumivého vína najvyššej kvality vyrábaného klasickou metódou. Vďaka tomuto spojeniu sa z Franciacorty stala v súčasnosti jedna z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich talianskych vinárskych oblastí zameraných na výrobu šumivého.

Skryť Vypnúť reklamu

Výnimočnosť tohto vína je výsledkom najmodernejších metód vinárskeho manažmentu . V čase našej návštevy vinárstva bolo v pivniciach zhruba 10 miliónov fliaš. Zhruba polovicu denno-denne otáčajú robotníci ručne, ale zvyšok fliaš, uložených v obrovských hranatých kovových košoch, pretáčajú automatizované stroje.

Výnimočné ročníky – výnimočné vina

Šumivé Bertolicchi neobľubujú iba Taliani. Je to aj výborný exportný artikel - každú siedmu sekundu otvoria niekde vo svete jednu fľašku tejto značky.Súčasný sortiment firmy je široký a rozmanitý. Každý ročník a šarža zreje na kvasniciach najmenej 36 mesiacov. Ročníkové vína sú šumivé vína s výnimočnými vlastnosťami a vyrábajú sa iba vo výnimočných rokoch. Okoštovali sme aj špecialitu tohto vinárstva – 61 Fraciacorta DOCG Brut, Rosé a Satèn. Prečo číslo v názve? Nuž predsa v roku 1961 tam vyrobili prvé šumivé, takže tým onen slávny rok pripomínajú aj milovníkom vína. Chin-chin, teda na zdravie.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako vznikajú bublinky?

Aby víno získalo prirodzenú perlivosť (teda nie umelú za pomoci dosycovania kysličníkom uhličitým), musí prejsť druhotnou fermentáciou. Tá môže prebiehať buď priamo vo fľaši alebo vo veľkej podtlakovej nádobe - tanku alebo autokláve. V oboch prípadoch sa pridáva do vína zmes kvasiniek a cukru.

Prvý spôsob, keď druhotné kvasenie prebieha vo fľaši, sa nazýva klasická alebo svetoznáma champagne metóda, ktorá sa zrodila v 17. storočí vo Francúzsku. Víno môže byť vyrobené z rôznych odrôd i rôznych ročníkov.

Druhý spôsob, nazývaný Charmat alebo Martinotti metóda, je neporovnateľne rýchlejší. Trvá päť- šesť mesiacov a hodí sa najmä na výrobu aromatických šumivých vín, ako je Proseco či Asti, ktoré sa pijú mladé a nepotrebujú zrieť.

Skryť Vypnúť reklamu

Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že najlepšie svetové šumivé vína sa vyrábajú klasickou metódou. Vytvorí sa v nich viac aróm, majú vyváženejšiu chuť a pasujú najmä k medzinárodnej kuchyni.

Kvalita sa rodí vo vinohrade

Ako to už v prípade vín býva, kvalita sa rodí vždy najskôr vo vinohrade. Dobré víno pochádza z hrozna, ktoré musí byť dobre vyzreté. Potom už záleží na to tom, pre aké odrody si vinár rozhodne podľa lokality a miestnej klímy.

„My v Berlucchi sme v posledných rokoch kompletne zrekonštruovali vinohrady v duchu najmodernejších vinárskych praktík,“ zdôrazňuje G. Berlucchi. „Výmeru viníc sme zvýšili z pôvodných 2 500 hektárov na terajších 10 000 ha a úrody hrozna sa pohybujú okolo sto metrických centov na hektár. Na koreni nechávame štyri-päť strapcov, kým kedysi to bývalo 16-20. To umožňuje lepšie dozrievanie, čo vytvára ideálne podmienky na tvorbu skvelého vína. Pestujeme najmä rôzne odrody chardonnay. Zber robíme výlučne ručne. Lisovanie musí prebehnúť do niekoľkých hodín po zbere a ide o veľmi jemný spôsob, kedy šťava vyteká z bobúľ samotokom.“

Skryť Vypnúť reklamu

Druhy šumivého vína

Podľa kodifikácie EÚ sa určujú rôzne druhy šumivého vína vyrábaného klasickou metódou podľa množstva a vlastností likéru pridávaného do vína:

Brut Nature: Nazýva sa Dosage Zero alebo Pas Dosé. Nepridáva sa do neho nijaký likér, takže obsah zvyškového cukru vo víne je veľmi nízky – nesmie prevýšiť 3 gramy na liter. Ide o suchý typ šumivého vína. Je to veľmi perlivé, iskrivé, agresívne víno. Hodí sa ako aperitív a dobre pasuje aj k rybám, mäsitým jedlám, plodom mora. Vďaka nízkemu obsahu cukru sa považuje za diétne.

Extra Brut: Má obsah cukru 6 gramov na liter. Ide o svieže, čisté šumivé víno, s príjemnými kyselinkovými tónmi. Tiež sa hodí ako aperitív, k surovým rybám, ako je sushi či rybacie carpaccio, ľahkým jednohubkám či rybím predjedlám.

Skryť Vypnúť reklamu

Brut: Má obsah cukru nad 15 gramov na liter. Je to bohaté, telnaté víno s príjemnými ovocnými príchuťami a kyselinkami. Možno ho podávať s rôznymi druhmi jedál, najmä k mäsu, ale aj cestovinám, rizotu, rybám, čerstvým i polozrelým syrom.

Extra Dry: Obsahuje 12-20 gramov cukru na liter. V Taliansku tento a nasledujúce dva typy šumivého vína nie sú veľmi bežné. Keďže obsah zvyškového cukru je vyšší, textúra vína je mäkšia. Odporúča sa ako aperitív a partner k ľahkým jedlám, hydine a teľacine.

Demi Sec: Obsahuje 33 až 50 gramov cukru na liter. Odporúča sa k sladkým jedlám podávaným s ovocím, čerstvými bobuľovinami, najmä jahodami.

Doux: Má nad 50 gramov cukru na liter. Pasuje k drobným zákuskom, ovocným koláčom, a zmrzline s ovocím.

Pestré farby

Skryť Vypnúť reklamu

Škála farieb šumivého je veľmi pestrá od jemnej jahodovej, cez ostrú zelenú, zlatožltú, rôzne odtiene ružovej. Zvyčajne to záleží od zrelosti vína – čím je zrelšie, tým sú farby intenzívnejšie.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík