SME

Jedno z najobľúbenejších talianskych šumivých sa rodí pri jazere Lago di Isle

Videli sme ho len cez mreže, uložené v sklenenej škatuli. Vyrobili ho v roku 1961 a zostala z neho jediná fľaša. Šumivé víno značky Berlucchi vyrobené klasickou, teda šampanskou metódou, patrí k najobľúbenejším v Taliansku.

Prehliadka firemného vinárstva ležiaceho v oblasti Franciacorta pri Lago di Isle patrí k nezabudnuteľným zážitkom. A to nemusíte byť enológ, ani nijaký veľký odborník

na vína. Aj úplný amatér vidí, že ide o podnik s obrovskými investíciami do najmodernejších technológií, ktorý súčasne stavia na svojich, hoci len vyše päťdesiatročných tradíciách. Pivnice sa rozkladajú pod historickým zámočkom, kde nájdete aj luxusný hotel so špičkovou reštauráciou a wellnesom

Fľaše v pohybe

Berlucchi pochádza z oblasti Franciacorta, rozkladajúcej sa neďaleko štvrtého najväčšieho talianskeho jazera Lago di Isle. Je to výsledok sna mladého enológa Franca Zilianiho, ktorý sa spolu s Guidom Berlucchim a Giorgiom Lancianim postarali o zrod šumivého vína najvyššej kvality vyrábaného klasickou metódou. Vďaka tomuto spojeniu sa z Franciacorty stala v súčasnosti jedna z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich talianskych vinárskych oblastí zameraných na výrobu šumivého.

SkryťVypnúť reklamu

Výnimočnosť tohto vína je výsledkom najmodernejších metód vinárskeho manažmentu . V čase našej návštevy vinárstva bolo v pivniciach zhruba 10 miliónov fliaš. Zhruba polovicu denno-denne otáčajú robotníci ručne, ale zvyšok fliaš, uložených v obrovských hranatých kovových košoch, pretáčajú automatizované stroje.

Výnimočné ročníky – výnimočné vina

Šumivé Bertolicchi neobľubujú iba Taliani. Je to aj výborný exportný artikel - každú siedmu sekundu otvoria niekde vo svete jednu fľašku tejto značky.Súčasný sortiment firmy je široký a rozmanitý. Každý ročník a šarža zreje na kvasniciach najmenej 36 mesiacov. Ročníkové vína sú šumivé vína s výnimočnými vlastnosťami a vyrábajú sa iba vo výnimočných rokoch. Okoštovali sme aj špecialitu tohto vinárstva – 61 Fraciacorta DOCG Brut, Rosé a Satèn. Prečo číslo v názve? Nuž predsa v roku 1961 tam vyrobili prvé šumivé, takže tým onen slávny rok pripomínajú aj milovníkom vína. Chin-chin, teda na zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vznikajú bublinky?

Aby víno získalo prirodzenú perlivosť (teda nie umelú za pomoci dosycovania kysličníkom uhličitým), musí prejsť druhotnou fermentáciou. Tá môže prebiehať buď priamo vo fľaši alebo vo veľkej podtlakovej nádobe - tanku alebo autokláve. V oboch prípadoch sa pridáva do vína zmes kvasiniek a cukru.

Prvý spôsob, keď druhotné kvasenie prebieha vo fľaši, sa nazýva klasická alebo svetoznáma champagne metóda, ktorá sa zrodila v 17. storočí vo Francúzsku. Víno môže byť vyrobené z rôznych odrôd i rôznych ročníkov.

Druhý spôsob, nazývaný Charmat alebo Martinotti metóda, je neporovnateľne rýchlejší. Trvá päť- šesť mesiacov a hodí sa najmä na výrobu aromatických šumivých vín, ako je Proseco či Asti, ktoré sa pijú mladé a nepotrebujú zrieť.

SkryťVypnúť reklamu

Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že najlepšie svetové šumivé vína sa vyrábajú klasickou metódou. Vytvorí sa v nich viac aróm, majú vyváženejšiu chuť a pasujú najmä k medzinárodnej kuchyni.

Kvalita sa rodí vo vinohrade

Ako to už v prípade vín býva, kvalita sa rodí vždy najskôr vo vinohrade. Dobré víno pochádza z hrozna, ktoré musí byť dobre vyzreté. Potom už záleží na to tom, pre aké odrody si vinár rozhodne podľa lokality a miestnej klímy.

„My v Berlucchi sme v posledných rokoch kompletne zrekonštruovali vinohrady v duchu najmodernejších vinárskych praktík,“ zdôrazňuje G. Berlucchi. „Výmeru viníc sme zvýšili z pôvodných 2 500 hektárov na terajších 10 000 ha a úrody hrozna sa pohybujú okolo sto metrických centov na hektár. Na koreni nechávame štyri-päť strapcov, kým kedysi to bývalo 16-20. To umožňuje lepšie dozrievanie, čo vytvára ideálne podmienky na tvorbu skvelého vína. Pestujeme najmä rôzne odrody chardonnay. Zber robíme výlučne ručne. Lisovanie musí prebehnúť do niekoľkých hodín po zbere a ide o veľmi jemný spôsob, kedy šťava vyteká z bobúľ samotokom.“

SkryťVypnúť reklamu

Druhy šumivého vína

Podľa kodifikácie EÚ sa určujú rôzne druhy šumivého vína vyrábaného klasickou metódou podľa množstva a vlastností likéru pridávaného do vína:

Brut Nature: Nazýva sa Dosage Zero alebo Pas Dosé. Nepridáva sa do neho nijaký likér, takže obsah zvyškového cukru vo víne je veľmi nízky – nesmie prevýšiť 3 gramy na liter. Ide o suchý typ šumivého vína. Je to veľmi perlivé, iskrivé, agresívne víno. Hodí sa ako aperitív a dobre pasuje aj k rybám, mäsitým jedlám, plodom mora. Vďaka nízkemu obsahu cukru sa považuje za diétne.

Extra Brut: Má obsah cukru 6 gramov na liter. Ide o svieže, čisté šumivé víno, s príjemnými kyselinkovými tónmi. Tiež sa hodí ako aperitív, k surovým rybám, ako je sushi či rybacie carpaccio, ľahkým jednohubkám či rybím predjedlám.

SkryťVypnúť reklamu

Brut: Má obsah cukru nad 15 gramov na liter. Je to bohaté, telnaté víno s príjemnými ovocnými príchuťami a kyselinkami. Možno ho podávať s rôznymi druhmi jedál, najmä k mäsu, ale aj cestovinám, rizotu, rybám, čerstvým i polozrelým syrom.

Extra Dry: Obsahuje 12-20 gramov cukru na liter. V Taliansku tento a nasledujúce dva typy šumivého vína nie sú veľmi bežné. Keďže obsah zvyškového cukru je vyšší, textúra vína je mäkšia. Odporúča sa ako aperitív a partner k ľahkým jedlám, hydine a teľacine.

Demi Sec: Obsahuje 33 až 50 gramov cukru na liter. Odporúča sa k sladkým jedlám podávaným s ovocím, čerstvými bobuľovinami, najmä jahodami.

Doux: Má nad 50 gramov cukru na liter. Pasuje k drobným zákuskom, ovocným koláčom, a zmrzline s ovocím.

Pestré farby

SkryťVypnúť reklamu

Škála farieb šumivého je veľmi pestrá od jemnej jahodovej, cez ostrú zelenú, zlatožltú, rôzne odtiene ružovej. Zvyčajne to záleží od zrelosti vína – čím je zrelšie, tým sú farby intenzívnejšie.

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 390
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 536
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 705
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 621
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 568
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 325
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu