SME

Tokaj miluje slnko - tento rok ho tamojším vinárom doprial

Vo väčšine slovenských vinárskych oblasti sa oberačky zväčša skončili a sudoch už zreje mladé víno. V Tokajskej oblasti najdôležitejší zber ešte len vrcholí. Na rad prišli hrozienka – cibéby, ktoré robia klasický Tokaj Tokajom.

Uplynulý víkend sa naplno zberalo aj vo vinohradoch vinárstva Tokaj Macík Winery v Malej Tŕni. „Je to dobrý ročník,“ pochvaľuje si jeho majiteľ Jaroslav Macík, ktorý v tomto rodinnom vinárstve pracuje aj s manželkou Máriou, synom Jaroslavom ml. i nevestou Erikou. „Po troch zlých rokoch boli opäť vhodné podmienky na to, aby sa na strapcoch hrozna vytvorili hrozienka – cibéby, bez ktorých sa klasický Tokaj vyrobiť nedá.“ Jeho manželka Mária, ktorá pútavo sprevádza ochutnávky v tamojších historických pivniciach, dodáva „Tokaj je o slnku. A tohto roku ho bolo u nás našťastie dosť.“

SkryťVypnúť reklamu

Rovnako pochvalne sa o tomto ročníku vyjadruje aj ďalší známy vinár z tejto oblasti Jaroslav Ostrožovič z Nižnej pri Veľkej Tŕni. „Aj my sa tešíme z dobrej úrody cibéb. Ale tento rok je dobrý aj z iného pohľadu. Hrozno je zdravé, a tak sme používali minimum chémie. V septembri nám dobre napršalo a potom prišli teplé dni. Noci sú ale chladné a vlhké, v údoliach sa tvorí hmla. Takže sú to ideálne podmienky na tvorbu ušľachtilej plesne.“

V čom je Tokajská oblasť unikátna?

Práve ušľachtilá pleseň (Botrytis Cinerea) je základom výroby klasických sladkých tokajských výberov. To ona v priaznivých rokoch naruší šupky hroznových bobúľ a prispeje k odparu vody. Vzniknú hrozienka – cibéby s vysokým obsahom cukru i buketných látok.

Hoci základnou podmienkou tvorby plesne je dlhá, slnečná jeseň s rannými hmlami, nestačí to. Také bývajú aj v iných oblastiach a cibéb sa nedočkajú. Tokajská oblasť je však unikátna. Vinohrady sa tam rozkladajú na kamenistých úbočiach staručkej sopky, ktoré prehrieva teplý vietor z maďarskej pusty. Pôda cez deň naberie slnko a v noci akumuluje, čo pomáha dozrievaniu bobúľ. A keďže tam navyše býva vlhko a hmlisto, spomínanej ušľachtilej plesni sa vtedy darí. Kto vie cibéby dopestovať a nazbierať – ide o pipľavý ručný zber – má aj dobrý biznis. Veď kilogram sa tohto roku predáva za desať eur.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade tokajský vín je však nemenej dôležitá aj osobitá technológia spracovania hrozna a výroby vín i jedinečný spôsob skladovania v v podzemných tufových pivniciach s konštantnou teplotou.

Klasické i moderné vína

Tokajská oblasť sa preslávila hlavne klasickými sladkými vínami, hodiacimi sa k dezertom. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber sa člení na 3-putňový až 6-putňový – podľa toho, koľko putní (drevených nôš) cibéb bolo pridané do hroznového muštu.

Klasické dezertné vína však tvoria len 20-30 % tamojšej produkcie. Čoraz väčšie uznanie – o čom svedčia aj rôzne ocenenia – získavajú aj tiché vína, či už odrodové alebo s prívlastkom. J. Ostrožovič hovorí, že obľube sa tešia preto, že ide o moderné, ľahké, svieže vína.

SkryťVypnúť reklamu

Samorodné nie je z oteláku

Na výrobu tokajských vín sa používajú odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý. V posledných rokoch sa k nim zaradil aj maďarský novošľachtenec Zeta. A ak vás niekde ponúknu samorodným tokajským vínom, vedzte, že nejde o víno zo „samoroďáku“, teda nešľachtenej odrody nazývanej aj otelo. M. Macíková vysvetľuje, že u nich sa takto označujú vína z hrozna, ktoré nemalo ideálne podmienky na tvorbu cibéb, takže sa nedali samostatne zberať, ale nejaké tam predsa boli. Čiže istú špecifickú chuť samorodnému vínu dali.

Fľaše s plesňou

Tufové pivnice vinárstva rodiny Macíkovcov patria k najstarším v oblasti a návšteva tohto podzemného bludiska patrí k ozajstným zážitkom. Nájdete tam okrem sudov s vínom aj množstvo fliaš, nevšedne uskladnených na stojato. K vlastnostiam Tokaja totiž patrí, že má veľký zrecí potenciál, takže sa ho oplatí archivovať. Súkromné archívy majú u Macíkovcov aj mnohí zberatelia, ktorí si tam odkladajú vína na slávnostné príležitosti alebo ako dobrú investíciu. Keďže tamojšie pivnice sú vlhké, fľaše so staršími ročníkmi sú pokryté hrubou vrstvou plesne. Aj to patrí k unikátnosti tejto oblasti.

SkryťVypnúť reklamu

Macíkovci i Ostrožovičovci sa okrem výroby vína venujú aj vínnej turistike. Návštevníkom ich vinárstiev ponúkajú nielen unikátny Tokaj, ale v tamojších reštauráciách aj miestnymi špecialitami – v duchu snúbenia jedla s vínom. A kto chce ochutnať mladé vína z tohtoročnej úrody, nech sa tam vyberie 25. mája budúceho roku. Ich koštovku tradične organizujú na sviatok Sv. Urbana, patróna vinárov.

Víno kráľov – kráľ vín

Tokajská oblasť sa dvomi tretinami rozkladá v Maďarsku a zhruba tretinou na Slovensku. Kým ale v Maďarsku majú v súčasnosti približne 5 500 rodiacich vinohradov, na Slovensku je to zhruba 560 ha (oficiálne je uznaných907 ha) v katastri siedmich obcí: Čerhov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Černochov, Bara, Viničky a Slovenské Nové Mesto.

SkryťVypnúť reklamu

Pomenovanie Tokaj je slovanského pôvodu, odvodené od „stokaj“ – sútok riek Bodrogu a Tisy.

Tokajské víno sa v minulosti vyvážalo najmä do Poľska. Najväčšiu slávu a obdiv si ale získalo na francúzskom kráľovskom dvore Ľudovíta XIV., kde ho vždy podávali ako posledné. Nazvali ho Vinum regum - rex vinorum, teda Víno kráľov - kráľ vín.

Spor o značku medzi Maďarskom a Slovenskom, verme, dala na poriadok nová európska legislatíva. Do nej však muselo aj Slovensko preklopiť značku Tokaj. Názov Tokajské víno (ani iné názvy s hononymami) totiž Európa neuznáva.

Jana Janku

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 892
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 321
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 043
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 349
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 017
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 554
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 474
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 262
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu