SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Podniky, ktoré inšpirovali špióni, donášači, mafiáni či partizáni

Celosvetová kríza núti aj reštaurácie i bary obracať sa v marketingu, aby nezostali stoličky prázdne. Svedčia o tom rôzne zaujímavé nápady inšpirované nedávnou históriou.

Vo svete sú napríklad také podniky, kam sa dostanete iba vtedy, ak poznáte heslo. K takýmto barom patrí Bourbon and Branch v americkom San Franciscu. Miesto si tam treba zarezervovať vopred a potom dostanete cez internet heslo. Jeden z návštevníkov, ktorý tak urobil, píše, ako sa báli, že keď zaklopú na neoznačené dvere, budú sa musieť otočiť a odísť. Nestalo sa tak. Otvorila im dáma, ktorá ich hneď po tom, ako povedali heslo, vpustila dnu. Našli tam podnik s príjemnou atmosférou, ticho hrajúcou hudbou. „Bolo to ako návrat do 20. rokov minulého storočia, do čias prohibície v USA, keď s chodilo popíjať na tajné miesta.“

SkryťVypnúť reklamu

Povstalecká armáda

Na podobnom princípe funguje aj reštaurácia Kryjivka (na fotke) v ukrajinskom Ľvove. Podľa návštevníkov je to unikátny bar pod obchodom s kávou, plný tunelov a jaskýň. Témou je ukrajinská povstalecká armáda a aj čašníci obsluhujú v rubaškách a veľkých baraniciach. Podávajú tam originálne ukrajinské jedlá, medzi ktoré patrí aj polmetrová klobása. Nie všetci hodnotitelia na populárnom webe Triadvisor sú však nadšení – niektorí považujú tento podnik skôr za pascu na turistov.

Archipelago v hlavnom meste Veľkej Británie – Londýne má nápis nad dverami. Interiér je zbierkou suvenírov nejakého cestovateľa z celého sveta. Aj jedlá sú podobné: z mäsa kengury, alpaky či zebry, žabie stehienka, vyprážaný hmyz a iné.

Ciro's Speakeasy & Supper Club je podnik v Tampe na Floride a tiež pripomína časy prohibície v USA. Safe House v Milwaukee v ďalšom americkom štáte Wiskonsin je zase štylizovaný v duchu špionážnej témy. Niektorí hodnotitelia však tvrdia, že falošné dekorácie ocenia skôr deti, ako dospelí.

SkryťVypnúť reklamu

Nezaostáva ani Bratislava

Podobný nemenej zaujímavý podnik má však aj Bratislava. Pub KGB, Krčma gurmánov, kde vás v pivničných priestoroch privítajú sovietske a socialistické relikvie, patrí medzi domácou i zahraničnou mládežou k mimoriadne vychyteným. Nuž mladší sa najmä pri čítaní vtipného jedálneho a nápojového lístku pobavia, starších niekedy ešte pri spomienkach zamrazí. V každom prípade tam však heslo na vstup nepotrebujete.


Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 515
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 466
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 616
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 200
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 872
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 957
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 445
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 024
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu