Gastronómia

Ako išli tapas na vandrovku do sveta

V jednej ruke kúsok jedla, v druhej pohár. Tak sa vždy konzumovali tapas. Ich rodiskom je vraj Andalúzia, postupne sa však udomácnili v celom Španielsku. Až napokon dobyli svet.21. dec 2016, o 12:10

Ustrice vraj pôsobia ako životabudič

Do klasického slovenského jedálneho lístka určite nepatria, avšak aj slovenskí gurmáni už prišli na ich skvelú chuť.4. nov 2016, o 11:05

Slovenské reštaurácie preverené jazýčkami hostí

Oceňovanie najlepších reštaurácii si v posledných rokoch zobrali pod patronát týždenník Trend a bedeker Gurmán na Slovensku. Výsledky tejto nesporne záslužnej činnosti hodnotiteľov však nie vždy musia ísť ruka v…14. mar 2016, o 13:21

Výhercovia sútaže SME reštaurácia roka za jednotlivé kraje.

Tohtoročný Zimný festival jedla opäť úspešnejší

Nové trendy v gastronómii a súčasne návrat ku koreňom slovenskej kuchyne dokážu prilákať gurmánov. Potvrdil to aj tohtoročný v poradí už štvrtý Zimný festival jedál.23. feb 2016, o 15:34

Zimný festival jedla po štvrtýkrát

K zimnému Slovensku patria tradične aj zabíjačky. Ani tí, ktorí sa ich z nejakého dôvodu nemôžu zúčastniť, však o nič neprídu. Pestrú škálu gurmánskych špecialít môžu ochutnať počas piatich týždňov na Zimnom…20. jan 2016, o 14:34

Multinárodná prešporská kuchyňa opäť nachádza úctu

Neoddeliteľnou súčasťou pri návštevách krajín, miest či regiónov patrí aj ochutnávka domácich kulinárskych špecialít. Čo typické si môžete objednať v Bratislave? Podľa ponuky väčšiny reštaurácii len ťažko to, čo k…11. nov 2015, o 13:06

Carpaccio ako jemný obrázok od maliara

Zdá sa, že moderní šéfkuchári carpaccio milujú. Určite aj preto, že na tenučko nakrájané plátky mäsa nazdobené niečím farebným vyzerajú na tanieri ako jemná mozaika od špičkového umelca.22. okt 2015, o 11:35

Zemiakov sa nebojte, skôr dbajte na výber ich úpravy

Pastierov kráv opekajúcich si zemiaky na paličke na ohni poznáme už len zo starých filmov a zemiakové brigády v sychravom jesennom počasí z rozprávania starších. Zemiaky sú však stále oprávnene stálicou slovenskej…14. okt 2015, o 13:28

Niekto to rád grilované

Pribúdajúce teplé dni vyháňajú ľudí do prírody a nastal čas grilovačiek. Obzvlášť radi grilujú muži. Vôňu dymu ohňa a pečeného mäsa majú asi v génoch, po svojich predchodcoch lovcoch. Kuchári nie sú výnimkou.13. máj 2015, o 15:04

Pochúťka až do špiku kostí

V nejednej rodine to bývala súčasť nedeľného obeda. Ako predjedlo mamy vytiahli z hovädzieho vývaru špikové kosti a ich tukový obsah natreli na krajec čerstvého chleba. Špik je maškrta, ktorej slávu sa nebáli…14. apr 2015, o 13:12

Za gurmánskymi dobrodružstvami po Slovensku

Od polovice januára majú gurmáni šancu ochutnávať vybrané špeciality v takmer 30 špičkových slovenských reštauráciách v rámci Zimného festivalu jedla. Ako chutí Slovensko, sa vybrala zistiť aj medzinárodná skupina…30. jan 2015, o 14:30

K jeseni stále patria aj husacie hody

Deti pobehujúce po ulici a pozývajúce hostí do domu na husacinu už v obciach pod Malými Karpatmi neuvidíte. Aj ponuka žltučkých doma vykŕmených husí na trhoviskách je už zriedkavá. Husacinársky biznis však stále…17. okt 2014, o 13:57

Viac ako 15 tisíc ľudí „prechutnalo“ Gurmán Fest v Bratislave

Návštevníkov na dostihovú dráhu pritiahla nielen vôňa, ale aj dobré meno Gurmán Festu z predchádzajúcich ročníkov. Šiesty ročník sa konal 30. mája až 1. júna. Tradične v nedeľu sa konalo odovzdávanie ocenení v…13. jún 2014, o 9:42

Obedové menu v očiach hygienikov veľa krát neobstáli

Takmer tisícka kontrol, ktorú pred pár týždňami urobili v takmer 800 stravovacích zariadeniach hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR, priniesla alarmujúce odhalenia. Až takmer v polovici prevádzok zistili…30. apr 2014, o 13:55

Káva, ktorá vás priláka vôňou a ktorej chuť si vás podmaní

Priemyselná výroba naučila našich starých rodičov kupovať praženú kávu, rodičov mletú kávu a nás sa snažia presvedčiť, že vrcholom chuti je rozpustná káva. A tak dnes len málokto vie, ako sa káva praží a ako krásne…14. apr 2014, o 15:58

Radosť z kávy sa začína jej prípravou

Káva a nápoje z nej majú mnoho podôb a pre každého znamenajú niečo iné. Kým pre niekoho je to každodenný štartér, životabudič, či nástroj, ako sa udržať v bdelom stave, pre iného zase symbol dokonalej vône, chute a…14. apr 2014, o 15:40

Ako sa hľadá miestny hrdina

Návrat k tradíciám, pôvodným hodnotám, a tým aj jedlám a nefalšovanej domáckej pohostinnosti. Toto patrí medzi súčasné svetové gastronomické trendy. Preto sú čoraz žiadanejšie čerstvé regionálne a sezónne špeciality…13. mar 2014, o 16:09

Nasledujúce články