Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

(Zdroj: Zimný festival jedla)

Najväčšie zastúpenie má už tradične Bratislavský kraj, kde je prihlásených 14 reštaurácii, v Košickom 7 a v Trnavskom 6 reštaurácii.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Kuchárová voľba. Kuchári sa snažia predviesť vo svojom umení, tak aby charakterizovali danú reštauráciu, s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a mnohí využívajú aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny pripravené ako pyré či prach z červenej repy. Zistia ako chutí tapenáda, zaúdená mušľa, amuse bouche, ibérico, hľuzovka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát sous vide na smržovej omáčke, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina, či sedánové pyré.

V ponuke aj vidličkové – naj reštaurácie

„Prostredníctvom Zimného festivalu jedla pozývame ľudí do prestížnych slovenských reštaurácií, kde sa môžu za rozumnú cenu kvalitne najesť a ochutnať umenie najlepších kuchárov na Slovensku,“ hovorí Rado Nackin, riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku. Najlepšie festivalové reštaurácie Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede a Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku, pripravia až štvorchodové menu. Ďalšou novinkou Zimného festivalu jedla sú „Champagne POMMERY víkendy“, kedy vybrané reštaurácie budú v jednotlivých mestách podávať k menu navyše 2 poháre šumivého vína, čím sa festival stane ešte exkluzívnejší. V sprievodnom programe nájdete aj gastronomický ples na Donovaloch, ale aj špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.

Nasadnite na Gurmán busy

„Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú však ani podniky v Modre, po tri reštaurácie nájdete aj v Piešťanoch, či Žiline. Kto má záujem môže si aj pocestovať. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutia so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.

Degustácie sa dajú kúpiť už od 1. decembra a už teraz je viac ako 25 percentný nárast záujemcov. Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk, prostredníctvom ktorého bude prebiehať aj predaj poukážok, Gurman busov a darčekových poukážok.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kamaráti aj odkazy cez médiá. Danko a Bugár

Ako sa vyvíjali vzťahy medzi SNS a Most-Híd.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Aj Rusi boli okupovaní, už si to len priznať

Patrili k najväčším obetiam boľševickej diktatúry.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.