SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

(Zdroj: Zimný festival jedla)

Najväčšie zastúpenie má už tradične Bratislavský kraj, kde je prihlásených 14 reštaurácii, v Košickom 7 a v Trnavskom 6 reštaurácii.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Kuchárová voľba. Kuchári sa snažia predviesť vo svojom umení, tak aby charakterizovali danú reštauráciu, s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a mnohí využívajú aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny pripravené ako pyré či prach z červenej repy. Zistia ako chutí tapenáda, zaúdená mušľa, amuse bouche, ibérico, hľuzovka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát sous vide na smržovej omáčke, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina, či sedánové pyré.

SkryťVypnúť reklamu

V ponuke aj vidličkové – naj reštaurácie

„Prostredníctvom Zimného festivalu jedla pozývame ľudí do prestížnych slovenských reštaurácií, kde sa môžu za rozumnú cenu kvalitne najesť a ochutnať umenie najlepších kuchárov na Slovensku,“ hovorí Rado Nackin, riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku. Najlepšie festivalové reštaurácie Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede a Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku, pripravia až štvorchodové menu. Ďalšou novinkou Zimného festivalu jedla sú „Champagne POMMERY víkendy“, kedy vybrané reštaurácie budú v jednotlivých mestách podávať k menu navyše 2 poháre šumivého vína, čím sa festival stane ešte exkluzívnejší. V sprievodnom programe nájdete aj gastronomický ples na Donovaloch, ale aj špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.

SkryťVypnúť reklamu

Nasadnite na Gurmán busy

„Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú však ani podniky v Modre, po tri reštaurácie nájdete aj v Piešťanoch, či Žiline. Kto má záujem môže si aj pocestovať. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutia so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.

Degustácie sa dajú kúpiť už od 1. decembra a už teraz je viac ako 25 percentný nárast záujemcov. Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk, prostredníctvom ktorého bude prebiehať aj predaj poukážok, Gurman busov a darčekových poukážok.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 591
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 178
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 646
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 207
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 873
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 035
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu