SME
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

(Zdroj: pixabay.com)
Načítávam...
  1. Espresso je kávový nápoj, ktorý je extrahovaný:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. pod tlakom 7 barov v objeme asi 25 ml, pričom samotná extrakcia trvá menej 20 sekúnd
    2. pod tlakom 9 barov v objeme asi 25-30 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 25 sekúnd
    3. pod tlakom 12 barov v objeme asi 30-45 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 35 sekúnd
  2. Pri príprave kvalitného espressa, je potrebné:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. nahriať len kávovar
    2. spolu s kávovarom je potrebné nahriať aj páku na kávu
    3. podstatné je len nahriať šálku
  3. Teplota vody v kávovare na prípravu espressa musí byť okolo:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 95-90 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 85 °C
    2. 99 -97 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 90 °C
    3. 92 -88 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 67 °C
  4. Na prípravu espressa potrebujete približne:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 7-9 gramov kvalitne pomletej kávy
    2. 5-7 gramov kvalitne pomletej kávy
    3. 9 a viac gramov kvalitne pomletej kávy
  5. Správne pripravené espresso má:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. hustú konzistenciu, orieškovo hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení ostáva „prilepená“ na stenách šálky
    2. hustú konzistenciu, bledú jemnú cremu, ktorá sa na káve udrží len niekoľko sekúnd a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
    3. hustú konzistenciu, tenkú hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
  6. Kvalitné cappuccino sa nezaobíde bez dokonalej mliečnej peny. Ako ju však správne našľahať?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Studené plnotučné mlieko nalejeme do vrchu kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 75 - 80° C
    2. Studené polotučné mlieko nalejeme do jednej štvrtiny kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
    3. Studené plnotučné mlieko nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
  7. Jeden zo základných spôsobov vytvárania latte art je aj technika "free pour". Čo sa pod touto technikou ukrýva?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. obrazce sa tvoria nalievaním mliečnej peny do kávy a jemnými pohybmi sa vytvárajú výsledné ornamenty
    2. obrazce sa tvoria pomocou polevy, topingu alebo kakaa priamo na povrch cappuccina
    3. obrazce sa tvoria pomocou škorice a špeciálneho baristického sitka
  8. Viete, aký je rozdiel v tvare kávových zŕn medzi Arabicou a Robustou?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Kávové zrná sa tvarom medzi sebou vôbec nelíšia. Líšia sa len vo farbe.
    2. Zrnko Arabica je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou.
    3. Zrnko Arabica je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou. Zrnko Robusty je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna.
  9. Rozdiel medzi Arabicou a Robustou je tiež v obsahu kofeínu. Ktorá ho má viac?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Robusta je horkejšia a obsahuje skoro štyrikrát viac kofeínu než Arabica.
    2. Robusta aj Arabica majú rovnaký obsah kofeínu.
    3. Arabica obsahuje v priemere približne 1,2% kofeínu, Robusta až 2,2%.
  10. Kľúčom k dokonalej káve je aj správna tvrdosť vody. Viete aká voda je najlepšia na prípravu najkvalitnejšej kávy?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Voda bohatá na magnézium je lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od horčíkových iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov.
    2. Voda s čo najnižším obsahom magnézia, nakoľko pri extrakcii môže pozmeniť výslednú chuť kávy.
    3. Voda, ktorá má čo najviac bikarbonátov a kyselín, aby sa zachovala typická kyslosť a horkosť kávy.
Vyhodnotiť

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Angela Merkelová bola nemeckou kancelárkou 16 rokov.

Merkelová udržala jednotnú Európu.


11 h
Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Ocenený A. Akram. Rodený Londýnčan sa srdcom cíti ako východniar.

Cudzinec nie je našinec, aj po 20 rokoch na Slovensku akoby stál medzi dverami.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Someliérka Dominika Kupcová

Dominika Kupcová o tom, ako si vybrať dobré víno.


11. aug
Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.


17. okt

Top lokalita nestačila.


24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.


Skryť Zatvoriť reklamu