Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

(Zdroj: pixabay.com)
Načítávam...
  1. Espresso je kávový nápoj, ktorý je extrahovaný:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. pod tlakom 7 barov v objeme asi 25 ml, pričom samotná extrakcia trvá menej 20 sekúnd
    2. pod tlakom 9 barov v objeme asi 25-30 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 25 sekúnd
    3. pod tlakom 12 barov v objeme asi 30-45 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 35 sekúnd
  2. Pri príprave kvalitného espressa, je potrebné:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. nahriať len kávovar
    2. spolu s kávovarom je potrebné nahriať aj páku na kávu
    3. podstatné je len nahriať šálku
  3. Teplota vody v kávovare na prípravu espressa musí byť okolo:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 95-90 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 85 °C
    2. 99 -97 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 90 °C
    3. 92 -88 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 67 °C
  4. Na prípravu espressa potrebujete približne:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 7-9 gramov kvalitne pomletej kávy
    2. 5-7 gramov kvalitne pomletej kávy
    3. 9 a viac gramov kvalitne pomletej kávy
  5. Správne pripravené espresso má:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. hustú konzistenciu, orieškovo hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení ostáva „prilepená“ na stenách šálky
    2. hustú konzistenciu, bledú jemnú cremu, ktorá sa na káve udrží len niekoľko sekúnd a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
    3. hustú konzistenciu, tenkú hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
  6. Kvalitné cappuccino sa nezaobíde bez dokonalej mliečnej peny. Ako ju však správne našľahať?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Studené plnotučné mlieko nalejeme do vrchu kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 75 - 80° C
    2. Studené polotučné mlieko nalejeme do jednej štvrtiny kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
    3. Studené plnotučné mlieko nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
  7. Jeden zo základných spôsobov vytvárania latte art je aj technika "free pour". Čo sa pod touto technikou ukrýva?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. obrazce sa tvoria nalievaním mliečnej peny do kávy a jemnými pohybmi sa vytvárajú výsledné ornamenty
    2. obrazce sa tvoria pomocou polevy, topingu alebo kakaa priamo na povrch cappuccina
    3. obrazce sa tvoria pomocou škorice a špeciálneho baristického sitka
  8. Viete, aký je rozdiel v tvare kávových zŕn medzi Arabicou a Robustou?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Kávové zrná sa tvarom medzi sebou vôbec nelíšia. Líšia sa len vo farbe.
    2. Zrnko Arabica je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou.
    3. Zrnko Arabica je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou. Zrnko Robusty je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna.
  9. Rozdiel medzi Arabicou a Robustou je tiež v obsahu kofeínu. Ktorá ho má viac?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Robusta je horkejšia a obsahuje skoro štyrikrát viac kofeínu než Arabica.
    2. Robusta aj Arabica majú rovnaký obsah kofeínu.
    3. Arabica obsahuje v priemere približne 1,2% kofeínu, Robusta až 2,2%.
  10. Kľúčom k dokonalej káve je aj správna tvrdosť vody. Viete aká voda je najlepšia na prípravu najkvalitnejšej kávy?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Voda bohatá na magnézium je lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od horčíkových iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov.
    2. Voda s čo najnižším obsahom magnézia, nakoľko pri extrakcii môže pozmeniť výslednú chuť kávy.
    3. Voda, ktorá má čo najviac bikarbonátov a kyselín, aby sa zachovala typická kyslosť a horkosť kávy.
Vyhodnotiť

Téma: Káva


Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Jeden chodí v noci len, druhý na svitaní

Tandem Pellegrini - Fico nešliape jedným smerom.

ŠPORT

Kozák hovoril o tlaku manažérov zo Žiliny. Bol som nepohodlný, tvrdí

Bolo to nedôstojné, reagoval šéf Žiliny.

Neprehliadnite tiež

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.