SME

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

(Zdroj: pixabay.com)
Načítávam...
  1. Espresso je kávový nápoj, ktorý je extrahovaný:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. pod tlakom 7 barov v objeme asi 25 ml, pričom samotná extrakcia trvá menej 20 sekúnd
    2. pod tlakom 9 barov v objeme asi 25-30 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 25 sekúnd
    3. pod tlakom 12 barov v objeme asi 30-45 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 35 sekúnd
  2. Pri príprave kvalitného espressa, je potrebné:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. nahriať len kávovar
    2. spolu s kávovarom je potrebné nahriať aj páku na kávu
    3. podstatné je len nahriať šálku
  3. Teplota vody v kávovare na prípravu espressa musí byť okolo:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 95-90 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 85 °C
    2. 99 -97 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 90 °C
    3. 92 -88 °C, teplota kávy v šálke po extrakcii je okolo 67 °C
  4. Na prípravu espressa potrebujete približne:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. 7-9 gramov kvalitne pomletej kávy
    2. 5-7 gramov kvalitne pomletej kávy
    3. 9 a viac gramov kvalitne pomletej kávy
  5. Správne pripravené espresso má:

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. hustú konzistenciu, orieškovo hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení ostáva „prilepená“ na stenách šálky
    2. hustú konzistenciu, bledú jemnú cremu, ktorá sa na káve udrží len niekoľko sekúnd a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
    3. hustú konzistenciu, tenkú hnedú cremu, ktorá sa na káve udrží niekoľko minút a po naklonení neostáva „prilepená“ na stenách šálky
  6. Kvalitné cappuccino sa nezaobíde bez dokonalej mliečnej peny. Ako ju však správne našľahať?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Studené plnotučné mlieko nalejeme do vrchu kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 75 - 80° C
    2. Studené polotučné mlieko nalejeme do jednej štvrtiny kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
    3. Studené plnotučné mlieko nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C
  7. Jeden zo základných spôsobov vytvárania latte art je aj technika "free pour". Čo sa pod touto technikou ukrýva?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. obrazce sa tvoria nalievaním mliečnej peny do kávy a jemnými pohybmi sa vytvárajú výsledné ornamenty
    2. obrazce sa tvoria pomocou polevy, topingu alebo kakaa priamo na povrch cappuccina
    3. obrazce sa tvoria pomocou škorice a špeciálneho baristického sitka
  8. Viete, aký je rozdiel v tvare kávových zŕn medzi Arabicou a Robustou?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Kávové zrná sa tvarom medzi sebou vôbec nelíšia. Líšia sa len vo farbe.
    2. Zrnko Arabica je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou.
    3. Zrnko Arabica je menšie, vypuklejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou. Zrnko Robusty je ploché, natiahnuté a väčšinou so zakrivenou ryhou uprostred zrna.
  9. Rozdiel medzi Arabicou a Robustou je tiež v obsahu kofeínu. Ktorá ho má viac?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Robusta je horkejšia a obsahuje skoro štyrikrát viac kofeínu než Arabica.
    2. Robusta aj Arabica majú rovnaký obsah kofeínu.
    3. Arabica obsahuje v priemere približne 1,2% kofeínu, Robusta až 2,2%.
  10. Kľúčom k dokonalej káve je aj správna tvrdosť vody. Viete aká voda je najlepšia na prípravu najkvalitnejšej kávy?

    Kvízová fotkaZdroj: pixabay.com
    1. Voda bohatá na magnézium je lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od horčíkových iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov.
    2. Voda s čo najnižším obsahom magnézia, nakoľko pri extrakcii môže pozmeniť výslednú chuť kávy.
    3. Voda, ktorá má čo najviac bikarbonátov a kyselín, aby sa zachovala typická kyslosť a horkosť kávy.
Vyhodnotiť

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu