SME

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

(Zdroj: hostinec U Iváka )

Mať „svoje” pohostinstvo je pre niektorých ľudí niečo, ako druhý domov. Stabilné miesto, atmosféra, kamaráti, obľúbené chute i vône…Že to v Hostinci U Iváka vždy žilo, svedčia aj historické fotografie na stenách. Svadby i kary, oslavy a radosti, zaháňanie smútku, volebné kortešačky, ale najmä veselé posedenia priateľských partií.

Hostinec U Iváka je takýmto miestom už pre niekoľko generácií obyvateľov Záhorskej Bystrice. V súčasnosti vynovený s ambicióznymi prevádzkovateľmi Marekom a jeho priateľkou Dagmar.

SkryťVypnúť reklamu

Vrátiť podniku zašlú slávu

Za 90 rokov svojej existencie prežil Hostinec U Iváka časy dobré i zlé. Časy, keď prekvital i také, keď bol zadymenou nevľúdnou robotníckou krčmou. Kto tam ale vojde dnes, vycíti už pri dverách novú príjemnú atmosféru, ktorá priam láka sadnúť si tam s priateľmi či príbuznými k orosenému pivečku či k chutnému jedlu.

Nuž je to tak: aj hostinec, ktorý už vekom pomaly tiahne k stovke, sa musel prispôsobiť novej dobe. Záhorská Bystrica sa totiž za posledné roky poriadne zmenila. V tejto dnes už mestskej časti Bratislavy totiž zavládol nevídaný stavebný ruch a historická časť so starými sedliackymi domami sa rozrástla o celé štvrte zväčša luxusných víl, kde sa usadili stovky bratislavských i iných rodín a sídli tam aj televízia Markíza. Pochopiteľne, v okolí patrične vrástla aj úroveň služieb, vrátane pohostinských. Vedieť „predať sa “ v konkurencii a prilákať dostatok hostí nie je teda jednoduché.

SkryťVypnúť reklamu

Štyridsiatnik Marek je však v tomto smere skúseným človekom. V gastronomickom biznise pracuje od svojich 18 rokov a keď sa vlani odsťahoval z Bratislavy, tip padol na Hostinec U Iváka. Ten totiž priam potreboval nové nápady, ktoré by mu opätovne vrátili zašlú slávu. Pomohli drobné úpravy interiéru, pribudli črepníkové kvety na oknách, dekorácie, ale vynovený je aj riad, na ktorom sa podávajú jedlá. Podobne zútulnili aj zadnú miestnosť pre 60 ľudí, vhodnú na spoločenské či firemné podujatia i rodinné oslavy. V lete sa dá posedieť aj na vzduchu na terase do ulice, kde má čoskoro pribudnúť zimná záhrada pre fajčiarov.

Skúsenosti a entuziazmus

Marek a jeho priateľka Dagmar priniesli do Záhorskej Bystrice nielen svoje bohaté skúsenosti, ale hlavne entuziazmus. Na otázku, aký koncept sa tam rozhodli rozvinúť, zopakovali to, čo je uvedené aj web stránke podniku: „Boli sme tu pred vojnou, prežili sme komunizmus.... Pivo bolo u nás vždy pravé orosené a našli ste tu atmosféru poctivej pivárničky.“

SkryťVypnúť reklamu

Suma sumárum: základom je dobré, chutné jedlo a široká škála pív. Nechýba zlatý mok z najoceňovanejšieho pivovaru na Slovensku – Kaltenecker Yakima, Stupavar či český Staropramen, iným zase chutí nefiltrované pivo či Černá Barbora. Okrem toho majú v ponuke šesť druhov fľaškových pív, ochutených pív a birellov.

Čo sa týka jedálneho lístka, rozhodli sa pre vybraný sortiment klasických pivárenských jedál, avšak s moderným „šmrncom“. Nechýbajú grilované rebrá, burger, pikantné kuracie krídelká či vyprážaný syr... K tomu pribúdajú rôzne sezónne špeciality. Napríklad teraz si môžete pochutnať na jesenných špecialitách – tekvicovej polievke z Hokkaidó, husacej pečienke s jablkom a lokšou, pečenej kačke či husi s červenou kapustou na víne i domácej štrúdli s malinami.

SkryťVypnúť reklamu

Denne tiež cez obed ponúkajú tzv. „menučka“ za 5,50 €.Okrem polievky si možno vybrať z dvoch hlavných jedál.

Stalo sa U Iváka

  • Zakladaciu listinu Hostinca U Iváka si môžte pozrieť priamo na stene pri bare. Takmer deväť desaťročí ju však skrývali múry, kde ju stočenú vo fľaši našli v roku 2014 pri rekonštrukčných prácach.

  • Zakladatelia Štefan a Paulína Ivákovci viedli podnik 19 rokov. Pokračovateľmi boli ich syn Štefan s manželkou. Neraz so smiechom spomínali, ako otec vyháňal zákazníkov ak neboli slušne oblečení alebo mali špinavé topánky.

  • Keď komunistický režim znárodnil hostinec a zobral ho Ivákovcom, Štefan musel odísť pracovať do cementárne a jeho manželka bola účtovníčkou v družstve. Kinosála Olympia v susedstve, ktorá slúžila aj ako tanečná sála či divadlo, dostala nový názov Puškin.

  • Keď po politických zmenách v roku 1989 po dlhých ťahaniciach vrátili podnik opäť potomkom majiteľov, bol v žalostnom stave. Rozhodli sa však v tradícii pokračovať. Po viacnásobnej rekonštrukcii sa ho v roku 2014 dali do prenájmu.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu