SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

(Zdroj: HalmiSpace)

Káva nedodáva len kofeín. Je v nej oveľa viac.

Káva je rastlina z kávovníka, preto by mala mať vlastnosti rastliny. Je len bonusom, keď ju pražiari napražia tak, aby v nej boli zaujímavé senzorické chute, ako sú napr. citrusové ovocie, oriešky či mliečna čokoláda. Málokto si uvedomuje, koľko tvrdej práce ľudí na kávových plantážach a farmách je potrebnej na to, aby sme my, spotrebitelia, mali výslednú kávu tej najvyššej kvality.

Mali by sme si vážiť príležitosť, keď nám niekto ponúkne výberovú kávu.

Žijeme v dobe, keď je trh presýtený „kávami“, pri ktorých iba ťažko dokážeme vystopovať konkrétnu farmu či farmárov. Žijeme v dobe, v ktorej neraz kvantita prevyšuje kvalitu.

SkryťVypnúť reklamu

Málokto si uvedomuje, čo všetko sa vo výberovej káve ukrýva:

  • Prémiová chuť - výberová káva (z angl. Speciality Coffee) nesmie mať na 350 g viac ako 5 defektných zŕn, a musí mať deklarovaný pôvod a spôsob spracovania (v ideálnom prípade krajinu pôvodu, oblasť, varietu kávy, meno farmára, spôsob spracovania a stupeň praženia). Čo sa týka chuťových a aromatických vlastností, musí v cuppingovom teste získať najmenej 80 bodov. Musí byť pražená tak, aby dosiahla svoj maximálny potenciál, čo je vo väčšine prípadov svetlejšie praženie, než na aké sme zvyknutí vo väčšine našich kaviarní a predajní.

  • Tvrdá práca farmárov na kávovníkových plantážach a ich prvý úspech s úrodou zvyčajne prichádzajúci až po piatich rokoch.

  • Práca pražiarov , ktorí ladia jej jemné tóny, aby boli kávové zrnká čo najkomplexnejšie a čo najlepšie charakterizovali danú odrodu.

  • A v poslednom rade práca baristov, ktorí sa svojimi šikovnými rukami snažia pripraviť nám kávový nápoj v čo najlepšej kvalite.

Každá nová odroda, špecifické praženie či odlišný spôsob prípravy dáva káve novú dimenziu chutí.

Vo svete prekvitá kávový boom a pomaličky prichádza už aj na Slovensko. Je však dôležité, ako sa k tomu postavia kaviarne, či budú preferovať tmavopraženú a jednotvárnu kávu, ktorá je pre ľudí len zdrojom kofeínu, alebo sa otvoria novým možnostiam, ktoré prináša svetlejšie pražená výberová káva. Je na čase, aby ľudia začali kávu ochutnávať a spoznávať jej rozmanité chute.

SkryťVypnúť reklamu

Ak ste výberovú kávu ešte neochutnali, je na čase to zmeniť! Skúšajte nové veci, nové pražiarne, nové spôsoby prípravy kávy! Objavujte a ochutnávajte výberové alebo filtrované kávy a posúďte sami, ako by mala vaša obľúbená káva chutiť. Napríklad aj v našej útulnej vintage kaviarniHalmiSpace na Hlavnej 21 v Košiciach. :)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu