SME
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar
INZERCIA

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

(Zdroj: HalmiSpace)

Káva nedodáva len kofeín. Je v nej oveľa viac.

Káva je rastlina z kávovníka, preto by mala mať vlastnosti rastliny. Je len bonusom, keď ju pražiari napražia tak, aby v nej boli zaujímavé senzorické chute, ako sú napr. citrusové ovocie, oriešky či mliečna čokoláda. Málokto si uvedomuje, koľko tvrdej práce ľudí na kávových plantážach a farmách je potrebnej na to, aby sme my, spotrebitelia, mali výslednú kávu tej najvyššej kvality.

Mali by sme si vážiť príležitosť, keď nám niekto ponúkne výberovú kávu.

Žijeme v dobe, keď je trh presýtený „kávami“, pri ktorých iba ťažko dokážeme vystopovať konkrétnu farmu či farmárov. Žijeme v dobe, v ktorej neraz kvantita prevyšuje kvalitu.

Málokto si uvedomuje, čo všetko sa vo výberovej káve ukrýva:

  • Prémiová chuť - výberová káva (z angl. Speciality Coffee) nesmie mať na 350 g viac ako 5 defektných zŕn, a musí mať deklarovaný pôvod a spôsob spracovania (v ideálnom prípade krajinu pôvodu, oblasť, varietu kávy, meno farmára, spôsob spracovania a stupeň praženia). Čo sa týka chuťových a aromatických vlastností, musí v cuppingovom teste získať najmenej 80 bodov. Musí byť pražená tak, aby dosiahla svoj maximálny potenciál, čo je vo väčšine prípadov svetlejšie praženie, než na aké sme zvyknutí vo väčšine našich kaviarní a predajní.

  • Tvrdá práca farmárov na kávovníkových plantážach a ich prvý úspech s úrodou zvyčajne prichádzajúci až po piatich rokoch.

  • Práca pražiarov , ktorí ladia jej jemné tóny, aby boli kávové zrnká čo najkomplexnejšie a čo najlepšie charakterizovali danú odrodu.

  • A v poslednom rade práca baristov, ktorí sa svojimi šikovnými rukami snažia pripraviť nám kávový nápoj v čo najlepšej kvalite.

Každá nová odroda, špecifické praženie či odlišný spôsob prípravy dáva káve novú dimenziu chutí.

Vo svete prekvitá kávový boom a pomaličky prichádza už aj na Slovensko. Je však dôležité, ako sa k tomu postavia kaviarne, či budú preferovať tmavopraženú a jednotvárnu kávu, ktorá je pre ľudí len zdrojom kofeínu, alebo sa otvoria novým možnostiam, ktoré prináša svetlejšie pražená výberová káva. Je na čase, aby ľudia začali kávu ochutnávať a spoznávať jej rozmanité chute.

Ak ste výberovú kávu ešte neochutnali, je na čase to zmeniť! Skúšajte nové veci, nové pražiarne, nové spôsoby prípravy kávy! Objavujte a ochutnávajte výberové alebo filtrované kávy a posúďte sami, ako by mala vaša obľúbená káva chutiť. Napríklad aj v našej útulnej vintage kaviarniHalmiSpace na Hlavnej 21 v Košiciach. :)

Téma: Káva

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Sudcovia, ktorých spomína Kočnerova Threema. Kto čo spravil?

Súdna rada pozastavila výkon sudkyni Denise Cvikovej na pol roka.

Zasadnutie Súdnej rady.
Stĺpček šéfredaktorky

Stačilo krátke prepáčte, naletel som volavke

Krajina má právo na politikov, ktorým môže veriť.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Glváč dohadoval stretnutie so Zsuzsovou v Chorvátsku

Podpredseda Smeru sa opakovane pokúšal o stretnutie so Zsuzsovou.

Fotografie, ktoré Martin Glváč posielal Alene Zsuzsovej a zaistila ich polícia v jej mobile.