INZERCIA

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

(Zdroj: HalmiSpace)

Káva nedodáva len kofeín. Je v nej oveľa viac.

Káva je rastlina z kávovníka, preto by mala mať vlastnosti rastliny. Je len bonusom, keď ju pražiari napražia tak, aby v nej boli zaujímavé senzorické chute, ako sú napr. citrusové ovocie, oriešky či mliečna čokoláda. Málokto si uvedomuje, koľko tvrdej práce ľudí na kávových plantážach a farmách je potrebnej na to, aby sme my, spotrebitelia, mali výslednú kávu tej najvyššej kvality.

Mali by sme si vážiť príležitosť, keď nám niekto ponúkne výberovú kávu.

Žijeme v dobe, keď je trh presýtený „kávami“, pri ktorých iba ťažko dokážeme vystopovať konkrétnu farmu či farmárov. Žijeme v dobe, v ktorej neraz kvantita prevyšuje kvalitu.

Málokto si uvedomuje, čo všetko sa vo výberovej káve ukrýva:

  • Prémiová chuť - výberová káva (z angl. Speciality Coffee) nesmie mať na 350 g viac ako 5 defektných zŕn, a musí mať deklarovaný pôvod a spôsob spracovania (v ideálnom prípade krajinu pôvodu, oblasť, varietu kávy, meno farmára, spôsob spracovania a stupeň praženia). Čo sa týka chuťových a aromatických vlastností, musí v cuppingovom teste získať najmenej 80 bodov. Musí byť pražená tak, aby dosiahla svoj maximálny potenciál, čo je vo väčšine prípadov svetlejšie praženie, než na aké sme zvyknutí vo väčšine našich kaviarní a predajní.

  • Tvrdá práca farmárov na kávovníkových plantážach a ich prvý úspech s úrodou zvyčajne prichádzajúci až po piatich rokoch.

  • Práca pražiarov , ktorí ladia jej jemné tóny, aby boli kávové zrnká čo najkomplexnejšie a čo najlepšie charakterizovali danú odrodu.

  • A v poslednom rade práca baristov, ktorí sa svojimi šikovnými rukami snažia pripraviť nám kávový nápoj v čo najlepšej kvalite.

Každá nová odroda, špecifické praženie či odlišný spôsob prípravy dáva káve novú dimenziu chutí.

Vo svete prekvitá kávový boom a pomaličky prichádza už aj na Slovensko. Je však dôležité, ako sa k tomu postavia kaviarne, či budú preferovať tmavopraženú a jednotvárnu kávu, ktorá je pre ľudí len zdrojom kofeínu, alebo sa otvoria novým možnostiam, ktoré prináša svetlejšie pražená výberová káva. Je na čase, aby ľudia začali kávu ochutnávať a spoznávať jej rozmanité chute.

Ak ste výberovú kávu ešte neochutnali, je na čase to zmeniť! Skúšajte nové veci, nové pražiarne, nové spôsoby prípravy kávy! Objavujte a ochutnávajte výberové alebo filtrované kávy a posúďte sami, ako by mala vaša obľúbená káva chutiť. Napríklad aj v našej útulnej vintage kaviarniHalmiSpace na Hlavnej 21 v Košiciach. :)

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.