Na jar sa neprebúdza len príroda, v mnohých sa prebudí aj chuť tvoriť. Ukážeme vám krok za krokom, ako sa dá jednoducho v domácich podmienkach batikovať.red
22. mar22. mar 2017, o 11:18
Začalo sa obdobie plesov a rôznych zimných spoločenských podujatí, ktorých súčasťou je aj stolovanie. Sediac zoči-voči, alebo pri susedoch, poskytuje mimoriadny výhľad na to, kto sa vie ako správať a či má zažitú…Jana Janků
7. jan7. jan 2016, o 11:16
Párovanie, či romantickejšie povedané snúbenie jedla a vína, sa stalo súčasťou špičkovej gastronómie. O vzájomnom pasovaní jedného k druhému sa však dá porozmýšľať aj pri bežnom obede či večeri.Jana Janků
18. nov18. nov 2015, o 12:41
Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie…Jana Janků
5. mar5. mar 2015, o 14:25
Na úvod treba pripomenúť: pracovný obed neslúži na potešenie hostiteľov ani zábavu hostí. Ide tam o obchod. Nemal by sa teda zvrhnúť do familiárnej podoby, čo ako by sa chcela druhá strana o to pokúšať.restauracie.sk
25. júl25. júl 2014, o 14:45
Pri priateľských posedeniach je bežné, že pri stole sa hovorí takpovediac piate cez deviate a zväčša to nikomu neprekáža. Spoločenské či biznis obedy a večere sú však niečím iným. Aj rozhovory na nich majú svoje…restauracie
11. sep11. sep 2013, o 17:29
Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.restauracie.sk
2. sep2. sep 2013, o 12:46
„Prvotriedny“ hosť vie, kedy má stáť predo dvermi a kedy je čas rozlúčiť sa.
Na danú príležitosť si zvolí dokonalé oblečenie, v bufete sa obslúži s patričnou eleganciou a okolitú spoločnosť okúzľuje svojou…restauracie.sk
28. jún28. jún 2013, o 15:40
Často nás pri spoločenských podujatiach čakajú už vopred naaranžované stoly, na ktorých stoja naukladané v rade alebo oblúku aj poháre. Menšie i väčšie, na stopke i bez nej. Každý má svoje poslanie.restauracie.sk
17. apr17. apr 2013, o 9:49
Hoci Slovensko nie je prímorská krajina, plody mora sa stali bežnou súčasťou jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Okrem rýb sa v nich vari najčastejšie vyskytujú krevety. Pre niektorých hostí však býva orieškom,…Jana Janků
13. feb13. feb 2013, o 7:35
Kedysi bývalo znakom dobrého vychovania nechať na tanieri kúsok jedla. Dnes je to však už prežitok. Plytvať netreba, zvlášť ak ide naozaj o jedlo z kvalitných surovín, ktoré sa navyše kuchárovi vydarilo.restauracie.sk
19. sep19. sep 2012, o 9:24
Je po dobrom obede či večeri a vy už nemienite pokračovať v jedle. Ak sa však viete správať pri stole podľa etikety, čašníkovi nemusíme nič naznačiť. Tanier odnesie aj bez vášho pokynu. Vie to podľa uloženia príboru…restauracie.sk
22. aug22. aug 2012, o 9:39
Z jedného kúta reštaurácie sa ozýva Montiho čardáš, z druhého zase rázna beatlesácka Žltá ponorka a komusi za chrbtom zvonia kostolné zvony. Aj pri našom stole je „veselo“. Bez mobilu už nevieme žiť, ale k tanieru…Eva Nová
20. jún20. jún 2012, o 10:09
Čo ako si želáme správať sa pri jedle distingvovane, telo sa niekedy správa nepredvídane. Aj nepríjemné situácie sa však dajú zvládnuť, pokiaľ poznáte pravidlá etikety.restauracie.sk
28. okt28. okt 2011, o 15:37
Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.restauracie.sk
16. aug16. aug 2011, o 10:19
Správny muž, ktorý vie, čo sa patrí, dáme pri vstupe do kancelárie, divadla ale i bytu podrží dvere a pustí ju dopredu. Pri vstupe do reštaurácie to ale neplatí.restauracie.sk
13. júl13. júl 2011, o 9:35
Objav archeologičiek v izraelskej jaskyni naznačuje, že posedenie príbuzných a priateľov pri príležitosti rozlúčky so zosnulým poznali aj naši predkovia.Ľuba Kukučková
8. júl8. júl 2011, o 10:45
Pri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.restauracie.sk
20. jún20. jún 2011, o 16:51
Pri platení obeda či večera môžu nastať nepríjemné situácie. Pre Slovákov často v zahraničí, najmä USA. Hoci boli pozvaní, hostiteľ im jedlo nechá pokojne zaplatiť. Iný kraj, iný mrav.restauracie.sk
11. jún11. jún 2011, o 10:51