SME

Dobrým správaním sa nedá nič pokaziť

Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.

Občas si však niektorí ľudia myslia, že sa môžu pripraviť o šancu na pracovný postup či vzdať sa snu o skvelom partnerovi len preto, že dobré správanie považujú za niečo staromódne a afektované. Medzinárodné prieskumy ukázali, že 55 percent osobného dojmu tvorí oblečenie a reč tela, 38 percent tón hlasu a iba sedem percent obsah toho, čo hovoríme. A tak môžeme zo seba súkať čo ako múdre myšlienky, ak naše vystupovanie nie je slušné, nič nedosiahneme.

Kto vie, vie

Ako píše autorka knihy Správne stolovanie pri stole Ute Wittová, ten, kto ovláda etiketu, má ďalšiu výhodu – môže žonglovať, bez toho aby šliapol vedľa. Inak povedané, kto vie, čo ako má byť, môže si dovoliť aj uvoľnenejší variant. Naopak je trápne, keď niekto nemá o správnom správaní sa ani potuchy a snaží sa to zamaskovať aroganciou a drzosťou.

SkryťVypnúť reklamu

K jej názoru sa pridáva aj známy český odborník na etiketu Ladislav Špaček. Aj on hovorí, že ľudia, ktorí nepoznajú pravidlá stolovania, sú si neistí, neustále si musia dávať pozor, ako uchopiť príbor, čo urobiť s obrúskom, ako držať pohár či jesť rôzne pokrmy. Nečudo, že potom majú problém konverzovať, pretože sa musia sústrediť na to, aby neurobili chybu. Keďže sledujú a kopírujú ostatných, nemôžu sa nenútene zabávať. Naopak, človek znalý pravidiel stolovania sa môže sústrediť na okúzľovanie svojho partnera/partnerky či objekt obchodného alebo súkromného záujmu.

Samozrejme, môže sa stať, že sa ocitnete v spoločnosti, kde budete jediným človekom, ktorý pozná správne zásady správania sa. Potom budete zrejme nápadní. No a čo? Buďte na seba pyšní. Okrem toho môžte posúdiť, v akej spoločnosti sa nachádzate a či napríklad podávanie šampanského na párty, kam ste boli pozvaní, je prejav spoločenského postavenia, ale iba okázalé šou.

SkryťVypnúť reklamu

Najvážnejšie priestupky

Nemecký Inštitút Emnid Institut Bielfeld urobil pred časom prieskum na tému: zásady stolovania. Tabuľka uvádza poradie, čo sa ukázalo ako najväčšie priestupky.

1. Mľaskanie

2. Rozprávanie s plnými ústami

3. Začatie s konzumáciou jedla skôr, ako ho majú na stole ostatní

4. Nesprávne držanie tela pri jedle

5. Neznalosť držania príboru a čo s rukami

6. Nesprávne narábanie s príborom

7. Opieranie sa lakťami o stôl

8. Neosušenie si úst predtým, ako siahnete po pohári

9. Rozmačkávanie jedla na tanieri

10. Neprávne používanie obrúsku

Ide však o starší prieskum. V súčasnosti by sa tam určite objavilo aj toto: neustále sa zabávanie s mobilom, telefonovanie, esemeskovanie, čítanie internetu. To je však samostatná a ukazuje sa, že čoraz vážnejšia téma.

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 967
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 939
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 006
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 944
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 399
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 223
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 831
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu