Dobrým správaním sa nedá nič pokaziť

Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.

Občas si však niektorí ľudia myslia, že sa môžu pripraviť o šancu na pracovný postup či vzdať sa snu o skvelom partnerovi len preto, že dobré správanie považujú za niečo staromódne a afektované. Medzinárodné prieskumy ukázali, že 55 percent osobného dojmu tvorí oblečenie a reč tela, 38 percent tón hlasu a iba sedem percent obsah toho, čo hovoríme. A tak môžeme zo seba súkať čo ako múdre myšlienky, ak naše vystupovanie nie je slušné, nič nedosiahneme.

Kto vie, vie

Ako píše autorka knihy Správne stolovanie pri stole Ute Wittová, ten, kto ovláda etiketu, má ďalšiu výhodu – môže žonglovať, bez toho aby šliapol vedľa. Inak povedané, kto vie, čo ako má byť, môže si dovoliť aj uvoľnenejší variant. Naopak je trápne, keď niekto nemá o správnom správaní sa ani potuchy a snaží sa to zamaskovať aroganciou a drzosťou.

K jej názoru sa pridáva aj známy český odborník na etiketu Ladislav Špaček. Aj on hovorí, že ľudia, ktorí nepoznajú pravidlá stolovania, sú si neistí, neustále si musia dávať pozor, ako uchopiť príbor, čo urobiť s obrúskom, ako držať pohár či jesť rôzne pokrmy. Nečudo, že potom majú problém konverzovať, pretože sa musia sústrediť na to, aby neurobili chybu. Keďže sledujú a kopírujú ostatných, nemôžu sa nenútene zabávať. Naopak, človek znalý pravidiel stolovania sa môže sústrediť na okúzľovanie svojho partnera/partnerky či objekt obchodného alebo súkromného záujmu.

Samozrejme, môže sa stať, že sa ocitnete v spoločnosti, kde budete jediným človekom, ktorý pozná správne zásady správania sa. Potom budete zrejme nápadní. No a čo? Buďte na seba pyšní. Okrem toho môžte posúdiť, v akej spoločnosti sa nachádzate a či napríklad podávanie šampanského na párty, kam ste boli pozvaní, je prejav spoločenského postavenia, ale iba okázalé šou.

Najvážnejšie priestupky

Nemecký Inštitút Emnid Institut Bielfeld urobil pred časom prieskum na tému: zásady stolovania. Tabuľka uvádza poradie, čo sa ukázalo ako najväčšie priestupky.

1. Mľaskanie

2. Rozprávanie s plnými ústami

3. Začatie s konzumáciou jedla skôr, ako ho majú na stole ostatní

4. Nesprávne držanie tela pri jedle

5. Neznalosť držania príboru a čo s rukami

6. Nesprávne narábanie s príborom

7. Opieranie sa lakťami o stôl

8. Neosušenie si úst predtým, ako siahnete po pohári

9. Rozmačkávanie jedla na tanieri

10. Neprávne používanie obrúsku

Ide však o starší prieskum. V súčasnosti by sa tam určite objavilo aj toto: neustále sa zabávanie s mobilom, telefonovanie, esemeskovanie, čítanie internetu. To je však samostatná a ukazuje sa, že čoraz vážnejšia téma.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.