SME

Dobrým správaním sa nedá nič pokaziť

Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.

Občas si však niektorí ľudia myslia, že sa môžu pripraviť o šancu na pracovný postup či vzdať sa snu o skvelom partnerovi len preto, že dobré správanie považujú za niečo staromódne a afektované. Medzinárodné prieskumy ukázali, že 55 percent osobného dojmu tvorí oblečenie a reč tela, 38 percent tón hlasu a iba sedem percent obsah toho, čo hovoríme. A tak môžeme zo seba súkať čo ako múdre myšlienky, ak naše vystupovanie nie je slušné, nič nedosiahneme.

Kto vie, vie

Ako píše autorka knihy Správne stolovanie pri stole Ute Wittová, ten, kto ovláda etiketu, má ďalšiu výhodu – môže žonglovať, bez toho aby šliapol vedľa. Inak povedané, kto vie, čo ako má byť, môže si dovoliť aj uvoľnenejší variant. Naopak je trápne, keď niekto nemá o správnom správaní sa ani potuchy a snaží sa to zamaskovať aroganciou a drzosťou.

SkryťVypnúť reklamu

K jej názoru sa pridáva aj známy český odborník na etiketu Ladislav Špaček. Aj on hovorí, že ľudia, ktorí nepoznajú pravidlá stolovania, sú si neistí, neustále si musia dávať pozor, ako uchopiť príbor, čo urobiť s obrúskom, ako držať pohár či jesť rôzne pokrmy. Nečudo, že potom majú problém konverzovať, pretože sa musia sústrediť na to, aby neurobili chybu. Keďže sledujú a kopírujú ostatných, nemôžu sa nenútene zabávať. Naopak, človek znalý pravidiel stolovania sa môže sústrediť na okúzľovanie svojho partnera/partnerky či objekt obchodného alebo súkromného záujmu.

Samozrejme, môže sa stať, že sa ocitnete v spoločnosti, kde budete jediným človekom, ktorý pozná správne zásady správania sa. Potom budete zrejme nápadní. No a čo? Buďte na seba pyšní. Okrem toho môžte posúdiť, v akej spoločnosti sa nachádzate a či napríklad podávanie šampanského na párty, kam ste boli pozvaní, je prejav spoločenského postavenia, ale iba okázalé šou.

SkryťVypnúť reklamu

Najvážnejšie priestupky

Nemecký Inštitút Emnid Institut Bielfeld urobil pred časom prieskum na tému: zásady stolovania. Tabuľka uvádza poradie, čo sa ukázalo ako najväčšie priestupky.

1. Mľaskanie

2. Rozprávanie s plnými ústami

3. Začatie s konzumáciou jedla skôr, ako ho majú na stole ostatní

4. Nesprávne držanie tela pri jedle

5. Neznalosť držania príboru a čo s rukami

6. Nesprávne narábanie s príborom

7. Opieranie sa lakťami o stôl

8. Neosušenie si úst predtým, ako siahnete po pohári

9. Rozmačkávanie jedla na tanieri

10. Neprávne používanie obrúsku

Ide však o starší prieskum. V súčasnosti by sa tam určite objavilo aj toto: neustále sa zabávanie s mobilom, telefonovanie, esemeskovanie, čítanie internetu. To je však samostatná a ukazuje sa, že čoraz vážnejšia téma.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu