Dobrým správaním sa nedá nič pokaziť

Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.

Občas si však niektorí ľudia myslia, že sa môžu pripraviť o šancu na pracovný postup či vzdať sa snu o skvelom partnerovi len preto, že dobré správanie považujú za niečo staromódne a afektované. Medzinárodné prieskumy ukázali, že 55 percent osobného dojmu tvorí oblečenie a reč tela, 38 percent tón hlasu a iba sedem percent obsah toho, čo hovoríme. A tak môžeme zo seba súkať čo ako múdre myšlienky, ak naše vystupovanie nie je slušné, nič nedosiahneme.

Kto vie, vie

Ako píše autorka knihy Správne stolovanie pri stole Ute Wittová, ten, kto ovláda etiketu, má ďalšiu výhodu – môže žonglovať, bez toho aby šliapol vedľa. Inak povedané, kto vie, čo ako má byť, môže si dovoliť aj uvoľnenejší variant. Naopak je trápne, keď niekto nemá o správnom správaní sa ani potuchy a snaží sa to zamaskovať aroganciou a drzosťou.

K jej názoru sa pridáva aj známy český odborník na etiketu Ladislav Špaček. Aj on hovorí, že ľudia, ktorí nepoznajú pravidlá stolovania, sú si neistí, neustále si musia dávať pozor, ako uchopiť príbor, čo urobiť s obrúskom, ako držať pohár či jesť rôzne pokrmy. Nečudo, že potom majú problém konverzovať, pretože sa musia sústrediť na to, aby neurobili chybu. Keďže sledujú a kopírujú ostatných, nemôžu sa nenútene zabávať. Naopak, človek znalý pravidiel stolovania sa môže sústrediť na okúzľovanie svojho partnera/partnerky či objekt obchodného alebo súkromného záujmu.

Samozrejme, môže sa stať, že sa ocitnete v spoločnosti, kde budete jediným človekom, ktorý pozná správne zásady správania sa. Potom budete zrejme nápadní. No a čo? Buďte na seba pyšní. Okrem toho môžte posúdiť, v akej spoločnosti sa nachádzate a či napríklad podávanie šampanského na párty, kam ste boli pozvaní, je prejav spoločenského postavenia, ale iba okázalé šou.

Najvážnejšie priestupky

Nemecký Inštitút Emnid Institut Bielfeld urobil pred časom prieskum na tému: zásady stolovania. Tabuľka uvádza poradie, čo sa ukázalo ako najväčšie priestupky.

1. Mľaskanie

2. Rozprávanie s plnými ústami

3. Začatie s konzumáciou jedla skôr, ako ho majú na stole ostatní

4. Nesprávne držanie tela pri jedle

5. Neznalosť držania príboru a čo s rukami

6. Nesprávne narábanie s príborom

7. Opieranie sa lakťami o stôl

8. Neosušenie si úst predtým, ako siahnete po pohári

9. Rozmačkávanie jedla na tanieri

10. Neprávne používanie obrúsku

Ide však o starší prieskum. V súčasnosti by sa tam určite objavilo aj toto: neustále sa zabávanie s mobilom, telefonovanie, esemeskovanie, čítanie internetu. To je však samostatná a ukazuje sa, že čoraz vážnejšia téma.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Gašpar ide do civilu. O plánoch viac hovoriť nechce

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou, Bugár to nepovažuje za problém

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Čo všetko o vás vie váš telefón?

          Niektoré aplikácie si skladujú aj nahrávky vášho hlasu.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.