Dobrým správaním sa nedá nič pokaziť

Kto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.

Občas si však niektorí ľudia myslia, že sa môžu pripraviť o šancu na pracovný postup či vzdať sa snu o skvelom partnerovi len preto, že dobré správanie považujú za niečo staromódne a afektované. Medzinárodné prieskumy ukázali, že 55 percent osobného dojmu tvorí oblečenie a reč tela, 38 percent tón hlasu a iba sedem percent obsah toho, čo hovoríme. A tak môžeme zo seba súkať čo ako múdre myšlienky, ak naše vystupovanie nie je slušné, nič nedosiahneme.

Kto vie, vie

Ako píše autorka knihy Správne stolovanie pri stole Ute Wittová, ten, kto ovláda etiketu, má ďalšiu výhodu – môže žonglovať, bez toho aby šliapol vedľa. Inak povedané, kto vie, čo ako má byť, môže si dovoliť aj uvoľnenejší variant. Naopak je trápne, keď niekto nemá o správnom správaní sa ani potuchy a snaží sa to zamaskovať aroganciou a drzosťou.

K jej názoru sa pridáva aj známy český odborník na etiketu Ladislav Špaček. Aj on hovorí, že ľudia, ktorí nepoznajú pravidlá stolovania, sú si neistí, neustále si musia dávať pozor, ako uchopiť príbor, čo urobiť s obrúskom, ako držať pohár či jesť rôzne pokrmy. Nečudo, že potom majú problém konverzovať, pretože sa musia sústrediť na to, aby neurobili chybu. Keďže sledujú a kopírujú ostatných, nemôžu sa nenútene zabávať. Naopak, človek znalý pravidiel stolovania sa môže sústrediť na okúzľovanie svojho partnera/partnerky či objekt obchodného alebo súkromného záujmu.

Samozrejme, môže sa stať, že sa ocitnete v spoločnosti, kde budete jediným človekom, ktorý pozná správne zásady správania sa. Potom budete zrejme nápadní. No a čo? Buďte na seba pyšní. Okrem toho môžte posúdiť, v akej spoločnosti sa nachádzate a či napríklad podávanie šampanského na párty, kam ste boli pozvaní, je prejav spoločenského postavenia, ale iba okázalé šou.

Najvážnejšie priestupky

Nemecký Inštitút Emnid Institut Bielfeld urobil pred časom prieskum na tému: zásady stolovania. Tabuľka uvádza poradie, čo sa ukázalo ako najväčšie priestupky.

1. Mľaskanie

2. Rozprávanie s plnými ústami

3. Začatie s konzumáciou jedla skôr, ako ho majú na stole ostatní

4. Nesprávne držanie tela pri jedle

5. Neznalosť držania príboru a čo s rukami

6. Nesprávne narábanie s príborom

7. Opieranie sa lakťami o stôl

8. Neosušenie si úst predtým, ako siahnete po pohári

9. Rozmačkávanie jedla na tanieri

10. Neprávne používanie obrúsku

Ide však o starší prieskum. V súčasnosti by sa tam určite objavilo aj toto: neustále sa zabávanie s mobilom, telefonovanie, esemeskovanie, čítanie internetu. To je však samostatná a ukazuje sa, že čoraz vážnejšia téma.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.