SME

Ak treba, kýchnite si. Utrite si nos pri jedle. Ale s eleganciou

Čo ako si želáme správať sa pri jedle distingvovane, telo sa niekedy správa nepredvídane. Aj nepríjemné situácie sa však dajú zvládnuť, pokiaľ poznáte pravidlá etikety.

Slávnostná večera sa práve začína. Krásna susedka sa s očividnou chuťou napije sektu a vzápätí jej z hrdla vybehne nepríjemný zvuk. O chvíľu zase pánovi oproti zabehne kúsok predjedla a pochytí ho neutíchajúci kašeľ. Obaja by sa najradšej pod zem prepadli. Etiketa však rieši aj takéto veci.

Elegantne, teda čo najtichšie

V zásade platí: pri stole sa nepatrí robiť nič, čo by iným bralo chuť do jedla. Avšak zabehnuté jedlo a následný neutíchajúci kašeľ, náhle kýchnutie, či súrna potreba utrieť si nos, sa jednoducho stanú. Ba i vzduchu sprevádzanému nechceným zvukom sa podarí občas z hrdla vybehnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Čo v takýchto situáciách? Predovšetkým treba pripomenúť, že aj tieto neželané situácie sa dajú zvládnuť s patričnou eleganciou. Napríklad, ak už hosť pri stole musí zakašľať, kýchnuť či vyčistiť nos, mal by si vybrať z vrecka, či dáma z kabelky, čistú vreckovku a vybaviť danú záležitosť čo najtichšie.

Podľa odborníka na etiketu Ladislava Špačka sa pri takejto činnosti treba otočiť smerom k menej významnému susedovi pri stole (čo nie je vždy ľahké určiť, ale dá sa to aspoň podľa veku). A vzápätí by malo nasledovať ospravedlnenie slovkom „prepáčte.“

Pravidiel slušnosti, na ktoré treba dbať pri stolovaní, je však viacero. Nepatrí sa napríklad smrkať do obrúska a rovnako ani utierať si ústa po jedle do vreckovky. Oboje majú totiž vlastnú funkciu, takže si ich netreba pliesť.

SkryťVypnúť reklamu

Najmä v zimnom období, keď ľudí prenasledujú také neduhy, ako je kašeľ či nádcha, existuje jednoduché riešenie: vzdialiť sa od konzumujúcich spolustolovníkov. Toto je totiž jeden z mála dôvodov, kedy sa možno ospravedlniť a na primeranú chvíľu opustiť spoločnosť pri stole.

V Ázii áno, v Európe nie

A ešte jeden nepríjemný zvuk sa po dobrom jedle či bublinkovom nápoji často derie zo žalúdka na povrch. Áno, ide o grganie. Nejeden cestovateľ si často spomenie na miesta, napríklad Čínu, Japonsko a iné ázijské krajiny, kde stolujúci týmto spôsobom dávajú najavo spokojnosť s kvalitou jedla.

V európskych krajinách, vrátane Slovenska, sa však grganie považuje za vonkoncom neslušné. A keď sa už niečo také nechtiac stane, tak opäť je po ruke obrúsok, ktorý môže pomôcť zvuk stlmiť. A následne nesmie opäť chýbať slovko: „prepáčte“.

SkryťVypnúť reklamu

A keď už spomíname ázijské krajiny, tam sa zase za hrubú neslušnosť považuje smrkanie pri stole. Takže aj tu platí: iný kraj, iný mrav a dobré je ho vopred poznať.

Medzierka medzi zubami

Pre niekoho nastáva nepríjemná chvíľa aj vtedy, keď zistí, že mu medzi zubami zostalo kus jedla. Inému je zase nepríjemné, ak sa má na spolustolovníka, ktorý si usilovne špára medzi zubami – čo ako to zakrýva druhou rukou – dívať.

Nuž pravdou je, že vo väčšine reštaurácii sú špáradlá súčasťou stolovej výbavy, zvyčajne spolu so soľničkou a koreničkou. Sú teda akoby ponúknuté na používanie. Malo byť samozrejmosťou, že v stojančeku nájdeme len špáradlá samostatne zabalené, môžu byť napustené nejakou vôňou, napríklad mäty.
V mnohých krajinách, ale aj špičkových slovenských reštauráciách, budete ale špáradlá na stole hľadať márne. A rozhodne by tam mali chýbať aj pri nejakom významnom obede či večeri. Nech sa totiž snažíte zakryť si ústa pri čistení zubov akokoľvek, každý vidí, čo robíte. Ide totiž o intímnu činnosť a tú je najlepšie robiť v ústraní.

SkryťVypnúť reklamu

Ako teda riešiť takúto situáciu? Aj v tomto prípade je vhodné spoločnosti sa po skončení jedla ospravedlniť, vypýtať si špáradlá od obsluhujúceho a nájsť si nejaké intímne miestečko. Potom sa už môže spokojne vrátiť k stolu s úsmevom, veď ukážete krásny čistý chrup.

Keďže špáranie sa v zuboch naozaj nie je estetické, v mnohých reštauráciách nájdete špáradlá až pri východe, zvyčajne na stolíku hostesky. A tak tí, ktorí majú potrebu vyčistiť si svoje hryzáky, to urobia až na ulici či v aute pri odchode domov, teda takpovediac tiež vo svojom intímnom priestore.

Zaujímavosť

After dinner mints

V dobrých reštauráciách podávajú na konci stolovania ako pozornosť podniku na osvieženie úst drobné sladkosti, ako napríklad pralinky, jahody v čokoláde či drobné pečivo. Zvlášť sa to hodí vtedy, ak sa konzumovalo niečo výrazne aromatického, ako napríklad jedlá s cesnakom či morské potvorky.

SkryťVypnúť reklamu

V USA sa volajú tieto sladké drobnosti After dinner mints, Francúzi im zase hovoria friandises. V čínskych reštauráciách je k tejto sladkosti neraz pribalený aj papierik šťastia, ktorý hovorí, čo vás v najbližšom čase čaká a neminie. Vždy je zo pravdaže niečo priaznivé, pretože majitelia daného podniku chcú, aby sa mali chuť navštíviť ho aj inokedy.

V niektorých reštauráciách nájdete after dinner mints pri východe na pultíku pri šatni či u hostesky. Každý hosť si ich môže zobrať koľko chce, tak ako aj spomínaných špáradiel.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu