SME

Pozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte

Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.

Foto: freeimages.comFoto: freeimages.com

Postávali sme a občas aj posedávali v klubovkách s priateľmi a známymi i neznámymi a jedlá nám na malých tanierikoch, v šálkach a mištičkách prinášal na táckach obsluhujúci personál. Špeciality tak priamo k nám obrazne povedané „prilietali“.

Keď nieto miesta

Flying bufet, ale môže to byť aj obed či večera, sú čoraz populárnejším cateringovým konceptom. Organizátori sa k takejto forme uchýlia najmä vtedy, keď by radi pozvali svojich hostí na banket, recepciu či raut, ale nemajú k dispozícii dostatočný priestor na umiestnenie veľkých stolov a často ani samotného bufetu. Často ide napríklad o súkromné rezidencie, ale trebárs aj výstavné priestory počas vernisáží, otváranie nových obchodov, ale aj konferencie či podobné podujatia.

SkryťVypnúť reklamu

Rukami i s príborom

Čo všetko sa bude podávať, sa hostia zvyčajne dozvedia z vytlačeného jedálneho lístku. A tak si ľahšie vyberajú, keď k ním čašníci prídu s nádobkami s jedlami. Začína sa studenými a teplými predjedlami, nasledujú šalát či polievka, potom teplé jedlá a končí sa sladkou bodkou – dezertmi.

V tomto prípade ide vždy o malé porcie. Predjedlá môžu byť v podobe chuťoviek, tzv. finger food, ktoré si hostia berú rukami. V prípade polievky či teplých jedál sú však už lyžičky či príbory nevyhnutné.

Tento unikátny elegantný bufetový štýl odbúrava stres hostí. Dámy i páni si môžu prstami či príborom naberať kúsky jedla a nestrachovať sa, že sa im z veľkého taniera niečo nezosype na zem. Jednotlivé chody sú totiž zvyčajne nachystané tak, že už netreba nič krájať (napr. kúsky steaku či ryby so zemiakovým pyré), takže si ich pohodlne naberiete na vidličku a donesiete k ústam, aj keď práve postávate, alebo sedíte na operadle gauča.

SkryťVypnúť reklamu

Popri tom sa samozrejme ku každému chodu podávajú primerane spárované alko i nealko nápoje. Pri takejto neformálnej konzumácii sa dobre konverzuje, potriasa rukami obchodným partnerom, či zoznamuje.

Bez čakania v radoch

Rozhodnutie organizátora pre lietajúci bufet, obed či večeru však môže mať aj iné príčiny. Často tak urobia v záujme pohodlia hostí. Tí nemusia vyčkávať v rade pred servírovacími pultmi, kým sa k nejakému jedlu „dopracujú“, pretože jedlo k ním „priletí“ samé.

Dobre sa tiež dajú zorganizovať práce v kuchyni. Jedlá personál vynáša postupne, tak ako sú uvedené na jedálnom lístku. To môže byť v prospech napríklad teplých jedál, ktoré zbytočne nechladnú kdesi na kuchynských pultoch. Aj sortiment týchto drobných, takpovediac degustačných porcii, môže byť oveľa zaujímavejší, ako pri bežnom bufete.

SkryťVypnúť reklamu

Navyše, malé porcie na tanierikoch, v mištičkách, šálkach či pohárikoch či špeciálne tvarovaných porcelánových lyžičkách má šéfkuchár a jeho kolektív možnosť efektne naservírovať, nazdobiť. Je to teda aj ideálna forma ukážky individuálnej alebo kolektívnej kreativity kuchyne či cateringovej spoločnosti. A hostia sú tak obohatení aj o vizuálny zážitok.

Lepšia kontrola

Ešte je tu aj iný aspekt: organizátor má v prípade lietajúceho bufetu náklady oveľa viac pod kontrolou, ako v prípade klasického bufetu. Čašníci jednoducho vynesú z kuchyne len toľko, koľko je nachystané a hostia si nemôžu nakladať taniere kopcom, z čoho potom často polovicu ani nezjedia a skončí to v odpade.

Aj výrobcovia porcelánu a iného servírovacie náradia už plne nabehli na tento cateringový trend. V ponuke sú zaujímavé servisy veľkosťou šikovné akurát do ruky, podobné čínskym či japonským riadom.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu