SME

Pozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte

Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.

Foto: freeimages.comFoto: freeimages.com

Postávali sme a občas aj posedávali v klubovkách s priateľmi a známymi i neznámymi a jedlá nám na malých tanierikoch, v šálkach a mištičkách prinášal na táckach obsluhujúci personál. Špeciality tak priamo k nám obrazne povedané „prilietali“.

Keď nieto miesta

Flying bufet, ale môže to byť aj obed či večera, sú čoraz populárnejším cateringovým konceptom. Organizátori sa k takejto forme uchýlia najmä vtedy, keď by radi pozvali svojich hostí na banket, recepciu či raut, ale nemajú k dispozícii dostatočný priestor na umiestnenie veľkých stolov a často ani samotného bufetu. Často ide napríklad o súkromné rezidencie, ale trebárs aj výstavné priestory počas vernisáží, otváranie nových obchodov, ale aj konferencie či podobné podujatia.

SkryťVypnúť reklamu

Rukami i s príborom

Čo všetko sa bude podávať, sa hostia zvyčajne dozvedia z vytlačeného jedálneho lístku. A tak si ľahšie vyberajú, keď k ním čašníci prídu s nádobkami s jedlami. Začína sa studenými a teplými predjedlami, nasledujú šalát či polievka, potom teplé jedlá a končí sa sladkou bodkou – dezertmi.

V tomto prípade ide vždy o malé porcie. Predjedlá môžu byť v podobe chuťoviek, tzv. finger food, ktoré si hostia berú rukami. V prípade polievky či teplých jedál sú však už lyžičky či príbory nevyhnutné.

Tento unikátny elegantný bufetový štýl odbúrava stres hostí. Dámy i páni si môžu prstami či príborom naberať kúsky jedla a nestrachovať sa, že sa im z veľkého taniera niečo nezosype na zem. Jednotlivé chody sú totiž zvyčajne nachystané tak, že už netreba nič krájať (napr. kúsky steaku či ryby so zemiakovým pyré), takže si ich pohodlne naberiete na vidličku a donesiete k ústam, aj keď práve postávate, alebo sedíte na operadle gauča.

SkryťVypnúť reklamu

Popri tom sa samozrejme ku každému chodu podávajú primerane spárované alko i nealko nápoje. Pri takejto neformálnej konzumácii sa dobre konverzuje, potriasa rukami obchodným partnerom, či zoznamuje.

Bez čakania v radoch

Rozhodnutie organizátora pre lietajúci bufet, obed či večeru však môže mať aj iné príčiny. Často tak urobia v záujme pohodlia hostí. Tí nemusia vyčkávať v rade pred servírovacími pultmi, kým sa k nejakému jedlu „dopracujú“, pretože jedlo k ním „priletí“ samé.

Dobre sa tiež dajú zorganizovať práce v kuchyni. Jedlá personál vynáša postupne, tak ako sú uvedené na jedálnom lístku. To môže byť v prospech napríklad teplých jedál, ktoré zbytočne nechladnú kdesi na kuchynských pultoch. Aj sortiment týchto drobných, takpovediac degustačných porcii, môže byť oveľa zaujímavejší, ako pri bežnom bufete.

SkryťVypnúť reklamu

Navyše, malé porcie na tanierikoch, v mištičkách, šálkach či pohárikoch či špeciálne tvarovaných porcelánových lyžičkách má šéfkuchár a jeho kolektív možnosť efektne naservírovať, nazdobiť. Je to teda aj ideálna forma ukážky individuálnej alebo kolektívnej kreativity kuchyne či cateringovej spoločnosti. A hostia sú tak obohatení aj o vizuálny zážitok.

Lepšia kontrola

Ešte je tu aj iný aspekt: organizátor má v prípade lietajúceho bufetu náklady oveľa viac pod kontrolou, ako v prípade klasického bufetu. Čašníci jednoducho vynesú z kuchyne len toľko, koľko je nachystané a hostia si nemôžu nakladať taniere kopcom, z čoho potom často polovicu ani nezjedia a skončí to v odpade.

Aj výrobcovia porcelánu a iného servírovacie náradia už plne nabehli na tento cateringový trend. V ponuke sú zaujímavé servisy veľkosťou šikovné akurát do ruky, podobné čínskym či japonským riadom.

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 545
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 990
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 221
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 635
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 307
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 729
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 414
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 163
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu