Pozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte

Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.

Foto: freeimages.com

Postávali sme a občas aj posedávali v klubovkách s priateľmi a známymi i neznámymi a jedlá nám na malých tanierikoch, v šálkach a mištičkách prinášal na táckach obsluhujúci personál. Špeciality tak priamo k nám obrazne povedané „prilietali“.

Keď nieto miesta

Flying bufet, ale môže to byť aj obed či večera, sú čoraz populárnejším cateringovým konceptom. Organizátori sa k takejto forme uchýlia najmä vtedy, keď by radi pozvali svojich hostí na banket, recepciu či raut, ale nemajú k dispozícii dostatočný priestor na umiestnenie veľkých stolov a často ani samotného bufetu. Často ide napríklad o súkromné rezidencie, ale trebárs aj výstavné priestory počas vernisáží, otváranie nových obchodov, ale aj konferencie či podobné podujatia.

Rukami i s príborom

Čo všetko sa bude podávať, sa hostia zvyčajne dozvedia z vytlačeného jedálneho lístku. A tak si ľahšie vyberajú, keď k ním čašníci prídu s nádobkami s jedlami. Začína sa studenými a teplými predjedlami, nasledujú šalát či polievka, potom teplé jedlá a končí sa sladkou bodkou – dezertmi.

V tomto prípade ide vždy o malé porcie. Predjedlá môžu byť v podobe chuťoviek, tzv. finger food, ktoré si hostia berú rukami. V prípade polievky či teplých jedál sú však už lyžičky či príbory nevyhnutné.

Tento unikátny elegantný bufetový štýl odbúrava stres hostí. Dámy i páni si môžu prstami či príborom naberať kúsky jedla a nestrachovať sa, že sa im z veľkého taniera niečo nezosype na zem. Jednotlivé chody sú totiž zvyčajne nachystané tak, že už netreba nič krájať (napr. kúsky steaku či ryby so zemiakovým pyré), takže si ich pohodlne naberiete na vidličku a donesiete k ústam, aj keď práve postávate, alebo sedíte na operadle gauča.

Popri tom sa samozrejme ku každému chodu podávajú primerane spárované alko i nealko nápoje. Pri takejto neformálnej konzumácii sa dobre konverzuje, potriasa rukami obchodným partnerom, či zoznamuje.

Bez čakania v radoch

Rozhodnutie organizátora pre lietajúci bufet, obed či večeru však môže mať aj iné príčiny. Často tak urobia v záujme pohodlia hostí. Tí nemusia vyčkávať v rade pred servírovacími pultmi, kým sa k nejakému jedlu „dopracujú“, pretože jedlo k ním „priletí“ samé.

Dobre sa tiež dajú zorganizovať práce v kuchyni. Jedlá personál vynáša postupne, tak ako sú uvedené na jedálnom lístku. To môže byť v prospech napríklad teplých jedál, ktoré zbytočne nechladnú kdesi na kuchynských pultoch. Aj sortiment týchto drobných, takpovediac degustačných porcii, môže byť oveľa zaujímavejší, ako pri bežnom bufete.

Navyše, malé porcie na tanierikoch, v mištičkách, šálkach či pohárikoch či špeciálne tvarovaných porcelánových lyžičkách má šéfkuchár a jeho kolektív možnosť efektne naservírovať, nazdobiť. Je to teda aj ideálna forma ukážky individuálnej alebo kolektívnej kreativity kuchyne či cateringovej spoločnosti. A hostia sú tak obohatení aj o vizuálny zážitok.

Lepšia kontrola

Ešte je tu aj iný aspekt: organizátor má v prípade lietajúceho bufetu náklady oveľa viac pod kontrolou, ako v prípade klasického bufetu. Čašníci jednoducho vynesú z kuchyne len toľko, koľko je nachystané a hostia si nemôžu nakladať taniere kopcom, z čoho potom často polovicu ani nezjedia a skončí to v odpade.

Aj výrobcovia porcelánu a iného servírovacie náradia už plne nabehli na tento cateringový trend. V ponuke sú zaujímavé servisy veľkosťou šikovné akurát do ruky, podobné čínskym či japonským riadom.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

DOMOV

Lipšicovi zamietli dohodu o vine a treste

Generálna prokuratúra zamietla obvinenému dohodu o vine a treste.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.