Pozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte

Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.

Foto: freeimages.com

Postávali sme a občas aj posedávali v klubovkách s priateľmi a známymi i neznámymi a jedlá nám na malých tanierikoch, v šálkach a mištičkách prinášal na táckach obsluhujúci personál. Špeciality tak priamo k nám obrazne povedané „prilietali“.

Keď nieto miesta

Flying bufet, ale môže to byť aj obed či večera, sú čoraz populárnejším cateringovým konceptom. Organizátori sa k takejto forme uchýlia najmä vtedy, keď by radi pozvali svojich hostí na banket, recepciu či raut, ale nemajú k dispozícii dostatočný priestor na umiestnenie veľkých stolov a často ani samotného bufetu. Často ide napríklad o súkromné rezidencie, ale trebárs aj výstavné priestory počas vernisáží, otváranie nových obchodov, ale aj konferencie či podobné podujatia.

Rukami i s príborom

Čo všetko sa bude podávať, sa hostia zvyčajne dozvedia z vytlačeného jedálneho lístku. A tak si ľahšie vyberajú, keď k ním čašníci prídu s nádobkami s jedlami. Začína sa studenými a teplými predjedlami, nasledujú šalát či polievka, potom teplé jedlá a končí sa sladkou bodkou – dezertmi.

V tomto prípade ide vždy o malé porcie. Predjedlá môžu byť v podobe chuťoviek, tzv. finger food, ktoré si hostia berú rukami. V prípade polievky či teplých jedál sú však už lyžičky či príbory nevyhnutné.

Tento unikátny elegantný bufetový štýl odbúrava stres hostí. Dámy i páni si môžu prstami či príborom naberať kúsky jedla a nestrachovať sa, že sa im z veľkého taniera niečo nezosype na zem. Jednotlivé chody sú totiž zvyčajne nachystané tak, že už netreba nič krájať (napr. kúsky steaku či ryby so zemiakovým pyré), takže si ich pohodlne naberiete na vidličku a donesiete k ústam, aj keď práve postávate, alebo sedíte na operadle gauča.

Popri tom sa samozrejme ku každému chodu podávajú primerane spárované alko i nealko nápoje. Pri takejto neformálnej konzumácii sa dobre konverzuje, potriasa rukami obchodným partnerom, či zoznamuje.

Bez čakania v radoch

Rozhodnutie organizátora pre lietajúci bufet, obed či večeru však môže mať aj iné príčiny. Často tak urobia v záujme pohodlia hostí. Tí nemusia vyčkávať v rade pred servírovacími pultmi, kým sa k nejakému jedlu „dopracujú“, pretože jedlo k ním „priletí“ samé.

Dobre sa tiež dajú zorganizovať práce v kuchyni. Jedlá personál vynáša postupne, tak ako sú uvedené na jedálnom lístku. To môže byť v prospech napríklad teplých jedál, ktoré zbytočne nechladnú kdesi na kuchynských pultoch. Aj sortiment týchto drobných, takpovediac degustačných porcii, môže byť oveľa zaujímavejší, ako pri bežnom bufete.

Navyše, malé porcie na tanierikoch, v mištičkách, šálkach či pohárikoch či špeciálne tvarovaných porcelánových lyžičkách má šéfkuchár a jeho kolektív možnosť efektne naservírovať, nazdobiť. Je to teda aj ideálna forma ukážky individuálnej alebo kolektívnej kreativity kuchyne či cateringovej spoločnosti. A hostia sú tak obohatení aj o vizuálny zážitok.

Lepšia kontrola

Ešte je tu aj iný aspekt: organizátor má v prípade lietajúceho bufetu náklady oveľa viac pod kontrolou, ako v prípade klasického bufetu. Čašníci jednoducho vynesú z kuchyne len toľko, koľko je nachystané a hostia si nemôžu nakladať taniere kopcom, z čoho potom často polovicu ani nezjedia a skončí to v odpade.

Aj výrobcovia porcelánu a iného servírovacie náradia už plne nabehli na tento cateringový trend. V ponuke sú zaujímavé servisy veľkosťou šikovné akurát do ruky, podobné čínskym či japonským riadom.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.