Naložiť si na tanier tak, že vám jedlo z neho padá, nesvedčí o vašej elegancii

Kedysi bývalo znakom dobrého vychovania nechať na tanieri kúsok jedla. Dnes je to však už prežitok. Plytvať netreba, zvlášť ak ide naozaj o jedlo z kvalitných surovín, ktoré sa navyše kuchárovi vydarilo.

„Podľa toho, čo sa na vašich tanieroch vrátilo do kuchyne, som zistil, že vám chutilo,“ povedal nám nedávno po obede šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Kaštieľ v Čereňanoch Marian Filo. Mal pravdu, jedlo bolo výborné, hodné jeho mena majstra-kuchára a okrem zvyškov prílohy sme nenechali nič. Pre neho to bol signál našej spokojnosti.

Oči by jedli, ale žalúdok máme len jeden

Nedojesť jedlo návštevník reštaurácie samozrejme môže. Nie vždy totiž zvládne všetko, čo dostal na tanieri.

Ak však ide o bufetový spôsob podávania jedál, mal by každý zvážiť svoje schopnosti. Nepatrí sa naložiť si toľko, že z jedlo z taniera padá a nakoniec tam polovicu nechať, ako sme toho svedkami často v dovolenkových hoteloch all inclusive. Niektorí akoby sa báli, že im nezostane a zmiešajú mäso s rybami, prikryjú to pizzou, zalejú omáčkou, na bok dajú niekoľko druhov šalátov a ešte aj nejaké sladké zákusky. Hrôza sa beztvarú kopu pozrieť! Pritom nabrať si možno niekoľkokrát, použiť na všetko vhodné taniere, postupne ochutnať po kúsku z toho i onoho a odchádzať s pocitom dobrého gurmánskeho zážitku a nie s takmer praskajúcim bruchom.

Ak aj vám aj v reštaurácii chutilo, nemusíte to dávať za každú cenu najavo tým, že budete zvyšky vytierať chlebom do poslednej kvapky, či naháňať po tanieri poslednú guľku hrášku. Ani zvyšky omáčky sa nemajú vyjedať nožom či lyžičkou. Elegancia nadovšetko!

Nedotýkajme sa rukami ničoho, čo majú jesť ostatní. Ak je na miske pečivo, chlieb, zákusky či ovocie, treba si očami vybrať len ten kúsok, na ktorý máme chuť a nie ohmatávať pečivo, či je čerstvé, alebo ovocie, či je zrelé. Čoho sme sa raz dotkli, to si musíme zobrať.

Vo dvojici

Zvykli ste si vo dvojici objednať dve rôzne jedlá a potom si ich vymieňať? Je to dobrý spôsob, ako ochutnať viac lahôdok a pritom neplytvať peniazmi. A je to aj zábava, najmä na cestách svetom, keď často podľa názvu jedla ani len netušíme, čo si objednávame.

Otázka však znie: či sa to patrí? Odborníci na etiketu hovoria, že nie je to prehrešok, avšak vo väčšej spoločnosti je vhodné spýtať sa, či to nikomu nekazí chuť. Napokon, dostávať jedlo na spoločnej mise nebývalo v minulosti nič neobvyklé a znova sa to často využíva najmä pri rôznych väčších oslavách.

Toto nejem

Na spoločenských obedoch či večerách, kde objednáva hostiteľ, sa neraz stane, že sa pred vami ocitne jedlo, ktoré nemáte radi, alebo ho nejete z princípu. Príkladom je, keď vegetariánovi prinesú steak, alergikovi na morské potvorky mušle, či abstinentovi ako aperitív sekt. Čo v takomto prípade? Ak sa ostatní zvedavo vypytujú, prečo to nechávate tak, treba otvorene a bez škrupulí vyhlásiť: toto nejem alebo nepijem a čašníka pokojne požiadať, aby priniesol niečo iné. Najlepšie je však nechať jedlo či nápoj bez dotknutia. Rozhodne sa nepatrí zoširoka vysvetľovať, ako vám to či ono kedysi raz nezapasovalo a spôsobilo žalúdočné či iné problémy.

Ešte by som si dal

Stávajú sa však aj iné prípady. Jedlo ste s chuťou skonzumovali a radi by ste si ešte dali „dupľu“. Aj keď to bolo fantastické, je proti etikete dožadovať sa prídavku. Výnimkou je prípad, keď sa jedlo podáva na misách. Vtedy si môžeme doložiť, alebo o to požiadať čašníka. Dá sa to tiež naznačiť uložením príboru, a to tak, že vidličku dáme do kríža cez ostrie noža. Prejedanie a poznámky v duchu: ja asi prasknem, si treba nechať na doma.

Pozor na oči

Nápoje sa nalievajú do troch štvrtín pohára. Pred napitím sa patrí utrieť si ústa obrúskom, aby nezanechávali na okraji pohára či šálky mastné fľaky. Pijeme malými dúškami a nesnažíme sa všetko vycediť z pohára naraz, či nebodaj si ešte nechať zvyšky nápoja – čo ako dobrého – vykvapkávať do otvorených úst.

Pri pití teplých nápojov platí, že si ich treba najskôr osladiť, položiť lyžičku na tanierik a až potom začať piť. Inak vám môže lyžička celkom ľahko vypichnúť oko.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.