Ženou ani kvetinou neudrieš, ani kvetinára neodženieš

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Ponúkanie kvetov v reštauráciách nie je nič nevšedné v Bratislave, ale ani iných slovenských mestách. Pri stole sa zrazu zjaví človek s obrovskou kyticou zvyčajne ruží. Zriedka ide o iný druh kveteny, nanajvýš tak zjari o kytičky snežienok či fialiek. Ale tie už patria skôr k spomienkam starších na časy minulé.

Polnočná nálada

Najčastejšie sa kvetinár (aspoň v Bratislave sú to takmer vždy muži) objaví okolo polnoci, keď už má pár či viacpočetná spoločnosť za sebou večeru, a teda plný žalúdok a ešte aj nejaký ten pohár vína k tomu. Takže srdcia, peňaženky či kreditky sú akési otvorenejšie.

Kvetinári to dobre vedia. Dámy, ktoré bývajú takýmito ružami príležitostne obdarované, zase vedia, že sú to kvety s hlavičkami natuho zviazanými do celofánu, zvyčajne aj za pomoci drôtiku. Zväčša nie sú schopné dožiť sa ani druhého rána. Hlávky im hlboko klesnú , a tak rýchlo skončia v odpadkovom koši. Pravda, nemáme na mysli romantické duše, ktoré sú zvädnuté kvety z im známeho dôvodu schopné opatrovať pomaly až do smrti.

Vráťme sa ale k situácii, keď pred vašim stolom pribrzdí kvetinár, uprene sa zapozerá do očí dámy a začne hrať na jej city. Alebo začne pána presviedčať, že dáma si kytičku či kvet celkom iste zaslúži.

Verte, že dobre ovláda pravidlá slušného spávania a vie, že odmietnuť kvetiny môže len dáma. Žiaľ, ak to z akéhokoľvek dôvodu urobí pán, ide jednoducho o trapas.

Takže páni, odporúčame pár sekúnd počkať a nechať rozhodnutie na dámu. Aj keď dobre viete, že za tie peniaze by ste ju na druhý deň mohli ružami zasypať.

Dámsky jedálny lístok

Na Slovensku to ešte rozšírené veľmi nie je, ale v dobrých reštauráciách svetových veľkomiest sa s tým možno stretnúť celkom bežne: s dámskym jedálnym lístkom.

Ako sa líši od normálneho? Nuž, chýbajú v ňom ceny jedál a nápojov. Zámerne. Účelom je, aby sa dáma nad tým, koľko jej partner minie za obed či večeru, netrápila. Teda, aby sa nehanbila objednať si trebárs aj najdrahšiu lahôdku. A on chce zase dokázať, že čo ako vysoký účet ho nedokáže (pravdepodobne vďaka jeho solventnosti) rozhádzať. Skrátka, dáva tým dáme najavo, že na peniazoch v danej chvíli nezáleží, ide skôr o pohodu a príjemné posedenie pri jedle.

V súčasnosti je už však celkom bežné, že hostiteľkou v reštaurácii je dáma. Ak to čašník hneď neodhadne a donesie jej menu bez cien jedál, mala by si od neho lístok s cenami vypýtať. Alebo sa s ním vopred dohodnúť na tom, že to bude práve ona, kto bude platiť.

Na záver si pripomeňme: Etiketa nie je strojenosť, je to slušnosť.

Vedeli ste že:

  • Prievan v peňaženke často spôsobí, že pán koná proti etikete - arogantne odoženie predavača kvetín
  • Dáma sa má snažiť finančnú situáciu partnera odhadnúť a podľa toho reagovať
  • Jedálny lístok bez cien má dať dáme najavo, že pánovi na výške útraty nezáleží

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.