SME

Ženou ani kvetinou neudrieš, ani kvetinára neodženieš

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Ponúkanie kvetov v reštauráciách nie je nič nevšedné v Bratislave, ale ani iných slovenských mestách. Pri stole sa zrazu zjaví človek s obrovskou kyticou zvyčajne ruží. Zriedka ide o iný druh kveteny, nanajvýš tak zjari o kytičky snežienok či fialiek. Ale tie už patria skôr k spomienkam starších na časy minulé.

Polnočná nálada

Najčastejšie sa kvetinár (aspoň v Bratislave sú to takmer vždy muži) objaví okolo polnoci, keď už má pár či viacpočetná spoločnosť za sebou večeru, a teda plný žalúdok a ešte aj nejaký ten pohár vína k tomu. Takže srdcia, peňaženky či kreditky sú akési otvorenejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Kvetinári to dobre vedia. Dámy, ktoré bývajú takýmito ružami príležitostne obdarované, zase vedia, že sú to kvety s hlavičkami natuho zviazanými do celofánu, zvyčajne aj za pomoci drôtiku. Zväčša nie sú schopné dožiť sa ani druhého rána. Hlávky im hlboko klesnú , a tak rýchlo skončia v odpadkovom koši. Pravda, nemáme na mysli romantické duše, ktoré sú zvädnuté kvety z im známeho dôvodu schopné opatrovať pomaly až do smrti.

Vráťme sa ale k situácii, keď pred vašim stolom pribrzdí kvetinár, uprene sa zapozerá do očí dámy a začne hrať na jej city. Alebo začne pána presviedčať, že dáma si kytičku či kvet celkom iste zaslúži.

Verte, že dobre ovláda pravidlá slušného spávania a vie, že odmietnuť kvetiny môže len dáma. Žiaľ, ak to z akéhokoľvek dôvodu urobí pán, ide jednoducho o trapas.

SkryťVypnúť reklamu

Takže páni, odporúčame pár sekúnd počkať a nechať rozhodnutie na dámu. Aj keď dobre viete, že za tie peniaze by ste ju na druhý deň mohli ružami zasypať.

Dámsky jedálny lístok

Na Slovensku to ešte rozšírené veľmi nie je, ale v dobrých reštauráciách svetových veľkomiest sa s tým možno stretnúť celkom bežne: s dámskym jedálnym lístkom.

Ako sa líši od normálneho? Nuž, chýbajú v ňom ceny jedál a nápojov. Zámerne. Účelom je, aby sa dáma nad tým, koľko jej partner minie za obed či večeru, netrápila. Teda, aby sa nehanbila objednať si trebárs aj najdrahšiu lahôdku. A on chce zase dokázať, že čo ako vysoký účet ho nedokáže (pravdepodobne vďaka jeho solventnosti) rozhádzať. Skrátka, dáva tým dáme najavo, že na peniazoch v danej chvíli nezáleží, ide skôr o pohodu a príjemné posedenie pri jedle.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti je už však celkom bežné, že hostiteľkou v reštaurácii je dáma. Ak to čašník hneď neodhadne a donesie jej menu bez cien jedál, mala by si od neho lístok s cenami vypýtať. Alebo sa s ním vopred dohodnúť na tom, že to bude práve ona, kto bude platiť.

Na záver si pripomeňme: Etiketa nie je strojenosť, je to slušnosť.

Vedeli ste že:

  • Prievan v peňaženke často spôsobí, že pán koná proti etikete - arogantne odoženie predavača kvetín
  • Dáma sa má snažiť finančnú situáciu partnera odhadnúť a podľa toho reagovať
  • Jedálny lístok bez cien má dať dáme najavo, že pánovi na výške útraty nezáleží

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu