Ženou ani kvetinou neudrieš, ani kvetinára neodženieš

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Ponúkanie kvetov v reštauráciách nie je nič nevšedné v Bratislave, ale ani iných slovenských mestách. Pri stole sa zrazu zjaví človek s obrovskou kyticou zvyčajne ruží. Zriedka ide o iný druh kveteny, nanajvýš tak zjari o kytičky snežienok či fialiek. Ale tie už patria skôr k spomienkam starších na časy minulé.

Polnočná nálada

Najčastejšie sa kvetinár (aspoň v Bratislave sú to takmer vždy muži) objaví okolo polnoci, keď už má pár či viacpočetná spoločnosť za sebou večeru, a teda plný žalúdok a ešte aj nejaký ten pohár vína k tomu. Takže srdcia, peňaženky či kreditky sú akési otvorenejšie.

Kvetinári to dobre vedia. Dámy, ktoré bývajú takýmito ružami príležitostne obdarované, zase vedia, že sú to kvety s hlavičkami natuho zviazanými do celofánu, zvyčajne aj za pomoci drôtiku. Zväčša nie sú schopné dožiť sa ani druhého rána. Hlávky im hlboko klesnú , a tak rýchlo skončia v odpadkovom koši. Pravda, nemáme na mysli romantické duše, ktoré sú zvädnuté kvety z im známeho dôvodu schopné opatrovať pomaly až do smrti.

Vráťme sa ale k situácii, keď pred vašim stolom pribrzdí kvetinár, uprene sa zapozerá do očí dámy a začne hrať na jej city. Alebo začne pána presviedčať, že dáma si kytičku či kvet celkom iste zaslúži.

Verte, že dobre ovláda pravidlá slušného spávania a vie, že odmietnuť kvetiny môže len dáma. Žiaľ, ak to z akéhokoľvek dôvodu urobí pán, ide jednoducho o trapas.

Takže páni, odporúčame pár sekúnd počkať a nechať rozhodnutie na dámu. Aj keď dobre viete, že za tie peniaze by ste ju na druhý deň mohli ružami zasypať.

Dámsky jedálny lístok

Na Slovensku to ešte rozšírené veľmi nie je, ale v dobrých reštauráciách svetových veľkomiest sa s tým možno stretnúť celkom bežne: s dámskym jedálnym lístkom.

Ako sa líši od normálneho? Nuž, chýbajú v ňom ceny jedál a nápojov. Zámerne. Účelom je, aby sa dáma nad tým, koľko jej partner minie za obed či večeru, netrápila. Teda, aby sa nehanbila objednať si trebárs aj najdrahšiu lahôdku. A on chce zase dokázať, že čo ako vysoký účet ho nedokáže (pravdepodobne vďaka jeho solventnosti) rozhádzať. Skrátka, dáva tým dáme najavo, že na peniazoch v danej chvíli nezáleží, ide skôr o pohodu a príjemné posedenie pri jedle.

V súčasnosti je už však celkom bežné, že hostiteľkou v reštaurácii je dáma. Ak to čašník hneď neodhadne a donesie jej menu bez cien jedál, mala by si od neho lístok s cenami vypýtať. Alebo sa s ním vopred dohodnúť na tom, že to bude práve ona, kto bude platiť.

Na záver si pripomeňme: Etiketa nie je strojenosť, je to slušnosť.

Vedeli ste že:

  • Prievan v peňaženke často spôsobí, že pán koná proti etikete - arogantne odoženie predavača kvetín
  • Dáma sa má snažiť finančnú situáciu partnera odhadnúť a podľa toho reagovať
  • Jedálny lístok bez cien má dať dáme najavo, že pánovi na výške útraty nezáleží

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.