SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ženou ani kvetinou neudrieš, ani kvetinára neodženieš

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Kúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.

Ponúkanie kvetov v reštauráciách nie je nič nevšedné v Bratislave, ale ani iných slovenských mestách. Pri stole sa zrazu zjaví človek s obrovskou kyticou zvyčajne ruží. Zriedka ide o iný druh kveteny, nanajvýš tak zjari o kytičky snežienok či fialiek. Ale tie už patria skôr k spomienkam starších na časy minulé.

Polnočná nálada

Najčastejšie sa kvetinár (aspoň v Bratislave sú to takmer vždy muži) objaví okolo polnoci, keď už má pár či viacpočetná spoločnosť za sebou večeru, a teda plný žalúdok a ešte aj nejaký ten pohár vína k tomu. Takže srdcia, peňaženky či kreditky sú akési otvorenejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvetinári to dobre vedia. Dámy, ktoré bývajú takýmito ružami príležitostne obdarované, zase vedia, že sú to kvety s hlavičkami natuho zviazanými do celofánu, zvyčajne aj za pomoci drôtiku. Zväčša nie sú schopné dožiť sa ani druhého rána. Hlávky im hlboko klesnú , a tak rýchlo skončia v odpadkovom koši. Pravda, nemáme na mysli romantické duše, ktoré sú zvädnuté kvety z im známeho dôvodu schopné opatrovať pomaly až do smrti.

Vráťme sa ale k situácii, keď pred vašim stolom pribrzdí kvetinár, uprene sa zapozerá do očí dámy a začne hrať na jej city. Alebo začne pána presviedčať, že dáma si kytičku či kvet celkom iste zaslúži.

Verte, že dobre ovláda pravidlá slušného spávania a vie, že odmietnuť kvetiny môže len dáma. Žiaľ, ak to z akéhokoľvek dôvodu urobí pán, ide jednoducho o trapas.

Skryť Vypnúť reklamu

Takže páni, odporúčame pár sekúnd počkať a nechať rozhodnutie na dámu. Aj keď dobre viete, že za tie peniaze by ste ju na druhý deň mohli ružami zasypať.

Dámsky jedálny lístok

Na Slovensku to ešte rozšírené veľmi nie je, ale v dobrých reštauráciách svetových veľkomiest sa s tým možno stretnúť celkom bežne: s dámskym jedálnym lístkom.

Ako sa líši od normálneho? Nuž, chýbajú v ňom ceny jedál a nápojov. Zámerne. Účelom je, aby sa dáma nad tým, koľko jej partner minie za obed či večeru, netrápila. Teda, aby sa nehanbila objednať si trebárs aj najdrahšiu lahôdku. A on chce zase dokázať, že čo ako vysoký účet ho nedokáže (pravdepodobne vďaka jeho solventnosti) rozhádzať. Skrátka, dáva tým dáme najavo, že na peniazoch v danej chvíli nezáleží, ide skôr o pohodu a príjemné posedenie pri jedle.

Skryť Vypnúť reklamu

V súčasnosti je už však celkom bežné, že hostiteľkou v reštaurácii je dáma. Ak to čašník hneď neodhadne a donesie jej menu bez cien jedál, mala by si od neho lístok s cenami vypýtať. Alebo sa s ním vopred dohodnúť na tom, že to bude práve ona, kto bude platiť.

Na záver si pripomeňme: Etiketa nie je strojenosť, je to slušnosť.

Vedeli ste že:

  • Prievan v peňaženke často spôsobí, že pán koná proti etikete - arogantne odoženie predavača kvetín
  • Dáma sa má snažiť finančnú situáciu partnera odhadnúť a podľa toho reagovať
  • Jedálny lístok bez cien má dať dáme najavo, že pánovi na výške útraty nezáleží
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Etalóny zodpovednosti

Najnezodpovednejší živel, aký sa v slovenskej politike za 10 rokov zjavil miluje slovo zodpovednosť.

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík