SME

Čo spadne pod stôl, nás už nezaujíma

Pri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.



Odborníčka na etiketu, diplomatka Magda Vášáryová, to hovorí jasne: to čo spadlo zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým upratovanie nie je úlohou hosťa a potom: priestor okolo nás nie zvyčajne príliš veľký a zohýbanie sa pod stôl vtedy predstavuje dosť náročný manéver.

Ešte nepríjemnejšia situácia by nastala, keď by vedľa nás sedela dáma v krátkej sukni. Takže pohyb smerom k jej by si tento lonu by si mohla zle vysvetľovať. Rovnako ale aj vedľa sediaci pán. Keby sme aj spadnutú vec nenápadne zdvihli, čakalo by nás ešte riešenie, čo s ňou. Dať špinavú vidličku či obrúsok na stôl, alebo držať ich v ruke, kým sa objaví čašník?

SkryťVypnúť reklamu

Aj v tomto prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať. Takže najlepšie je spadnutú vec nechať ležať tam, kde je a nenápadne požiadať obsluhujúceho, aby priniesol novú. Ak si to, pravda, už nevšimol sám a nie je na ceste s ňou k nám.
A ešte si pripomeňme: Dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť.

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 265
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 757
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 601
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 296
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 822
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 712
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 170
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 953
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu