Čo spadne pod stôl, nás už nezaujíma

Pri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.



Odborníčka na etiketu, diplomatka Magda Vášáryová, to hovorí jasne: to čo spadlo zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým upratovanie nie je úlohou hosťa a potom: priestor okolo nás nie zvyčajne príliš veľký a zohýbanie sa pod stôl vtedy predstavuje dosť náročný manéver.

Ešte nepríjemnejšia situácia by nastala, keď by vedľa nás sedela dáma v krátkej sukni. Takže pohyb smerom k jej by si tento lonu by si mohla zle vysvetľovať. Rovnako ale aj vedľa sediaci pán. Keby sme aj spadnutú vec nenápadne zdvihli, čakalo by nás ešte riešenie, čo s ňou. Dať špinavú vidličku či obrúsok na stôl, alebo držať ich v ruke, kým sa objaví čašník?

Aj v tomto prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať. Takže najlepšie je spadnutú vec nechať ležať tam, kde je a nenápadne požiadať obsluhujúceho, aby priniesol novú. Ak si to, pravda, už nevšimol sám a nie je na ceste s ňou k nám.
A ešte si pripomeňme: Dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.