Čo spadne pod stôl, nás už nezaujíma

Pri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.



Odborníčka na etiketu, diplomatka Magda Vášáryová, to hovorí jasne: to čo spadlo zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým upratovanie nie je úlohou hosťa a potom: priestor okolo nás nie zvyčajne príliš veľký a zohýbanie sa pod stôl vtedy predstavuje dosť náročný manéver.

Ešte nepríjemnejšia situácia by nastala, keď by vedľa nás sedela dáma v krátkej sukni. Takže pohyb smerom k jej by si tento lonu by si mohla zle vysvetľovať. Rovnako ale aj vedľa sediaci pán. Keby sme aj spadnutú vec nenápadne zdvihli, čakalo by nás ešte riešenie, čo s ňou. Dať špinavú vidličku či obrúsok na stôl, alebo držať ich v ruke, kým sa objaví čašník?

Aj v tomto prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať. Takže najlepšie je spadnutú vec nechať ležať tam, kde je a nenápadne požiadať obsluhujúceho, aby priniesol novú. Ak si to, pravda, už nevšimol sám a nie je na ceste s ňou k nám.
A ešte si pripomeňme: Dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.