SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Čo spadne pod stôl, nás už nezaujíma

Pri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.



Odborníčka na etiketu, diplomatka Magda Vášáryová, to hovorí jasne: to čo spadlo zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým upratovanie nie je úlohou hosťa a potom: priestor okolo nás nie zvyčajne príliš veľký a zohýbanie sa pod stôl vtedy predstavuje dosť náročný manéver.

Ešte nepríjemnejšia situácia by nastala, keď by vedľa nás sedela dáma v krátkej sukni. Takže pohyb smerom k jej by si tento lonu by si mohla zle vysvetľovať. Rovnako ale aj vedľa sediaci pán. Keby sme aj spadnutú vec nenápadne zdvihli, čakalo by nás ešte riešenie, čo s ňou. Dať špinavú vidličku či obrúsok na stôl, alebo držať ich v ruke, kým sa objaví čašník?

Skryť Vypnúť reklamu

Aj v tomto prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať. Takže najlepšie je spadnutú vec nechať ležať tam, kde je a nenápadne požiadať obsluhujúceho, aby priniesol novú. Ak si to, pravda, už nevšimol sám a nie je na ceste s ňou k nám.
A ešte si pripomeňme: Dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


11 h

Neprehliadnite tiež

Someliérka Dominika Kupcová

Dominika Kupcová o tom, ako si vybrať dobré víno.


11. aug
Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.


17. okt

Top lokalita nestačila.


24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.


Skryť Zatvoriť reklamu