SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Dodržiavanie etikety pri stole nie je strojenosť, ale slušnosť

Začalo sa obdobie plesov a rôznych zimných spoločenských podujatí, ktorých súčasťou je aj stolovanie. Sediac zoči-voči, alebo pri susedoch, poskytuje mimoriadny výhľad na to, kto sa vie ako správať a či má zažitú etiketu.

(Zdroj: http://stolovanie-prestieranie.webnode.sk)

Odborníci na spoločenské správanie priznávajú, že tak, ako sa mení doba, menia sa aj niektoré dávnejšie pevne stanovené pravidlá. Kedysi sa napríklad patrilo nechať na tanieri po dojedení kúsok jedla. Dnes by to najmä v zážitkových reštauráciách bol pridrahý špás a pre šéfkuchára aj znak, že ponúka niečo nehodné gurmánov.

V každom prípade však platí: dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť. Za slušnosť vás asi nik nebude odsudzovať, ohovárať, či nebodaj kvôli tomu na vás zazerať. Práve naopak, môžete byť inšpiráciou aj pre menej skúsených partnerov, kolegov či členov rodiny. Určite bude potom spoločné stretnutie pri jedle väčším pôžitkom, radosťou, zážitkom.

SkryťVypnúť reklamu

Pravidlá, ktoré si nezaškodí pripomenúť

  • Ak ste vegetarián či vegetariánka, treba to slušne hostiteľovi povedať.
  • Jesť máme pomaly, odrezávať a naberať si na vidličku či lyžičku radšej malé kúsky či sústa. Jedlo z taniera vám predsa nik nezoberie a ak sa aj obsluhujúci niekedy ponáhľa s odnášaním tanierov, treba mu dať slušne najavo, aby počkal.
  • To, čo spadne zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým, upratovanie nie je úlohou hosťa. A napokon, priestor pod stolom nebýva ani v najnoblesnejšej reštaurácii práve hygienickým miestom.
  • Ak spadne vedľa taniera kus mäsa či kvapka omáčky, máme na to obrúsok. Ním môžeme tekutinu nenápadne utrieť, či spadnutý kúsok jedla zdvihnúť a odsunúť ho na vhodné miesto.
  • V každom prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať.
  • Ani prevrátenie pohára s nápojom nie je to najstrašenejšie, čo sa v živote stane. Treba to zobrať s humorom, ale konať rýchlo a s rozumom - obrúskom zastaviť rozlievajúci sa nápoj, prípadne utrieť ním obliatu košeľu či blúzku.
  • Horšie je, ak ide o červené víno či kávu, ktorá stihla stiecť na susedove nohavice či šaty susedky. Túto situáciu už treba riešiť v zákulisí a skúsení čašníci pri tom iste pomôžu. A postihnutej dáme či pánovi treba okrem ospravedlnenia ponúknuť aj zaplatenie čistiarne. Na dôkaz dobrej vôle im podajte svoju vizitku.
  • Hosť nemá v reštaurácii nikdy upratovať. Nijako spoločensky nebude napríklad ocenené úsilie niektorých dám (a občas to robia aj páni), ktoré pozabudnú, že nie sú doma a začnú skladať použité taniere a príbory na kôpky, či dokonca odkladať na susedný stôl.
  • Pri spoločenskej večeri či obede by sme mali sedieť vzpriamene, neopierať sa lakťami o stôl. To sa dá akceptovať v bare či pube, nie však v dobrej reštaurácii.
  • Nikdy nerozprávajte s plnými ústami. Nič nie je také dôležité, aby to nepočkalo než prehltnete.
  • Jesť sa začína vždy s príborom, ktorý je uložený z vonkajšej strany a postupuje sa smerom k tanieru.
  • Ani pri čo ako zaujímavej konverzácii nemávajte okolo seba príborom.
  • Chlieb a pečivo sa má ulamovať a nie odhryzovať či krájať. (Neplatí to ale v prípade raňajok.) Ak nemáte naň špeciálny tanierik, môžete si ho položiť na obrus naľavo.
  • Mľaskaním, srkaním či grganím sa vraj v Číne či Japonsku dáva najavo spokojnosť s kvalitou jedla. V európskych končinách sa to však považuje za neslušnosť.
  • Nôž nepatrí do úst a aj sŕkanie polievky či čaju z lyžičky sa nehodí.
  • Sú reštaurácie, kde sa dajú kostičky, napríklad kuracích krídeliek, objedať aj za pomoci rúk. Vtedy by mal ale čašník priniesť misku s vodou na opláchnutie prstov. Hodí sa to však len pri neformálnych obedoch či večeriach. Pri obchodných či spoločenských sa patrí mäso oddeľovať od kosti pomocou príboru.
  • To isté platí o jedení pizze.
  • Lyžička patrí na tanierik, nemala by zostávať v hrnčeku či pohári.
  • Ak sa chcete s jedlom s niekým podeliť, posuňte mu ho na couvertovom tanieriku a nepodávajte kúsky druhému cez stôl vidličkou.
  • Výber a ochutnávanie vína patrí hostiteľovi. Výnimkou je prípad, keď pri stole sedí človek, ktorý sa v tom vyzná lepšie.
  • Čistenie zubov špáradlami si nechajte na intímnejšiu chvíľku než pri stole. Stačí si napríklad odskočiť na toaletu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu