Dodržiavanie etikety pri stole nie je strojenosť, ale slušnosť

Začalo sa obdobie plesov a rôznych zimných spoločenských podujatí, ktorých súčasťou je aj stolovanie. Sediac zoči-voči, alebo pri susedoch, poskytuje mimoriadny výhľad na to, kto sa vie ako správať a či má zažitú etiketu.

(Zdroj: http://stolovanie-prestieranie.webnode.sk)

Odborníci na spoločenské správanie priznávajú, že tak, ako sa mení doba, menia sa aj niektoré dávnejšie pevne stanovené pravidlá. Kedysi sa napríklad patrilo nechať na tanieri po dojedení kúsok jedla. Dnes by to najmä v zážitkových reštauráciách bol pridrahý špás a pre šéfkuchára aj znak, že ponúka niečo nehodné gurmánov.

V každom prípade však platí: dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť. Za slušnosť vás asi nik nebude odsudzovať, ohovárať, či nebodaj kvôli tomu na vás zazerať. Práve naopak, môžete byť inšpiráciou aj pre menej skúsených partnerov, kolegov či členov rodiny. Určite bude potom spoločné stretnutie pri jedle väčším pôžitkom, radosťou, zážitkom.

Pravidlá, ktoré si nezaškodí pripomenúť

  • Ak ste vegetarián či vegetariánka, treba to slušne hostiteľovi povedať.
  • Jesť máme pomaly, odrezávať a naberať si na vidličku či lyžičku radšej malé kúsky či sústa. Jedlo z taniera vám predsa nik nezoberie a ak sa aj obsluhujúci niekedy ponáhľa s odnášaním tanierov, treba mu dať slušne najavo, aby počkal.
  • To, čo spadne zo stola, akoby už neexistovalo. Má to logiku. Predovšetkým, upratovanie nie je úlohou hosťa. A napokon, priestor pod stolom nebýva ani v najnoblesnejšej reštaurácii práve hygienickým miestom.
  • Ak spadne vedľa taniera kus mäsa či kvapka omáčky, máme na to obrúsok. Ním môžeme tekutinu nenápadne utrieť, či spadnutý kúsok jedla zdvihnúť a odsunúť ho na vhodné miesto.
  • V každom prípade platí zásada, že ak sa nám už niečo nepríjemné udialo, netreba na to príliš upozorňovať.
  • Ani prevrátenie pohára s nápojom nie je to najstrašenejšie, čo sa v živote stane. Treba to zobrať s humorom, ale konať rýchlo a s rozumom - obrúskom zastaviť rozlievajúci sa nápoj, prípadne utrieť ním obliatu košeľu či blúzku.
  • Horšie je, ak ide o červené víno či kávu, ktorá stihla stiecť na susedove nohavice či šaty susedky. Túto situáciu už treba riešiť v zákulisí a skúsení čašníci pri tom iste pomôžu. A postihnutej dáme či pánovi treba okrem ospravedlnenia ponúknuť aj zaplatenie čistiarne. Na dôkaz dobrej vôle im podajte svoju vizitku.
  • Hosť nemá v reštaurácii nikdy upratovať. Nijako spoločensky nebude napríklad ocenené úsilie niektorých dám (a občas to robia aj páni), ktoré pozabudnú, že nie sú doma a začnú skladať použité taniere a príbory na kôpky, či dokonca odkladať na susedný stôl.
  • Pri spoločenskej večeri či obede by sme mali sedieť vzpriamene, neopierať sa lakťami o stôl. To sa dá akceptovať v bare či pube, nie však v dobrej reštaurácii.
  • Nikdy nerozprávajte s plnými ústami. Nič nie je také dôležité, aby to nepočkalo než prehltnete.
  • Jesť sa začína vždy s príborom, ktorý je uložený z vonkajšej strany a postupuje sa smerom k tanieru.
  • Ani pri čo ako zaujímavej konverzácii nemávajte okolo seba príborom.
  • Chlieb a pečivo sa má ulamovať a nie odhryzovať či krájať. (Neplatí to ale v prípade raňajok.) Ak nemáte naň špeciálny tanierik, môžete si ho položiť na obrus naľavo.
  • Mľaskaním, srkaním či grganím sa vraj v Číne či Japonsku dáva najavo spokojnosť s kvalitou jedla. V európskych končinách sa to však považuje za neslušnosť.
  • Nôž nepatrí do úst a aj sŕkanie polievky či čaju z lyžičky sa nehodí.
  • Sú reštaurácie, kde sa dajú kostičky, napríklad kuracích krídeliek, objedať aj za pomoci rúk. Vtedy by mal ale čašník priniesť misku s vodou na opláchnutie prstov. Hodí sa to však len pri neformálnych obedoch či večeriach. Pri obchodných či spoločenských sa patrí mäso oddeľovať od kosti pomocou príboru.
  • To isté platí o jedení pizze.
  • Lyžička patrí na tanierik, nemala by zostávať v hrnčeku či pohári.
  • Ak sa chcete s jedlom s niekým podeliť, posuňte mu ho na couvertovom tanieriku a nepodávajte kúsky druhému cez stôl vidličkou.
  • Výber a ochutnávanie vína patrí hostiteľovi. Výnimkou je prípad, keď pri stole sedí človek, ktorý sa v tom vyzná lepšie.
  • Čistenie zubov špáradlami si nechajte na intímnejšiu chvíľku než pri stole. Stačí si napríklad odskočiť na toaletu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.