SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Pri biznis obede ide o obchod a nie o zábavu

Na úvod treba pripomenúť: pracovný obed neslúži na potešenie hostiteľov ani zábavu hostí. Ide tam o obchod. Nemal by sa teda zvrhnúť do familiárnej podoby, čo ako by sa chcela druhá strana o to pokúšať.

Na biznis obede sa zvyčajne stretávajú konzervatívne naladení spolustolovníci. Popredná nemecká odborníčka na etiketu Ute Wittová pripomína, že treba mať neustále na pamäti, že ide o obchod a nie o zábavu. A preto aj správanie sa hostí jednej či druhej strany by malo prezentovať ich odbornosť a dôveryhodnosť. Nie je tiež ojedinelé, keď sa šéfovia rozhodnú „oťuknúť“ si nového spolupracovníka či partnera práve v reštaurácii pri jedle. Tam sa zvyčajne veľmi dobre ukáže, na čo má.

Najlepšie je a la carte

Pri biznis obedoch či večerách platí niekoľko pravidiel. Nie je napríklad dobré, najmä spočiatku, pristúpiť na familiárny spôsob rozhovoru. A ak ste vy tým, kto organizujete obchodné stretnutie pri jedle, mali by ste sa vždy riadiť „pravidlami hry.

Predovšetkým si dajte prácu s výberom reštaurácie. Malo by to byť miesto, ktoré už poznáte a viete, že sa tam dá spoľahnúť na kvalitu jedla i obsluhy. Mala by to byť tiež reštaurácia, ktoré je v dosahu, alebo sa pri nej alebo v jej blízkosti dobre parkuje.

Čo sa týka výberu slov, prednosť by mali dostať fakty. Krátka prestávka na nezáväzný rozhovor ale tiež dobre padne, najmä pri náročnejších témach.

Ak ste hostiteľom, dobré je naznačiť, aký bude rozsah obeda či večera. V našich končinách je to zvyčajne predjedlo, hlavné jedlo a dezert, v iných krajinách však môžu byť pravidlá odlišné. Najlepšie je dať každému možnosť vybrať si jedlo a la carte. Vtedyodpadnú problémy s tým, či je niekto vegetarián alebo drží diétu. Tak isto sa vyhnete problému, či neponúknete niekomu niečo, čo je proti jeho náboženským či iným zvyklostiam (napr. ľudia moslimského vyznania a bravčové, či morské potvorky pre toho, kto ich nikdy nejedol a pod.)

Kto má platiť

Pri biznis obede je zvyčajne jasné, že ten, kto pozýva, aj platí. V dnešných časoch to už môže byť aj žena. Kedysi to bolo nemysliteľné. Lenže tak ako sa ženy presadzujú vo vedúcich funkciách, zmenilo sa aj toto pravidlo.

Pri platení je dôležitá diskrétnosť. Ak ste hosť, nechajte za seba zaplatiť, bez toho, aby ste to komentovali, A ak ste hostiteľ, vyrovnajte účet s čašníkom čo najdiskrétnejšie. Netreba práve dávať najavo, čo vás to stálo a to dokonca ani vtedy, keď už je jasné, že nijaký obchod s partnerom pri stole neuzatvoríte.

A ako úspešný pracovný obed či večeru uzavrieť? Nehodí sa ukazovať netrpezlivosť, že najradšej by ste už utekali za kolegami alebo im potichu odniekiaľ telefonovali, že všetko dopadlo tak, ako ste chceli. Ponáhľať sa treba pomaly. Dobré je na záver ešte objednať kávičku. Pre partnera je to zároveň signál, že obed sa blíži k záveru.

Zdvorilý mail sa hodí

Dobrý dojem z pracovného stretnutia môžete ešte zlepšiť tým, že na druhý deň pošlete všetkých zúčastneným pozdrav mailom a poďakujete sa im za účasť. A hosť zase takto môže poďakovať za pozvanie.

Ako predísť trapasom?

  • Dodržiavať hierarchiu. Pri vstupe do reštaurácie platí, že vyššie postavený človek ide prvý, treba mu otvoriť dvere, podať kabát. V prípade párov však zvykne prvý vstupovať do reštaurácie muž. Ako hostiteľka by ste však mali otvárať dvere svojmu zákazníkovi. Muži si môžu vybrať: uprednostniť zdvorilosť alebo hierarchiu.
  • Predstavovanie sa. Kolegovia sú predstavovaní šéfovi, muž žene.
  • Presnosť. Aj na pracovný obed či večeru sa patrí prísť načas. Stať sa ale môže hocičo. Stačí však včas zavolať. Aj to je prejav úcty k partnerovi.
  • Postaviť sa. Ak sa už sedí pri stole a niekto nový prichádza, patrí sa vstať. A je jedno, či ide ste muž alebo žena. Patrí sa tiež zapnúť si gombík saka či kabátika.
  • Podávanie rúk. Dáma podáva ruku pánovi. A pozor páni: druhá ruka vo vrecku, to je ozajstný trapas.
  • Privítanie. Keď prichádza skupinka, najskôr treba privítať najdôležitejšie osoby.
  • Vyzliekanie. Vo väčšine európskych krajín sa nepatrí vyzliecť si pri pracovnom obede sako. Aj pri letných horúčavách sa to môže až vtedy, keď to urobí hostiteľ. Ale aj ten by sa mal spýtať prítomných, či im to nebude prekážať. A muži by sa najskôr mali spýtať prítomných žien.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 515
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 466
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 616
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 200
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 872
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 957
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 445
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 024
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu