SME

Už praľudia vedeli, že lúčiť sa treba dôstojne

Objav archeologičiek v izraelskej jaskyni naznačuje, že posedenie príbuzných a priateľov pri príležitosti rozlúčky so zosnulým poznali aj naši predkovia.

Historiek o karoch, kde sa počiatočný smútok premenil na všeobecné veselie spojené s rôznymi inými udalosťami, ktoré patria niekam inam, než na dôstojnú rozlúčku s nebohým, koluje po Slovensku nespočetne. Na príčine býva najčastejšie alkohol, ktorý stúpne pozostalým do hlavy natoľko, že kar sa zmení na bujarú zábavu so spevom, tancom na stole, v lepšom prípade miestnym erotickým dusnom, v horšom bitkou medzi dedičmi, ktorí si vybavujú svoje nároky či krivdy. Nebožtík by sa možno takejto radostnej rozlúčke s jeho pamiatkou potešil, ale spoločensky to rozhodne nie je vhodné.

SkryťVypnúť reklamu

Vedeli to už aj naši predkovia. Preto na našom území vznikali dokonca spolky proti karom! To malo za následok zúženie posedenia do kruhu najbližšej rodiny a len pre zainteresovaných ľudí. Aj dnes je však kar dôstojnou udalosťou a spomienkou na mŕtveho, nie príležitosťou na vybavovanie starých rodinných účtov či klebetenia o mŕtvom a pozostalých. Na kare o mŕtvych len dobre! Nezabudnime na to.

Už v dobe kamennej

Pred niekoľkými rokmi urobili dve archeologičky, Natalie Munroová z University of Connecticut a Leonore Grosmanová z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, zvláštny objav. Jaskyňa s dvoma dutinami v severnom Izraeli skrývala hromadne uložené kosti zvierat, ktoré dokladajú najstaršiu doposiaľ známu pohrebnú hostinu – kar ľudí žijúcich v strednej dobe kamennej, mezolite. Korytnačie panciere obklopovali pozostatky staršej ženy, pravdepodobne šamanky.

SkryťVypnúť reklamu

Archeologičky si myslia, že z mäsa nájdených korytnačiek sa mohlo dobre najesť približne 35 ľudí, no na obrade sa mohol zúčastniť oveľa vyšší počet smútiacich. Dátum hostiny odhadujú na obdobie zhruba pred 12-tisíc rokmi – teda skôr, než vzniklo poľnohospodárstvo.

Aj pre dušu

Akú históriu má vlastne kar a čo sa na ňom má konzumovať? Pomenovanie pochádza pravdepodobne z latinčiny, zo slova caritas = tma, vysoká cena, úcta, pocta, láska. U Srbov je to nárečovo začest, čiže hostina na počesť zosnulého.
V nedávnej minulosti, ak bol dom nebohého značne vzdialený od cintorína, sa pohostenie konalo v krčme, kde ženy a muži sedeli oddelene, aby najmä po konzumácii alkoholu neprišli na hriešne myšlienky. Pri hostine sa rátalo s pasívnou prítomnosťou zosnulého, preto na osobitný tanier odkladali z každého jedla, ktorý potom nechali na stole pre jeho dušu spolu aj s pohárom vody alebo alkoholu. Hostinu začínal farár alebo rechtor príhovorom, modlitbou, po ktorej nasledoval prípitok bez štrngnutia.

SkryťVypnúť reklamu

Spoločenská udalosť

Dnes je kar spoločenskou udalosťou rovnakého významu, hoci iného zamerania, ako napríklad svadba či krstiny. Často je to jediná príležitosť na stretnutie rozvetvenej rodiny, ktorej mnohí príslušníci žijú v zahraničí.

Skromnejšie posedenie asi pre desať ľudí môžeme usporiadať aj doma, ak na to máme možnosti. Väčšiu spoločnosť vopred osobne či telefonicky, alebo ihneď po pohrebe osobne pozývame do objednanej reštaurácie. Ideálne je, ak môžeme niekomu spoľahlivému z rodiny, najlepšie mužovi, zveriť uvádzanie a usádzanie hostí, ich vzájomné predstavovanie a riešenie prípadnej nevoľnosti jednotlivcov, ktorá býva veľmi často sprievodným javom veľkého citového vypätia.

Slimáky nie!

Kar je pohostením ako iná spoločenská udalosť. Reštaurácie preň ponúkajú kompletné, väčšinou tradičné slovenské menu (aperitív, hovädziu alebo slepačiu polievku, hlavné jedlo – mäso s prílohou, dezert, kávu a minerálku). Po dohode s vedením reštaurácie si pozostalí môžu priniesť aj vlastné zákusky.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodne sa však neodporúča zaradiť do jedálneho lístka napríklad slimáky, či viacnohé alebo beznohé, ale o to pohyblivejšie plody mora a akékoľvek exotické jedlo, s ktorého servírovaním, jedením alebo trávením by mohli byť spojené vážne, až dramatické komplikácie.

Alkohol nie je na kare podmienkou, hoci slovenské zvyky diktujú iné, ale malo by ho byť toľko, ale nesplanuli vášne tak, ako o tom hovoríme na začiatku. Dôstojnosť nadovšetko.

Autor: Ľuba Kukučková

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 15 999
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 006
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 781
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 3 760
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 172
  6. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 2 806
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 2 744
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 553
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu