SME

Dostali ste pozvanie? Správajte sa tak, aby ste ho dostali aj nabudúce

„Prvotriedny“ hosť vie, kedy má stáť predo dvermi a kedy je čas rozlúčiť sa. Na danú príležitosť si zvolí dokonalé oblečenie, v bufete sa obslúži s patričnou eleganciou a okolitú spoločnosť okúzľuje svojou duchaplnou konverzáciou.

„Prvotriedny“ hosť vie, kedy má stáť predo dvermi a kedy je čas rozlúčiť sa. Na danú príležitosť si zvolí dokonalé oblečenie, v bufete sa obslúži s patričnou eleganciou a okolitú spoločnosť okúzľuje svojou duchaplnou konverzáciou.

Možno už aj vás rozčúlilo neprimerané chovanie niektorých vašich hostí a nabudúce ste ich už radšej nepozvali. Verme, že ich chyby nebudete opakovať, no možností, ako sa dopustiť faux pas, prípadne ako uviesť hostiteľa do rozpakov, je neúrekom. Už len v otázke presnosti môžete byť pekne vedľa. A to ešte nevraviac o vhodnom oblečení a o tom, čo sa chápe pod pojmom slušné správanie. Všetko tiež závisí od situácie a krajiny, kde miestna kultúra a zvyky výrazne vplývajú na spoločenský bontón.

SkryťVypnúť reklamu

Včas prísť a odísť

Byť v správny čas na správnom mieste je niekedy ťažšie, ako si mnohí myslia. Tu je návod, ktorý pomôže rozhodnúť sa, kedy je to.

• Začiatok: 11 hod. S.T alebo Presný príchod vyžadovaný

Tento pokyn zoberte úplne vážne, pretože latinský pojem „sine tempora“ znamená bez času, teda na minútu presne. Toto tradičné označenie nájdete väčšinou na pozvánkach na väčšie akcie, pri ktorých nie je každý vítaný pri dverách, ale hostia sa môžu a tiež majú usadiť (napríklad smútočný obrad). O 11-tej majú teda všetci pozvaní sedieť na miestach. Preto radšej príďte skôr, akoby ste mali čo i len jednu minútu meškať.

• Začiatok: 11. hod C.T.

Môžete predpokladať, že akcia v skutočnosti začne asi o 11.15 hod, alebo ôcum tempore“, čo znamená s časom a vyjadruje „akademickú štvrťhodinku“, ktorá skutočne ešte niekedy platí. V tomto prípade sa smiete, dokonca by ste sa mali 15 minút omeškať.

SkryťVypnúť reklamu

• Pozvánka na brunch, alebo lunch – Začiatok: 11.30 hod.

Na takéto akcie sa zväčša očakáva „prehliadnuteľné“ množstvo hostí, takže sa radšej riaďte časovým údajom. Inak už budú všetci jesť, zatiaľ čo vy si budete iba sadať k stolu. Maximálna prípustná doba omeškania je 30 minút. Do 15. hodiny by ste však mali odísť, 18.hodona je maximum, ktoré však hostiteľa už vyčerpáva.

• Od 12.00 – 14.00 hod.

Nerobte si ilúzie, o 14.00 bude už po všetkom.

• Čaj o piatej

Kontinentálna verzia anglického „Five o`clock tea“ si opäť získava obľubu. Je to pozvánka na stretnutie popoludní. Očakáva sa presný príchod o 17. hodine a meškanie päť až desať minút je nezdvorilé. Asi tak o 18. hod. sa ešte môže podávať drink, takže počítajte s tým, že posledný hosť sa rozlúči okolo 18.30 hod.

SkryťVypnúť reklamu

K čaju sa podáva malé občerstvenie. Niekedy je tiež pripravený bufet so zákuskami a pečivom, kde sa hostia obsluhujú sami.

• 19.00 hod., alebo 19.00 hod. C.T. C.t.

Necháva na zváženie štvrťhodinu, ktorá sa samozrejme môže predĺžiť na celú hodinu. Rada pre základnú orientáciu: Čím užší je kruh pozvaných hostí, teda napríklad na súkromnú oslavu narodenín, tým menší je prípustný časový rozdiel medzi uvádzanou hodinou a skutočným začiatkom. Ak ste pozvaný na hostinu, snažte sa prísť presne. V prípade plesu sa môžete oneskoriť – a dokonca si pritom niekedy ušetríte nudné oficiálne úvodné ceremónie.

• Happy hour

Dnes sa nazýva skôr „After-work-clubbing“ alebo „Chill out“. Kolegovia sa jednoducho po práci zastavia na pár drinkov. Obvykle to býva okolo 17.30 hod., oficiálny koniec by mal byť o 21. hod. V opačnom prípade vás onedlho budú prezývať „lonesome cowboy“, doslova osamelý kovboj, no v našom kontexte skôr flamender.

SkryťVypnúť reklamu

• Družná zábava do neskorého večera

V tomto prípade radšej nepočítajte so skorším ukončením akcie, po jedle bude ešte dlho pokračovať.

• Coctail prolongé

Znie to sľubne, pretože ako už prezrádza samotný názov, ide o časovo dlhší koktejl. Slávnosť začína spravidla o 19. hod. a podľa etikety by mala končiť okolo 23. hod. Predĺženie obvykle tiež znamená, že po koktejli s drinkami a chlebíčkami bude ešte teplý bufet.

O čom hovoriť?

Stále viac sa presadzujúci „small talk“ neznamená prázdne reči, ale často je to začiatok pevného priateľstva, či vydarenej obchodnej dohody. Ešte modernejší výraz znie „light talk“ a označuje uvoľnenie pred vážnejším rozhovorom, alebo malý, nenútený rozhovor na párty. Schopnosť viesť „small talk“ nie je vrodená, musíte si to jednoducho nacvičiť.

SkryťVypnúť reklamu


Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 812
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 694
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 188
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 432
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 180
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 810
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 029
  8. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu 1 619
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


7
SkryťZatvoriť reklamu