Účet v reštaurácii už nemusí byť iba záležitosťou pánov

Pri platení obeda či večera môžu nastať nepríjemné situácie. Pre Slovákov často v zahraničí, najmä USA. Hoci boli pozvaní, hostiteľ im jedlo nechá pokojne zaplatiť. Iný kraj, iný mrav.

Pozrime sa však, čo hovoria pravidlá etikety v našich podmienkach. Roky platilo, že obed alebo večeru vo dvojici (máme na mysli osoby opačného pohlavia) platí muž. Lenže v prípade tzv. manažérskych obedov či večerí býva často hostiteľkou dáma, takže vyrovnanie účtu je jej záležitosťou, čo ako je to niektorým mužom najmä starej školy nepríjemné.

Aj priateľský obed či večeru môže zaplatiť dáma. Mnohé totiž chcú byť na partneroch nezávislé, alebo majú vzájomnú priateľskú dohodu, že pri platení sa budú striedať. Čo si o tom myslí účtujúci, ich nemusí zaujímať.

Ak hostia dostanú jedálny lístok bez cien, dáva im hostiteľ najavo, že mu na cene vybraného jedla nezáleží. A mal by aj potom pri platení diskrétne zájsť do zákulisia reštaurácie. Tam sa potom aj lepšie debatuje o prípadných nezrovnalostiach na účte. A hostia tiež nemusia vedieť, že práve v tomto podniku má kartu na zľavu či použil stravné lístky.

Stalo sa už tiež až drobné výnimky samozrejmosťou, že obsluhujúci položí účet na stôl diskrétne v tvrdých doskách. Hostiteľ tam len vloží bankovku a potom tam aj má možnosť nechať patričnú odmenu pre obsluhu.

Sprepitné je samostatná kapitola najmä teraz, keď už väčšina z nás platí kartou. Ak ide o takýto prípad, mali by sme ho nechať obsluhe ako znak spokojnosti s ich prácou. Ak to totiž pripíšeme sprepitné na účet, dostane to majiteľ a nie ten, kto sa o náš komfort staral. V našich končinách by to malo byť 10 % z konzumácie. Sú ale krajiny, napríklad Japonsko, kde vás na jedálnom lístku priamo upozornia, koľko percent vám za obsluhu pripočítajú k účtu. Neznamená to ale, že nemôžeme nechať viac.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.