SME

Účet v reštaurácii už nemusí byť iba záležitosťou pánov

Pri platení obeda či večera môžu nastať nepríjemné situácie. Pre Slovákov často v zahraničí, najmä USA. Hoci boli pozvaní, hostiteľ im jedlo nechá pokojne zaplatiť. Iný kraj, iný mrav.

Pozrime sa však, čo hovoria pravidlá etikety v našich podmienkach. Roky platilo, že obed alebo večeru vo dvojici (máme na mysli osoby opačného pohlavia) platí muž. Lenže v prípade tzv. manažérskych obedov či večerí býva často hostiteľkou dáma, takže vyrovnanie účtu je jej záležitosťou, čo ako je to niektorým mužom najmä starej školy nepríjemné.

Aj priateľský obed či večeru môže zaplatiť dáma. Mnohé totiž chcú byť na partneroch nezávislé, alebo majú vzájomnú priateľskú dohodu, že pri platení sa budú striedať. Čo si o tom myslí účtujúci, ich nemusí zaujímať.

SkryťVypnúť reklamu

Ak hostia dostanú jedálny lístok bez cien, dáva im hostiteľ najavo, že mu na cene vybraného jedla nezáleží. A mal by aj potom pri platení diskrétne zájsť do zákulisia reštaurácie. Tam sa potom aj lepšie debatuje o prípadných nezrovnalostiach na účte. A hostia tiež nemusia vedieť, že práve v tomto podniku má kartu na zľavu či použil stravné lístky.

Stalo sa už tiež až drobné výnimky samozrejmosťou, že obsluhujúci položí účet na stôl diskrétne v tvrdých doskách. Hostiteľ tam len vloží bankovku a potom tam aj má možnosť nechať patričnú odmenu pre obsluhu.

Sprepitné je samostatná kapitola najmä teraz, keď už väčšina z nás platí kartou. Ak ide o takýto prípad, mali by sme ho nechať obsluhe ako znak spokojnosti s ich prácou. Ak to totiž pripíšeme sprepitné na účet, dostane to majiteľ a nie ten, kto sa o náš komfort staral. V našich končinách by to malo byť 10 % z konzumácie. Sú ale krajiny, napríklad Japonsko, kde vás na jedálnom lístku priamo upozornia, koľko percent vám za obsluhu pripočítajú k účtu. Neznamená to ale, že nemôžeme nechať viac.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu