SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Prsty zababrané pri čistení kreviet? Ale ako dobre sa pri tom debatuje

Hoci Slovensko nie je prímorská krajina, plody mora sa stali bežnou súčasťou jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Okrem rýb sa v nich vari najčastejšie vyskytujú krevety. Pre niektorých hostí však býva orieškom, ako sa zbaviť ich „obalu“.

Prvým problémom pre labužníka môže byť, prečo niekde nazývajú to isté kreveta a inde zase garnát. S podobným problémom sa trápia aj angličtinári: shrimp či prawn? Odborníci vám vysvetlia, že ide o dva rôzne živočíchy, ktoré sa síce podobajú, ale patria do iných skupín. Zatiaľ čo krevetami sa nazývajú zástupcovia najmä radu Caridea, garnáty, ktoré majú zvyčajne malé klepietka, patria do podradu Dendrobranchiata.

V gastronómii sa však krevety a garnáty rozlišujú podľa iných kritérií. Niekde sú krevetami označované veľké druhy a granátmi malé (často aj naopak). Indezase za krevety vyhlasujú morské druhy a garnáty za sladkovodné. O nič menší zmätok nie je ani v anglickom názvosloví. Kým napríklad v USA sa zvyčajne používa pre toho istého živočícha slovo shrimp, v iných anglicky hovoriacich krajinách, napr. vo Veľkej Británii či Austrálii, je to prawn.

SkryťVypnúť reklamu

Nuž, návštevníci reštaurácii vyznajte sa! Najlepšie je si to dať vysvetliť čašníkovi. Otázkou však je to, aké poučenie či vysvetlenie predtým dostal.

Čoraz viac z umelých chovov

Milovníci kreviet zvyknú tvrdiť, že väčšie druhy (napríklad tigrie), ktoré zvyčajne pochádzajú z teplejších oblastí, sú lepšie. Netreba však na nich dbať. Mimoriadne chutné môžu byť aj ich menšie sestričky z chladnejších morí.

Faktom je, že čoraz viac kreviet, ktoré sa dostanú do svetových baliarní, spracovní, kuchýň a potom na taniere gurmánov, sú z umelých chovov. V súčasnosti pochádza z aqua fariem viac ako polovica svetovej spotreby a chovajú tam najmä bielonohé a tigrie krevety. Na porovnanie údaj z roku 2010: produkcia z aqua fariem predstavovala 3,9 mil. ton, kým vo voľnej prírode ulovili rybári 3,1 mil. ton.

SkryťVypnúť reklamu

Najväčší svetoví producenti v umelých podmienkach sú v Ázii – Čína, Thajsko, Indonézia, Vietnam, India, Bangladéš či Filipíny. Z ostatného sveta je to najmä Brazília, Venezuela, Mexiko a Ekvádor. Veľký boj proti aqua farmám však vedie už dlhší čas organizácia Greenpeace, ktorej členovia argumentujú narúšaním prirodzeného života v prírode. Napriek tomu počet a produkcia týchto fariem neklesá, ale z roka na rok rastie.

Čo obsahujú?

Tieto malé potvorky sú plné proteínov, selénu, železa a kalcia, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, zato majú nízky obsah tuku a málo kalórií. Preto sú vhodné pri racionálnej výžive, pre ľudí, ktorí netúžia priberať. Sú však aj jedným najčastejších nebezpečenstiev pre alergikov. Keďže nie sú kóšer, v židovskej kuchyni je ich používanie zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

V mesiacoch s „r“

Vďaka produkcii aqua fariem možno čerstvé krevety konzumovať po celý rok. V lete sa im však mnohí vyhýbajú, lebo teplo je ich nepriateľom. Nie náhodou preto v prímorských krajinách hovoria, že najlepšie je ich jesť v mesiacoch, ktorým v názve (podľa latinského základu) nechýba „písmeno „r“. Znamená to teda od januára do apríla a potom od septembra do decembra.

Miska s vodou

Hoci surové krevety nemajú príliš lákavú farbu, tepelnou úpravou opeknejú a sfarbia sa do ružova. V šalátoch či sendvičoch ich dostávame na stôl už olúpané. Čo však vtedy, ak nám ich kuchár ponúkne v ich prirodzenom obale - pancieriku. Traumu z toho mávajú tak dámy, ako aj páni. Vylúpnuť mäsko s príborom nie je vždy jednoduché. Často sa takto plod mora ocitne mimo taniera, na vlastných či susedových nohaviciach alebo sukni, ba stane sa, že aj vo výstrihu. Veselé priateľské stolovanie sa tak môže zmeniť na komédiu, ba až tragédiu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa teda pustiť do konzumácie kreviet, ak nechceme spôsobiť malér? Netreba sa hanbiť použiť ruky. Najskôr odlomíme hlavičku a potom postupne od nôh odlupujeme pancierik. Napokon potiahneme za chvostík a ostatne nám čisté mäsko. Pravda, v dobrej reštaurácii by pri takejto objednávke na stole nemala chýbať miska s vodou, kde si prsty opláchneme. Krevety môžeme potom jesť príborom. Niekto si však posledný článok a plutvičku necháva a krevety si vkladá rovno do úst. Aj to je podľa pravidiel slušného správania povolené.

Český odborník na etiketu Ladislav Špaček pripomína, že čistenie kreviet nie je práca, ktorú chce kuchyňa preniesť na hosťa. „V lúpaní je istý spoločenský prvok – dobre sa pri tom debatuje. Stolovanie je tak dlhšie a zaujímavejšie. Podobné je to s fondue, slimákmi či slávkami. Účelom spoločenského stolovania totiž nie je iba dopraviť jedlo z taniera do žalúdku.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako zbohatnúť na krevetách

O krevetách sa veľa hovorí aj v kultovom americkom filme Forrest Gump s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Hrdina si po návrate z Vietnamu kupuje loď a spolu so svojím veliacim poručíkom sa púšťajú do lovu kreviet. Bubba-Gump čoskoro poznala každá americká gazdinka. Svetový úspech tohto filmu využila americká reštauračná sieť Rusty Pelican, zaoberajúca sa práve podávaním kreviet. Po dohode so spoločnosťou Paramount Pictures spracovala motív Forresta Gumpa. V jej reštauráciách, ktoré sa medzitým z USA rozšírili aj do Mexika, Japonska, Hongkongu, Malajzie, na Filipíny či Bali, nájdete množstvo dekorácii pripomínajúcich tejto film.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 591
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 178
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 646
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 207
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 873
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 959
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 447
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 035
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu