SME

Prsty zababrané pri čistení kreviet? Ale ako dobre sa pri tom debatuje

Hoci Slovensko nie je prímorská krajina, plody mora sa stali bežnou súčasťou jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Okrem rýb sa v nich vari najčastejšie vyskytujú krevety. Pre niektorých hostí však býva orieškom, ako sa zbaviť ich „obalu“.

Prvým problémom pre labužníka môže byť, prečo niekde nazývajú to isté kreveta a inde zase garnát. S podobným problémom sa trápia aj angličtinári: shrimp či prawn? Odborníci vám vysvetlia, že ide o dva rôzne živočíchy, ktoré sa síce podobajú, ale patria do iných skupín. Zatiaľ čo krevetami sa nazývajú zástupcovia najmä radu Caridea, garnáty, ktoré majú zvyčajne malé klepietka, patria do podradu Dendrobranchiata.

V gastronómii sa však krevety a garnáty rozlišujú podľa iných kritérií. Niekde sú krevetami označované veľké druhy a granátmi malé (často aj naopak). Indezase za krevety vyhlasujú morské druhy a garnáty za sladkovodné. O nič menší zmätok nie je ani v anglickom názvosloví. Kým napríklad v USA sa zvyčajne používa pre toho istého živočícha slovo shrimp, v iných anglicky hovoriacich krajinách, napr. vo Veľkej Británii či Austrálii, je to prawn.

SkryťVypnúť reklamu

Nuž, návštevníci reštaurácii vyznajte sa! Najlepšie je si to dať vysvetliť čašníkovi. Otázkou však je to, aké poučenie či vysvetlenie predtým dostal.

Čoraz viac z umelých chovov

Milovníci kreviet zvyknú tvrdiť, že väčšie druhy (napríklad tigrie), ktoré zvyčajne pochádzajú z teplejších oblastí, sú lepšie. Netreba však na nich dbať. Mimoriadne chutné môžu byť aj ich menšie sestričky z chladnejších morí.

Faktom je, že čoraz viac kreviet, ktoré sa dostanú do svetových baliarní, spracovní, kuchýň a potom na taniere gurmánov, sú z umelých chovov. V súčasnosti pochádza z aqua fariem viac ako polovica svetovej spotreby a chovajú tam najmä bielonohé a tigrie krevety. Na porovnanie údaj z roku 2010: produkcia z aqua fariem predstavovala 3,9 mil. ton, kým vo voľnej prírode ulovili rybári 3,1 mil. ton.

SkryťVypnúť reklamu

Najväčší svetoví producenti v umelých podmienkach sú v Ázii – Čína, Thajsko, Indonézia, Vietnam, India, Bangladéš či Filipíny. Z ostatného sveta je to najmä Brazília, Venezuela, Mexiko a Ekvádor. Veľký boj proti aqua farmám však vedie už dlhší čas organizácia Greenpeace, ktorej členovia argumentujú narúšaním prirodzeného života v prírode. Napriek tomu počet a produkcia týchto fariem neklesá, ale z roka na rok rastie.

Čo obsahujú?

Tieto malé potvorky sú plné proteínov, selénu, železa a kalcia, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, zato majú nízky obsah tuku a málo kalórií. Preto sú vhodné pri racionálnej výžive, pre ľudí, ktorí netúžia priberať. Sú však aj jedným najčastejších nebezpečenstiev pre alergikov. Keďže nie sú kóšer, v židovskej kuchyni je ich používanie zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

V mesiacoch s „r“

Vďaka produkcii aqua fariem možno čerstvé krevety konzumovať po celý rok. V lete sa im však mnohí vyhýbajú, lebo teplo je ich nepriateľom. Nie náhodou preto v prímorských krajinách hovoria, že najlepšie je ich jesť v mesiacoch, ktorým v názve (podľa latinského základu) nechýba „písmeno „r“. Znamená to teda od januára do apríla a potom od septembra do decembra.

Miska s vodou

Hoci surové krevety nemajú príliš lákavú farbu, tepelnou úpravou opeknejú a sfarbia sa do ružova. V šalátoch či sendvičoch ich dostávame na stôl už olúpané. Čo však vtedy, ak nám ich kuchár ponúkne v ich prirodzenom obale - pancieriku. Traumu z toho mávajú tak dámy, ako aj páni. Vylúpnuť mäsko s príborom nie je vždy jednoduché. Často sa takto plod mora ocitne mimo taniera, na vlastných či susedových nohaviciach alebo sukni, ba stane sa, že aj vo výstrihu. Veselé priateľské stolovanie sa tak môže zmeniť na komédiu, ba až tragédiu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa teda pustiť do konzumácie kreviet, ak nechceme spôsobiť malér? Netreba sa hanbiť použiť ruky. Najskôr odlomíme hlavičku a potom postupne od nôh odlupujeme pancierik. Napokon potiahneme za chvostík a ostatne nám čisté mäsko. Pravda, v dobrej reštaurácii by pri takejto objednávke na stole nemala chýbať miska s vodou, kde si prsty opláchneme. Krevety môžeme potom jesť príborom. Niekto si však posledný článok a plutvičku necháva a krevety si vkladá rovno do úst. Aj to je podľa pravidiel slušného správania povolené.

Český odborník na etiketu Ladislav Špaček pripomína, že čistenie kreviet nie je práca, ktorú chce kuchyňa preniesť na hosťa. „V lúpaní je istý spoločenský prvok – dobre sa pri tom debatuje. Stolovanie je tak dlhšie a zaujímavejšie. Podobné je to s fondue, slimákmi či slávkami. Účelom spoločenského stolovania totiž nie je iba dopraviť jedlo z taniera do žalúdku.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako zbohatnúť na krevetách

O krevetách sa veľa hovorí aj v kultovom americkom filme Forrest Gump s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Hrdina si po návrate z Vietnamu kupuje loď a spolu so svojím veliacim poručíkom sa púšťajú do lovu kreviet. Bubba-Gump čoskoro poznala každá americká gazdinka. Svetový úspech tohto filmu využila americká reštauračná sieť Rusty Pelican, zaoberajúca sa práve podávaním kreviet. Po dohode so spoločnosťou Paramount Pictures spracovala motív Forresta Gumpa. V jej reštauráciách, ktoré sa medzitým z USA rozšírili aj do Mexika, Japonska, Hongkongu, Malajzie, na Filipíny či Bali, nájdete množstvo dekorácii pripomínajúcich tejto film.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu