SME

Dáme pri vstupe do reštaurácie prednosť radšej nedávajte

Správny muž, ktorý vie, čo sa patrí, dáme pri vstupe do kancelárie, divadla ale i bytu podrží dvere a pustí ju dopredu. Pri vstupe do reštaurácie to ale neplatí.

V istej televíznej relácii položili nedávno súťažnú otázku pre divákov: Kto vchádza do miestnosti prvý? Tak bola naformulovaná aj v písomnej podobe na obrazovke. Moderátorka však na záver iniciatívne dodala: napríklad pri vstupe do reštaurácie.

Ktovie, ako napokon vyhodnotili odpovede divákov. Oboje je totiž správne. Vo všeobecnosti platí, že do miestnosti by mala vchádzať ako prvá žena. Slušne vychovaný muž jej podrží dvere, dovolí jej voľne vojsť, dá jej teda prednosť. Ba to isté urobí aj pri nastupovaní či vystupovaní z auta.

SkryťVypnúť reklamu

Môže letieť stolička

Prečo práve vstup do reštaurácie je výnimkou a platí to naopak: muž teda vstupuje ako prvý? Knihy o etikete na to nedávajú jasné vysvetlenie, ale údajne je to isté bezpečnostné opatrenie. Za dverami niektorých pohostinských podnikov sa môže najmä v neskorších večerných hodinách diať kadečo. Najmä pod vplyvom alkoholu.

A tak, ak vstúpi prvý pán, ušetrí dámu od nemilých prekvapení, napríklad bezprostredného stretnutia s tackajúcim sa hosťom hľadajúcim sociálne zariadenie či východ, ktorý by jej inak možno padol rovno do náručia.

Ale môžu byť aj ošemetnejšie prípady. Čo ak sa spoločnosť v podniku tak rozvášnila, že letí práve vzduchom stolička smerom k dverám? Takže pán, ktorý vstúpi do podniku prvý, má možnosť zhodnotiť aktuálnu situáciu a rozhodnúť sa, či nie je lepšie otočiť sa na podpätku rovno pri dverách a neurobiť si hanbu pred dámou, že kam ju to vôbec chcel pozvať. Hoci on sám za danú situáciu nemôže.

SkryťVypnúť reklamu

Isteže, dôvodom nemusí byť prebiehajúca bitka, to v dobrej reštaurácii – verme – nehrozí. Ale na okamžitý odchod môže primať napríklad aj nafajčené prostredie, hlučná hudba, všade svietiace veľkoplošné obrazovky, ktoré vhodnou kulisou pre intímnu večeru vo dvojici nie sú tou najvhodnejšou kulisou, či až k vchodu sa nesúce kuchynské pachy, napríklad prepáleného oleja, nevšímavá obsluha, nelákavý interiér, ale aj nie práve príjemná hlučná spoločnosť, ktorá sa už natoľko rozjarila, že zabudla, že nie je v danom podniku sama.

V poslednom čase manažérskych obedov môže opäť existovať výnimka. Ak to bola dáma, ktorá navrhla miesto stretnutia a objednala stôl, tak by do podniku mala vchádzať prvá. Ale ani dodržanie už predchádzajúceho postupu, nie je nijakým prehreškom voči bontónu. Veď hneď za dvermi sa dáma-hostiteľka môže okamžite ujať svojej roly.

SkryťVypnúť reklamu

Nehrňte sa k stolu

Vždy je ale lepšie, ak to zváži partner. Keď rozhodne, že daný podnik je ten pravý na posedenie pri pohári kávičke, pohári vína, či dobrom jedle, potom by už zo svojej iniciatívy mal trochu ubrať.

Za dverami prichádza čas na zamestnancov. V USA ale aj iných krajinách vás na to rovno upozorní nápis: Wait to be seated, teda: Počkajte než vás usadíme.

Aj na Slovensku je už bežné, že hostia pri dverách počkajú a dajú sa personálom uviesť k stolu, ktorý si vybrali. Je to určite elegantnejšie, ako sa ešte v kabáte začať predierať pomedzi stoličky a hľadať miesto.

Čašník by mal hostí nielen uviesť k stolu, ale aj odobrať im kabáty či plášte. Vychovaný pán ale nečaká a dáme z kabáta pomôže, prípadne ho spolu so svojim odnesie do šatne. Na záver večera je naopak. Pán sa najskôr oblečie a potom pomôže do kabáta dáme.

SkryťVypnúť reklamu

Etiketa má prísne pravidlá aj pri usádzaní sa k stolu. Pán by mal dáme stoličku odtiahnuť a pomôcť jej, aby zaujala pohodlnú polohu. Teda nie takú, že bude ďaleko od stola, alebo ju rovno naň spolu so stoličkou prilepí. Rolu pána pri usádzaní však môže prebrať aj obsluhujúci.

Sú ale chvíľky, kedy sa človeku žiada od stola počas obeda či večere odísť. Dôvod netreba nikomu vysvetľovať. Stačí povedať jednoduché: Prepáčte a na chvíľu sa vzdialiť sa.

Pozor: pri odchode z reštaurácie odchádza žena prvá. A pán jej prirodzene podrží dvere.

A ešte si pripomeňme: Dodržiavanie etikety nie je strojenosť. Je to slušnosť.

Komerčné články

  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre. Chcú pravdu
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  2. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  3. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  4. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  8. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 848
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 695
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 105
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 040
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 485
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 266
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 965
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 873
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

NDS vyhlásila tender na štúdiu za 727-tisíc eur.


45
Peter Tkačenko.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prichádza so žánrom fiškálneho hororu.


51
Pohoda otvorila svoj 29. ročník a už na prvý pohľad si získala svojich návštevníkov.

Najsilnejšou podporou je to, že sa tu stretávame, povedal Kaščák.


4
Krátko po podpálení jeho vinotéky skončil Adam M. na poste riaditeľa gelnickej nemocnice.

Po nátlaku nasledovali zmeny v orgánoch.


6

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu