SME

Chystáte sa na výlet do Košíc? Poradíme vám, kam ísť za dobrým pivom a jedlom

V metropole východu je z čoho vyberať.

Či už obľubujete tradičnú slovenskú kuchyňu alebo si radi doprajete skôr niečo originálne a zdravé, keď budete v Košiciach, nebudete mať problém vybrať si. Ak si k jedlu radi doprajete aj pohár vychladeného piva, určite sa inšpirujte našimi tipmi.

Bistro Tabačka: Nezvyčajné jedlo a tradičné pivo ochutnáte v bývalej továrni

Ľudia väčšinou poznajú Tabačku ako miesto, kde sú po večeroch organizované koncerty. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že podnik je príjemný aj v nedeľné popoludnie.

Obed som začala pollitrom tankového Pilsner Urquell, na ktoré som dostala chuť hneď pri vstupe, keď som v diaľke zbadala medený tank. Plná a výrazná chuť plzenského tankového piva pokrytého krémovou penou (siahajúcou akurát po rysku) chutí rovnako dobre na večerných koncertoch ako s obedom.

Prečítajte si tiež: Bistro Tabačka v Košiciach: Nezvyčajné jedlo a tradičné pivo ochutnáte v bývalej továrni Čítajte 

Zo zaujímavého menu som si vybrala listový šalát s jahodami, orechmi, grilovanými syrmi a dresingom z jablkového balsamica. Hoci kombinácia jahôd, syra a balsamica vyzerá na prvý pohľad zvláštne, no v skutočnosti všetky chute spolu úžasne ladia a jahody rozhodne patria nielen do koláčov, ale aj do slaných šalátov.

Ak máte chuť navštíviť netypické miesto s nezvyčajným jedlom, no tradičným českým pivom z tanku, vyskúšajte Tabačku. Či už sa ju rozhodnete navštíviť ráno, alebo neskoro večer, prídete si na svoje.

Villa Regia: Podnik ako stvorený pre rodinný obed

Penzión a reštaurácia Villa Regia na Dominikánskom námestí v Košiciach je síce podnikom v tradičnom romantickom vidieckom štýle, no zároveň je aj moderným vďaka službám a jedlám, ktoré ponúka.

Za veľké pivo tu zaplatíte 2,40 eura, no dobre vychadený Pilsner Urquell so správnou dávkou vlhkej bielej peny a vyváženou jedinečnou chuťou ladí aj s veľkou časťou ponúkaných jedál.

Podnik si zakladá na modernej a zdravej kuchyni založenej na kvalitných potravinách od overených predajcov a čistej chuti pokrmov bez pridávania umelých dochucovadiel. Paradajková polievka s mozzarelou a bazalkou naozaj chutila ako všetky suroviny, z ktorých bola pripravená. Olivový olej a aj jej štedrá porcia z nej robia naozaj výdatný prvý chod.

Prečítajte si tiež: Villa Regia v Košiciach: Podnik ako stvorený pre rodinný obed Čítajte 

V jedálnom lístku výborne znel pečený filet zp zubáča na masle podávaný s cviklovo-zeleninovým krupotom, tiež bravčové medajlónky z panenky so šalátom z rukoly a mladého špenátu, ale aj pikantný tokáň zo sviečkovice so zemiakovými plackami. Napokon som sa rozhodla pre kurací steak na grilovanej zelenine s demi glace omáčkou, ktorý nemal chybu.

Výborné jedlo, krásne načapované pivo, milá obsluha a zaujímavý interiér z Villy Regia robia podnik patriaci k špičke súčasných košických reštaurácií. Určite stojí za návštevu.

Pub u Kohúta: Košičania ho milujú kvôli hudbe a pivu

Na Hrnčiarskej ulici, známej uličke remesiel, sa nachádza obľúbený podnik Košičanov - Pub u Kohúta. Reštaurácia funguje už od roku 1991 a je známa ako miesto, kde v komornej atmosfére koncertujú známi aj menej známi hudobníci.

V pondelok poobede, keď sme reštauráciu navštívili, na terase posedávalo niekoľko skupiniek, ktoré si sem zašli na večeru a “jedno” pivo po práci. Pri príležitosti spomínaného pivka padne voľba väčšinou na Pilsner Urquell, ktorý sa U kohúta čapuje priamo z tanku. Nemusíte sa rozhodovať len medzi malým (za 1,29 eura) alebo veľkým (za 1,89 eura), ale dopriať si dokonca litrák za 3,58 eura. V ponuke sú aj ďalšie varianty tradičného českého čapovania, teda „šnyt“ a „mlíko“.

Prečítajte si tiež: Pub u Kohúta: Košičania ho milujú kvôli hudbe a pivu Čítajte 

Menu je plné tradičných slovenských jedál, akými sú pirohy či halušky, českých špecialít, ako plzenský guláš, ale nájde sa tam aj niečo z maďarskej kuchyne, napríklad halászle zo sumca. Na svoje si prídu hlavne „mäsožrúti“, ktorým budú tiecť slinky nad pečenými rebrami, údeným kolenom, stehnom z prasiatka a pečenou kačicou či husou.

Populárny košický hudobný podnik Pub u Kohúta určite stojí za návštevu, a to hneď z niekoľkých dôvodov – príjemná lokalita, na jar a v lete aj úžasná terasa, dobrá hudba, chutné jedlo a v neposlednom rade aj kvalitné české pivo čapované priamo z tanku.

Pilsner Urquell Pub: Z nákupov rovno do českej "hospody" na guláš a pivo

Interiér Pilsner Urquell Pubu v nákupnom centre na Námestí Osloboditeľov je krásny priestor zariadený v tradičnom štýle a miestom vhodným na pracovný obed, ale aj príjemnú večeru. Slnko a výhľad na Košice si môžete vychutnať na terase, ktorá je tiež súčasťou reštaurácie.

Hladinka tankovej Plzne za 1,89 eura chutí v reštaurácii presne tak, ako by ste v podniku nesúcom meno slávneho českého piva, očakávali. Pivo malo všetko, čo malo mať - výraznú chuť, hustú vláčnu penu a ideálnu teplotu.

Prečítajte si tiež: Pilsner Urquell Pub v Košiciach: Z nákupov rovno do českej "hospody" na guláš a pivo Čítajte 

Jedálny lístok je zostavený väčšinou z mäsitých pokrmov typických pre dnešné pivárne. V ponuke okrem klasík, akými sú kuracie krídelká, utopenci či tlačenka, nájdete aj špeciality. Medzi jedlami k pivu je to napríklad varený údený hovädzí jazyk. Ako hlavné jedlo môžete vyskúšať Big Boy Burger so zemiakovou plackou alebo pečeného pstruha na mandliach a cesnaku.

Pilsner Urquell Pub ocenia najmä milovníci gulášov, steakov a iných mäsitých jedál. Ak patríte aj k priaznivcom piva, určite si jedno v podniku dajte, lebo tak čerstvé a dobré načapované české pivo, určite stojí za to.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Autor: Viktória

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 588
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 540
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 536
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 283
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 704
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 654
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 789
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 644
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu