Varenie na živo ako show plná kulinárskych inšpirácií

Ste priamo v centre diania. Vidíte, čo kuchár robí, cítite vône, ukáže vám svoje tajomstvá, pozeráte sa ako zdobí taniere, môže s ním debatovať. Je to skrátka zážitok, ktorý umocní chuť jedla i nápojov.

Varenie na špeciálnych stoloch tepanyaki.(Zdroj: http://outaboutyork.com/)

Móda otvorených kuchýň (front cooking), kde môžu hostia vidieť kuchárov, ako pripravujú či dokončujú jedlá pred očami hostí, dorazila už dávnejšie aj na Slovensko. Takúto nájdete napríklad v reštaurácii Elesko v Modre, Bistro Chef vo Zvolene, Apolón v Rajeckých Tepliciach, v bratislavských hoteloch Sheraton či DoubleTree by Hilton či v Garden Restaurante v nákupnom a zábavnom centre Olympia v Brne. Steaky priamo pred vami vám pripravia aj v Steak House v Kapušanoch.

Osobitým konceptom je japonská reštaurácia Benihana v Bratislave, kde kuchári pripravujú jedlo pred očami hostí na špeciálnych stoloch tepanyaki.

Ako doma v kuchyni

Live cooking, teda varenie „na živo“, je však ešte niečo viac. Hostia sú zapájaní do procesu prípravy jedla, zoznamujú sa s postupmi, zažívajú prekvapenia. Keďže sa môžu na kuchára nielen dívať, ale aj klásť mu otázky, rozprávať sa o jeho vlastných skúsenostiach, je to vlastne aj istá škola varenia. Práve to je pre milovníkov dobrého jedla inšpirujúce. Navyše, obsluhujúci personál sa mení na hostiteľov a pomáha chefovi dotvoriť zážitok napríklad aj vtipnými poznámkami.

Takýto spôsob prezentácie jedál sa dá zažiť napríklad v reštaurácii Fresh v bratislavskom hoteli Crowne Plaza. Tamojší šéfkuchár Peter Dudáš je skúsená televízna „hviezda“ rôznych kuchárskych show a postaviť sa pred hostí nie je pre neho očividne nijaký problém. „Formát live cooking-u sme vytvorili pre malé skupinky záujemcov. Ideálnych je desať, maximálne dvanásť ľudí. Ak je ich viac, už je to ťažko zvládnuteľné a neosobné. My chceme, aby sa naši hostia cítili ako doma s mamou v kuchyni, spoločne sme debatovali, mohli sa pýtať na to, čo ich zaujíma, čo im je z varenia či výživy nejasné. Je to vlastne taká interaktívna hra. V lete sa tiež radi presúvame von – na terasu, do našej bylinkovej záhradky. Live cooking ponúkame aj ako súčasť banketov či firemných akcii,“ objasňuje P. Dudáš.

Najdôležitejšia je atmosféra

Mali sme možnosť sledovať, ako takéto live cooking v podaní P. Dudáša a jeho pomocníčky prebieha. Postupne pred nami pripravovali trojchodové menu. Ako predjedlo sme ochutnali sashimi z lososa so zázvorom a sezamom. Potom prišlo na rad hlavné jedlo – krémové bezlepkové penne s kozím syrom a príjemný podvečer sme uzatvorili „sladkou bodkou“ – s marinovanými jahodami so zmrzlinou. Dozvedeli sme sa, ako tam robia bezlepkovú kuchyňu, mohli sa naučiť, ako sa pošíruje mäso na jemné plátky ostrým nožom bez ujmy na prstoch, aké tvary môže mať zelenina, ako „zadýmiť“ olej a iné zručnosti, ktoré sa celkom dobre hodia aj do domácej kuchyne. Naše maškrtenie bolo spojené s ochutnávkou vín. O ich párovanie s jedlom sa postaral Food & Beverges manager Richard Blaško.

Vo Fresh restaurante vedia vymyslieť live cooking na rôzne témy. Najväčší záujem je o prípravu morských plodov, ázijské a rustikálne témy. „Najdôležitejšie je však, aby vznikla uvoľnená atmosféra, hostia mali pocit, že varíme práve pre nich, rozprávali sa s nimi, odpovedali im na otázky,“ hovorí P. Dudáš.

Čarovanie s jedlom

Je nesporné, že live cooking si môžu dovoliť organizovať len tie reštaurácie, kde majú na to vhodnú osobnosť samého šéfkuchára a prípadne aj someliera. Komunikatívnosť, schopnosť nielen kvalitne a moderne, ale aj tradične variť, prísť s nevšednými receptúrami, sú nevyhnutným základom úspechu. Inak si môžeme sadnúť pred televíznu obrazovku a dívať sa niektorú z nespočetných kuchárskych show, ktoré nám ponúka vari každá televízia.

Mnohí dnešní šéfkuchári to už našťastie pochopili. Pozývať hostí na live cooking sa preto neobávajú napríklad aj v hoteli Salamandra v známom lyžiarskom stredisku v Štiavnických vrchoch. Takéto podujatie úspešne organizujú tiež v hoteli Tri Studničky v Demänovskej doline. Zaiste aj preto, že na ne pozývajú najlepších slovenských a českých kuchárskych majstrov. Svoje umenie tam už predviedol napríklad Michal Konrád z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo či Peter Ďurčo zo žilinského Top Restaurantu. Vypredaná reštaurácia býva v Troch Studničkách počas live cookingu samozrejmosťou. Pripomína vtedy skôr chemické laboratórium, kde sa s jedlom vyslovene čaruje. Večery sú tak zdrojom kulinárskych inšpirácii pre všetkých zúčastnených.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a Orbánov migrant (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

DOMOV

Denník SME pripravuje špeciálne vydanie

Distribuovať sa bude na námestí SNP v Bratislave počas piatkového protestu.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.